Išias

Išias lahko izredno pokvari kvaliteto življenja. To je največji živec v telesu in je sestavljen iz skupka manjših živcev, ki se začnejo v ledvenem predelu hrbta in potujejo preko zadnjice skozi nogo. Tehnično išias ni bolezen, ampak skupina simptomov, ki vplivajo na išijatični živec. Bolečina, ki seva, je eden izmed najpogostejših simptomov, ki ga povezujemo z išiasom. Drugi simptomi vključujejo odrevenelost in mravljinčenje, ki se začne v spodnjem delu hrbta in se širi skozi noge.

Imate-išias---Baner

Kaj povzroča Išijas?

Išias se pojavi, ko nekaj pritisne ob išijatični živec. To je lahko mišica, krč, disk in včasih celo hrbtenica sama. Največkrat je bolečina posledica mišičnega krča ali izbočenega diska, vendar je lahko tudi znak resne bolezni, zato je pomembno, da se posvetujete glede tega s svojim zdravnikom.

Bolj resni primeri išiasa so: Hernija, to je zdrs medvretenčne ploščice (diska), ki povzroča bolečino v ledvenem predelu hrbtenice in se širi po zadnji strani noge pod kolenom navzdol. Bolečino povzroča disk, ki pritisne na išijatični živec. V nekaterih resnih primerih lahko bolečino povzroči spinalna stenoza oz. zožitev hrbteničnega kanala, ki pritisne na išijatični živec. Še eden od resnejših vzrokov za bolečino je lahko spinalni tumor, ki zahteva takojšnjo zdravniško pomoč.

Mišični krči so najpogostejši vzrok za išias. Največkrat je to krč piriformis mišice (Piriformis sindrom), vendar so bolečine lahko tudi posledica krčev mišic v ledvenem delu hrbtenice in kolkov.

Kaj je Piriformis sindrom?

Išijatični živec teče pod oz. pri nekaterih ljudeh preko piriformis mišice. Ta mišica se nahaja na  medenici. Povezuje dno hrbtenice in vrh stegnenice. Če piriformis mišico zagrabi krč ali če je napeta, lahko to izvaja pritisk na išijatični živec in s tem povzroči bolečino, ki lahko tudi seva. Vztrajni krč piriformis mišice imenujemo »Piriformis sindrom«. Povzroči ga lahko poškodba ali sedeči način življenja. Če cele dneve sedite za računalnikom, je to lahko velik problem.

Kaj tradicionalna kitajska medicina pravi o išiasu

Kitajka medicina pravi, da so vsi organi in celotno telo povezani. Nobenega dela telesa ne moremo strogo ločiti od drugega. Diagnoza in terapija je zato vezana na prepoznavanje specifičnih neravnovesji v mišicah in telesu nasploh. Odprava neravnovesij ne zdravi samo simptomov, ampak odpravlja tudi koren problema, tako da spodbuja samo-zadavljenje telesa. Najbolj pogost problem akutnega išiasa je stagnacija Qi-ja in Krvi v energetskih kanalih na hrbtu.

Stagnacija Qi-ja in Krvi v kanalih pogosto vpliva na mahka tkiva, hrbtenico, boke in medenico. To povzroči mišične krče in napetost, kar sproži bolečino akutnega išiasa.

Nekatera najpogostejša neravnovesja so: pomanjkanje Qi-ja Ledvic, Vranice (z Vlago) in stagnacija Qi-ja v Jetrih. Z zdravljenjem teh neravnovesij, lahko preprečite, da se išias vrne.

Pomanjkanje Qi-ja Ledvic – Če čutite, da je vaš hrbet šibak, kar se ne izboljša z veliko počitka, je lahko glavni vzrok neravnovesja pomanjkanje Qi-ja Ledvic. Drugi simptomi vključujejo šibkost kolen, ekstremno utrujenost, zvonjenje v ušesih, vrtoglavico in šibak pulz.

Pomanjkanje Qi-ja z Vlago: Tisti, ki imate pomanjkanja Qi-ja v vranici skupaj z vodo, boste občutili utrujenost in šibkost, ki se izboljša po počitku. Telo se bo zdelo težko, kar lahko spremlja še slaba prebava.

Stagnacija Qi-ja v Jetrih: To stanje povzroči napete mišice in pogoste krče, še posebno, ko ste jezni ali zafrustrirani. Stagnacija lahko povzroči, da trpite za pogostimi glavoboli, medtem ko ženske za bolečimi menstruacijami.

Akupresurne točke v temu članku vam bodo pomagale sprostiti mišice, prav tako tehnike masaže.

Ko enkrat bolečina izgine, je pomembno, da poskrbite za svoj hrbet. Še posebno so pomembne raztezne vaje. Raztezne vaje bodo poskrbele, da bodo vaše mišice zdrave in sproščene. To je najboljši način za ohranjanje zdravja. Še posebno dobro na hrbet delujejo  QiGong vaje, saj odpravljajo neravnovesje v vseh notranjih energetskih kanalih (meridianih).

Učinkovite akupresurne točke za odpravo bolečin (išias)

Puščavski hrib (GB 40 - Žolčnik)Puščavski hrib (GB 40 – Žolčnik)

Lokacija: V veliki udrtini neposredno pred zunanjo kostjo gležnja.

Prednosti: Odpravlja Išias in bolečine v gležnju, krče v prstih na nogh, ki potujejo ob strani noge. 

Nad solzami (GB 41 – Žolčnik)Nad solzami (GB 41 – Žolčnik)

Lokacija: Na vrhu stopala, nekje na sredini v udrtini med kostema četrtega prsta in mezinca.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v kolku, napetost v rami, artritične bolečine, glavobole, zadrževanja vode in išias.

Poveljujoče središče (B 40– Mehur)Poveljujoče središče (B 40 – Mehur)

Lokacija: V centru na zadnji strani gube kolena.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v križu, išias, bolečine v kolenu, togost hrbta in artritis v hrbtu, kolenu in kolkih.

Ocean vitalnosti (B 23 in B 24 - Mehur), Prednosti: Blaži akne, ekcem in modrice na telesu.Ocean vitalnosti (B 23 in B 24 – Mehur)

Pozor: Ne izvajate močne akupresure na izbočenih diskih, nalomljenih ali zlomljenih kosteh. Če imate šibek hrbet, bo nekaj minut statičnega in blagega pritiska, namesto močnega, delovalo zelo zdravilno. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate kakršnokoli vprašanje ali če potrebujete zdravniški nasvet.

Lokacija: V spodnjem delu hrbta (med drugim in tretjim ledvenim vretencem), dva do štiri debeline prsta stran od hrbtenice v višini pasu.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v križu, išias in utrujenost, ki je pogosto posledica bolečine.

Maternica in Vitalnost (B 54Maternica in Vitalnost (B 54 – Mehur) – Mehur)

Lokacija: En do dva prsta stran od trtice, na sredini med vrhom medenice in spodnjim delom zadnjice.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v križu, išias, napetost v medenici, napetost in bolečine v kolku.

Akupresurna terapija za Išias:

Sezujte si nogavice in se udobno namestite. Terapijo najprej izvajate sede in se leže, kot je to predstavljeno v nadaljevanju.

 1. Korak

Stimulirajte GB 41 (Nad solzami): Postavite svojo desno peto na vrh levega stopala, tako da boste s peto masirali akupresurno točko GB 41 med kostema, ki povezujeta četrti prst in mazenic. Nato zamenjajte in masirajte akupresurno točko s peto še na drugi nogi.

Puščavski hrib (GB 40 - Žolčnik) Lokacija: V veliki udrtini neposredno pred zunanjo kostjo gležnja. Puščavski hrib (GB 40 - Žolčnik) Prednosti: Odpravlja Išias in bolečine v gležnju, krče v prstih na nogah, ki potujejo ob strani noge.

 2. Korak

Držite točko GB 40 (Puščavski hrib): Počasi, vendar trdno pritisnite na akupresurno točko GB 40 (v udrtini neposredno pred zunanjo kostjo gležnja). Držite to pomembno akupresurno točko za lajšanje išiasa tri do pet minut oz. tako dolgo, dokler ne začutite dobro definiranega pulza. Držite to točko tudi na drugi nogi, dokler ne občutite pulza.

GB 40 b Puščavski hrib (GB 40 - Žolčnik) Lokacija: V veliki udrtini neposredno pred zunanjo kostjo gležnja.

 3. Korak

Masirajte in držite B 23 in B 47 (Ocean vitalnosti): Najprej položite členke obeh rok na spodnji predel hrbta, tako da dlani gledajo na ven. Masirajte spodnji predel hrbta s svojimi členki, dokler ne občutite toplote. Masirajte in ob enem globoko dihajte. Nato položite svoje roke na pas, tako da palci počivajo na špagi podobni mišici blizu hrbtenice. S svojimi palci izvajajte enakomeren pritisk proti hrbtenici na zunanjem delu teh mišic, tako da sta palca približno štiri palce širine narazen. Ta pritisk proti hrbtenici stimulira akupresurni točki B 47. Stimulirate lahko tudi notranji točki B 23, tako da pritisnete na vrhu velike vertikalne mišice, približno dva palca širine stran od hrbtenice. Uporabite svoje prste ali palce, da stimulirate eno stran ali obe strani hkrati. Stimulirajte vsaj eno minuto. Uporabite toliko pritiska, da ne občutite nelagodja.

Ocean vitalnosti (B 23 in B 47 - Mehur) Lokacija: V spodnjem delu hrbta (med drugim in tretjim ledvenim vretencem), dva do štiri debeline prsta stran od hrbtenice v višini pasu. Ocean vitalnosti (B 23 in B 47 - Mehur) Pozitivni učinki: Lajša depresijo, utrujenost, izčrpanost, travme in strah.

 4. Korak

Pritisnite B 40 (Poveljujoče središče): Položite blazinice prstov na zadnjo stran kolen. Ukrivite prste in uporabite mišice rok, da zibate noge naprej in nazaj eno minuto, medtem ko globoko dihate. Nato pustite, da stopala počivajo plosko na tleh in se sprostite.

B 40 a5. Korak

Valjajte se preko območja B 54 (Maternica in Vitalnost): Položite roke pod svojo zadnjico (dlani navzdol) ob vznožje hrbtenice. Zaprite oči in naredite nekaj globokih vdihov in izdihov, medtem ko zibate kolena levo in desno dve minuti. Prestavljajte roke zaradi udobja in zato da omogočite stimulacijo različnih delov zadnjice. Poskušajte tudi zibati noge, tako da so kolena potisnjena proti trebuhu in stopala dvignjena od tal.

Maternica in Vitalnost (B 54– Mehur) Lokacija: En do dva prsta stran od trtice, na sredini med vrhom medenice in spodnjim delom zadnjice. Maternica in Vitalnost (B 54– Mehur) Pozitivni učinki: Lajša bolečine v križu, išias, napetost v medenici, napetost in bolečine v kolku.

 6. Korak

Znova pritisnete na B 23 in B 47 (Ocean vitalnosti): Naredite pesti in jih pazljivo položite pod spodnji predel hrbta. Položite pesti, tako da dlani gledajo navzdol, tako da členki počivajo med hrbtenico in spodnjimi hrbtnimi mišicami. Zaprite oči in globoko dihajte eno minuto. Nato se pazljivo prekucnite na stran v fetus položaj z rokama pod vašo glavo. Zaprite oči in se sprostite za vsaj pet minut.

Ocean vitalnosti (B 23 in B 47 - Mehur) Lokacija: V spodnjem delu hrbta (med drugim in tretjim ledvenim vretencem), dva do štiri debeline prsta stran od hrbtenice v višini pasu. akupresura b 23 in B 47 a

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture