Glavkom

Zdravilna hrana

▪ vitamin C

▪ vitamini A in B

▪ kalcij

▪ cink

▪ omega 3 maščobne kisline

▪ špinača

▪ listnato in kodrasto zelje

Škodliva hrana

▪ trans maščobne kisline

▪ nasičene maščobe

▪ sladkor

▪ alergena živila

▪ pitje v velikih količinah

▪ kava

▪ alkohol

Osnovno o glavkomu

Glavkom je bolezen oči, pri kateri se večinoma pojavi povišan pritisk znotraj očesnega zrkla. Oko je parni organ, ki je sestavljen iz dveh prostorov. Najbolj zunanji prostor leži tik za roženico in je manjši. V njem se nahajajo šarenica in za njo sprednji del leče, katere obliva očesna vodica. Očesno vodico neprenehoma proizvaja majhno tkivo levo in desno od šarenice, ki se imenuje ciliarnik. Očesna vodica je tekočina, ki vsebuje določene beljakovine in druge snovi, ter skrbi za normalen pritisk v očesu. Ob primerni količini tekočine v očesu lahko oko nemoteno deluje, saj so vsa tkiva znotraj tega pomembnega organa izpostavljena zadostni količini hranil. Pomen tekočine v očesu pa je tudi ta, da skrbi za optimalno lomljivost svetlobe, ki pada na zadnjo stran očesa, od koder se informacije prenesejo do možganov. Za dosego normalnega pritiska znotraj očesa mora očesna voda nenehno odtekati. Prav zaradi dejstva, da nastaja nenehno, se ob motnji odtekanja prične v očesu zviševati pritisk. Opisane težave se pojavijo ob glavkomu, saj pride do motenega prehoda očesne tekočine do ven, ki jo odnašajo naprej po krvi. Kadar je stanje napredovalo, se zdravi operativno s sprostitvijo zamašenih kanalov, skozi katere odteka tekočina.

Simptomi in znaki

Začetke bolezni oboleli najprej opazijo po slabšem vidu. Okrog predmetov vidijo obrise, barvaste kroge, težave z vidom so izrazite predvsem pri gledanju v mraku. Pri glavkomu se zaradi pritiska tekočine šarenica izboči, kar je vidno, če oko pogledamo od blizu. Prekomerna količina tekočine povzroči otrdelost zrkla in izgubo prožnosti. Oboleli tožijo tudi za bolečinami okrog oči, predvsem na področju obrvi, temena in lic. Pogosto so pridruženi zmerni do hudi glavoboli. Glavkom ni statična sprememba, temveč postopoma napreduje, simptomi se postopoma slabšajo. Težave z vidom postajajo čedalje večje in kadar oboleli odlaša z obiskom zdravnika se lahko pojavi slepota.

Vzroki

Dejavniki tveganja za razvoj glavkoma so slabi delovni pogoji, v smislu slabe osvetlitve delovne površine oziroma delovnega mesta. Večje možnosti za razvoj bolezni imajo ljudje, ki vodijo nezdrav življenjski stil, uživajo slabo prehrano ali nepravilno kombinirajo živila. Povezava obstaja tudi med glavkomom in uporabo zdravil za druge akutne ali kronične težave. Prav tako k nastanku bolezni pripomore večja izpostavljenost stresu oziroma stresne okoliščine. Razlog je lahko tudi fiziološki, namreč nepravilno delovanje nadledvičnih žlez , ki lahko vodi do izgube soli iz telesa ter nabiranja tekočin v tkivih. Večje možnosti za razvoj glavkoma imajo osebe s sladkorno boleznijo, prenizkim krvnim sladkorjem, aterosklerozo, težavami s srcem, alergijami ter nepravilnim delovanjem živčnega sistema.

Dieta

S pravilno prehrano pripomoremo k odpravljanju vzrokov za nastanek glavkoma. Prehrano je potrebno prilagoditi v vsakem primeru, ne glede na to, ali gre za kronično stanje, za odpravo katerega ni potrebna operacija, ali gre za stanje po operaciji. Prehrana naj bi temeljila na zadostnem uživanju semen, oreškov, zelenjave in sadja, s poudarkom na živila z visoko vsebnostjo vitamina C. Veliko strokovnjakov je mnenja, da se lahko povišan pritisk znotraj oči zniža z zadostnim vnosom vitamina C. Zadostne količine pri taki terapiji so dosežene z uporabo prehranskih dopolnil in morajo zaradi možnih stranskih učinkov biti izvedene pod nadzorom strokovnjaka. Pomen moramo dajati tudi živilom z veliko vsebnostjo vitaminov A in B ter določenih mineralov, kot je kalcij.

Hrana, ki škoduje zdravju oči v primeru glavkoma

Uživanje trans maščobnih kislin je povezano z večjim tveganjem za povišan holesterol ter poškodbo žil po celotnem telesu.Trans maščobne kisline

Uživanje trans maščobnih kislin je povezano z večjim tveganjem za povišan holesterol ter poškodbo žil po celotnem telesu. Poškodba žil lahko napreduje do te mere, da poškoduje živec, ki prenaša signale iz očesa v možgane, imenovan optični živec. Izogibamo se torej predelani hrani, slaščicam in ocvrti hrani.

Še ena vrsta maščob, ki naj bi se jih izogibali, če imamo večje tveganje ali že razvit glavkom, so nasičene maščobe. Nasičene maščobe

Še ena vrsta maščob, ki naj bi se jih izogibali, če imamo večje tveganje ali že razvit glavkom, so nasičene maščobe. Najdemo jih v mesu, kot je govedina in druge vrste rdečega mesa, svinjski masti in živalskih izdelkih, kot so suhe mesnine, paštete in drugo. Uživanje nasičenih maščob je povezano z višjim indeksom telesne mase. Prekomerna teža je en izmed dejavnikov tveganja za pojav glavkoma.

Uživanje sladkorja vodi do nenadnega povišanja vrednosti glukoze v krvi. Sladkor

Uživanje sladkorja vodi do nenadnega povišanja vrednosti glukoze v krvi. Visoke vrednosti glukoze vodijo do povišanja inzulina v krvnem obtoku, kar lahko sčasoma privede do nastanka rezistence na inzulin. Ta je pogosta pri sladkornih bolnikih, prekomerno težkih in osebah s povišanim krvnim pritiskom. Našteti dejavniki tveganja povišajo možnost nastanka glavkoma.

alergena hranaAlergena živila

Alergija in glavkom sta lahko povezani. Živila, ki pogosto sprožajo alergije, so tako lahko vzrok za poslabšanje ali pojav glavkoma. Takšna živila so soja, mleko in mlečni izdelki, pšenica, koruza in druge žitarice ter nekateri oreški.

Oboleli z glavkomom naj bi posegali po zdravih pijačah, predvsem vodi, nesladkanem čaju in občasno drugih napitkih, ki jih pijejo nesladkane ali naj vsebujejo zmanjšane količine sladkorja.Pitje v velikih količinah

Oboleli z glavkomom naj bi posegali po zdravih pijačah, predvsem vodi, nesladkanem čaju in občasno drugih napitkih, ki jih pijejo nesladkane ali naj vsebujejo zmanjšane količine sladkorja. Priporoča se pitje majhnih količin tekočine na dan, saj se ob zaužitju večje količine (dva decilitra ali več) naenkrat, dvigne pritisk znotraj očesa, to pa lahko negativno vpliva na bolezen.

KofeinKava

Po zaužiti skodelici kave, se po celotnem telesu dvigne pritisk znotraj žilja. Poveča se tudi tlak znotraj oči, kar ob bolezni, kot je glavkom, poslabša simptome in lahko povzroči nepopravljive poškodbe na očeh.

Prekomerno pitje alkohola je povezano z veliko kroničnimi boleznimi. Alkohol

Prekomerno pitje alkohola je povezano z veliko kroničnimi boleznimi. Ker so le te velikokrat pridružene ob glavkomu, se za zagotavljanje dobrega zdravstvenega stanja organizma pričakuje abstinenca ali res le občasno pitje zelo majhnih količin alkohola, kot je na primer deci vina na dva ali tri dni ter ne več kot tri deci vina ob enkratnem dogodku, kot so občasna praznovanja.

Hrana, ki pomaga zmanjšati simptome bolezni oziroma zniža tveganje za nastanek glavkoma

Živila, ki so dobri viri vitamina C so limone, pomaranče, jabolka, kivi, grenivke in limete. Vitamin C

Živila, ki so dobri viri vitamina C so limone, pomaranče, jabolka, kivi, grenivke in limete. Prav tako vitamin C vsebuje določena zelenjava, kot so na primer paprika, zelena listnata zelenjava in kalčki.

Vitamini A in BVitamin A in B

Osebe z glavkomom imajo velikokrat pridruženo pomanjkanje vitaminov iz skupin A in B. Vitamin A je v maščobi topen vitamin, kar pomeni, da ga je dobro zaužiti skupaj z živili, ki imajo nekoliko višji delež maščob, da dosežemo optimalno absorpcijo. Dobri viri vitamina A so sladki krompir, korenje, temna zelena listnata zelenjava, buče, endivija, suhe marelice, paprike, ribe, jetra in tropsko sadje. Vitamin B najdemo v mleku in mlečnih izdelkih, špargljih, špinači in drugi temno zeleni listnati zelenjavi, ribah perutninskem mesu, jajcih in polnozrnatih kosmičih. 

Ta pomemben mineral se pri nekaj primerih obolelih z glavkomom najde v premajhnih količinah. Kalcij

Ta pomemben mineral se pri nekaj primerih obolelih z glavkomom najde v premajhnih količinah. Prehranski viri kalcija so temno zelena listnata zelenjava, kitajsko zelje, tofu, brokoli, zeleni fižol, mandlji, ribe, mleko, jogurt in sir.

Veliko oseb, ki ima težave z vidom, ima v prehrani pomanjkanje pomembnega minerala, cinka.Cink

Veliko oseb, ki ima težave z vidom, ima v prehrani pomanjkanje pomembnega minerala, cinka. Ta mikroelement se nahaja v rumeni pegi, ki je točka najostrejšega vida. Pripomore k reakciji, v kateri iz vitamina A nastaja pigment melanin, ki ščiti oči. Zadostne vrednosti cinka poskrbijo tudi za izboljšanje vida v mraku. Cink lahko dobimo iz hrane ob uživanju pustega mesa, morske hrane, izmed katere so s cinkom bogate predvsem ostrige. Pridobimo ga lahko tudi iz fižola, oreškov, polnozrnatih živil ter mlečnih izdelkov. Priporočena dnevna doza cinka je 8 do 11 miligramov na dan za ženske ter 11 miligramov na dan za moške.

Omega 3, ki jih najdemo v največji meri v ribjem olju, dokazano vplivajo na zmanjšanje oksidativnega stresa v mrežnici. Omega 3 maščobne kisline

Omega 3, ki jih najdemo v največji meri v ribjem olju, dokazano vplivajo na zmanjšanje oksidativnega stresa v mrežnici. Ta se nahaja na zadnji strani očesa in je pomembna za dober vid. Pri boleznih oči, kot je glavkom, lahko kisikovi radikali v večji meri vplivajo na stanje tkiv. Omega 3 vplivajo na izboljšanje krvnega pretoka skozi oči, ki je ob povišanju tlaka v očeh moten.

s špinačo nad luskavicoŠpinača

Špinača vsebuje visoke vrednosti antioksidantov, izmed teh predvsem dveh, imenovanih lutein in zeaksantin, ki jih najdemo tudi v očesu. Smatra se, da lahko ta antioksidanta ščitita oči pred poškodbami zaradi oksidativnega stresa.

zelje za zdravo kožoListnato in kodrasto zelje

Raziskave potrjujejo pozitiven vpliv listnatega in kodrastega zelja na zdravje oči v primeru glavkoma. Uživanje te zelenjave vsaj dvakrat mesečno, pripomore k zmanjšanju tveganja za nastanek glavkoma in to celo za polovico.

Druga priporočila

V izjemno pomoč je redno izvajanje vaj za oči. Gre za različne tehnike gibanja oči, ki jih bomo na kratko orisali. Pri teh vajah gre za ponavljajoče se počasne gibe z očmi, najprej navzgor in navzdol, iz leve na desno in obratno, nato počasno kroženje z očmi v obe smeri. Po izvedbi teh vaj si izberemo točko v prostoru, na katero fiksiramo pogled ter nato premikamo glavo levo in desno. Vaje naj bi izvajali vsaj dva do trikrat dnevno za deset do petnajst minut. Za sprostitev po vajah se udobno usedemo, zapremo oči, ter jih pokrijemo z dlanmi. Tako sproščeni počivamo dve do tri minute.

Poleg vaj za oči je pomembno, da se oboleli izogibajo stresnim situacijam in se poslužujejo sprostitvenih tehnik za dosego notranjega miru. Škoduje prekomerno gledanje televizije, filmov in predolgo branje knjig, saj vse našteto povzroča očesni napor. Pomaga dovolj dolg spanec in zadostna količina odmora ter počitka čez dan, svež zrak in zmerno vsakodnevno gibanje, kot so kratki sprehodi. Kadar se odločimo za prehranske dodatke, je pomembno, da se pred jemanjem posvetujemo s svojim zdravnikom, saj lahko nekateri izmed njih vplivajo na presnovo zdravil, ki jih uživamo zaradi bolezni.

 

Viri

▪ Dr. H. K. Bakhru. Diet cure for common ailments. 2011. Jaico publishing house.

▪ Murray, M., Pizzorno, J., Pizzorno, L. The Encyclopedia of Healing Boooks. New York: Atria Books. 2005.

▪ Glaucoma research foundation. Nutrition and glaucoma. Dostopno 20.9.2016 na spletnem naslovu: http://www.glaucoma.org/treatment/nutrition-and-glaucoma.php

▪ Greger M. Foods for glaucoma. Dostopno 20.9.2016 na spletnem naslovu: http://nutritionfacts.org/2014/12/30/foods-for-glaucoma/