KRONIČNA KANDIDOZA

Kronična kandidoza ali glivični sindrom je kompleksno stanje, sklop več telesnih simptomov, ki se pojavijo zaradi prekomerne razrasti sicer neškodljive glivice Candide albicans v prebavnem traktu. Bolj prepoznana je kronična kandidoza postala v zadnjih tridesetih letih, največ težav pa naj bi povzročala v prebavnem traktu in urogenitalni poti, v endokrinem, živčnem ter imunskem sistemu. V laboratoriju se jo lahko dokaže pri preiskavah krvi in blata.

Običajno glivica kandida neškodljivo prebiva v gubah in razpokah prebavnega trakta. Težava nastane, ko so mehanizmi imunskega sistema izčrpani ali kadar je poškodovana sluznica črevesja (v primeru črevesnih bolezni, okužb…). Takrat se glivica kandida prekomerno razraste, telo skozi črevesje absorbira celice glivic kvasovk in dele glivic kvasovk ter tudi različne strupe. To v telesu človeka povzroči različne motnje, kar privede do glivičnega sindroma.

Znaki in Simptomi

Znaki kronične kandidoze so raznoliki in zajemajo več organov ter imunskih funkcij. Ljudje, ki imajo težave s kronično kandidozo največkrat povedo, da se vsesplošno slabo počutijo. Značilni simptomi, ki se pojavijo zaradi pretirane razrasti glivice kandide so:

▪ Utrujenost

▪ Alergije

▪ Nepravilno delovanje imunskega sistema

▪ Depresija

▪ Preobčutljivosti / alergije na kemične snovi

▪ Prebavne težave

 

Zgoraj omenjeni simptomi so le eni izmed najpogostejših znakov kandidoze. Povezane zdravstvene težave so tudi močan predmenstrualni sindrom, razne alergije, motnje endokrinega sistema, ekcem, luskavica in sindrom razdražljivega črevesja.

Kandidozo lahko potrdijo z laboratorijskimi preiskavami, in sicer s preiskavo blata, kjer se analizira koliko je prisotnega kvasa in kakšen je njegov nivo v blatu ter s krvnimi preiskavami s testom kandida protiteles ali kandida imunskih kompleksov. Za merjenje imunskega odziva je potrebno testirati protitelesa IgG, IgA, IgM. V kolikor so te vrednosti višje od normale, je to pokazatelj za pretirano razraslo glivico kandido.

Najbolj značilno glivični sindrom prizadene ženske, stare od 15 – 50 let. Ženske so kar osemkrat bolj dovzetne za kronično kandidozo, saj k temu pripomore drugačen hormonski sistem kot pri moških, kontracepcijske tabletke ter antibiotiki, ki se jih ženskam večkrat predpiše. Običajne pritožbe, ki spremljajo kronično kandidozo so kronična utrujenost, izguba energije, splošno slabo počutje ter zmanjšana spolna sla. To spremljajo gastrointestinalni simptomi, ki zajemamo glivično vnetje ustne votline, napihnjenost in veliko črevesnih plinov, trebušni krči, srbenje zadnjika ter spremenjeno delovanje črevesja. Izjemno pogoste so tudi glivične okužbe nožnice ter pogosta vnetja mehurja in spremenjen menstrualni cikel z močnim predmenstrualnim sindromom. Posebno občutljiva na pretirano razrast glivic ter toksine, ki jih glivice izločajo sta živčni in imunski sistem. Iz tega razloga osebe s kronično kandidozo pogosto doživljajo depresijo, razdražljivost in se ne morejo zbrati. Prav tako razvijejo več alergij, preobčutljivosti na kemične snovi, upade jim imunski sistem. Značilno za osebe, ki imajo pretirano razraslo glivico je tudi, da imajo močno željo po hrani, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov. Če analiziramo zdravstveno zgodovino oseb s kronično kandidozo ugotovimo, da so imele že pred kronično kandidozo več vaginalnih glivičnih vnetij, da so dalj časa uporabljale antibiotike zaradi okužb ali aken, da so uporabljale oralno hormonsko kontracepcijo ali kortikosteroide.

Vzroki

Najpomembnejši dejavnik, ki pripomore k pretirano razrasli glivici kandidi in kronični kandidozi je dolgotrajnejše jemanje antibiotikov. Antibiotiki zavirajo imunski sistem in zdravo črevesno mikrofloro, ki sicer skrbi, da se glivice pretirano ne razrastejo. Poleg antibiotikov na razvoj kandidoze vpliva tudi zmanjšano izločanje blata (na primer ob zaprtju), nezadostna razgradnja hrane (na primer zaradi pomanjkanja raznih encimov, ki sodelujejo pri predelavi hrane), imunosupresivi (na primer kortikosteroidi) ter oslabljena imunska odpornost organizma. Pogosti vzroki, da smo bolj dovzetni za pretirano razrast glivice kandide, ki ob prekomerni razširjenosti v organizmu povzroča več zdravstvenih težav so še nekvalitetna prehrana; pomanjkanje vitaminov in mineralov; oslabljeno jetrno delovanje in spremenjena črevesna flora.

Dieta in življenjski slog – kako si pri kandidozi lahko pomagate sami?

Kronična kandidoza prizadene človeka v celoti, zato mora biti tudi zdravljenje celostno. Težave ne bomo rešili le tako, da bomo s pomočjo sintetičnih ali naravnih zdravil zatrli glivice; temveč moramo pri zdravljenju nasloviti tudi vse ostale dejavnike, ki so nas podvrgli pretirani razrasti glivic.

▪ Če le ni neizogibno, prenehajte z jemanjem antibiotikov, korstikosteroidov, imunsoupresivov in oralne kontracepcije.

▪ Pazite na prehrano. Hrana, ki jo jemo izjemno vpliva na črevesno floro – lahko spodbuja rast ”dobrih” oziroma zaželenih mikroorganizmov, ki sodelujejo pri prebavi hrani in podpirajo človeški imunski sistem ali pa spodbuja rast ”slabih” oziroma neželenih mikroorganizmov, ki človeški imunski sistem obremenijo in oslabijo. Glivica kandida se hitro razraste v primeru, da uživate veliko ogljikovih hidratov, mleka in mlečnih izdelkov ter hrano, ki vsebuje veliko kvasa in plesni (alkoholne pijače, siri – posebno zorjeni, suho sadje in arašidi). K pretirani razrasti glivice kandide pripomore tudi hrana, na katero ste alergični in jo (nevede) uživate.

▪ Podprite se s prehranskimi dodatki. Najverjetneje vam v telesu primanjkuje več vitaminov in mineralov.

▪ Prevzemite pozitivni pogled na svet.

▪ Naučite se novih tehnik soočanja s stresom (sprehod, meditacija, različne vadbe – qigong, tai chi, joga).

▪ Poskrbite, da dovolj dolg in kakovostno spite.

▪ Pričnite z uživanjem probiotikov.

▪ Uživajte prehranske dodatke (glej spodaj), ki zatirajo glivice ter spodbujajo rast dobrih črevesnih mikroorganizmov.

Prehranski dodatki, s katerimi si lahko pomagate pri kandidozi:

Zelišča

Ameriški slamnik je rastlina, ki spodbuja in krepi imunski sistem ter spodbuja k celjenju ranAmeriški slamnik

Ameriški slamnik podpira imunski sistem in obenem zavira razraščanje glivice kandide, kar je idealna kombinacija za spopadanje s kronično kandidozo. 

 

Česen je že vrsto let znan kot rastlina, ki uničuje bakterije, glivice, viruse in parazite. Dokazano preprečuje razrast kandide.Česen

Česen je že vrsto let znan kot rastlina, ki uničuje bakterije, glivice, viruse in parazite. Dokazano preprečuje razrast kandide, obenem pa krepi imunski sistem.

Mnogo zeliščarjev in ostalih naravnih zdravilcev pri spopadanju s kandido prisega na ekstrakt grenivkinih pečk, ki deluje protiglivično.Grenivkine pečke

Mnogo zeliščarjev in ostalih naravnih zdravilcev pri spopadanju s kandido prisega na ekstrakt grenivkinih pečk, ki deluje protiglivično.

 

Olje origana deluje antibakterijsko, protivirusno, protiglivično in antiseptično. Olje origana

Olje origana deluje antibakterijsko, protivirusno, protiglivično in antiseptično. Zmanjšuje bolečine in vnetja, krepi imunski sistem, pomaga pri težavah dihal in dihalnega sistema, izboljšuje gibljivost sklepov ter pomaga pri težavah prebavnega sistema in bolečinah v želodcu. Najpomembnejše za osebe s kronično kandidozo pa je, da olje origana uničuje glivice kandide.

Drugi dodatki

Kaprilna kislina je nasičena maščobna kislina, ki jo najdemo v kokosovem olju in olju palmovih jedrc.Kaprilna kislina

Kaprilna kislina je nasičena maščobna kislina, ki jo najdemo v kokosovem olju in olju palmovih jedrc. Kaprilna kislina je ena izmed redkih snovi, ki hkrati spodbuja rast prijaznih mikroorganizmov v črevesju in zavira prekomerno razraščanje glivice kandide. Na voljo je v obliki prehranskih dodatkov, priporočljivo pa je tudi, da kokosovo olje uporabljate pri pripravi hrane.

ProbiotikiProbiotiki

Probiotiki nas oskrbijo z bakterijami, ki podpirajo naš imunski sistem, obenem pa preprečujejo pretirano razrast glivice kandide. So izjemno pomembno prehransko dopolnilo, ko se soočamo s kandidozo. Pri odločanju med različnimi vrstami probiotikov izberite tiste, ki vsebujejo največ aktivnih mikroorganizmov različnih sevov.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Ameriški slamnik: 500 mg, trikrat na dan

Česen: 500 – 100 mg v kapsuli, dvakrat na dan

Grenivkine pečke: 200 mg, dvakrat do trikrat na dan

Kaprilna kislina: 1000 mg, trikrat na dan

Olje origana: vzemite 300 – 500 mg kapsulo ekstrakta origana ali tekočino z ekstraktom trikrat dnevno z obroki

Probiotki: držite se navodil za uporabo na izdelku. Običajno se probiotiki uživajo dvakrat ali trikrat dnevno.

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.

Murray, M., Pizzorno, J. (2012), The Encyclopedia of Natural Medicine. Third Edition. New York: A Division of Simon & Schuster, Inc.