Alergija

Alergija je občutljivost na določeno snov, material, hrano, rastlino ali žival. Nekatere bolj pogoste alergijske reakcije vključujejo omotico, glavobol, seneni nahod, utrujenost, težko dihanje, zaprtje, želodčne krče, vročino, koprivnico in depresijo.

W

Obstaja veliko vrst alergij, nekatere od njih so lahko tudi dedne. Akupresura, čeprav ni zdravilo, je lahko učinkovita metoda za lajšanje številnih simptomov alergijskih reakcij.  Ker so simptomi alergije tako raznoliki se v tem članku ne osredotočamo na zdravljenje specifičnih alergijskih reakcij kot so piskanje, srbenje in pordelost oči, temveč so v članku prestavljene akupresurne točke, ki bolj splošno krepijo telo.

Zakaj nekateri ljudje trpijo za elegijami medtem, ko drugi nimajo nobenih težav?

Najbolj pogosto napačno prepričanje je, da alergijo povzročajo samo zunanji elementi kot so cvetni prah, plesen ali prah. Realnost je, da so alergije pravzaprav znak motnje v delovanju imunskega sistema. V tem primeru alergeni sprožijo sproščanje vnetne kemikalij v telesu, kot so histamin. To lahko povzroči srbeče, solzne in otečene oči, kihanje, izcedek iz nosu, zaprtje in v nekaterih primerih celo koprivnico in izpuščaje.

Tradicionalna kitajska medicina o alergijah

Kitajska medicina pravi da lahko obstaja več vzorcev disharmonije, ki so prisotni pri alergijah. Skoraj v vseh primerih je patogeni element Vetra del diagnoze, ki se kombinira za drugimi patogenimi vplivi kot so Veterana Vlaga, Vetrni Hlad ali Vetrna Vročina. Tipično se simptomi, ki jih povzroči patogeni element Vetra pojavijo nenadno brez opozorila. Pri sezonskih alergijah, kot so seneni nahod je diagnoza po navadi Veter in Vlaga. Ta kombinacija povzroči nenadne simptome kot so kihanje, srbenje oči in grla, glavobol in izcedek iz nosu.

Tipično imajo ljudje, ki so dovzetni za alergijske reakcije pomanjkanje Qi-ja v Pljučih in Vranici. Qi Pljuč je odgovoren za pravilno delovanje  respiratornega trakta, kar vključuje nosni pretin. Qi Vranice je odgovoren za transport snovi po telesu. Ko je Qi Vranice oslabljen, začnejo slabše delovati prebavne funkcije, kar lahko vodi do prekomerne proizvodnje sluzi, ki se navadno nabira v pljučih.

Naslednje točke pomagajo lajšanji simptome in učinke mnogih alergijskih reakcij.  V članku je prestavljena  “hitra formula” – za začasno lajšanje simptomov, če je vaš čas omejen. Za večjo odpornost od alergenov pa se priporoča vsakodnevno izvajanje dolge rutine.

Odlične točke za lajšanje alergije

Združena dolina - Hoku (Li 4)Združena dolina – Hoku (Li 4)

Pozor: To točko ne smejo uporabljati nosečnice, saj lahko povzroči prezgodnje popadke.

Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj.

Pozitivni učinki: Ta akupresurna tička blaži vse vrste alergij, kot so: glavoboli, seneni nahod, kihanje in srbenje.

Veliko hitenje (LV 3 – Jetra)Veliko hitenje (LV 3 – Jetra)

Lokacija: na vrhu stopala v dolini med palca in drugim prsom na nogi.          

Pozitivni učinki: Blaži vse vrste alergijskih reakcije, še posebej krvave oči in živčno-mišična obolenjenja.

TW 5Zunanja vrata (TW 5 – Trojni grelec)

Lokacija: Na vrhu podlakti med obema kostema v roki, dve in pol prsta širine nad  gubo zapestja.

Pozitivni učinki: Blaži alergijske reakcije, tako da krepi imunski sitem.

Ukrivljen ribnik (LI 11 – Debelo črevo)Ukrivljen ribnik (LI 11 – Debelo črevo)

Lokacija: Na vrhu, na zunanjem delu gube komolca.

Pozitivni učinki: Blaži alergije, še posebej alergijske kožne bolezni ( kot so koprivnica izpuščaji), srbenje in vročino.

Nebesni steber (B 10 – Mehur)Nebesni steber (B 10 - Mehur)

Lokacija: Ena polovica palca pod zatiljem, polovica palca navzven iz obeh strani hrbtenice na mišici.

Pozitivni učinki: Blaži alergijske reakcije, kot so utrujenost, glavobol in otečene oči.

Elegantni dvorec (K 27 - Ledvice)Elegantni dvorec (K 27 – Ledvice)

Lokacija: v vdrtini pod ključnico poleg prsnice.

Pozitivni učinki: Blaži alergije, povezane z zastoji v prsih, težave z dihanjem, astmo, kašelj in vneto grlo.

Ocean energije ( CV 6 – Konceptualni kanal)Ocean energije ( CV 6 – Konceptualni kanal)

Lokacija: Dva prsta širine neposredno pod popkom.

Pozitivni učinki: Blaži alergije, ki spremljajo zaprtje, vetrove, utrujenost, splošna oslabelost, in nespečnost.

Točka treh milj (St 36 - Želodec)Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Krepi celotno telo za preprečevanje, kot tudi lajšanje alergij.

Hitra formula za lajšanje alergij

1. Korak

Preskočite ta korak, če ste noseči.

Trdno pritisnite LI 4 (Združena dolina): Odprite levo roko pred sabo tako, da je dlan obrnjena navzdol. LI 4  je antihistaminičma točka, ki se nahaja v središču med palcem in kazalcem. Postavite dedni palec na vrh mišice na levi roki med palcem in kazalcem in z kazalcem desne roke pritisnite spodaj. Izvajajte pritisk tako, da stisnete palec in kazalec desne roke. Pritisk naj bo usmerjen proti kosti, ki združuje palec in kazalec. Naredite nekaj dolgih, počasnih in globokih vdihov, kot izvajate pritisk na tej točki. Nato pritisnite LI 4 na vaši desni strani roki z levim palcem in kazalcem. Držite vsako stran po eno minuto.

Li 4  Debelo črevo Li 4

2. Korak

Stimulirajte točko Lv 3 (Veliko hitenje): S kazalcem pritisnite na vrhu stopala v dolini med palca in drugim prsom na nogi. Temeljito masirajte točko, pritisk naj bo bolj usmerjen proti kosti drugega nožnega prsta. Ta akupresurna točka je pomembna za blaženje alergij.

Lv 3 Alergije 2 Lv 3

Daljša formula za lajšanje alergij

1. Korak

Stimulirajte akupresurno točko TW 5 (Zunanja vrata): Uporabite in masirajte na vrhu podlakti med obema kostema dve in pol prsta širine nad  gubo zapestja.

Tw 5 Artritis Tw 5

2. Korak

Pritisnite na LI 11 (Ukrivljene ribnik): Upognite roko in s sredincem pritisnite na zunanjem delu gube komolca. Trdno pritisnite za nekaj sekund in nato spustite; ponovite 5-10 krat. Nato zamenjate roki in ponovite  z močnim pritiskom še pet krat.

Li 11 Li 11

 3. Korak

Trdno pritisnite akupresurno točko B 10 (Nebesni steber): Primite zadnjo stran vratu z obema rokama. Z uporabo vseh prstov na eni strani in spodnjim predelom dlani na drugi strani, trdno stisnite vratne mišice. Držite eno minuto.

B 10 Anksioznost B 10 Akne

4. Korak

Pritisnite K 27 (Elegantni dvorec): Najprej postavite prste na obe izbokline vaše ključnice. Potem prste premakniti navzdol na prvo vdolbin. Trdno pritisnite  v to vdolbino za eno polno minuto. Izvajajte dolgo počasno dihanje.

K 27 K 27

5. Korak

Trdno pritisnite CV 6 (Ocean energije):Postavite blazinice prstov, dva palca širine neposredno pod vašim popkom. Pritisnite eden do izvajate globoko trebušno dihanje. 

CV 6 CV 6

7. Korak

Masirajte akupresurne točke St 36 (Točka treh milj) : Uporabite peto nasprotne noge, za masažo točke St 36 pod kolenom. Postavite vaše pete eno širino prsta izven vaše golenice. Če ste na pravem mestu, se bo mišica upognila, ko premaknete nogo gor in dol. Masirajte to akupresurno točko eno minuto. Nato zamenjate nogi in masirajte točko St 36 še na drugi nogi, da preprečite nastanek alergij.

St 36 St 36

 Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture