ALKOHOLIZEM

Po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije je alkoholizem uživanje večjih količin alkoholnih pijač, več kot leto dni, z izgubo nadzora nad pitjem ter pojavom telesnih, psihičnih in socialnih motenj. V Združenih državah naj bi bilo kar 10% odrasle populacije zasvojene z alkoholom, kar uvršča alkoholizem v enega izmed resnejših zdravstvenih problemov v današnjem času.

Znaki in Simptomi

Psihološki in socialni znaki pretiranega uživanja alkohola zajemajo depresijo, izgubo prijateljev in ostale socialne mreže, pretirano pitje, pitje pred zajtrkom in v dopoldanskem času, pogoste nesreče (tudi v prometu) in veliko nepojasnjenega izostajanja na delu. Fizični znaki pretiranega pitja alkohola pa se kažejo v alkoholnem zadahu, rdečini obraza in popokanih kapilarah, tresenju ter v nepojasnjenih modricah. Zasvojenost z alkoholom se pokaže šele, ko je uživanje alkohola prekinjeno, z odtegnitvenimi simptomi, ki so trzavica, nemir, zmedenost, dehidracija, pretirano potenje, občutljivost na svetlobo, pri hujših oblikah alkoholizma pa tudi delirij in halucinacije.

Pretirano pitje alkohola na telo vpliva zelo uničujoče in se kaže na različne načine:

Vodi v celične poškodbe in zastrupitev,

Je razlog za abstinenčni in odtegnitveni sindrom,

Povzroča prehransko in vitaminsko pomanjkanje ter s tem povezane bolezni,

Vodi v možgansko degeneracijo in duševne bolezni,

Posebej prizadene sluznice, kar se kaže kot ezofagitis, gastritis in razjede v požiralniku ter želodcu. Poveča tveganje za raka v ustih ter v žrelu, grlu in požiralniku,

Povečuje tveganje za vnetje trebušne slinavke,

Povzroča maščobno degeneracijo jeter in cirozo, zvišuje jetrne trigliceride,

Zvišuje tveganje za bolezni srca, visokega krvnega tlaka in angino,

Povzroča hipoglikemijo ter zmanjšuje sintezo beljakovin,

Šibi mišično maso, vodi v osteoporozo in v kožne bolezni (luskavica, rozacea),

Škodljivo vpliva na razvoj zarodka oziroma ploda in povzroča trajne, nepopravljive poškodbe pri še nerojenem otroke.

Vzroki alkoholizma

Vzroke za alkoholizem je možno iskati v več dejavnikih, ki medsebojno vplivajo drug na drugega. Najpomembnejši so genetika ter ostali psihološki, socialni in fizični dejavniki. Največkrat se alkoholizem pojavi pri moških, bolj pogost je pri belcih, mladih odraslih, neporočenih ter pri ljudeh z nižjim socialno ekonomskim standardom; dovzetni pa so prav vsi ljudje, ki niso abstinenti.

Dieta

Osebe, zasvojene z alkoholom imajo navado spuščanja obrokov. Alkohol postane zamenjava za obroke in uravnoteženo prehrano. Posledica tega je, da se osebe, zasvojene z alkoholom soočajo z dvema vrstama prehranskega in vitaminskega pomanjkanja; primarnim (posledica nezadostnega vnosa hranilnih snovi) in sekundarnim (gre za pomanjkanje, ki nastane zaradi pretiranega pitja alkohola, saj telesu jemlje bistvena hranila, vitamine in minerale). Zelo pomembno je, da se zasvojena oseba izogiba rafiniranemu sladkorju in kofeinu, saj ti substanci obremenita mehanizme nadzorovanja krvnega sladkorja, kar lahko pripomore k povečani potrebi po alkoholu. Redni in uravnoteženi obroki bi morali predstavljati glavno podporo pri alkoholni zasvojenosti.

Prehranski dodatki, ki se priporočajo kot pomoč pri prekomernem pitju alkohola in pomagajo pri nadomeščanju izgubljenih hranil ter pomagajo pri odpravi škode, ki jo povzroči popivanje:

Vitamini in minerali

b vitamin za alkoholikeB vitamini

B vitamini so izjemno pomembni pri podpori telesa, ki trpi zaradi alkoholne obremenitve. Najpogosteje se pri pretiranem pitju pojavi hudo pomanjkanje B vitaminov, še posebej tiamina ( vitamin B₁), ki po navadi predstavlja najresnejše pomanjkanje v spektru B vitaminov pri zasvojenih z alkoholom. Novejše raziskave so pokazale tudi, da pomanjkanje vitamina B₁ vodi v še večji vnos alkohola, kar nakazuje, da je pomanjkanje tiamina lahko ena izmed predispozicij za razvoj alkoholizma.

cink se priporoča alkoholikomCink

Pomaga pri razstrupljanju, ki sledi uživanju alkohola, zato se pomanjkanje cinka pojavi tako pri akutnem kot kroničnem pitju alkohola. Nastane zaradi premajhnega vnosa hranilnih snovi, zmanjšane absorbcije ter zaradi povečanega izločanja urina. Pomanjkanje cinka predstavlja tveganje za pojav jetrne ciroze in ostalih poškodb v telesu, ki nastanejo kot posledica uživanja alkohola. Z dodajanjem cinka, posebno v kombinaciji z aksorbinsko kislino močno poveča razstrupljanje telesa.

Je kombinacija aminokislin in močan antioksidant, ki varuje telo pred strupiGlutation

Je kombinacija aminokislin in močan antioksidant, ki varuje telo pred strupi.

 

magnezij pri preternem pitju alkoholaMagnezij

Pomanjkanje magnezija je pri osebah, zasvojenih z alkoholom zelo pogosto in se pojavi pri kar 60% pacientov ter je močno povezano z delirijem. Predpostavlja se, da je eden glavnih razlogov za povečano tveganje za srčno – žilne bolezni. Nastane zaradi premajhnega in premalo kvalitetnega vnosa hranilnih snovi ter zaradi povečanega izločanja magnezija iz ledvic zaradi pretiranega vnosa alkohola.

Dodajanje selena pomaga izboljšati razpoloženjeSelen

Nivo selena je pi osebah, zasvojenih z alkoholom običajno nižji kot pri ostalih ljudeh. Ko je nivo selena nizek se pojavi depresivno razpoloženje, anksioznost, zmedenost in sovražnost. Ta počutja v kombinaciji z uživanjem alkohola lahko privedejo do večjega tveganja za samomor. Dodajanje selena pomaga izboljšati razpoloženje.

vitamin a bi morali uživati alkoholikiVitamin A

Tudi pomanjkanje vitamina A je zelo pogosto pri pretiranem pitju alkohola. Skupaj s pomanjkanjem cinka pripomore k večjim zapletom pri alkoholni zasvojenosti. Zmanjšana absorbcija cinka in vitamina A, v kombinaciji z zmanjšano jetrno funkcijo pripomore k pogostim simptomom, ki spremljajo zasvojenost z alkoholom: nočna slepota, težave s kožo, ciroza jeter, počasno celjenje kože ter šibek imunski sistem. Dodajanje vitamina A izboljša težave z nočno slepoto in motnje spolnosti. Ker pa je shranjevanje vitamina A v jetrih pri osebah, zasvojenih z alkoholom zmanjšano zaradi poškodb jeter, je potrebno biti pri dodajanju vitamina A zelo pazljiv.  Več kot 1500 mg vitamina A dnevno namreč lahko povzroči toksičnost.

Vitamina C primakuje alkoholikomVitamin C

Pri pretiranem pitju alkohola je pogosto tudi pomanjkanje vitamina C. V eni izmed študij je bilo pomanjkanje vitamina C prisotno pri kar 91% pacientov, ki so bili zasvojeni z alkoholom. Več kot imamo v telesu vitamina C, lažje se jetra spopadejo in predelajo užiti alkoholom.

Zelišča, ki se priporočajo pri alkoholizmu

Kurkuma varovalno vpliva na tkivo jeter, ki je izpostavljeno škodljivemu vplivu alkohola.Kurkuma

Učinkovina kurkumin, ki se nahaja v začimbi kurkumi se je izkazala, da varovalno vpliva na tkivo jeter, ki je izpostavljeno škodljivemu vplivu alkohola.

 

Pegasti badelj Je zdravilno zelišče s katerim se zdravijo razne bolezni jeterPegasti badelj

Je zdravilno zelišče s katerim se zdravijo razne bolezni jeter. Spodbuja tudi obnavljanje tkiva in delovanja jeter pri alkoholikih. Pegasti badelj je v pretiranih količinah strupen.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Cink:                     15 mg / dan

Glutation:          500 mg / dan

Magnezij:           300  – 600 mg / dan

Selen:                  50 – 100 mcg / dan

Vitamin A:          priporočljivi odmerek je 800 mg dnevno, nikoli pa ne smemo preseči 1500 mg / dan

Vitamin B₁:         50 – 100 mg / dan

Vitamin C:          500 mg / dan

Pegasti badelj: ena kapsula do trikrat na dan

Viri:

▪ Mindsel, E. (2010), Vedno zdravi. Z vitamini, minerali, zelišči in zdravo hrano. Ljubljana: Mladinska knjiga.

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.

▪ Murray, M., Pizzorno, J. (2012), The Encyclopedia of Natural Medicine. Third Edition. New York: A Division of Simon & Schuster, Inc.