Luskavica (Psoriaza)

Zdravilna hrana

folna kislina

lan

omega 3 maščobne kisline

šparglji

špinača

avokado

čičerika

Škodliva hrana

kravje mleko in mlečni izdelki

fermentirana živila

citrusi

soja

ocvrta hrana

arašidi in arašidovo maslo

gluten in žita

Osnovno o luskavici

Luskavica, imenovana tudi psoriaza, je ena izmed zelo pogostih nenalezljivih kožnih bolezni. Pojavlja se najpogosteje v starosti od 15 do 30 let ter prizadene oba spola enako. Lahko se pojavi v katerikoli starosti, najredkeje pa jo zasledimo pri zelo malih otrocih in starostnikih.

Poznamo dve obliki poteka bolezni, akutno in kronično. Kronična luskavica se pogosto izrazi v področju komolcev in kolen, ima pri nekaterih osebah občasne akutne izbruhe, ko se stanje poslabša za nekaj časa. V akutnem poteku bolezni so prizadeta večja področja kože. Bolezen lahko poteka tudi le v kronični obliki, brez akutnih izbruhov.

Na svetu ima luskavico vsaj 1 do 4% ljudi, večja pojavnost bolezni je v deželah s hladnim in vlažnim podnebjem, manjša pa v deželah s toplim podnebjem. 16% obolelih ima pridruženo alergijo na gliadin oziroma protein gluten.

Znaki in simptomi

Simptomi luskavice so odebeljena, rdeča in srebrnkasta področja na koži, na katerih opazujemo luščeče se kožne luske. Koža izgleda razdražena, na njej pa vidimo tanke kožne luske, ki so sestavljene iz odmrlih kožnih celic. Včasih je lahko prisotna srbečica. Petnajst procentov obolelih za luskavico ima pridružene blage ali resnejše revmatološke težave.

Najbolj pogosto so prizadeti komolci oziroma kolena in področja, ki so zakrita z oblačili oziroma lasmi in so skrita pred soncem. To so na primer področja za ušesi, na prsnem košu in lasišču. Prav tako so lahko prizadeta področja kože pod pazduhami in genitalno področje.

Resnost znakov in simptomov se razlikuje od osebe do osebe in je lahko v povezavi z nekaterimi spremembami v telesu. Simptomi in znaki se lahko poslabšajo ob poškodbi kože (na primer vreznine, opekline, praske), spremembah letnih časov, ledvični bolezni, okužbah ter ob jemanju nekaterih zdravil za zdravljenje drugih zdravstvenih težav. Resnost bolezni je odvisna tudi od psihološkega stanja obolelega.

Vzroki

Bolezen je avtoimunskega izvora, se pravi, je posledica nepravilne prepoznave lastnih celic s strani imunskega sistema. Pojavi se, ko imunske celice T namesto mikrobov, pred katerimi nas ščitijo, napadejo lastne kožne celice. Proces je povezan z nepravilnim metabolizmom aminokislin, kar vodi do motnje v rasti ter obnavljanjem plasti kože.

Oboleli imajo v tridesetih procentih znano obolenje pri vsaj enem družinskem članu, dedovanje bolezni je tako dokaj pogosto. Kronična oblika luskavice je velikokrat povezana z globoko potlačenimi čustvi oziroma motnjami izražanja čustev.

Dieta

Pri luskavici gre torej za metabolno obolenje, zato je pred spremembami v prehrani dobro narediti dvotedensko čistilno kuro z zelenjavnimi oziroma sadnimi sokovi. V poštev pridejo korenčkov sok, sok rdeče pese, kumaric, grozdja. Sokovi stisnjeni iz citrusov niso priporočeni. Dnevno se priporoča klistir s toplo vodo, da se črevesje očisti. Po očiščevalni kuri s sokovi naj bi sprva uživali dieto, sestavljeno iz oreščkov, semen in žit, zelenjave ter sadja. Predvsem je dobro uživati veliko presne hrane,  veliko ekološko pridelanega sadja in zelenjave.

Za zajtrk naj bi se uživalo sveže sadje, kot so jabolka, grozdje, hruške, breskve, ananas, skupaj s sadjem pa zvrhana pest oreščkov ali nekaj jedilnih žlic presnih semen. Za kosilo se pripravi in pojé velika skleda zelene solate s kalčki. Za večerjo pa sledi zelenjava pripravljena nad paro in tortilje iz polnozrnate moke. Po nekajdnevni dieti po tem principu, se lahko v prehrano dodaja tudi druga živila. V kolikor je mogoče, naj bi iz prehrane popolnoma izključili vse maščobe živalskega izvora, če pa to ne gre, pa je dovoljeno kozje mleko, jogurt in domača skuta. Kravje mleko, maslo in jajca niso priporočljiva za uživanje, prav tako je potrebno iz prehrane izločiti procesirana živila, rafiniran sladkor, sladkarije, kavo, pravi čaj, alkohol. Slabih navad, kot je kajenje, se je potrebno odvaditi. Po štirih tednih se lahko čistilna kura s sokovi ponovi. Ob preobčutljivosti na gluten je potrebno poseči po dieti brez glutena.

Hrana, ki ni priporočljiva, saj pripomore k slabšanju simptomov in znakov luskavice

meko in mlečni izdelki pripomorejo k nastanku luskaviceKravje mleko in mlečni izdelki

Kravje mleko in mlečni izdelki iz kravjega mleka so dokazano škodljivi, saj pripomorejo k povečanju vnetja in alergičnih reakcij na koži. Predvsem naj bi se izogibali staranim sirom, mlečnemu sladoledu ter jogurtu.

Fermentirana živila se ne priporoča pri luskaviciFermentirana živila

V to kategorijo spada alkohol, vložena zelenjava, kislo zelje, tofu, in živila ki vsebujejo veliko kvasovk.

 

Citrusi povzročajo izbruhe luskaviceCitrusi

Citruse je potrebno popolnoma izločiti iz prehrane, saj povzročajo akutne izbruhe luskavice na koži. Stanje kože se med akutnim napadom zelo poslabša in le s težavo se spet doseže mirno stanje. Najverjetneje so izbruhi povezani z vitaminom C, ki poveča imunski odgovor in zato poslabša stanje pri avtoimunskih obolenjih.

soja skoduje luskaviciSoja

Soja vsebuje fitoestrogene, ki so podobni človeškim hormonom estrogenom. Prekomeren vnos teh snovi, lahko vodi do spodbuditve vnetja, saj so povečane vrednosti estrogenov povezane s povišanim sistemskim vnetnim odzivom.

ocvrta frana Ocvrta hrana

Ob cvrtju se v hrani ustvarjajo nevarni glikotoksini, ki pripomorejo k prezgodnjemu staranju kože ter povzročajo kožna vnetja. Poleg teh lastnosti, ocvrta hrana škoduje še na druge načine, zato se je potrebno tako pripravljene hrane izogibati.

Arašidi

Arašidi in arašidovo maslo

Čeprav se pri obolenju priporoča uživanje oreščkov, pa obstaja povezava med arašidi in poslabšanjem simptomov. Ob uživanju teh oreščkov zato bodite pozorni na stanje vaše kože in se jih, ob morebitnem poslabšanju, raje izognite.

Žita z glutenomGluten in žita

Predvsem tisti, ki imajo dokazano alergijo na gluten, morajo iz prehrane izločiti tovrstna živila. Gluten direktno vpliva na poslabšanje črevesne flore, kar lahko vodi do slabšega stanja kože. Zato je priporočljivo, da se tudi osebe brez dokazane alergije vsaj za nekaj čas odpovejo glutenu. Če simptomi zaradi tega niso izboljšani, se živila z glutenom lahko uživajo naprej.

Hrana, ki pomaga izboljšati simptome in znake luskavice

s folno kislino nad luskavicoFolna kislina

Študije kažejo, da imajo osebe z luskavico pomanjkanje folne kisline ter včasih tudi drugih vitaminov iz skupine B. Dobro je poseči po zeleni listnati zelenjavi, ki vsebuje ogromno folne kisline, v primeru večjega pomanjkanja in še posebej v nosečnosti, pa poseči po prehranskih dodatkih z vitamini B kompleksa.

lanena semena vsebujejo veliko omega 3 maščob in so dobra za kožoLan

Lanena semena in laneno olje so bogat vir protivnetnih snovi, ki pomagajo pri obvladovanju vrste zdravstvenih težav. Med drugim pomagajo pomiriti tudi težave s kožo in dokazano izboljšajo stanje pri osebah, ki trpijo za psoriazo.

omega 3 v ribahOmega 3 maščobne kisline

V Veliki Britaniji so opravili raziskavo, ki je pokazala, da se ob uživanju vsaj 160g omega 3 maščobnih kislin dnevno, izboljšajo simptomi in znaki pri luskavici.

 

šparglji dobri pri luskaviciŠparglji

Šparglji so zelo hranilna zelenjava, ki poleg tega vsebuje vrsto snovi, ki pripomorejo k izboljšanju stanja pri bolezni. Folna kislina, ki se nahaja v njih, skupaj z visoko vsebnostjo cinka poskrbi za izboljšanju izgleda kože na prizadetih mestih. Vsebujejo tudi veliko piridoksina, vitamina B6.

s špinačo nad luskavicoŠpinača

Veliko oseb zaznava znatno izboljšanje simptomov po uživanju veliko sveže špinače. Špinačo lahko dodajamo v solato, ali pa si pripravimo solato le iz špinače. S prekuhavanjem ali drugačnim toplotnim obdelovanjem namreč izgubimo pomembne vitamine, ki jih potrebuje telo in s tem se tudi učinek zmanjša ali izniči. Skupaj z zmanjšanjem rdečih kožnih madežev, se pri rednem uživanju špinačnih solat zmanjša tudi srbečica.

avokado za zdravo kožoAvokado

Znano je, da nanašanje avokadovega olja na kožo pomaga pri vrsti kožnih težav, tudi pri luskavici. Olje vsebuje ogromno antioksidantov in hranilnih snovi, ki kožo nahranijo in pomagajo pri obnovitvi globljih ter povrhnjih plasti kože. Primerno pa je tudi za uživanje, saj ga lahko uporabimo tako pri solatah kot pri ostalih jedeh.

čičerika pomaga pri luskaviciČičerika

Čičerika vsebuje velik delež beljakovin, ki pripomorejo k obnavljanju telesnih celic. Z rednim uživanjem čičerike, v obliki namazov ali priloge oziroma dodatkov k drugim jedem, poskrbimo za hitrejše obnavljanje kožnih celic.

ribe proti luskaviciRibe

Losos, skuša in sardela, so ribe, ki naj bi se čim večkrat znašle na vašem krožniku. Poleg omega 3 maščobnih kislin vsebujejo vrsto drugih snovi, ki prinašajo zdravje vašemu telesu.

 

Drugi ukrepi, ki pomagajo pri luskavici

Omenili smo, da je šestnajst odstotkov oseb z luskavico preobčutljivih na gluten. Povezava med obema stanjema je zelo močna, zato je potrebno za optimalno prilagoditev prehrane, narediti teste preobčutljivosti na gluten. Napotnico za testiranje izda osebni zdravnik, teste pa opravljajo določene terciarne ustanove. V primeru dokazane preobčutljivosti je nujno iz prehrane izločiti vsa živila, ki vsebujejo gluten.

Pri zdravljenju luskavice je dobre rezultate pokazalo uživanje lecitina ter veliko vitaminov A in B6. Lecitin je tako dobro dodajati v obliki prehranskega dopolnila, saj ga s hrano ne dobimo dovolj. Priporoča se tudi velik vnos vitaminov E in drugih iz skupine B kompleksa.

solna kopel proti luskaviciVroče kopeli s solmi naj bi pokazale odlične rezultate v primeru kožnih obolenj, kamor spada tudi luskavica. Učinke so pokazale predvsem soli z visoko vsebnostjo magnezijevega sulfata, ki naj bi jih dodajali kopeli trikrat tedensko. Ko se pokažejo pozitivni učinki, lahko kopel uporabljamo dvakrat tedensko in končno le enkrat tedensko. Kopeli z morsko soljo so tudi učinkovite. Pomembno je tudi, da kozmetika ter higienski pripomočki z vsebnostjo škodljivih snovi, čim prej romajo v smeti. Na kožo je že v primeru, da je koža zdrava, dobro nanašati le izdelke brez parabenov, parfumov in vrste konzervansov, kar pa je še posebej primerno razmišljati ob spremenjenem stanju kože.

sončenje pomaga pri luskaviciPri veliko obolelih opažajo izboljšanje simptomov na prizadetih delih kože po izpostavitvi le teh soncu. Zato se redno sončenje prizadetih delov kože priporoča. Oboleli naj bi se držali tudi priporočil zdravega načina življenja, kar pomeni redna zmerna telesna vadba, gibanje na svežem zraku ter izogibanje stresu.

 

Viri

▪ Dr. H. K. Bakhru. Diet cure for common ailments. 2011. Jaico publishing house.

▪ Berkoff, F., Schwarcz, J. Foods that Harm, Foods that Heal. The Best and Worst Choices to Treat Your Ailments Naturally. Readers Digest. 2013.

▪ Murray, M., Pizzorno, J., Pizzorno, L. The Encyclopedia of Healing Boooks. New York: Atria Books. 2005.

Carper, Jean (1993) Food: Your Miracle Medicine. HarperCollins. pages 445-446