Anksioznost

Obstaja veliko akupresurnih točk, ki odpravljajo anksioznost in tesnobo, tako da sprostijo napetost in povečajo cirkulacijo po telesu. Ko se napetost sprosti in se telesno počutite bolje, lahko na svoje težave in probleme pogledate iz popolnoma novih zornih kotov.

Ko izvajate akupresurno terapijo in terapijo globokega dihanja predstavljeno v nadaljevanju, se zavedajte občutkov in misli, ki tekom terapije priplavajo na površje. Ko se telo in um sprostita, se pogosto sproži veriga novi spoznanj, ki vam lahko pomagajo premagati anksioznost in tesnobo.

Anksiozni napadi

Anksioznost (prihaja iz latinskega korena »zvita vrv«) je vse preveč pogosta posledica stresnega načina življenja. Ko vas doleti anksiozni napad, je najboljša akupresurna točka, ki jo lahko stimulirate Morje Spokojnosti (CV 17), ki se na nahaja na vaši prsnici. Osredotočite se na globoko in sproščeno dihanje, da povečate njen blagodejni učinek. Ostale akupresurne točke, predpisane v tem članku, so namenjene temu, da okrepite naravno ravnovesje telesa in za preprečitev nadalnih anksioznih napadov. Priporočljivo je, da poiščete pomoč holističnega zdravnika ali terapevta, če vam anksioznost ne popusti po enotedenskem tretmaju akupresure 2x na dan.

Tradicionalna kitajska medicina o anksioznosti

Tradicionalna kitajska medicina povezuje anksioznost z neravnovesjem v Srcu in Ledvicah. Ogenj reprezentira Srce in čustvo veselja po teoriji petih elementov. Diagnoza pravi, da preveč ognja v srcu povzroči neravnovesje v odnosu z Ledvicami (Ledvice reprezentirajo čustvo strahu in element vode). To privede do tega, da vodni organ Ledvice ne morejo preprečiti dviganje ognja proti glavi (umu), kar lahko privede do anksioznosti. Za odstranjevanje ognja s Srca se pogosto uporablja meridian Srca in Osrčnika in njegov sestrski organ Trojni Grelec. Dihalna vaja, ki je predpisana spodaj, odpira meridian Trojnega Grelca in s tem kontrolira Ogenj v srcu.

Pomembnost globokega dihanja

Lahko se naučite, kako odpraviti anksioznost v samo nekaj minutah, če se osredotočite na to, kako dihate. Globoko sporočeno dihanje je pomembno za sproščanje telesne napetosti in za čustveno ravnovesje. Naslednjič, ko občutite anksioznost, nemir ali tesnobo, preverite svoje dihanje. Ko ste anksiozni, bo vaše dihanje pogosto plitko. Če boste poglobili globino vašega vdiha, boste ugotovili, da del napetosti avtomatsko izgine. Včasih je težko dihati globoko, kar je lahko posledica napetosti v prsih, emocionalne bolečine, velike žalosti, zaradi neizpolnjenih pričakovanj ali celo zaradi fizične nezmožnosti. Preizkusite vajo za globoko sproščanje opisano v nadaljevanju in  si poizkušajte vzeti čas, da tehniko globokega dihanje izvajate redno. Kmalu se boste počutili bolje.

Življenjski stil

Veliko se gibajte, izvajate raztezne vaje, dihalne vaje, aerobne vaje, kot so plavanje, kolesarjenje, Tai Chi in Qi Gong.

Dieta

Izogibajte se procesirani hrani narejeni iz moke in sladkorja, kot tudi kavi in hrani, ki ima veliko vsebnost soli.

Odlične akupresurne točke za odpravo anksioznosti, živčnosti in tesnobe

Ni potrebno, da uporabljate vse te akupresurne točke. Uporabite le eno ali dve, ko imate čas in proste roke.

Nebesno pomlajevanje (TW 15 – Trojni grelec)Nebesno pomlajevanje (TW 15 – Trojni grelec)

Lokacija: Na ramenih, točno na sredini med spodnjim delom vratu in zunanjim delom ramena, polovico palca pod vrhom ramena.

Pozitivni učinki: Blaži živčno napetost in trd vrat, povečuje odpornost proti prehladu in gripi. Odlično deluje na pljuča.

Nebesni steber (B 10 - Mehur)Nebesni steber (B 10 – Mehur)

Lokacija: Ena polovica palca pod zatiljem, polovica palca navzven iz obeh strani hrbtenice na mišici.

Pozitivni učinki: Odpravlja stres, izčrpanost, nespečnost, težko glavo, utrujene in zatekle oči, otrdel vrat in boleče grlo.

Zvito močvirje (P 3 – Osrčnik)Zvito močvirje (P 3 – Osrčnik)

Lokacija: na notranji strani roke na spodnjem delu gube komolca, ko je roka upognjena.

Pozitivni učinki: Lajša razdražen želodec, anksioznost, bolečine v roki,  bolečine v komolcu  in nelagodje v prsnem košu.

Notranja vrata (P 6 - Osrčnik)Notranja vrata (P 6 – Osrčnik)

 Lokacija: Na sredni na notranji strani podlakti dva in pol prsta širine stran od gube zapestja.

Pozitivni učinki: Odpravlja slabost, anksioznost, palpitacije in bolečine v zapestju.

Duhovna vrata (H 7 – Srce)Duhovna vrata (H 7 – Srce)

Lokacija: Na podlakti na strani mezinca na gubi zapestja.

Pozitivni učinki: Lajša čustveno neravnovesje, strah, živčnost, anksioznost in pozabljivost.

Gv 24,5Tretje oko (GV 24,5 Nadzorujoči kanal)                           

Lokacija: Neposredno med vašimi obrvmi v vdolbini, kjer most nosu sreča sredino čela.

Pozitivni učinki: Pomirja telo in lajša živčnost.

Morje spokojnosti (CV 17  - Ren Mai)Morje spokojnosti (CV 17  – Ren Mai)

 Lokacija: na sredini prsnice, tri palece širine nad spodnjim delom kosti. 

Pozitivni učinki: Lajša živčnost, anksioznost, napetost v prsih, tesnobo, depresijo, histerijo in druga čustvena neravnovesja. 

Akupresurna terapija proti anksioznosti:

1. Korak

Podpiranje neba: To je dihalna vaja. Stojte z nogami v širini ramen, roki pa naj počivata ob teslu.  Vdihnite in dvignite roke ob strani nad glavo. Prepletite prste in obrnite dlani tako, da gledajo proti nebu. Vdihnite in nato z izdihom do konca iztegnite roke. Nato še enkrat vdihnite in z izdihom pripeljite roke nazaj ob telo. Ponovite 5x.

Anksioznost Anksioznost 2p

2. Korak

Pritisnite na obe akupresurni točki TW 15 (Nebesno pomlajevanje): Ukrivite prste in s sredincema pritisnite na akupresurni točki TW 15. Zaprite oči in naredite tri globoke vdihe in izdihe. Potem spustite roki v svoje naročje in naredite še nekaj globokih vdihov in izdihov.

Tw 15 Aksioznost Tw 15 Aksioznost 2

3. Korak

Trdno pritisnite na točki B 10 (Nebesni steber): Ponovno ukrivite prste in zataknite konice prstov za mišici na vratu. Trdno pritisnite, medtem ko naredite tri globoke vdihe in izdihe. Nato spustite svoje roke nazaj v naročje.

B 10 Anksioznost B 10 Anksioznost 2

4. Korak

Držite točko P 3 (Zvito močvirje) in prislinite na točko P 6 (Notranja vrata) in H 7 (Duhovna vrata; Držite točko P 3 s palcem in ob enem prislinite na točko P 6  s kazalcem in H 7 s sredincem. Držite 30 do 60 sekund. Nato zamenjajte roki. Če boste ob tem globoko dihali skozi nos, boste občutili, da vaše telo sprošča stres in napetost.

P 3 P 6 in H 7 Anksioznost P 3 Anksioznost
P 6 Anksioznost H 7 Anksioznost

5. Korak

Dotaknite se akupresurne točke GV 24.5 (Tretje oko): Položite dlani skupaj in se z sredincem in kazalcem narahlo dotaknite točke Tretje Oko. Svojo pozornost usmerite na to točko in globoko dihajte eno minuto.

GV 24,5 Akne GV 24,5 Akne 2

6. Korak

Pritisnite na akupresurno točko CV 17 (Morje spokojnosti). Položite roki skupaj in pritisnite zadnjo stran palcev na prsnico v višini srca (CV 17). Oči imejte zaprte in se osredotočite na svoje dihanje.  Dihajte v svoje srce, da povsem razpršite anksioznost. Dihajte na ta način dve minuti. Kontrolirajte svoj respiratorni sitem, tako da naredite vsak naslednji vdih daljši in bolj globok. Izdihnite kakršnokoli napetost, ki jo čutite v prsnem košu. Čutite, kako še vas um zbistri z vsakim vdihom. Opazujte odpor, ki ga vaš um ustvarja: skrbi in sodbe ob katere se spotakne. Naredite nekaj globokih vdihov in razpustite te ovire. Dihajte globoko in sproščeno, zavedajte se, da dihate življenjsko sapo. Na koncu vdiha zadržite dih za trenutek, da občutite njegovo polnost. Nato sproščeno izdihnite in pustite dlanem, da se spustijo v vaše naročje. Čutite vitalnost vdihov, kako še naprej krožijo po vašem telesu.

CV 17 Anksioznost CV 17 Anksioznost 2

 Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture