Menopavza

Menopavza – prenehanje mesečne menstruacije – naznanjuje konec plodnega obdobja ženske. Za večino žensk v današnji družbi, ki časti mladost, to predstavlja izgubo, znak zatona in staranja. Vendar obstaja tudi druga stran kovanca: svoboda od bolečih menstruacij, konec pred menstrualnega sindroma (PMS), nič več strahu pred nezaželeno nosečnostjo, konec uporabe kontracepcije. Osvobojena od materinskih dolžnosti, je ženska pripravljena na novo življenjsko obdobje. To je čas, ko ženska lahko usmeri svojo kreativno energijo in modrost, ki jo je pridobila z leti, na nov način.

Mnogo kultur, kot na primer indijanska, smatrajo menopavzo kot poseben in svet dogodek v življenju ženske, tranzicija v nov status starešine. Menopavza nastopi v sredini štiridesetih do zgodnjih petdesetih let, vendar se lahko zgodi tudi prej ali pozneje za nekatere ženske. Šest mesecev brez menstruacije ali več se šteje kot uradni začetek menopavze, vendar strokovnjaki opozarjajo, da, če nočete zanositi, uporabljajte neko vrsto kontracepcijske zaščite vsaj še leto dni.  Izraz menopavza se navadno uporablja za proces fizičnih in emocionalnih sprememb, ki vodijo do prenehanja menstruacije.

Simptomi

Izkušnje in »simptomi« so lahko od ženske do ženske zelo različni. Za nekatere ženske je to zelo udoben čas, medtem ko druge občutijo cel spekter simptomov kot so: nočno znojenje, vročinski oblivi, suhost nožnice, nihanje razpoloženja, depresija, razdražljivost, utrujenost etc. Vsaj 80 % žensk občuti vsaj enega od teh simptomov, ki jih povzročajo predvsem hormonske spremembe.

Hormoni so kemikalije, ki jih telo proizvaja in izloča iz endokrinih žlez, kot so jajčniki, nadledvična žleza in hipofiza. Hormoni so način, kako telo kontrolira in regulira telesne funkcije. V menopavzi se proizvodnja predvsem dveh hormonov – estrogena in progestogena – zmanjša. Oba hormona se proizvajata v foliklih jajčnikov. Do let, ko nastopi menopavza, se folikli izčrpajo, zaradi česar se zmanjša nivo hormonov. Simptomi menopavze se pojavijo zaradi padca hormonov kot tudi zaradi hormonskega neravnovesja. 

Tradicionalna kitajska medicina o menopavzi

Kitajska medicina pravi, da je menopavza posledica pomanjkanja Jin energije. Jin pomanjkanje v telesu, je kot bi poskušali peljati avto brez olja, lubrikantov in vode v hladilniku. Suhost oziroma pomanjkanje notranjega hlajenja, ki ga povzroči pomanjkanje Jin, je posledica vročinskih simptomov, kot so vročinski oblivi in razdražljivost. Glavni način za odpravo teh simptomov je stimuliranje akupresurnih točk, ki stimulirajo Jin in tako vzpostavijo Jin /Jang ravnovesje v telesu.

Vročinski oblivi (Nočno znojenje)

Vročinski oblivi ali nočno znojenje, ki je posledica menopavze, se pojavi, ko nivo estrogena v jajčnikih nenadno upade. Estrogen kontrolira hipofiza v možganih. Predel v možganih, ki kontrolira telesno temperaturo in je neke vrte termostat telesa, kontrolira hipofizo kot tudi jajčnike. Raziskave so pokazale, da nevrotransmiter, ki mu pravimo noradrenalin, stimulira mehanizme v možganih, ki kontrolirajo termostat. Čeprav so vročinski oblivi najpogostejši prvi dve leti menopavze, jih nekatere ženske lahko občutijo tudi do devet let. Ko ima ženska vročinske oblive ponoči (nočno znojenje), to lahko moti spanec in privede do utrujenosti in razdražljivosti.

Ženske po navadi opazijo, da vroča pijača in hrana, alkohol, kava in vroče vreme lahko povzročijo vročinski obliv. Čustveni stres in kava sta še posebej pogosta krivca. Za kavo so odkrili, da pospeši metabolizem in dvigne temperaturo. To tudi sproži sproščanje noradrenalina. Kot preventivni ukrep se izogibajte vročini, ne oblecite se preveč, izogibajte se kavi in alkoholu.

Tehnike za zmanjšanje stresa, kot je akupresura, blago raztezanje in QiGong znižajo nivo noradrenalina in tako preprečijo vročinske oblive. Akupresura do štirikrat na dan uravnoteži telo, stabilizira krvni tlak in zmanjša vročinske oblive.

Akupresurne točke za menopavzo

Zlomljeno zaporedje (Lu 7 – Pljuča)Zlomljeno zaporedje (Lu 7 – Pljuča)

Ta akupresurna točka, še posebej, če jo kombiniramo s točko K 6 (Žareče Morje), ima posebno funkcijo, da odpira RenMai meridian, ki mu pravimo tudi Jin Ocean.

Lokacija: To točko boste našli, če sledite zunanji strani palca dva prsta širine pod zapestjem v vdrtini med dvema tetivama.

Pozitivni učinki: Regulira Jin v telesu, lajša gripo in prehlad, kašelj, boleče grlo, mrzlico, vročino, zaprtje nosa, glavobol in trd vrat.  

Žareče Morje (K 6 – Ledvice)Žareče Morje (K 6 – Ledvice)

To je glavna točka na kanalu Ledvic za krepitev Jin energije Ledvic. Njen učinek je, da vlaži, hrani in hladi. Vpliva in pomaga pri premikanju Jin energije Ledvic navzgor. Stagnacija Jin energije Ledvic je pogosto vključena v simptome menopavze. Spodbujanje te točke pomaga odpreti meridian – Jin Ocean.

Lokacija: Neposredno pod notranjo stranjo kosti gležnja v rahli udrtini.

Pozitivni učinki: Dviguje Jin energijo, lajša nespečnost, bolečine v peti in gležnju, hipertenzijo in anksioznost.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)

Lokacija: Štiri prste širine nad notranjo stranjo kosti gležnja, blizu zadnje strani golenice.

Pozitivni učinki: Hrani Jin energijo v celem telesu. Še posebno se priporoča stimulacija te točke za zdravje maternice.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)

Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: V kombinaciji s točko Sp 6 je to odlična točka za obnovo Qi-ja in krvi v telesu, kar pripomore libidu. Pomaga tudi uravnotežiti čustva, kot tudi nahraniti Jin energijo v Jetrih.

Akupresurne točke za vročinske oblive in nočno znojenje

Brbotajoči vrelec (K 1 – Ledvice)Brbotajoči vrelec (K 1 – Ledvice)

Lokacija: Na podplatu med obema blazinicama.

Pozitivni učinki: Lajša vročinske oblive, omedlevico in krče.

 

Elegantni dvorec (K 27 - Ledvice)Elegantni dvorec (K 27 – Ledvice)

Lokacija: V udrtini pod ključnico poleg prsnice.

Pozitivni učinki: Lajša vročinske oblive kot tudi zastoje v prsih, dihalne težave, astmo,

kašelj, anksioznost in depresijo.

Združena dolina - Hoku (Li 4)Združena dolina – Hoku (Li 4)

Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj.

Pozitivni učinki: Lajša vročinske oblive, artritis v roki, glavobole in zobobol.

Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik)Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik)

Lokacija: Pod zatiljem v udrtini med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen, odvisno od velikosti glave.

Pozitivni učinki: Lajša vročinske oblive kot tudi glavobol, omotico, otrdel vrat, bolečine v vratu, šok, travmo, hipertenzijo in razdražljivost.

Morje spokojnosti (CV 17 - Ren Mai)Morje spokojnosti (CV 17  – Ren Mai)

 Lokacija: Na sredini prsnice, tri palce širine nad spodnjim delom kosti.

Pozitivni učinki: Lajša vročinske oblive kot tudi nespečnost, depresijo in čustvene stiske.

Dvorišče uma (Gv 24 – DuMai)Tretje oko (GV 24,5 Nadzorujoči kanal)

Lokacija: Neposredno med vašimi obrvmi v vdolbini, kjer most nosu sreča sredino čela.

Pozitivni učinki: Ta akupresurna točka pomaga spodbujati endokrini sistem, predvsem hipofizo in vročinske oblive, seneni nahod in glavobol.

Točka stoterih srečanj (GV 20 - Du Mai)Točka stoterih srečanj (GV 20 – Du Mai)

Lokacija: Položite prste leve roke za levo uho in prste desne roke za desno uho. S prsti zdrsite proti vrhu glave in poiščite udrtino (GV 20) nekoliko nazaj od vrha glave.

Pozitivni učinki: Ta točka izboljša koncentracijo in spomin, blaži glavobol, vročinske oblive in sončarico.

Akupresurne terapija za odpravo simptomov menopavze

Tu so predstavljene točke, ki uravnavajo Jin energije v telesu in vzpostavljajo Jin/Jang ravnovesje, ki je pogosto porušeno v menopavzi. V nadaljevanju pa boste našli še točke za lajšanje vročinskih oblivov.

1. Korak

Pritisnite Lu 7 (Zlomljeno zaporedje): Z dlanmi formirajte črko V med palcem in drugim prsti. Z blazinicami prstov oprimite zapestje. Palec položite nekje dva prsta širine pod zapestje na zunanji strani dlani v vdolbino med dvema kitama. Držite eno minuto, nato zamenjajte roki.  Na tem mestu ni veliko tkiva med kožo in kostjo, zato ne pretiravajte s pritiskom.

Lu 7 Zlomljeno zaporedje (Lu 7 – Pljuča) Lokacija: To točko boste našli, če sledite zunanji strani palca dva prsta širine pod zapestjem v vdrtini med dvema tetivama.

2. Korak

Držite K 6 (Žareče Morje): Uporabite oba palca, da pritisnete in držite točko K 6, ki je na notranji strani gležnjev v udrtini tik pod kostjo gležnja.

Žareče Morje (K 6 – Ledvice) Lokacija: Neposredno pod notranjo stranjo kosti gležnja v rahli udrtini. K 6 in B 62 a

 3. Korak

Nežno pritisnite Sp 6 (Prehod treh Jinov): Postavite kazalec na notranjo stran gležnjev, štiri prste širine nad notranjo kostjo gležnja. Nežno masirate akupresurno točko s kazalcem na notranji strani golenice v rahli udrtini. Zmasirajte aupresurno točko na obeh nogah. 

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) Pozitivni učinki: Hrani Jin energijo v celem telesu. Močne regenerira celotno telo.

4. Korak

Spodbujate Lv 3 (Večje Hitenje): Položite oba palca na vrh stopala v udrtino, med kostema palca in drugega nožnega prsta. Temeljito masirajte in usmrtite pritisk proti kosti drugega nožnega prsta.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom. Lv 3

 

Akupresurna terapija za vročinske oblive in nočno znojenje

Ulezite se ali pa se udobno usedite medtem, ko izvajate to terapijo.

1. Korak

Pririnite K 1 (Brbotajoči vrelec): Uporabite vaš palec in pritisnite na akupresurno točko K 1 na spodnji strani stopal. Držite eno minuto, nato zamenjate nogi in pritisnite še na drugo K 1 točko.

Brbotajoči vrelec (K 1 – Ledvice) Lokacija: Na podplatu med obema blazinicama. Brbotajoči vrelec (K 1 – Ledvice) Lokacija: Na podplatu med obema blazinicama.

 2. Korak

Pritisnite obe K 27 (Elegantni dvorec) točki: uporabite svoje palce, direktno pod ključnico. Aplicirajte postopni pritisk na obe akupresurni točki, medtem ko globoko dihate eno minuto.

Elegantni dvorec (K 27 - Ledvice) Lokacija: V udrtini pod ključnico poleg prsnice. Elegantni dvorec (K 27 - Ledvice) Lokacija: V udrtini pod ključnico poleg prsnice.

3. Korak

Pritisnite Li 4 (Združena dolina): LI 4 akupresurna točka se nahaja v središču med palcem in kazalcem. Postavite desni palec na vrh mišice na levi roki med palcem in kazalcem in s kazalcem desne roke pritisnite spodaj. Izvajajte pritisk tako, da stisnete palec in kazalec desne roke. Pritisk naj bo usmerjen proti kosti, ki združuje palec in kazalec. Izvajate pritisk eno minuto, nato zamenjajte roki.

Združena dolina - Hoku (Li 4) Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj. Združena dolina - Hoku (Li 4) Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj.

4. Korak

Trdno pritisnite GB 20 (Vrata zavesti): Pritisnite palca pod zatilje v udrtino med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen. Pretisk postopno povečajte medtem, ko glavo rahlo nagnete nazaj. Imejte zaprte oči in globoko dihajte. Držite ti točki eno minuto.

Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik) Lokacija: Pod zatiljem v udrtini med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen, odvisno od velikosti glave. Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik) Lokacija: Pod zatiljem v udrtini med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen, odvisno od velikosti glave.

5. Korak

Dotaknite se GV 20 (Točka stoterih srečanj) in GV 24.5 (Tretje oko) skupaj: Uporabite blazinice prstov desne roke, da pritisnete na točko GV 20 rahlo za vrhom glave. Položite sredinec leve roke med obe obrvi na točko GV 24.5. Vzravnajte hrbtenico in globoko dihajte. Ta točka uravnava živčni sistem.

Točka stoterih srečanj (GV 20 - Du Mai) Lokacija: Položite prste leve roke za levo uho in prste desne roke za desno uho. S prsti zdrsite proti vrhu glave in poiščite udrtino (GV 20) nekoliko nazaj od vrha glave. Točka stoterih srečanj (GV 20 - Du Mai) Lokacija: Položite prste leve roke za levo uho in prste desne roke za desno uho. S prsti zdrsite proti vrhu glave in poiščite udrtino (GV 20) nekoliko nazaj od vrha glave.

6. Korak

Pritisnite na akupresurno točko CV 17 (Morje spokojnosti). Položite roki skupaj in pritisnite zadnjo stran palcev na prsnico v višini srca (CV 17). Oči imejte zaprte in se osredotočite na svoje dihanje za eno minuto.

Morje spokojnosti (CV 17 - Ren Mai) Lokacija: Na sredini prsnice, tri palce širine nad spodnjim delom kosti. CV 17 a

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture