Akne

Težave s kožo, ki jih povzroči oziroma poslabša stres, napetost ali utrujenost, lahko zdravimo z učinkovitimi akupresurnimi točkami. Akupresura izboljša naše počutje in lahko polepša naš izgled, tako da  sprosti mišice in poveča krvni pretok. 

akupresura akne

Obstaja mnogo akupresurni točk za lajšanje aken, izboljšanje tonusa obraznih mišic in izboljšanje kože. Medicinske raziskave dr. Katsusuke Serizawa iz Tokijske univerze so dokazale, da lahko akupresurna terapija povrne telesne funkcije v normalno stanje in s tem odpravi kožne in mišične probleme v telesu. Mnogo kožnih težav lahko odpravite z uporabo treh tipov akupresurnih točk: lokalnih, globokih in vitalnih. Najprej uporabite lokalne točke, da povečate lokalno prekrvavitev na mestu problema. Nato uporabite globoke točke za stimulacijo organov in žlez, ki skrbijo za delovanje kože. Po kitajski medicini so ti organi predvsem pljuča, debelo črevo, jetra in želodec.

Vitalne točke se uporablja za splošno vitalnost in pomlajevanje. Vitalne točke, ki se nahajajo v spodnjem predelu hrbta, krepijo imunski sistem, ledvice in nadledvične žleze, kar posledično okrepi celoten sistem. Vitalne točke pomagajo ljudem premagovati stres, izboljšajo emocionalno stabilnost in odpravljajo težave s kožo.

Akupresura za akne ima sproščujoče učinke in lajša mozolje (akne), tako da lajša emocionalno napetost in hormonsko neravnovesje. Z uporabo akupresure je Dr. Serizawa ugotovil, da se mozolji pojavljajo veliko manj pogosto. Akupresurni točki, kot sta »Obrazna lepota« in »Nebesni izgled« (prikazane spodaj) sta še posebej učinkoviti.

Tradicionalna kitajska medicina o mozoljih/aknah

V kitajski medicini se akne obravnava kot bolezen, ki se primarno povezuje z  vplivi patogenih elementov kot je Vročina in Vlažna Vročina v meridijanih, organih in Qi-ju. Vročina je lahko posledica slabe prehrane, stresa, izgorelosti, kognitivnih težav ali naravne dominacije Jang energije, ki je značilna za adolescenco.

Vročina lahko vpliva na meridijan Pljuč in Želodca, od koder se širi do kože na obrazu in prsih, kjer sproži vnetno poslabšanje. Če Vročina poskuša pobegniti iz Tai Yang kanala (Mehur in Tanko črevo), se akne lahko pojavijo na hrbtu. Vročina v meridijanu Pljuč, se po navadi poslabša zaradi eksternega patogenega Vetra (zunanji vplivi). Zaradi mastne ali pekoče hrane, se lahko ustvarja več Vlažne Vročine v Meridijanu vranice in Želodca.

Čustva lahko prispevajo k nastanku aken. Ekstremna čustva žalosti, anksioznosti, stresa ali jeze lahko privedejo do disharmonije v telesu. To lahko privede do stagnacije Qi-ja in povzroči, da Vročina in Vlaga prideta do kože.

Komplementarno zdravljenje:

Poleg uporabe akupresure je pomembno redno izvajati dihalne tehnike kot tudi aerobne vaje. Temeljito čiščenje kože z antibakterijskim milom zavira nastajanje infekcij. Dieta: S perspektive kitajske dietetične terapije, je pomembno, da se izogibate sladkorju, mlečnim izdelkom (vključno s sladoledom), čokoladi, kavi in mastni hrani.

Komplementarna terapija: Poleg tega, da uporabite akupresurno terapijo, predlagano v nadaljevanju, vsaj 3x na dan, lahko razrešite težave tako, da okrepite telo z dihalnimi tehnikami. Na primer stojte z rokama ob strani. Vdihnite, ko roki prideta nad vašo glavo. Izdihnite, ko ponovno spustite roki. Ponovite to vajo 10 do 20x.

Sledi  opisi lokalnih, vitalnih in globokih točke za lajšanje kožnih bolezni

Ocean vitalnosti (B 23 in B 24 - Mehur), Prednosti: Blaži akne, ekcem in modrice na telesu.Ocean vitalnosti (B 23 in B 47 – Mehur)

Pozor: Ne izvajate močne akupresure na izbočenih diskih, nalomljenih ali zlomljenih kosteh. Če imate šibek hrbet, bo nekaj minut statičnega  in blagega pritiska, namesto močnega, delovalo bolj zdravilno. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate kakršnokoli vprašanje ali če potrebujete zdravniški nasvet.

Lokacija: V spodnjem delu hrbta (med drugim in tretjim ledvenim vretencem), dva do štiri debeline prsta stran od hrbtenice v višini pasu.

Pozitivni učinki: Blaži akne, ekcem in modrice na telesu.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) - Pozitivni učinki: Krepi in tonificira mišice in izboljša stanje kože po vsem telesu.Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Krepi in tonificira mišice in izboljša stanje kože po vsem telesu.

Nebesni steber (B 10 - Mehur)Nebesni steber (B 10 – Mehur)

Lokacija: Ena polovica palca pod zatiljem, polovica palca navzven iz obeh strani hrbtenice na mišici.

Pozitivni učinki: odpravlja stres,  ki je povezan z boleznimi kože, kot so akne.

Štiri Beline (St 2 - Želodec)Štiri Beline (St 2 – Želodec)

Lokacija: Ena širina prsta pod spodnjim grebenom očesnega zrkla, v liniji s središčem šarenice v vdolbini lica.

Pozitivni učinki: Odstranjuje akne na obrazu in kožne madeže.

Obrazna lepota (St 3 - Želodec)Obrazna lepota (St 3 – Želodec)

Lokacija: Na dnu ličnic, neposredno pod zenico.

Pozitivni učinki: Blaži akne, obrazne madeže, slabo polt in povešena lica. Izboljšuje  cirkulacijo obraza.

Vetrna zaščita (TW 17 – Trojni grelec)Vetrna zaščita (TW 17 – Trojni grelec)

 Lokacija: Vdolbina neposredno za ušesno mečico.

Pozitivni učinki: Uravnava ščitnico, poveča lesk kože in blaži izpuščaje.

Tretje oko (GV 24,5 Nadzorujoči kanal)      Tretje oko (GV 24,5 Nadzorujoči kanal)                                                       

Lokacija: Neposredno med vašimi obrvmi v vdolbini, kjer most nosu sreča sredino čela.

Pozitivni učinki: spodbuja hipofizo, ki nadzira endokrine žleze, izboljšuje stanje kože po vsem telesu.

Akupresurna terapija za lajšanje aken

 1. Korak

Masirajte akupresurne točke B 23 in B 47 (Ocean vitalnosti): Uporabite hrbtno stran rok za masažo spodnjega predela hrbta. Masirajte eno minuto in ob tem izvajajte globo trebušno dihajte. Ta masaža bo stimulirala tako notranje kot zunanje točke Oceana Vitalnosti.

B 23 in B 47 Hrbet B 23 in B 47
 1. Korak

Masirajte akupresurne točke St 36 (Točka treh milj) : Uporabite peto nasprotne noge, za masažo točke St 36 pod kolenom. Postavite vašo peto eno širino prsta izven vaše golenice. Če ste na pravem mestu, se bo mišica upognila, ko premaknete nogo gor in dol. Masirajte to akupresurno točko eno minuto. Nato zamenjate nogi in masirajte točko St 36 še na drugi nogi. Ta pomembna vitalna akupresurna točka krepi stanje kože in jo tradicionalno uporabljajo za blaženje simptomov ekcema.

St 36 Akne St 36 Akne 2
 1. Korak

Trdno pritisnite akupresurno točko B 10 (Nebesni steber): Primite zadnjo stran vratu z eno roko. Z uporabo vseh prstov na eni strani in spodnjim predelom dlani na drugi strani, trdno stisnite vratne mišice. Ta močna akupresurna točka koristi koži in krepi živčni sistem.

B 10 Anksioznost B 10 Akne
 1. Korak

Čvrsto, vendar nežno pritisnite St 2 in St 3 (Štiri Beline) na licih. Te točke odstranjujejo obrazne madeže. Držite te točke eno minuto. Pritisnete dovolj trdno, da občutite rahel pritisk v vaših očeh.

St 2 in St 3 Akne St 2 in St 3 Akne 2
 1. Korak

Narahlo pritisnite TW 17 in SI 17 (Vetrna zaščita) z vašim kazalcem in sredincem. Pritisnite tik pod ušesnimi mečicami. Te točke so po navadi zelo občutljive.

Tw 17 in Si 17 Akne Tw 17 in Si 17 Akne 2
 1. Korak

Dotaknite se akupresurne točke GV 24.5 (Tretje oko): Položite dlani skupaj in se z sredincem in kazalcem narahlo dotaknite točke Tretje Oko. Svojo pozornost usmerite na to točko in globoko dihajte dve minuti.

GV 24,5 Akne GV 24,5 Akne 2

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture