Tuberkuloza – Nevarna bolezen in prehranska priporočila

Tuberkuloza

Zdravilna hrana

▪ česen

▪ hren

▪ temno zelena listnata zelenjava

▪ polnozrnata živila

▪ nenasičene maščobe

▪ kalcij

▪ vitamin B6

Škodliva hrana

▪ beli kruh

▪ sladkor

▪ omake

▪ mastna hrana

▪ pravi čaj

▪ kava

▪ alkohol

Osnovno o tuberkulozi

Tuberkuloza je nalezljiva bolezen, ki najpogosteje prizadene pljuča, lahko pa tudi druge organe. Imenovana je tudi jetika oziroma sušica. Velik problem je bolezen predstavljala v Angliji od šestnajstega do devetnajstega stoletja. Konec 19. stoletja je bila tuberkuloza najpogostejši vzrok smrti v Evropi. Z začetkom dvajsetega stoletja so uvedli kirurško zdravljenje tuberkuloze v posebnih prostorih, imenovanih sanatoriji. Kasneje so odkrili zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje, zato kirurško postopanje ni več potrebno. Zdi se nam, da je bolezen zamrla, vendar temu še zdaleč ni tako. Pojavlja se resno, vendar o njej več ne slišimo zaradi učinkovitega zdravljenja.

Z bacili tuberkuloze je okužena tretjina svetovnega prebivalstva, vsako leto zboli 9 milijonov ljudi in približno 2 milijona od teh jih zaradi okužbe umre. V razvitih državah je okužb le približno deset odstotkov, več kot 90 odstotkov obolelih je v državah v razvoju. Čeprav je pojavnost bolezni od začetka dvajsetega stoletja upadala, v zadnjih dvajsetih letih ponovno beležimo porast števila okuženih oseb. Razloge najdemo v opuščanju programov za nadzor tuberkuloze, pojavu okužb z virusom HIV, povečanju potovanj in selitev svetovnega prebivalstva ter pojavu odpornosti pri mikroorganizmih, ki bolezen povzročajo. Odpornost bacilov proti zdravilom je visoka v država ob Baltiku ter na območju bivše Sovjetske zveze, na drugih delih Evrope pa je do dva odstotka odpornih mikroorganizmov. V Sloveniji nadzor nad boleznijo obstaja. Leta 2009 je v Sloveniji bilo 188 bolnikov registriranih z boleznijo, kar pomeni 9,2 osebi na 100.000 prebivalcev.

Simptomi in znaki

Tuberkuloza je lahko pljučna ali zunajpljučna. Pljučna tuberkuloza se najprej ne pokaže, oboleli opazi simptome šele po nekaj tednih. Kadar se razvijejo, se pojavi več tednov trajajoč kašelj, ob katerem skoraj nikoli ni sluzavega izmečka. Kašelj spremljajo bolečine v prsih, lahko pa tudi krvavkast izpljunek. Pri večini oseb je prisotna povišana telesna temperatura, povečano potenje ponoči, utrudljivost, izguba apetita in posledično izgubljanje telesne teže. Simptomi so zelo podobni drugim, blažjim okužbam dihal, ki so pogostejše. Sum na tuberkulozo se pojavi, kadar vidimo, da zmerno povišana telesna temperatura traja dlje časa skupaj s kašljem, ki traja več tednov. Simptomi zunajpljučne tuberkuloze se pojavijo v katerem koli organu, saj lahko do prizadetosti tkiv pride po celotnem telesu. Najpogosteje je prizadeta ovojnica pljuč, pogosto pa tudi bližnje bezgavke, sečila, rodila, kosti in sklepi.

Vzroki

Okužba se razvije zaradi bacilov tuberkuloze, proti katerim se telo ne zmore učinkovito boriti. Povzročitelji pripadajo družini Mycobacteriaceae, od katerih okužbe najpogosteje povzroča Mycobacterium tuberculosis. Drugi povzročitelji so še M. bovis, M. caprae, M. africanum, M canetti in M. microti, ki pa so le redko odgovorni za okužbe pri ljudeh. V celicah lahko mikroorganizmi ostanejo speči, to pomeni, da ne povzročijo znakov okužbe takoj, ampak šele čez nekaj časa. Za razmnoževanje ostanejo lahko sposobni še dolgo časa in lahko povzročijo bolezen tudi po več deset letih. Prenašanje mikobakterij je preko zraka, z majhnimi delci, ki jih vdihnemo. Majhne kužne kapljice se v zrak prenesejo kadar okužena oseba kašlja, kiha, govori ali poje. Kužnost preneha, ko je oseba z zdravili zdravljena vsaj tri tedne in se ob tem simptomi in znaki izboljšajo ter v laboratoriju trikrat zapored ne odkrijejo več povzročiteljev v telesnih tekočinah.

Dieta

Tuberkuloza je včasih veljala za neozdravljivo bolezen, vendar temu dandanes zaradi zdravil ni več tako. Kljub zdravljenju moramo prilagoditi tudi prehrano, da zagotovimo podporo zdravilnim procesom, ki potekajo v organizmu. Prvi korak je dieta s svežim sadjem, ki jo izvajamo tri do štiri dni. Na dieti vsaj trikrat dnevno uživamo sveže sočno sadje, kot so jabolka, grozdje, hruške, breskve, pomaranče, ananas, melone ali katero koli drugo sočno sadje, ki je v obdobju obolenja sezonsko. Pijemo nesladkano limonado ali le vodo. Osebe s prenizko težo naj, v izogib prekomerni izgubi telesne teže v času diete, dnevno zaužijejo tri do štiri kozarce polnomastnega nehomogeniziranega mleka.  Po sadni dieti preide oboleli na dieto z mlekom in sadjem, pri tej je k vsakemu sadnemu obroku dodan kozarec mleka. Mleko naj bo rahlo ogreto, najboljše je nepasterizirano in nehomogenizirano, v kolikor lahko zaupamo viru pridelave. Dieto z mlekom in sadjem izvajamo od štiri do šest tednov. Nato preidemo na prehrano, pri kateri se izogibamo določenih živil, ki jih naštevamo spodaj.

Hrana, ki škoduje in lahko vodi do resnih zapletov oziroma daljšega okrevanja

beli kruhBeli kruh

Enostavni ogljikovi hidrati, ki se skrivajo v kruhu, prinašajo le občutek sitosti, niso pa primerni zaradi pomanjkanja vitaminov, mineralov in drugih hranilnih snovi, ki jih potrebuje organizem, da si opomore od okužbe. Izogibamo se tudi testeninam in vsem ostalim izdelkom iz navadne bele moke ter raje posežemo po polnozrnatih različicah.

Uživanje sladkorja vzpodbuja razrast škodljivih mikrobov Sladkor

Uživanje sladkorja vzpodbuja razrast škodljivih mikrobov in se mu zato moramo izogibati. Sladkor je enostavno prebavljiv in daje občutek sitosti, vendar je to v primeru tuberkuloze na račun dolgotrajnejšega okrevanja oziroma zapletov bolezni.

omakeOmake

Omake so res tiste, ki dajo hrani piko na i, vendar se jih v primeru okužb moramo izogibati. Vnaprej pripravljene omake vsebujejo veliko sladkorja, soli in maščob, ki so škodljivi za organizem.

Živila, polna nasičenih maščob, lahko poslabšajo simptome tuberkuloze. Mastna hrana

Živila, polna nasičenih maščob, lahko poslabšajo simptome tuberkuloze. Povzročijo lahko drisko, trebušne krče in povečajo utrujenost. Uživamo pečeno, kuhano in nad paro pripravljeno hrano, brez uporabe masla, polnomastnega sira ter kremnih omak.

Čaj, ki vsebuje veliko teina lahko celo stimulira rast mikroorganizmov.Pravi čaj

Čaj, ki vsebuje veliko teina lahko celo stimulira rast mikroorganizmov. Intuitivno bi morda mislili, da nam lahko pravi čaj pomaga, vendar temu žal ni tako. Zeleni čaj deluje v boju proti bakterijam veliko bolje, saj je naravni antioksidant. Če imamo radi čaj, je najbolje izbirati domače zeliščne čaje.

Kofeina in drugih stimulantov, kot je tobak, se moramo ob okužbah izogibati. Kava

Kofeina in drugih stimulantov, kot je tobak, se moramo ob okužbah izogibati. Kofein pripomore k večjemu izločanju vode iz telesa, kar vodi do večjih koncentracij toksinov v telesu, prav tako pa zakisa telo.

Pitje alkohola vpliva na delovanje zdravil proti tuberkulozi,Alkohol

Pitje alkohola vpliva na delovanje zdravil proti tuberkulozi, zaradi česar se lahko okužba zaplete in preide v neozdravljivo stanje. Prav tako lahko alkohol v kombinaciji z zdravili poškoduje jetra zaradi vpliva na določene presnovne procese v jetrih.

Hrana, ki pomaga telesu, da se učinkoviteje bori z okužbo

Česen je znan kot močno naravno sredstvo proti okužbam.Česen

Česen je znan kot močno naravno sredstvo proti okužbam. K hitrejšemu okrevanju pripomore tudi v primeru tuberkuloze, ter ščiti pred morebitnimi naknadnimi okužbami zaradi znižane imunske odpornosti. Raziskave kažejo, da česen ščiti tudi pred nekaterimi vrstami raka, zato bi ga v sveži obliki morali redno dodajati v prehrano. Uživamo ga lahko samostojno, kot dodatek solatam ali pa si pripravimo česnov sirup. Tega naredimo tako, da z žličko medu zmešamo en nasekljan strok česna in ga pustimo stati čez noč. Iz česna se izločijo zdravilne snovi in precejen sirup lahko dlje časa hranimo na hladnem, kadar ga naredimo v večjih količinah.

hrenHren

Prvi podatki o tem, da hren pomirja kašelj pri tuberkulozi, segajo v trinajsto stoletje. Skozi srednji vek so hren pogosto uporabljali tudi v primerih zastrupitev s hrano in skorbuta. Uporabni so tako korenina kot tudi listi. Uživamo sveže nariban soljen hren, ki ga pustimo stati nekaj minut, da pridobi nekoliko manj pekoč okus. Lahko ga uživamo tudi nastrganega, pomešanega z nekaj kapljicami domačega jabolčnega kisa.

solataTemno zelena listnata zelenjava

Zelenjavo bi morali že tako uživati v velikih količinah, kadar pa v prehrano dodamo zeleno listnato zelenjavo, pa smo telesu zagotovili zadostne količine pomembnih vitaminov in mineralov, kot so železo in vitamini skupine B.

polnozrnata živilaPolnozrnata živila

Enostavne ogljikove hidrate zamenjamo za polnozrnate različice. Tako se izognemo uživanju praznih kalorij in dodamo v prehrano nekaj vlaknin, ki urejajo prebavo. 


olivno olje1Nenasičene maščobe

Kadar pri kuhanju in kot dodatek jedem uporabljamo olja, izberimo nenasičene maščobe, kot je na primer olivno olje namesto masla.

 

mlečni izdelki 1Kalcij

Mleko, ki je dober vir kalcija, lahko pijemo po potrebi. Prav tako druge mlečne izdelke, kefir in sirotko, ki podpirajo delovanje imunskega sistema in razvoj dobrih bakterij v našem črevesju.

 

vitamin b6Vitamin B6

Zdravljenje z izoniazidom, ki je antituberkulotik, lahko povzroči pomanjkanje vitamina B6. Pomanjkanje lahko vodi do bolečin in težav s senzoričnimi živci. Vsak, ki jemlje navedeno zdravilo, bi moral v svoji prehrani zagotavljati zadostne količine tega vitamina. Dobri viri vitamina B6 so pusto meso, ribe, špinača, lubenice, banane, slive in vse vrste krompirja. Prehranske dodatke z vitaminom B6 jemljemo le na priporočilo zdravnika, saj lahko tudi previsok vnos škodi živčnemu sistemu.

Druga priporočila

Pomembna je zadostna mera počitka, pri kateri naj se sprosti telo in um. To pomeni, da branje, sedenje za računalnikom in drugimi napravami ter gledanje televizije ni priporočljivo. Vsak stres podaljša čas okrevanja. Gibanje na svežem zraku pripomore k boljšemu počutju, prav tako mora biti soba, v kateri oboleli počiva, zelo dobro prezračena. Dobro je, da jo prezračimo vsako uro za pet do deset minut. V toplih in prehodnih mesecih je potrebno izpostavljanje dopoldanskemu in popoldanskemu soncu, najbolje dvakrat dnevno za petnajst minut. Sončenje pripomore k povečanju energije in zadosti potrebam telesa po vitaminu D. Dihalne vaje pospešijo okrevanje, prav tako obloge, ki jih polagamo na prsi vsako jutro po zbujanju in pred zajtrkom. Pred spanjem si lahko pripravimo kopel, ki pripomore k lažjemu dihanju, lahko ji dodamo poljubna eterična olja.

 

Viri

▪ Dr. H. K. Bakhru. Diet cure for common ailments. 2011. Jaico publishing house.

Berkoff, F., Schwarcz, J. Foods that Harm, Foods that Heal. The Best and Worst Choices to Treat Your Ailments Naturally. Readers Digest. 2013.

▪ Murray, M., Pizzorno, J., Pizzorno, L. The Encyclopedia of Healing Boooks. New York: Atria Books. 2005.

▪ Košnik, M. et al. Interna medicina. Ljubljana. Littera picta. 2011.

▪ 5 Foods To Avoid Tuberculosis. Dostopno 21.9.2016 na spletnem naslovu: http://www.natural-homeremedies.com/blog/foods-that-you-must-avoid-if-you-have-tuberculosis/