Kašelj

Hud, ponavljajoč in nenadzorovan kašelj je lahko zelo škodljiv, zato se vedno posvetujte z zdravnikom. Veliko bolezni, kot so gripa, pljučnica in kronični bronhitis, lahko postane izredno resnih, če se kašelj ne izboljša. Včasih se zdravnik lahko odloči, da predpiše zdravila za lajšanje kašlja, da s tem prepreči nadaljnje draženje bronhijev.

akupresura, ki odpravi kašelj

Akupresura je lahko odlična komplementarna terapija zdravilom. Specifične akupresurne točke na prsih, grlu, vratu in na zgornjem hrbtu krepijo respiratorni sistem, sprostijo telo, lajšajo krče in odpravljajo kašelj.

Tradicionalna kitajska medicina o kašlju

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) kašelj predstavlja abnormalno delovanja Qi-ja v Pljučih. Kitajska medicina verjame, da Pljuča niso odgovorna le za dihanje, ampak tudi za nadzor energije (Qi) celotnega telesa. Pljuča vdihnejo čisti Qi narave in izdihnejo nečisti Qi telesa. Prav tako dobijo hranilni Qi vranice, ki se kombinira s Qi-jem zraka in tako nastane zaščitni Qi telesa (Wai Qi), ki nato kroži po telesu. Ko je pretok Qi-ja v pljučih onemogočen, nastopijo simptomi kot so: kašelj, zastajanje diha, šibkost in pretirano potenje.

Nastanek kašlja ima lahko interni ali eksterni izvor.

1. Vdor zunanjih patogenov

Pljuča so v prsnem košu, povezana so z grlom in se odprejo v nos. Med petimi Jin organi so Pljuča najbolj občutljiva za vdor zunanjih patogenov. Šest patogenov (ali šest oblik zla, kot jih poznajo v TKM) izkoristijo ekstremne vremenske razmere ali začasno šibkost telesa, da vdrejo v telo. Onemogočajo prost pretok Qi-ja preko Pljuč, povzročajo izločanje sluzi v respiratornem traku, zaradi česar lahko nastane kašelj. V večini primerov je Veter tisti, ki vdre v Pljuča, ki se pogosto povezuje z Mrazom, Vročino ali Sušo. Zaradi različnih vdorov patogenov se lahko tudi tip kašlja razlikuje.

2. Notranje zdravstvene težave

Kašelj lahko nastane zaradi nepravilnega delovanja notranjih organov.

Disfunkcija Pljuč: Kašelj je pogost simptom disfunkcije Pljuč, ki ne morejo ohranjati normalnega pretoka Qi-ja znotraj sistema. To se po navadi zgodi pri kroničnih obolenjih pljuč.

Disfunkcija Vranice: Ko je delovanje Vranice disfunkcionalno bo otežen transport  hranljivih snovi po telesu, zaradi česar je lahko prizadeto dihanje. Disfunkcionalna Vranica proizvaja tudi sluz v telesu, ki napade pljuča direktno in lahko povzroči kašelj. To je po navadi posledica nepravilne prehrane in pitja alkohola.

Disfunkcija Jeter: Čustveno razburjenje ali stres lahko vodita do stagnacije Qi-ja v Jetrih; po nekem času stagnacija Jeter povzroči požar. Ogenj lahko napade pljuča in preoblikuje pljučne tekočine v sluz, kar povzroči kašelj.

Disfunkcija Ledvic: Normalno dihanje je odvisno od medsebojne regulacije Ledvic in Pljuč. Ko Ledvice ne morejo regulirati izmenjave Qi-ja v Pljučih, lahko nastanejo respiratorne težave.

Po navadi kašelj, ki ima zunanji izvor, nastopa kot akutni pojav z znanim vzrokom in traja le krtek čas, medtem ko tisti, ki imajo za vzrok interni problem, lahko trajajo dlje časa.

Učinkovite akupresurne točke za preprečevanje kašlja

Ni potrebno, da uporabljate vse te akupresurne tečke. Uporabite le eno ali dve, ko imate čas in proste roke.

Vitalna Prepona (B 43 – Mehur)Vitalna Prepona (B 43 – Mehur)

Lokacija: Med lopaticami in hrbtenico v višini srca.

Pozitivni učinki: Blaži kašelj, težave z dihanjem in respiratorne težave. Ta pomirjevalna akupresurna točka lahko tudi pomaga uravnavati čustva.

Ding Chuan (Dodatno točka 10)Ding Chuan (Dodatno točka 10)

Lokacija: Ob strani in malo nad vretencem, ki štrli iz vrha hrbtenice, ko je glava nagnjena naprej.

Pozitivni učinki: Lajša težave z grlom, kašelj, bolečine v rami in vratu in uravnava delovanje ščitnice.

Nebesni steber (B 10 - Mehur)Nebesni steber (B 10 – Mehur)

Lokacija: Ena polovica palca pod zatiljem, polovica palca navzven iz obeh strani hrbtenice na mišici.

Pozitivni učinki: Razbremeni boleče grlo, stres, izgorelost in težko glavo.

Izvir nebes: (CV 22 – Ren Mai)Izvir nebes: (CV 22 – Ren Mai)

Lokacija: Na spodnjem delu grla v veliki votlini neposredno pod Ademovim jabolkom.

Pozitivni učinki: Blaži suh kašelj, bronhitis, bolečine v grlu, zastoje v prsih in zgago.

Elegantni dvorec (K 27 - Ledvice)Elegantni dvorec (K 27 – Ledvice)

Lokacija: V vdrtini pod ključnico poleg prsnice.

Pozitivni učinki: Lajša zastoje v prsih, težave z dihanjem, astmo, kašelj in anksioznost.

Akupresurna terapija za kašelj

1. Korak

Pritisnite obe K 27 (Elegantni dvorec) točki: uporabite svoje palce, direktno pod ključnico. Aplicirajte postopni pritisk na obe akupresurni točki, medtem ko globoko dihate eno minuto. To je še ena preprosta točka, ki jo lahko pokažete tudi otroku.

K 27 Kašelj kašelj

 2. Korak

Uporabite teniški žogici na točki B 43 (Vitalna Prepona): Postavite dve majhni gumijasti kroglici ali teniški žogici na čisto preprogo ali blazino. Lezite tako, da postavite kroglice med lopatici v višini svojega srca. Zaprite oči in naredite tri globoke vdihe, ko še naprej pritiskate na točko K 27 na prednjem predelu pljuč.

B 38 Kašelj B 43 kašelj

 3. Korak

Trdno pritisnite dodatni točki 10 (Ding Chuan): počasi postavite žogici nekaj palcev višje, proti vznožju svojega vratu. Če teniški žogici nočeta stati na mestu ali če jih ne uporabljate, preprosto uporabite blazinice sredincev, da pritisnete na ti pomembni akupresurni točki na spodnjem delu vratu.

dodatna točka 10 dodatna točka

 4. Korak

Držite točki B 10 (Nebesni steber) in CV 22 (Izvir nebes) hkrati: Pritisnite B 10 na zgornjem delu vratu z eno roko z blazinicami prstov. Uporabite drugo roka, da na rahlo pritisnete na točko CV 22 en palec širine pod adamovim jabolkom. Zaprite oči in globoko dihajte, medtem ko si predstavljate, da zdravilna energija zdravi grlo.

B 10 Anksioznost cv 22 ren mai

B 10 in CV 22

Za bolečine v grlu in kašelj

Majhen košček ingverja je lahko ena od najbolj učinkovitih načinov za pomiritev vnetega grla. Preprosto položite zelo tanek košček svežega ingverja na zadnjo stran jezika. Če je vaše grlo občutljivo in vas ingver preveč peče, uporabite tanjši košček ingverja in ga položite bolj proti grlu. Pustite ingver na tem mestu 10 minut. Ponovite to s svežim koščkom ingverja po potrebi večkrat na dan. Četrtino skledice sesekljanega ingverja lahko tudi zavrete z nekaj skodlicami vode in to uporabite kot čaj, za blaženje kašlja in bolečega grla.

ingver proti kašlju

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture