Nespečnost

Spanec je izredno pomemben, saj ohranja in obnavlja delovanje celotnega telesa. V času pred elektriko je naš spanec določala naravna svetloba, igra sonca in lune, ki vpliva na vsa živa bitja na Zemlji. V preteklosti so ljudje vstajali ob sončnem vzhodu in hodili spat ob sončnem zahodu. To je bilo v skladu z naravnim ritmom Jin in Jang energije v telesu.

Ko koža pride v stik z naravno svetlobo, naši možgani sporočijo hormonskemu sistemu, naj začne proizvajati kortizol, stresni hormon, ki nas zbudi. S sončnim vzhodom se povečajo ravni kortizola, njegove koncentracije padejo do poldneva, od šestih popoldne do šestih zjutraj pa so najnižje. Ko kortizol v telesu upade, se hkrati poveča koncentracija melatonina, ki nam pomaga zaspati. Ker smo obdani z umetno svetlobo, je naravna sposobnost telesa, da se uravnava po naravnih ciklih, prekinjena.

V kitajski medicini pomeni Jang aktivno, zunanjo energijo (sonce, dan) in Jin pasivno, notranjo energijo (noč, luna). Čez dan, ko smo aktivni telesno in mentalno, Qi energija teče pretežno v Jang meridianih, ponoči pa začne teči bolj skozi Jin meridiane. Ta prehod od iz Jang cikla v Jin cikel se more zgoditi tekoče in neovirano. Če je prehod in pretok prekinjen in Qi ostane ponoči v Jang meridianih, nastopi nespečnost. Približno tretina ljudi trpi za neko vrsto nespečnosti – ne morejo zaspati, ne morejo spati, se obračajo in premetavajo, se zbujajo zgodaj in ne zmorejo zaspati nazaj itd. Po kitajski tradicionalni medicini je spanje bistvenega pomena za negovanje Jin energije v telesu in ohranjanje ravnovesja med Jin in Jang energijo.

Kako pomembno je spanje, lahko vidimo iz znanstvenih študij kot tudi iz osebnih izkušenj. Pomanjkanje spanja nas naredi razdražljive, neproduktivne in iz življenja odstrani veselje. Vendar obveznosti modernega sveta od nas zahtevajo podaljšan delovalnik in nam kradejo čas za počitek in rekreacijo. Zdi se, kot da nikoli ni dovolj časa, da dosežemo vse, kar si želimo. Zato namesto, da bi šli spat, ko smo utrujeni, ostanemo aktivni do poznih nočnih ur, da dokončamo delo iz službe, hišna opravila, plačamo račune itd. Namesto, da bi se počasi sprostili od vseh dnevnih aktivnosti, ljudje ostanejo v Jang energetskem stanju aktivni in pozorni. Čeprav ima nespečnost lahko veliko vzrokov, kitajska medicina vidi stres kot glavni vzrok za nespečnost. Akupresurne točke v nadaljevanju so namenjene predvsem temu, da sprostijo telo in um. Uporabite te tehnike preden greste spat. Te tehnike lahko uporabite tudi čez dan, da s tem uravnate Jin / Jang ravnovesje. Te akupresurne tehnike pa niso priporočene, če se zbudite sredi noči.

Glede zdravil proti nespečnosti: Medtem, ko so zdravila lahko v nekaterih primerih primerna, se jih praviloma ne sme uporabljati več kot teden dni in tudi takrat samo po nasvetu zdravnika.

Dieta

Hrana, ki vsebuje veliko zasičenih maščobnih kislin in holesterola povečuje holesterol v krvi. Kri prenaša te maščobne obloge, ki se primejo na stene žil in zožijo prehode. Zato mora srce delati močneje, da pripelje kri do vseh notranjih organov. Prekomerno uživanje maščob in holesterola je velik dejavnik, ki prispeva nastanku bolezni srca in ožilja in nekaterih vrst raka. Po kitajski medicini ima srce izredno velik vpliv na spanje.

Naravni načini za boljše spanje

Raztezanje: Raztegnite se in zehajte, saj boste s tem pripravili telo na spanje.

Vaje za oči: Medtem ko sedite ali ležite v postelji, poglejte navzgor kolikor gre, nato s pogledom krožite po periferiji vida vsaj trikrat. Nato ponovite kroženje z očmi še v drugo stran.

Globoko dihanje: Koncertirajte se na globo trebušno dihanje, ko ste v postelji in poskušate zaspati. Napetost in stres sta glavna krivca za nezmožnost zaspati. Globoko dihanje koncertira energijo v notranjost telesa, se pravi v bolj Jin stanje.

Globoko sproščanje:

Ležite na hrbtu z zaprtimi očmi. Začnite pri prstih na nogah in počasi sporočite vsakemu delu telesa, da se sprosti. Dihajte globoko in sproščeno.

Akupresurne točke proti nepečnosti

Vrata Uma (H 7 – Srce)Vrata Uma (H 7 – Srce)

Lokacija: Ta točka je na notranji strani dlani na gobi zapestja tik pod mezincem.

Pozitivni učinki: Krepi srce in odpravlja anksioznost,  hladno znojenje in nespečnost zaradi preveč aktivnega uma.

Dvorišče uma (Gv 24 – DuMai)Dvorišče uma (Gv 24 – DuMai)

Lokacija: Ta točka je tik za linijo lasišča direktno nad nosom.

Pozitivni učinki: Odpravlja nespečnost, depresijo, slab spomin, epilepsijo in meglen pogled.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)

Pozor: Nosečnice te točke ne smejo stimulirati.

Lokacija: Štiri prste širine nad notranjo stranjo kosti gležnja, blizu zadnje strani golenice.

Pozitivni učinki: Hrani Jin energijo v celem telesu  in s tem odpravlja nespečnost.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)

Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: Opravlja stres in umirja um, glavobole, blaži utrujene oči, mačka kot tudi alergije in artritis.

Puščavski hrib (GB 40 - Žolčnik)Puščavski hrib (GB 40)

Lokacija: V veliki udrtini neposredno pred zunanjo kostjo gležnja.

Prednosti: To je izvirna točka meridiana Žolčnika. Vse izvirne točke meridianov krepijo meridiane.  Točka tudi odpravlja bolečine v gležnju, krče v prstih na nogah in Išias bolečine, ki potujejo ob strani noge. 

Akupresurna terapija proti nespečnosti

1. Korak

Pritisnite H 7 (Vrata Uma): Pritisnite na to točko za 30 sekund ali eno minuto nato postopno popustite pritisk. Nato zamenjajte roki in stimulirajte akupresurno točko še na drugi strani.

Vrata Uma (H 7 – Srce) Lokacija: Ta točka je na notranji strani dlani na gobi zapestja tik pod mezincem. Vrata Uma (H 7 – Srce) Pozitivni učinki: Krepi srce in Odpravlja anksioznost, hladno znojenje in nespečnost zaradi preveč aktivnega uma.

2. Korak

Simulirajte Gv 24 (Dvorišče uma): Uporabite srednji do močan pritisk na GV 24 s svojim sredincem in stimulirajte eno minuto.  Ta točka ima pomirjujoč učinek na um in čustva, neguje funkcijo srca in spodbuja spanec.

Gv 24

3. Korak 

Nežno pritisnite Sp 6 (Prehod treh Jinov): Postavite kazalec na notranjo stan gležnjev, štiri prste širine nad notranjo izboklino gležnja. Nežno masirajte s kazalcem na notranjem robu golenice, kjer boste občutili rahlo udrtino. Stimulirate eno minuto in ob tem globoko dihajte.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) Lokacija: Štiri prste širine nad notranjo stranjo kosti gležnja, blizu zadnje strani golenice. Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) Pozitivni učinki: Hrani Jin energijo v celem telesu. Močne regenerira celotno telo.

4. Korak

Masirajte Lv  3 (Točka treh milj):  Položite oba kazalca na vsaki nogi med palec in drugi nožni prst. Poiščite vdolbino med kostmi na vrhu stopala. Temeljito zmasirate obe akupresurni točki trideset sekund.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom. Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

 5. Korak 

Držite točko GB 40 (Puščavski hrib): Počasi, vendar trdno pritisnite na akupresurno točko GB 40 (v udrtini neposredno pred zunanjo kostjo gležnja). Držite to pomembno akupresurno točko za lajšanje išiasa tri do pet minut oz. tako dolgo, dokler ne začutite dobro definiranega pulza. Držite to točko tudi na drugi nogi, dokler ne občutite pulza.

GB 40 b Puščavski hrib (GB 40 - Žolčnik) Lokacija: V veliki udrtini neposredno pred zunanjo kostjo gležnja.

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture