AKNE

Zdravilna hrana

▪ brokoli

▪ zelje

▪ pomaranče

▪ jagodičevje

▪ kivi

▪ melona

▪ špinača in druga zelena zelenjava

▪ paprika

▪ lanena semena

Škodljiva hrana

▪ mleko in mlečni izdelki

▪ izdelki iz bele moke

▪ gazirane pijače

▪ jodirana sol

Akne so pogosta bolezen kože, ki se pojavlja v dveh oblikah. Lahko gre za površinske akne (acne vulgaris) ali za cististične akne (acne conglobata). Površinske akne prizadenejo lasne mešičke in lojne žleze kože, kar se na koži kaže v obliki pojava ogrcev, belih mozoljev in vnetja. Pri cistističnih aknah pa gre za težjo obliko motenj na koži, pri kateri se globje pod kožo oblikujejo ciste, kasneje pogosto nastanejo tudi brazgotine. Obe obliki aken se največkrat pojavita na obrazu; v manjši meri tudi na hrbtu, prsih in ramenih. Ta področja kože imajo namreč več žlez lojnic, ki proizvajajo loj. Loj je mešanica naravnih olj in voskov, ki vlažijo kožo in preprečujejo izgubo vode.

Znaki in Simptomi

Akne se kažejo v obliki ogrcev, mozoljev in gnoja globje v koži, ki se izloča proti površini kože. Pri hujših oblikah aken nastanejo ciste. Za ciste je prav tako značilen gnoj globje v koži, vendar ne prodre do površine kože in se na ta način ne more izločiti.

Vzroki

Akne so najbolj pogoste v puberteti, saj takrat v telesu deklet in fantov naraste nivo hormona testosterona. Testosteron povzroči, da se žleze lojnice povečajo in proizvedejo več loja kot je običajno. Obenem celice v koži proizvajajo tudi več keratina, ki je voskasta beljakovina. Kombinacija povečanega nivoja loja in keratina povzroči, da se kožne pore zamašijo. Na ta način nastanejo ogrci. Ko se zaprejo pore to omogoči bakterijam, da se pretirano namnožijo in proizvajajo encime, ki razgrajujejo loj in pripomorejo k nastanku vnetja. Tako nastanejo beli in gnojni mozolji. Če je prehod v lojnici tako zamašen, da se vsebina akne ne more prebiti do površine kože nastane cista ali tur kar je globoka gruda, polna belih krvnih celic in tekočine.

Dieta

Poleg obveznega zdravega načina prehranjevanja z raznoliko hrano ter veliko sadja in zelenjave, je za preprečevanje nastajanja aken izjemno pomembno, da iz svojega jedilnika izločite vse predelane ogljikove hidrate in ocvrto hrano. Prav tako ne smete uživati ničesar, kar vsebuje transmaščobe (na primer margarina, vsa predelana rastlinska olja, procesirane slane prigrizke kot je čips ipd.) ali oksidiranih maščobnih kislin (na primer olje, ki se ga uporablja za cvrtje). Vse to namreč poslabša akne. Iz prehrane morate izločiti ali vsaj omejiti tudi uživanje mleka in ostalih mlečnih izdelkov, saj lahko vsebujejo različne hormone, ki podirajo pravilno hormonske ravnovesje in na ta način poslabšujejo stanje kože.

Pri zdravljenju aken so se kot precej učinkoviti izkazali nekateri vitamini in minerali. To so predvsem cink, vitamin A, selen, vitamin E in krom, ki ga vsebuje pivski kvas. Te vitamine in minerale je priporočljivo dodajati s prehranskimi dodatki, izjemno pomembno pa je tudi, da zauživamo hrano, ki vsebuje našteta hranila.

 Velik poudarek pri zdravljenju aken je na cinku, ki je pomemben za pravilno delovanje hormonov, za zdravljenje ran, za regeneracijo tkiva in imunski odziv. Najboljši način za zadostitev potreb telesa po cinku je uživanje hrane, ki je bogata s tem mineralom. Veliko cinka vsebujejo oreščki, polnozrnate žitarice in stročnice. Poleg cinka so izjemno pomembni za zdravo kožo antioksidanti, ki jih dobimo z vitaminom E in selenom. Veliko vitamina E in selena vsebujejo surovi oreščki in semena.                Dobro je vedeti tudi, da čokolada kljub splošnemu prepričanju ne povzroča aken. Kakav je zdrav in vsebuje veliko protivnetnih fenolov. Problematične so druge sestavine v čokoladi: mleko, transmaščobe in sladkor. Iz tega razloga se izogibajte mlečnim čokoladam ter raje posegajte po temni čokoladi, z visoko vsebnostjo kakava in čim manj sladkorja.

Hrana, ki pripomore k nastajanju in vzdrževanju aken in zato ni priporočljiva

meko in mlečni izdelki pripomorejo k nastanku aken Mleko in mlečni izdelki

Uživanje mlečnih izdelkov naj bi pripomoglo k povišanem nastajanju moških spolnih hormonov, ki so odgovorni za nastajanje aken.

 

Škrobna živila škodujejo koži Vsa hrana z visokim glikemičnim indeksom

Hrana z visokim glikemičnim indeksom naj bi glede na izsledke raziskav povzročala nastajanje aken. Posebno problematična živila so krompir, gazirane pijače, izdelki iz bele moke in rafiniran sladkor.

na sol škoduje koži in pripomore k nastanku akenHrana in dodatki, ki jih je potrebno čim bolj omejiti

Prehranski dodatki, ki vsebujejo alge, jodirana sol in visoki odmerki vitamina B6 in B12 naj bi pripomogli k nastajanju ogrcev, belih mozoljev in cist pod kožo. Če je vaša koža problematična, se naštetemu čim bolj izogibajte.

Hrana, ki pomaga pri zdravljenju aken

brokoli za zdravo kožoBrokoli

Brokoli daje koži zdrav sijaj, saj vsebuje veliko vitamina C, ki sodeluje pri nastajanju kolagena. Kolagen pa je izredno pomemben za zdravo kožo.

 

zelje za zdravo kožoZelje

Zelje je že dolgo cenjeno zaradi svojih lepotnih učinkov. Spodbuja kožo, da je zdrava in sijoča. Posebno naj bi pomagalo pri aknah ali občutljivi koži, ki se hitro vname. Poleg velikega uživanja zelja, je priporočljivo tudi popariti zeljne liste, jim odstraniti žile, nato pa liste stisniti med bombažno krpo, da so gladki in mehki. Narejeno zmes si čez noč nanesite na prizadete dele kože. Naslednje jutro bi morala biti koža lepša, akne in vnetje bi se moralo pomiriti.

pomaranče proti aknamPomaranče

Pomaranče vsebujejo naravna olja, ki se dobro obnesejo pri vlaženju kože in ji povračajo prožnost ter izgubljeno vlago.

 

jagodičevje pomaga proti aknam

Jagodičevje

Jagodičevje vsebuje snovi, ki zavirajo staranje kože. Pomagajo tudi preprečevati poškodbe kože, ki nastanejo zaradi izpostavljenosti ultravijolični svetlobi.

 

kivi za zdravo kožoKivi

Kivi vsebuje veliko hranil. Ima visoko vsebnost vitamina C, vitamina E in drugih antioksidantov. Vse te snovi so ključne za pomlajevanje kože in pospešeno regeneracijo kože.

 

melona za zdravo kožoMelone

Vse vrste melon izjemno dobro učinkujejo na kožo. Vsebujejo veliko vitamina K in vitamina E, ki dajeta koži zdrav in sijoč izgled. Melone so prav tako dober vir vitamina B in še nekaterih drugih snovi, ki kožo nahranijo in pomladijo. Znanstveniki svetujejo, da poleg rednega uživanja melon na kožo nanesete tudi sok melone, ki kožo izjemno omehča in navlaži.

paprikaPaprike

Paprike vsebujejo izjemno veliko vitamina C, kar jih uvrsti med vrsto hrane, ki izjemno koristi zdravju kože. Vitamin C namreč sodeluje pri nastajanju kolagena, ki je ključen za vzdrževanje zdravja kože.

s špinačo nad akneŠpinača in druga zelenolistna zelenjava

Vsa zelenolistna zelenjava vsebuje veliko vitamina A, vitamina C, vitamina E in vitamina K. Poleg tega vsebuje tudi bistvene minerale, ki so zelo pomembni za zdravje kože. Špinača je znana kot rastlina, ki pomaga zdraviti akne. Da bi se znebili aken zmešajte špinačo z nekoliko vode in jo nanesite na obraz ali druge problematične dele kože za 20 minut. To bo iz kože odstranilo nečistoče, odvečna olja in pomirilo vnetje, kar bo osvežilo in pomladilo kožo od znotraj navzven. Zjutraj na tešče je priporočljivo piti tudi špinačni sok, ki ga lahko zmešate s sokom drugega sadja in zelenjave.

Špinača vsebuje tudi veliko vitamina B, ki ščiti kožo pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki, ki kožo poškodujejo, povzročajo kožnega raka in prezgodnje staranje kože. Antioksidanti, ki jih vsebuje špinača zavirajo poškodbe na koži, ki jih povzročajo prosti radikali. Prosti radikali poškodujejo kožo, kar vodi v prezgodnje staranje kože. Redno uživanje špinače zaradi antioksidantov na kožo vpliva tako, da vzdržuje njen mladostni videz in jo poživi. Vitamin K in folati v špinači zmanjšajo nastajanje aken in ublažijo modrice ter podočnjake; vitamin A pa izboljša ton kože.

 avokado proti aknamAvokado

Avokado pomaga pri luskavici, vlaži kožo in posvetli naravni ton kože. Preprečuje srbečico, ki se pojavi zaradi hujše izsušenosti kože; zmanjšuje in preprečuje gubanje ter ščiti kožo pred UVA in UVB žarki. Vsebuje veliko antioksidantov kar izboljša polt in gostoto kože.

bananeBanane

Banane so zaradi vitaminom in mineralov, ki jih vsebujejo naravni vlažilec kože. Spodbujajo sijoč izgled kože, preprečujejo pa tudi njeno staranje.

 

Ostrige vsebujejo izjemno veliko cinka, kalcija in različnih vitaminovOstrige

Ostrige vsebujejo izjemno veliko cinka, kalcija in različnih vitaminov. To pripomore k proizvodnji kolagena in elastina v koži. Elastin in kolagen pripomoreta h gladki in napeti koži.

 

lanena semena vsebujejo veliko omega 3 maščob in so dobra za kožoLanena semena

Omega – 3 maščobne kisline, ki so prisotne v lanenih semenih pripomorejo k zdravljenju atopičnega dermatitisa, psoriaze, suhe kože, aken in drugih težav, ki se lahko pojavijo na koži. Omega – 3 maščobne kisline in druge sestavine v lanenih semenih delujejo protivnetno in zato pomirijo vnetje na koži.

Prav tako naj bi k zdravi koži pripomoglo uživanje rib, svinjine v zmernih količinah, uživanje polnozrnatih žitaricic in leče.

Druga priporočila za vzdrževanje čiste kože

Pravilna prehrana je prvi ukrep, ki ga morate sprejeti, če imate težave z aknami; vendar je pot k zdravi in čisti koži v celostnem zdravem življenjskem slogu. Ta mora zajemati telesno aktivnost, ki izboljša cirkulacijo, kar vodi v lepi izgled kože; odpoved kajenju, saj nikotin zoži krvne žile in tako ovira pretok krvi v koži in skrb za nego kože. Kožo je potrebno čistiti in vlažiti s pravilnimi losjoni, geli in kremami za naš tip kože. V hujših primerih aken je priporočljiv tudi obisk dermatologa. Ta lahko predpiše kremo z zdravilno učinkovino, ki zavira nastajanje aken ali močnejše tablete, ki so namenjene le osebam z res hudimi aknami. Ostala priporočila za preprečevanje nastajanja aken so še, da se izogibate zdravilom, ki vsebujejo bromide in jodide; da se izogibate izpostavljanju oljem in mastem. Kožo je priporočljivo vsak dan čistiti z milom, ki vsebuje žveplo ali ognjič; na obraz pa lahko nanesemo tudi olje čajevca, ki je v nekaterih primerih enako učinkovit kot zdravila, ki jih predpiše dermatolog.

Viri:

Berkoff, F., Schwarcz, J. (2013), Foods that Harm, Foods that Heal. The Best and Worst Choices to Treat Your Ailments Naturally. Readers Digest.

▪ Murray, M., Pizzorno, J., Pizzorno L. (2005), The Enyclopedia of Healing Books. New York: Atria Books.