Frustracija in razdražljivost

Frustracija ali nezadovoljstvo je neprijetna emocionalna reakcija, ki jo človek občuti v situaciji, ko ne more zadovoljiti kakšne svoje trenutne pomembne želje. Ta frustracijska situacija je lahko začasna ali trajna, vzrok frustracije je lahko zunanja situacija ali notranja prepoved.

Vse se zgodi ob svojem času. Vsaka roža zacveti in vsako drevo zraste v svojem ritmu. Tudi ljudje imajo individualne vzorce sprememb in razvoja. Ko smo razdraženi in zafrustrirani nismo v toku z naravnim ritmom življenja. Ključ za raztapljanje frustracij je odprta perspektiva in sprejetje omejitev.

Knjiga I Ching pravi: »Ko smo soočeni z oviro … ne poskušamo iti z glavo skozi zid, saj to vodi do komplikacij. Pravilna pot je nasprotna, potrebno se je začasno umakniti, ne da bi se vdali, ampak da počakamo na pravi trenutek za delovanje. Navadno je najbolje, če gremo okoli ovire in jo premagamo po poti najmanjšega upora.«

Naslednjič, ko občutite frustracijo ali ko boste razdraženi se za trenutek odmaknite  stran od situacije in opazujte kaj se dogaja. Katera ovira je zares na vaši poti? Opazujte jo in poskušajte ugotoviti, kaj ta ovira pomeni vam, kako reprezentira vaše lastne notranje ovire: »ne morem, ne zmorem, nočem, nisem dovolj dober, pameten, talentiran, bogat, pretežko je«. Predstavljajte si oviro le kot en vidik vašega življenja. Razmišljajte o njej kot o odločitvi, ki ste jo sprejeli, kot nekaj s čimer se boste spopadli in ne kot da ste fatalistično obstali v tej situaciji. Vsi ljudje imajo probleme, vsi ljudje imajo ovire in vsak se z njimi spopada na svoj način. Če spustite jezo in zamero, ki jo gojite do situacije, boste odkrili, da se bodo pojavile nove možnosti in rešitve. Včasih je dovolj, da oviro sprejmete in jo postavite »na čakanje«, včasih se lahko odločite, da se boste z oviro spopadli. Sledite svoji intuiciji in naredite to, kar čutite. Življenje nas vedno preizkuša. Problemi, ki v vas ustvarjajo frustracije in razdražljivost, so lahko tudi priložnost za osebno rast.

Področja telesne napetosti

Frustracija in razdražljivost se kažeta kot napetost v telesu, predvsem v ramenih, vratu, solarnem pleksusu in bokih. Akupresura na teh predelih lahko sprosti škodljiva čustva in prepreči škodljive razvade, kot so: kajenje, pitje, nezdravo prehranjevanje, ki izvirajo iz čustvenega neravnovesja. Naslednje točke bodo bolj podrobno predstavljene v nadaljevanju.

Ramena: Akupresurna točka GB 21 sprosti napetost v ramenih in odstranjuje razdražljivost.

Solarni pleksus: Ta predel je povezan z osebno močjo in samopodobo. Napetost v tem predelu lahko izhaja iz nesigurnosti ali celo iz strahu pred lastnim uspehom. Akupresurna točka CV 12, ki je v udrtini želodca (brez ,) sprošča napetost, ki je povezana z določenim delom vašega življenja, ki ga zadržujete ali zatirate.

Vrat: Napetost v vratu je pogosto povezana z jezo. Frustracija lahko postane bolečina v vratu. Potlačitev jeze, ki potisne vaše občutje po grlu navzdol, namesto da bi ga izrazili, ustvarja napetost v vratu. Akupresurna točka GB 21 pod zatiljem (brez ,) učinkovito lajša bolečine in napetost v vratu.

Boki: Boki so prav tako povezani s frustracijo in razdražljivostjo. Ko ljudje stojijo z rokami na bokih, pogosto čutijo frustracijo ali razdražljivost. Ne po naključju tudi instinktivno pritiskajo na akupresurne točke, ki lajšajo frustracijo. Akupresurni točki GB 30 in GB 48 v predelu medenice (brez ,) sproščata mišično napetost in jedro razdražljivosti in potlačene frustracije.

Nasprotje od razdražljivosti in frustracije je sproščenost in dobro počutje. Akupresurne točke v nadaljevanju delujejo tako, da promovirajo sproščenost in dobro počutje. Točka Tretje oko (GV 24.5) in Ocean Spokojnosti (CV 17) (brez ,) sproščata duha in omogočata kreativno spoznanje. Ti točki je pametno stimulirati vsak dan. Cv 17 sprosti napetost v prsih in omogoča globok vdih in izdih, kar je ključnega pomena za sproščenost. Točko Tretje oko lahko uporabljate na številne načine. Lahko zberete svoje misli in obnovite energijo uma. Zaprite oči in pritisnite s prsti na tretje oko in globoko dihajte. To je vse kar je potrebno storiti.

Akupresurne točke proti frustraciji in razdražljivosti

Ramenski vodnjak (GB 21 – Žolčnik)Ramenski vodnjak (GB 21 – Žolčnik)

Pozor: Nosečnice smejo pritiskajo na to točko le zelo nežno.

Lokacija: Na najvišji točki ramenske mišice na sredini med zunanjo konico

ramena in hrbtenice.

Pozitivni učinki: Lajša frustracijo, razdražljivost, utrujenost, napetost ramen in živčnost.

Center moči (CV 12 – Ren Mai)Center moči (CV 12 – Ren Mai)

Pozor: Ne pritiskajte na to točko globoko, če imate kako resno bolezen. Tudi če niste bolni (brez ,) je bolje, da te točke ne držite več kot dve minuti. Stimulirajte le na prazen želodec.

Lokacija: Na sredini telesa tri prste širine pod prsnico, v udrtini zgornjega dela želodca.

Pozitivni učinki: Lajša frustracije, trebušne krče, bolečine v želodcu, prebavne motnje, čustveni stres in glavobol.

Maternica in Vitalnost (B 54 – Mehur)Maternica in vitalnost (B 54 – Mehur)

Lokacija: Dva prsta širine zunaj najširšega dela križnice v višini s kolki.

Pozitivni učinki: Lajša frustracijo, nezadovoljstvo, razdražljivost, napetost v medenici, išias, bolečine v križu in bolečine v kolku.

Poskočen krog (GB 30 – Žolčnik)Poskočen krog (GB 30 – Žolčnik)

Lokacija: V središču vsake ritnice, na zadnji strani najbolj izrazitega dela zgornje stegnenice.

Pozitivni učinki: Lajša frustracijo, nezadovoljstvo, razdražljivost, išias, bolečine v križu in bolečine v kolku, revmatizem.

Sproščanje (Lu 1 – Pljuča)Sproščanje (Lu 1 – Pljuča)

Lokacija: Na zunanjem delu prsnega koša, tri prste širine pod ključnico.

Pozitivni učinki: Lajša težave z dihanjem, napetost v prsih in zastoje, čustveno napetost, kašelj, astmo in bolezni kože.

Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik)Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik)

Lokacija: Pod zatiljem v udrtini med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen, odvisno od velikosti glave.

Pozitivni učinki: Odpravlja razdražljivost, glavobol, vrtoglavico, artritis, bolečine v vratu, poškodbe, travme, šok in hipertenzijo.

Dvorišče uma (Gv 24 – DuMai)Tretje oko (GV 24,5 Nadzorujoči kanal)   

Lokacija: Neposredno med vašimi obrvmi v vdolbini, kjer most nosu sreča sredino čela.

Pozitivni učinki: Odlična akupresurna točka za duhovno in čustveno neravnovesje, razbremeni seneni nahod, glavobol, prebavne motnje, bolečine v želodcu in utrujene oči.

Morje spokojnosti (CV 17 - Ren Mai)Morje spokojnosti (CV 17  – Ren Mai)

Lokacija: na sredini prsnice, tri palce širine nad spodnjim delom kosti.

Pozitivni učinki: Lajša živčnost, anksioznost, frustracije, razdražljivost, zastoj v prsih, nespečnost in depresijo.

Akupresurna terapija prosti frustraciji in razdražljivosti

Udobno se usedite in globoko dihajte, medtem ko stimulirate naslednje akupresurne točke.

1. Korak

Pritisnite na GB 21 (Ramenski vodnjak): Ukrivite prste in(brez jih) blazinice sredincev položite na GB 21. Pritisnite direktno v napetost ramen. Glavo pripeljite gor in nazaj, ko vdihnete in navzdol, ko izdihnete. Nadaljujte s tem enostavnim gibom, globoko dihajte in stimulirate akupresurni točki eno minuto.

Ramenski vodnjak (GB 21 – Žolčnik) Lokacija: Na najvišji točki ramenske mišice na sredini med zunanjo konico ramena in hrbtenice. Ramenski vodnjak (GB 21 – Žolčnik) Lokacija: Na najvišji točki ramenske mišice na sredini med zunanjo konico ramena in hrbtenice.

2. Korak

Postopno pritisnite na CV 12 (Center moči): Položite vse svoje prste med popek in spodnji del prsnice. Počasi povečujte pritisk pod kotom navzgor in proti centru hrbtenice. S telesom se rahlo nagnite naprej. Globoko dihajte, ko držite to točko eno minuto.

Center moči (CV 12 – Ren Mai) Lokacija: Na sredini telesa tri prste širine pod prsnico, v udrtini zgornjega dela želodca. Center moči (CV 12 – Ren Mai) Lokacija: Na sredini telesa tri prste širine pod prsnico, v udrtini zgornjega dela želodca.

Za naslednji dve akupresurni točki se nagnite na robu stola ali pa stojte. Tretji korak lahko tudi zamenjate za »Vajo za odpravo frustracije« opisano v nadaljevanju.

3. Korak

Pritisnite B 48 (Maternica in vitalnost) in GB 30 (Poskočen krog): Postavite svoje palce na mišice ritnic in pritisnite na B 48. Naredite nekaj globokih vdihov in izdihov, ko trdno pritiskate (proti centru medenice) eno minuto. Nato naredite pesti in jih spustite en palec širine pod in vstran točke B 54 na točko GB 30 in stimulirajte še eno minuto.

Maternica in vitalnost (B 54 – Mehur) Lokacija: Dva prsta širine zunaj najširšega dela križnice v višini s kolki.

Maternica in vitalnost (B 54 – Mehur) Lokacija: Dva prsta širine zunaj najširšega dela križnice v višini s kolki. Poskočen krog (GB 30 – Žolčnik) Lokacija: V središču vsake ritnice, na zadnji strani najbolj izrazitega dela zgornje stegnenice.

4. Korak

Trdno pritisnite na točko Lu 1 (Sproščanje): Naredite pesti pred svojim prsnim košem, tako da palca gledata navzgor. Položite palca na zunanjo stran prsi in pritisnite na mišici, ki tečeta horizontalno pod ključnico. Poiščite vozel ali poiščite občutljivo mesto na prsnih mišicah. Pod tem vozlom se nahaja akupresurna točka Lu 1. Držite obe akupresurni točki, da odpravite frustracijo ali razdražljivost eno minuto, medtem ko globoko dihate.

Sproščanje (Lu 1 – Pljuča) Lokacija: Na zunanjem delu prsnega koša, tri prste širine pod ključnico. Sproščanje (Lu 1 – Pljuča) Lokacija: Na zunanjem delu prsnega koša, tri prste širine pod ključnico. Pozitivni učinki: Lajša depresijo, žalost, zatrta čustva, plitvo dihanje, napetost in zastoj v prsih, kašelj, astmo in bolezni kože.

5. Korak

Trdno pritisnite GB 20 (Vrata zavesti): Pritisnite palca pod zatilje v udrtino med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen. Pritisk postopno povečajte, medtem (brez ,) ko glavo rahlo nagnete nazaj. Držite, dokler ne začutite enakomernega pulza na tej točki. Stimulirajte točki eno minuto.

Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik) Lokacija: Pod zatiljem v udrtini med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen, odvisno od velikosti glave. Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik) Pozitivni učinki: Lajša glavobole, zastoje v glavi, artritis, bolečine v vratu in razdražljivost.

6. Korak

Držite GV 24.5 (Tretje oko) in CV 17 (Morje spokojnosti): Nežno pritisnite sredinec desne roke med obrvi, v rahlo udrtino tik nad vrhom nosu. Držite eno minuto. Uporabite blazinice desne roke in pritisnite na CV 17 v udrtino vaše prsnice. Zaprite oči in globoko dihajte v to akupresurno točko vsaj eno minuto.

Morje spokojnosti (CV 17 - Ren Mai) Lokacija: na sredini prsnice, tri palce širine nad spodnjim delom kosti. Tretje oko (GV 24.5 - Nadzorujoči kanal) Lokacija: Neposredno med vašimi obrvmi v vdolbini, kjer most nosu sreča sredino čela.
Morje spokojnosti (CV 17 - Ren Mai) Pozitivni učinki: Lajša živčnost, zastoj v prsih, žalost, depresijo, histerijo in druga čustvena neravnovesja. GV 24,5 sredinec

Vaja za odpravo frustracije

Udobno se uležite na hrbet.

1. postavite vaše roke ali pesti pod vašo zadnjico (dlani so usmerjene proti tlom).

2. upognite kolena in postavite svoje noge udobno narazen.

3. zibajte kolena od strani do strani; členki na vaših rokah v tem položaju pritiskajo na zadnjico.

4. vdihnite, ko kolena pridejo nazaj na sredino in izdihnite, ko kolena zazibate v stran.

5. izvajajte eno do dve minuti

6. sprostite hrbet, oči imejte zaprte in globoko dihajte.

B 54 a (2)

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture