Bolečine v čeljusti

 Bolečino v čeljustnem sklepu ali kjerkoli drugje v področju obraza je potrebno vzeti resno, tako kot bolečine v drugih sklepih in mehkih tkivih v telesu. Čeljustni sklep zaradi govora, žvečenja in včasih zaradi nezavednega stiskanja zob, škripanja z zobmi (bruskizem) sodi med najbolj obremenjene sklepe. Za njegovo gibanje skrbi veliko obraznih mišic.

Mnogo ljudi v spanju nevede stiska oziroma brusi z zobmi. To povzroči zobni stres, ki poškoduje zobe in povzroča bolečine v čeljustnem sklepu. Temporomandibularni sklep povezuje čeljust z lobanjo tik ob ušesu. Ta sklep lahko najdete tako, da pritisnete s prtom na ličnico blizu ušesa. Če odprete usta, bo na tem delu nastala rahla udrtina. Ljudje, ki trpijo za revmatoidnim artritisom pogosto občutijo težave v tem sklepu – vnetja, krče, zatekanje in bolečino.  Akupresura skupaj z obraznimi vajami je odličen način, kako lajšati bolečine v čeljustnem sklepu.

Nekateri ljudje imajo težave s širokim odpiranjem ust. Včasih preprosti gib, kot na primer ugriz v debel sendvič lahko povzroči krč v mišico. Da odpravite ta krč, pritisnite na akupresurno točko St 6 – Čeljustna kočija. Izvajate postopni pritisk direktno na čeljustni krč dve do tri minute. Preizkusite lahko tudi naslednjo vajo za odpravo krčev v čeljustnem sklepu: Najprej poglejte v ogledalo, da vidite, kako široko lahko odprete usta. Ugriznite v kuhinjsko kuhalnico za 5 sekund. Sprostite ugriz in čeljust. Ponovite to vajo, medtem ko izvajate globoko dihanje.

Odlične akupresurne točke za lajšanje težav v čeljustnem sklepu

Ni potrebno, da uporabljate vse te akupresurne tečke. Uporabite le eno ali dve, ko imate čas in proste roke.

Čeljustna kočija (St 6 – Želodec)Čeljustna kočija (St 6 – Želodec)

Lokacija: med zgornjo in spodnjo čeljustjo, na žvekalnih mišicah, ki se izbočijo, ko ugriznemo.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine in krče v čeljusti, težave s čeljustnim sklepom, zaklenjeno čeljust, zobno nevralgijo (glavobol) in zobobol.

Vetrobran (TW 17 – Trojni grelec)

Lokacija: V vdolbino neposredno za ušesno mečico.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v ušesu, ohromelost obraza, obrazne krče, bolečine v čeljusti, vlažna in srbeča ušesa, zatečeno grlo, mumps in zobobol.

 Ušesna vrata (TW 21 – Trojni grelec) Mesto poslušanja (SI 19 – Tanko črevo) Ponovno srečanje sluha (GB 2 – Žolčnik)Ušesna vrata (TW 21 – Trojni grelec)

Mesto poslušanja (SI 19 – Tanko črevo)

Ponovno srečanje sluha (GB 2 – Žolčnik)

Lokacija: SI 19 se nahaja točno pred ušesnim kanalom v udrtini. Ta udrtina se poglobi, ko odprete usta. TW 19 je pol palca širine nad točko SI 19 in Gb2 pol palca širine pod točko SI 19.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v čeljusti in naslednje težave glave: bolečine v ušesu, pritisk znotraj ušesa, težave s čeljustnim sklepom, zobobol in glavobol.

Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik)Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik)

Lokacija: Pod zatiljem v udrtini med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen, odvisno od velikosti glave.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v čeljusti in druge sorodne težave kot so glavobol, otrdel vrat in bolečine v vratu.

Akupresurna terapija za čeljustne težave

Če redno izvajate to akupresurno terapijo enkrat ali dvakrat na dan, boste sprostili mišice v čeljusti, ohranili polno gibljivost sklepa, odpravili kronično napetost in preprečili težave v prihodnosti.

1. Korak

Trdno pritisnite St 6 (Čeljustna kočija) na dva načina: Postavite spodnjo stran dlani med zgornjo in spodnjo čeljust tik pred ušesno mečico in počasi izvajate pritisk. Če stisnete zobe boste čutili, da mišica skoči ven. Pritisnite direktno na to mišico, medtem pa imejte zobe rahlo narazen. Premikajte čeljust levo in desno in naredite nekaj globokih vdihov.

Nato pritisnite blazinice prstov na isto mišico na akupresurno točko St 6 za eno minuto. Nato počasi povečajte pritisk na čeljustno mišico s sredincem (kazalec in prstanec sta tesno poleg) tako, da začutite rahlo bolečino. Nato globoko dihajte v bolečino, oči imejte zaprte. Končajte z lahkim pritiskom trideset sekund. Poskušajte začutiti enakomeren pulz na mestu pritiska. To je znak, da skozi čeljust teče zdravilna energija.  

Čeljustna kočija (St 6 – Želodec) Lokacija: med zgornjo in spodnjo čeljustjo, na žvekalnih mišicah, ki se izbočijo, ko ugriznemo. Čeljustna kočija (St 6 – Želodec) Pozitivni učinki: Lajša bolečine in krče v čeljusti, težave s čeljustnim sklepom, zaklenjeno čeljust, zobno nevralgijo (glavobol) in zobobol.

2. Korak

Na rahlo pritisnite TW 17 (Vetrobran): Pritisnite oba sredinca na vsaki strani za ušesno mečico. Pogosto sta ti točki občutljivi. Pritiskajte ju nežno, medtem ko globoko dihate dve minuti.

Vetrobran (TW 17 – Trojni grelec) Lokacija: V udrtini za ušesno mečico. Vetrobran (TW 17 – Trojni grelec) Pozitivni učinki: Lajša bolečine v ušesu, obrazne krče, bolečine v čeljusti, srbeča ušesa, oteklo grlo, mumps in zobobol.

3. Korak

Pritisnite na TW 21 (Ušesna vrata), SI 19 (Mesto poslušanja) in GB 2 (Ponovno srečanje sluha): S sredincem poiščite najprej srednjo točko SI 19 v udrtini pred sluhovodom, ki se poglobi, ko odprete usta. Postavite vaš prstanec tik nad to točko na TW 21 in vaš kazalec direktno na GB 2. Držite vse tri točke na obeh straneh tri minute. Usta imejte rahlo odprta in vaše oči zaprte. Globoko dihajte. Še posebno se osredotočite na točko GB 2, ker je pomembna točka za zdravljenje čeljustnih težav.

Ušesna vrata (TW 21 – Trojni grelec) Mesto poslušanja (SI 19 – Tanko črevo) Ponovno srečanje sluha (GB 2 – Žolčnik) Lokacija: SI 19 se nahaja točno pred ušesnim kanalom v udrtini. Ta udrtina se poglobi, ko odprete usta. TW 19 je pol palca širine nad točko SI 19 in Gb2 pol palca širine pod. Ušesna vrata (TW 21 – Trojni grelec) Mesto poslušanja (SI 19 – Tanko črevo) Ponovno srečanje sluha (GB 2 – Žolčnik) Pozitivni učinki: Lajša bolečine v ušesu, težave s sluhom, pritisk v ušesu, čeljustne težave, zobobol in glavobol.

4. Korak

Ponovite prvi korak.

5. Korak

Trdno pritisnite GB 20 (Vrata zavesti): Pritisnite palca pod zatilje v udrtino med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen. Pritisk postopno povečajte, medtem ko glavo rahlo nagnete nazaj. Držite, dokler ne začutite enakomernega pulza na tej točki. Stimulirajte točki eno minuto oziroma, dokler ne začutite enakomernega pulza, nato postopno popustite pritisk.

Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik) Lokacija: Pod zatiljem v udrtini med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen, odvisno od velikosti glave. Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik) Pozitivni učinki: Lajša glavobole, zastoje v glavi, artritis, bolečine v vratu in razdražljivost.
Akupresurna masaža obraza

Naslednjo akupresurno masažo lahko izvajate po akupresurni terapiji za čeljust ali kot samostojnoterapijo za čeljust in splošno dobro počutje.

1. Uporabite blazinice sredinca in masirajte ob vznožju nosu, ob nosnicah.

2. Položite blazinice prstov na mišico čeljusti (mišico, ki se izboči, ko stisnete zobe) in masirajte s počasnimi krožnimi gibi. Nato prestavite prste nekoliko nazaj in ponovno masirajte s krožnimi gibi.

3. S spodnjo stranjo dlani počasi masirajte kožo ob strani obraza, od čeljusti do senc. Ponovite to nekajkrat, medtem ko globoko dihate.

4. Ponovno masirajte ob straneh obraza, tokrat s krožnimi gibi prstov. Izvajajte pritisk na čeljustne mišice in sence.St 6 b

Ta vaja je odlična za vnetje sinusov, glavobole, možgane, živčni sistem in čeljustne težave.

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture