Anemija – Slabokrvnost

Anemija je stanje pri katerem je zmanjšano število eritrocitov ali koncentracija hemoglobina. Eritrociti vsebujejo hemoglobin, ki omogoča prenos kisika iz pljuč do drugih delov telesa. Kadar je v telesu pomanjkanje eritrocitov ali količina hemoglobina v njih, kri ne more transportirati dovolj kisika po telesu. Zaradi slabše oskrbe tkiv s kisikom se pojavijo različni simptomi: utrujenost, brezvoljnost, glavobol, slabša telesna kondicija, omotica, vrtoglavica, slab imunski sistem. Ker je kronična utrujenost pogosta spremljevalka hitrega življenjskega tempa, ljudje pogosto ne vedo, da je vzrok utrujenosti anemičnost. Zalo pogosto je vzrok za utrujenost organski. Zato nekaj besed o tem, kako prepoznati slabokrvnost ne bo odveč.

Tipi anemij:

Slabokrvnost je izredno pogosta predvsem pri pripadnicah nežnejšega spola. Vzrokov za nastanek anemij je lahko preko sto, najpogostejše štiri pa so:

Pomanjkanje železa

Anemija zaradi pomanjkanja železa je najpogostejša oblika anemije. Pojavi se, kadar telo ne more absorbirati dovolj železa, ki je glavna sestavina za tvorbo hemoglobina. To je po navadi problem neustrezne diete, večja verjetnost za nastank pa se razvije tudi pri ženskah zaradi obilnih menstruacij, pri nosečnicah in doječih materah.

Perniciozna anemija

Ta vrsta anemije je posledica nezadostne absorpcije vitamina B12 iz prehrane. B12 najpogosteje dobimo iz mesa, zato imajo večje tvegane za nastanek megaloblastne anemije vegetarijanci in vegani. Ta tip anemije lahko povzročijo tudi bolezni, ki onemogočajo absorpcijo kot so: rak želodca, razjede in bolezni tankega črevesja.

Megaloblastna anemija

Megaloblastna anemija je posledica pomanjkanja folne kisline. To je pogosto posledica prekomernega uživanja alkohola ali kadar s prehrano ne vnesemo dovolj folne kisline v telo.

Anemija zaradi bolezni kronične izgube krvi

Anemija, ki nastane zaradi kronične izgube krvi, je lahko posledica krvavitev iz hemoroidov, obilnih menstrualnih krvavitev, želodčne razjede itd.

Vzroki anemije

▪ Avtoimunske bolezni

▪ Izguba krvi, najpogosteje posledica težke menstruacije, poškodbe, operacije ali bolezni.

▪ Bolezni kostnega mozga

▪ Kronične bolezni

▪ Oširomašena prehrana (premalo vitamina B 12 in folne kisline)

▪ Zdravila, kot so antibiotiki, proti vnetna zdravila in zdravil proti koagulaciji.

▪ Hormonsko motnje

▪ Okužbe

▪ Dedne bolezni

▪ Slaba absorpcija

▪ Obdobja hitre rasti (puberteta, nosečnost)

Simptomi anemije

▪ Nenormalen apetit

▪ Angina

▪ Izguba apetita

▪ Težave s koncentracijo

▪ Vrtoglavica

▪ Utrujenost in šibkost

▪ Omedlevica

▪ Glavobol

▪ Razbijanje srca (palpitacija)

▪ Razdražljivost

▪ Ortostatska hipertenzija – nagel padec krvnega tlaka ob vstajanju iz ležečega v sedeči položaj

▪ Bleda koža

▪ Pordel / razpokan jezik

▪ Težko dihanje

Tradicionalna kitajska medicina o anemiji

Besedo anemija ne najdemo v starodavni kitajski medicinski literaturi. Manifestacije tega obolenja pa se povezujejo s pomanjkanjem hranil (klorozo) in  pomanjkanjem Qi-ja in Krvi. Po visceralni teoriji tradicionalne kitajske medicine Srce nadzoruje cirkulacijo, Vranica nadzira Kri in Jetra shranjujejo Kri. Anemija je tako tesno povezana z motnjami Srca, Jeter, Vranice in Ledvic.

Ko Jetra niso sposobna shraniti Kri, bo rezultat  tega lahko hemoptiza, krvavitev iz nosu in pretirana krvavitev med menstruacijo. Ker Vranica pomaga prebaviti hrano, absorbirati hranila in ustvariti Qi in Kri, bo pomanjkanje v Vranici povzročilo pomanjkanje Krvi in kronične krvavitve.

Kot skladišče vitalne energije in kontrolni center za proizvodno kostnega mozga, so Ledvice ključnega pomena za pravilno delovanje telesa. Če je esenca Ledvic izčrpana, kostni mozeg ne bo mogel proizvesti dovolj krvnih celic. Ko je premalo Janga v Ledvicah, le te ne more segreti in nahraniti notranjih organov, kar povzroči pomanjkanje v Srcu, Vranici in Jetrih. To posledično onemogoči regeneracijo krvi.

Akupresura lahko pomaga pri anemiji, vendar jo je potrebno kombinirati z dieto ali prehranskimi dopolnili za maksimalen učinek.

Akupresurne točke za anemijo

Točka treh milj (St 36 - Želodec)Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Krepi telo in kri, poveča absorpcijo hranil, izboljša prebavo, koristi sklepom in blaži utrujenost.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)

Lokacija: Štiri prste širine nad notranjo stranjo kosti gležnja, blizu zadnje strani golenice.

Pozitivni učinki: Hrani Jin energijo v celem telesu. Močno regenerira celotno telo.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)

Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: Deluje na Jetra, odpravlja krče, glavobole, utrujene oči, mačka kot tudi alergije in artritis.

Viseči zvonec (Gb 39 - Žolčnik)Viseči zvonec (Gb 39 – Žolčnik)

Lokacija: Na zunanji strani noge, štiri prste širine nad centrom kosti gležnja.

Pozitivni učinki: Krepi tetive in kosti, aktivira meridian Žolčnika, odpravlja Veter-Vlago, lajša bolečine v vratu in lajša bolečine. Neguje kostni mozeg, da proizvede več rdečih krvnih celic.

Akupresurna terapija proti Anemičnosti

1. Korak

Masirajte St 36 (Točka treh milj) s peto: Postavite peto na zunanjo stran leve noge pod koleno. Masirajte zunaj golenice, dokler ne ustvarite toplote. Nato zamenjajte nogi in masirate še S 36 na drugi nogi. To stabilizira in okrepi prebavni sistem.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, tonus mišic, izboljšuje prebavo in lajša želodčne težave.

 

2. Korak

Nežno pritisnite Sp 6 (Prehod treh Jinov): Postavite oba palca na notranjo stan gležnjev, štiri prste širine nad notranjo izboklino gležnja. Nežno masirajte s palcema na notranjem robu golenice, kjer boste občutili rahlo udrtino. Stimulirate eno minuto in ob tem globoko dihajte.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) in

 

3. Korak

Spodbujate Lv 3 (Večje Hitenje): Položite kazalec in sredinec na vrh stopala v vdrtino, med kostema palca in drugega nožnega prsta. Temeljito masirajte in usmrtite pritisk proti kosti drugega nožnega prsta.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Pozitivni učinki: Lajša glavobole, utrujene oči in mačka. Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

 

4. Korak

Pritisnite Gb 39 (Viseči zvonec): To akupresurno točko za stimuliranje proizvodnje krvi boste našli štiri prste nad centrom zunanjega dela gležnja, v rahli udrtini pred kito. Pritisnite s svojim palcem in držite eno minuto. Ob tem se sprostite in globoko dihajte.

Gb 39 a Gb 39 b

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture