Zlatenica

Zdravilna hrana

▪ sadje in zelenjava

▪ ječmenova voda

▪ ribe

▪ regrat – korenina

▪ pistacije

▪ kurkuma

▪ kvinoja

▪ leča

▪ pinjenec

▪ ingverjev čaj

Škodliva hrana

▪ maščobe

▪ sol

▪ sladkor

▪ nekatere vrste mesa

▪ fižol

▪ banane

▪ alkohol

Osnovno o zlatenici

Zlatenica je rumenozeleno obarvanje kože in beločnic z barvilom, imenovanim bilirubin. Beločnice se obarvajo zaradi visoke vsebnosti elastina, ki veže barvilo, prav tako kot koža. Kadar pride do zlatenice je vzrok temu previsoka vrednost bilirubina v krvi. Pri novorojencih je zlatenica normalen pojav, pri otrocih in odraslih osebah, pa je vzrok bolezenski. Bilirubin je normalno prisoten v rdečih krvničkah in se iz njih sprošča ob propadanju le teh. Rdeče krvničke v telesu živijo do 120 dni, po tem odmrejo, medtem pa nenehno nastajajo nove. Zaradi tega cikla je v krvi neka količina bilirubina zmeraj prisotna. Normalne vrednosti bilirubina v krvi se gibljejo med 5,1 in 17,1 µmol/l, kadar koncentracija preseže 50 µmol/l, postane zlatenica vidna tudi s prostim očesom. Bolezen je lahko dedna ali povezana z drugimi kroničnimi boleznimi. Vzroke za nastanek zlatenice podrobneje opisujemo spodaj. Pri oceni možnih vzrokov je potrebno upoštevati starost obolelega, saj so v mladosti pogostejše zlatenice zaradi hepatitisa. S starostjo narašča tveganje za zlatenico zaradi žolčnih kamnov, okvare jeter po zdravilih ter ciroze, za nastanek katere obstaja še posebej velika možnost ob prekomernem uživanju alkohola.

Simptomi in znaki

Pri vrednostih bilirubina v krvi, ki se gibljejo med 18 in 50 µmol/l je zlatenico možno zaznati le z laboratorijskimi testi. Ob testiranju se lahko pojavi zvišan bilirubin v urinu. Kadar vrednost bilirubina preseže to raven, lahko s prostimi očmi zaznamo spremembo v barvi kože ter beločnic. Le te postanejo rumenkaste barve, ki jo najlažje razločimo, če barvo primerjamo s praznim belim listom papirja. Ob sumu na zlatenico je potrebno takoj obiskati osebnega zdravnika, ki opravi preiskave urina, krvne preiskave ter jetrne teste, da določi vzrok, zakaj je do obolenja prišlo. Šele potem lahko oceni, koliko kritično je stanje in ali je potrebno ukrepati ali ne. Kadar vrednosti niso precej povišane, ukrepanje v smislu medicinske oskrbe ne bo potrebno. Za olajšanje simptomov in znakov pa lahko v tem primeru naredimo veliko tako da prilagodimo življenjski slog ter prehrano.

Vzroki

Previsok bilirubin v krvi se lahko pojavi zaradi prekomerne tvorbe le tega, ali zaradi prepočasnega oziroma blokiranega odstranjevanja bilirubina iz krvi. Glede na načine, na katere lahko pride do zlatenice, jo delimo v tri osnovne skupine: prehepatično, hepatično in holestatično. To pomeni, da se lahko pojavi vzrok pred vstopom krvi v jetra, znotraj jeter ali po izstopu iz jeter. Prehepatična zlatenica je največkrat posledica prekomernega razpada rdečih krvnih celic. Jetrni testi ne kažejo posebnosti, prav tako bilirubin ne prehaja v urin. Povezana je lahko z anemijo zaradi razpada eritrocitov. Hepatična zlatenica se pojavi zaradi motenega delovanja jetrnih celic, ki bodisi nepravilno presnavljajo bilirubin ali je moten sam prenos barvila po tkivu. Jetrni testi so pri motnji prenosa največkrat spremenjeni, medtem ko so pri nepravilni presnovi bilirubina normalni. Osnovni bolezni, ki lahko povzročita hepatični tip zlatenice sta jetrna ciroza in hepatitis. Bilirubin je pri motnji prenosa iz celic možno izmeriti tudi v urinu. Holestatični tip zlatenice je posledica okvare v izločanju žolča zaradi okvare kanalov, po katerih le ta odteka, ali zaradi zapore žolčnih izvodil. Ta se lahko pojavi zaradi žolčnih kamnov, tumorjev na žolčevodih ali zaradi številnih zdravil.

Dieta

Simptome blage zlatenice lahko omilimo s pravilno prehrano. Prav tako moramo paziti na prehrano pri zmerno hudih in hujših oblikah zlatenice, saj le na tak način telo podpremo s potrebnimi hranili. Dietna podpora se prične z enotedenskim postom s sadnimi in zelenjavnimi sokovi. Primerni so sok pomaranč, limon, grozdja, hrušk, korenja, rdeče pese in sladkornega trsa. Dnevno lahko izvajamo klistir s toplo vodo, da zagotovimo zadostno odstranjevanje toksinov iz telesa. Post s sadnimi in zelenjavnimi sokovi lahko traja tudi dlje, vse dokler glavni simptomi ne izginejo. Po obdobju posta preidemo na sadno dieto za tri do pet dni. Uživamo vse prej naštete vrste sadja in dodamo še druge vrste, po želji. Edina vrsta sadja, ki pri tej dieti ni priporočljiva, so banane. Dnevni jedilnik po prehodu iz sadne diete na normalno prehrano izgleda nekako takole – Takoj po tem, ko se prebudimo, popijemo kozarec mlačne vode s sokom polovice limone. Za zajtrk pojemo en kos sočnega sadja, kot je jabolko, hruška, mango, papaja, grozdje ali dve pesti jagodičevja. Zraven pojemo kos polnozrnatega kruha z nekaj masla. Za malico popijemo pomarančni ali hruškov sok. Kosilo je sestavljeno iz solate, dveh polnozrnatih palačink, zelenjave kuhane nad paro z dodatkom svežega korenčka. Za konec pri kosilu popijemo kozarec pinjenca. Popoldanska malica naj bo kozarec kokosove vode ali jabolčnega soka. Ob večerji zaužijemo krožnik zelenjavne juhe, dve polnozrnati palačinki, en srednje velik pečen krompir in nekaj poparjene zelenjave, kot je na primer špinača. Preden zaspimo lahko popijemo toplo mleko z žličko meda. Naveden jedilnik je le okvir, da si lažje predstavljate razporeditev ter kombinacijo živil čez dan. Za natančnejše informacije, katera živila vplivajo na potek bolezni, berite dalje.

Hrana, ki obremenjuje jetra in s tem škoduje

masloMaščobe

Govorimo o konkretnih vrstah maščob, kot so ghee, maslo v velikih količinah, smetana in olja. Teh naj bi se izogibali vsaj dva tedna od ugotovitve zlatenice oziroma po potrebi tudi dlje, kasneje pa jih lahko dodamo nazaj v prehrano.

Za hitro okrevanje pri zlatenici se je potrebno izogniti dodajanju soli v hrano.Sol

Za hitro okrevanje se je potrebno izogniti dodajanju soli v hrano. Sol upočasni okrevanje jetrnih celic, zato vsaj nekaj časa po zlatenici uživamo manj slano hrano.

 

Sladkor

Uživanje hrane z veliko sladkorja vpliva na apetit. Tako nimamo potrebe po bolj hranilnih živilih, saj nam sladka hrana ponuja le prazne kalorije. Sladkorja se izogibamo kolikor se le da, saj sicer ne podpremo zdravilnih procesov v telesu.

Vrste mesa, ki imajo visoko vsebnost nasičenih kislin, bi morale biti v času po zlatenici izključene iz jedilnika. Nekatere vrste mesa

Vrste mesa, ki imajo visoko vsebnost nasičenih kislin, bi morale biti v času po zlatenici izključene iz jedilnika. Od mesa je priporočljivo le pusto mesto, kot je perutnina.

 

Fižol1Fižol

V času zlatenice telo zaradi obremenjenega metabolizma težje izloča dušik, tako se moramo izogniti vsem živilom, ki obremenjujejo zaradi visoke vsebnosti dušika, kot je na primer fižol.

Izogibali naj bi se uživanju banan, saj je znano, da povišajo vrednosti bilirubina v krvi, kar poslabša simptome zlatenice.Banane

Izogibali naj bi se uživanju banan, saj je znano, da povišajo vrednosti bilirubina v krvi, kar poslabša simptome zlatenice.

 

Alkohol povzroča dodatno obremenitev za že tako obremenjena jetra.Alkohol

Alkohol povzroča dodatno obremenitev za že tako obremenjena jetra. Večina vzrokov zlatenice zahteva popolno abstinenco od alkohola, ki mora trajati doživljenjsko.

  

Hrana, ki pomaga pri regeneraciji po zlatenici

 Zaradi nizke vsebnosti maščob so najprimernejša živila, zato naj bi sestavljala od 50 do 70 odstotkov jedilnika, kadar okrevamo po zlatenici.Sadje in zelenjava

Ogljikovi hidrati, ki jih dobimo iz sadja in zelenjave se razlikujejo od tistih, ki jih dobimo z moko in ostalimi izdelki, ki vsebujejo prazne kalorije. Ogljikovi hidrati iz sadja in zelenjave niso nikoli prazni, saj je presnova le teh drugačna, prav tako pa zraven zaužijemo še vrsto vitaminov, mineralov in drugih hranil, ki jih vsebujejo. Zaradi nizke vsebnosti maščob so najprimernejša živila, zato naj bi sestavljala od 50 do 70 odstotkov jedilnika, kadar okrevamo po zlatenici.

ječmena vodaJečmenova voda

Voda iz ječmen, ki naj bi jo pili večkrat dnevno, se je izkazala za učinkovito pri blaženju simptomov zlatenice. Kadar je ne moremo kupiti, si jo lahko pripravimo kar sami doma. Postopek je sledeč: eno skodelico ječmena namočimo v šestkratni količini vode in jo pustimo stati tri ure. 

Kadar se odpovemo mesu, je dobro za zadostno mero beljakovin zaužiti ribe. Ribe

Kadar se odpovemo mesu, je dobro za zadostno mero beljakovin zaužiti ribe. Te uživamo dva do trikrat na dan. Zaradi vsebnosti omega 3, ki delujejo antioksidativno, z uživanjem rib v telo ne vnašamo velikih količin nezdravih maščob. Izogibamo se konzerviranim ribam v olju.

regradova koreninaRegrat – korenina

Korenina regrata je znana v tradicionalni medicini kot uspešno sredstvo za lajšanje težav z jetri. Priporočljivo jo je uživati predvsem, kadar gre za težave z žolčem, saj je znano da izboljša pretok le tega. Primerna je pri vnetju žolčevodov, hepatitisu, žolčnih kamnih in zlatenici.

pistacijePistacije

Raziskave na živalih so pokazale, da se v primeru zlatenic po zaužitju pistacij zniža vrednost bilirubina v krvi. Prav tako se izboljšajo jetrni testi na ene izmed glavnih jetrni encimov – alkalno fosfatazo, alanin aminotransferazo in aspartat aminotransferazo.

 Kurkuma deluje izrazito protivnetno.Kurkuma

V tradicionalni medicini uporabljajo kurkumo v številne zdravilne namene. Med temi tudi za zlatenico. Kurkuma deluje izrazito protivnetno.

 

Kvinoja

Kvinoja vsebuje veliko beljakovin, ki so pomembne za okrevanje po bolezni in je primerna, da z njo zamenjamo druga žita. Lahko jo uživamo samostojno ali v kombinaciji s solato, primerna pa je tudi za nadev v polnjenih paprikah.

Leča vsebuje fitoestrogene, ki pripomorejo k hitrejšemu okrevanju v primeru zlatenice.Leča

Leča vsebuje fitoestrogene, ki pripomorejo k hitrejšemu okrevanju v primeru zlatenice.

 

Ta bel napitek je pomemben za lajšanje simptomov in znakov zlatenice.Pinjenec

Ta bel napitek je pomemben za lajšanje simptomov in znakov zlatenice. Vsebuje veliko železa in kalcija, kar pripomore k hitrejšemu okrevanju, predvsem kadar je sočasno prisotna slabokrvnost.

Zlatenica se izboljša ob enkrat dnevnem pitju ingverjevega čaja.Ingverjev čaj

Zlatenica se izboljša ob enkrat dnevnem pitju ingverjevega čaja, v katerega dodamo sok četrtine limone. Ingverjev čaj z limono je vir naravnih snovi, ki razstrupljajo telo in mu pomagajo izločati toksine.

Druga priporočila

Dokler simptomi ne ponehajo mora oboleli počivati. Kadar preidemo iz diete na normalno prehrano, jemo več manjših obrokov na dan in ne velikih obrokov. Nujno je popiti zadostno količino tekočin, najbolje vode, v katero iztisnemo limone. Izogniti se moramo vsem dejavnostim ali živilom, ki bi lahko povzročale prebavne težave. K boljšemu okrevanju pripomore tudi zmerna vsakodnevna telesna dejavnost, kadar le to lahko izvajamo.

 

Viri

▪ Dr. H. K. Bakhru. Diet cure for common ailments. 2011. Jaico publishing house.

▪ Berkoff, F., Schwarcz, J. Foods that Harm, Foods that Heal. The Best and Worst Choices to Treat Your Ailments Naturally. Readers Digest. 2013.

▪ Murray, M., Pizzorno, J., Pizzorno, L. The Encyclopedia of Healing Boooks. New York: Atria Books. 2005.

▪ Košnik, M. et al. Interna medicina. Ljubljana. Littera picta. 2011.

▪  Action on Gilbert’s Syndrome. The Liver Diet. Dostopno 21.9.2016 na spletnem naslovu: http://www.gilbertssyndrome.org.uk/2011/10/the-liver-diet/