Hipotenzija – nizek krvni pritisk

Zdravilna hrana

 beljakovine

 vitamin C

 vitamini skupine B – B5

 sok rdeče pese

 slana hrana

 sadni in zelenjavni sokovi

 bazilika

Škodliva hrana

 enostavni ogljikovi hidrati

 kava

  alkohol

 veliki obroki

Osnovno o hipertenziji

Hipotenzija, oziroma kronično stanje nizkega krvnega pritiska je med ljudmi premalo poznano stanje. Veliko več se govori o škodljivosti previsokega krvnega pritiska in z njim povezanimi zapleti. Le ti so dokaj pogosti, vendar je pri določenih osebah težava ravno v kronično prenizkem tlaku, ki lahko prav tako povzroči zdravstvene posledice. Normalne vrednosti krvnega tlaka se gibljejo med 60/100 in 90/140. Za določitev ali gre za nizek krvni pritisk, moramo poznati normalne tlake pri določeni osebi. Težava je velikokrat v tem, da pred pojavom simptomov in znakov nimamo podatka o meritvah tlakov. Teh si namreč povečini ne merimo redno. Tako je potrebno pred kakršnimi koli zaključki dlje časa meriti krvni tlak, da dobimo občutek o povprečnih vrednostih za določeno osebo. Ljudje smo si med seboj namreč različni in tako se od človeka do človeka razlikuje tudi zanj normalen krvni pritisk. Skupaj z večkratno merjenim nizkim pritiskom, se morajo pojavljati tudi bolezenski simptomi in znaki.

Znaki in simptomi

Pri dlje časa trajajočem nizkem pritisku v žilah se velikokrat pojavi povečana utrujenost, šibkost, lahko tudi vrtoglavica in občutek nemoči v okončinah. Pridruženi so lahko glasno bitje srca, prekomerno potenje, težave z vidom, zaspanost skozi cel dan in tudi depresija. Znižan pretok krvi skozi pomembne organe, kot sta srce in možgani, lahko vodi do sinkope oziroma omedlevice. To je stanje kratek čas trajajoče izgube zavesti, kadar oseba nima več nadzora nad svojim telesom ter se zgrudi in obleži na tleh. Zavest se kmalu po tem povrne, saj se zaradi spremembe položaja telesa v življenjsko pomembne organe vrne zadosten pretok krvi. Omedlevica je pogostejša v določenih situacijah, tj. dolgotrajno stanje na mestu, vroče okolje, gneča, slab zrak, huda utrujenost, večje količine popitega alkohola, lakota ter pri nekaterih tudi čustvene stiske ali težke stresne okoliščine.

Vzroki

Pri normalni količini krvi, ki kroži skozi srčno-žilni sistem se nizek krvni tlak pojavi zaradi motenj v avtonomnem živčnem sistemu, ki nadzoruje žilno upornost. Nikoli ne smemo izključiti tudi morebitnega vpliva zdravil. Jemanje zdravil za zniževanje visokega krvnega pritiska, zdravil za odvajanje vode, nitratov in pomirjeval je lahko prav tako vzrok za padec tlakov. V kolikor posumimo na to možnost, je najverjetneje potrebna prilagoditev doze ali zamenjava zdravil s primernejšimi.

Direktni vzroki za padec tlakov znotraj srčno-žilnega sistema so zmanjšan minutni iztis srca, zmanjšan upor v žilah na periferiji telesa, dehidracija ali nepravilno delovanje ledvic. Minutni iztis srca lahko pade zaradi  krvavitve, močnega znojenja ali resnejših težav, kot je na primer srčni infarkt. Zmanjšan upor na periferiji telesa se lahko pojavi zaradi motenj pri vzdrževanju znotrajžilnega tlaka, v nekaterih primerih se pojavi ortostatska hipotenzija. Ortostatska hipotenzija pomeni, da se tlak v pomembnih organih ob vstajanju iz ležečega položaja nenadoma močno zniža. Razlog tiči v tem, da zaradi gravitacije ob spremembi položaja, večina krvi preide v spodnji del telesa. Hitra sprememba zaradi nepravočasnega krčenja žil v nogah privede do pomanjkanja volumna krvi v zgornjem delu telesa, kjer se nahajajo vitalni organi. Zaradi nezadostne prekrvljenosti le teh pride do omotice ali celo omedlevice.

Dehidracija je posebej nevarna v poletnih mesecih, ko je zaradi večjega potenja tudi izguba vode iz telesa velika. Prav tako se dehidracije bojimo ob okužbah črevesja, kadar se pojavi huda driska. V tem primeru je potrebno nadomeščati izgubljeno tekočino z oralnimi rehidracijskimi praški.

Dednost ima veliko vlogo pri tem stanju. Nizek krvni tlak je lahko v določenih družinah prisoten pri več družinskih članih, brez da bi povzročal kakršne koli težave. V tem primeru ukrepi za zviševanje tlaka niso potrebni.

Dieta

Prehrana oseb z bolezensko znižanim krvnim pritiskom naj bi bila urejena tako, da se lahko organizem čim bolj optimalno regenerira. K temu pripomore predvsem visoko proteinska prehrana. Lahko se začne z nekajdnevno (do en teden) trajajočo dieto, na kateri se uživa le sveže sadje, ki vsebuje veliko tekočin in vitaminov. Primerne so predvsem pomaranče, jabolka, ananas, grozdje, hruške, breskve ter papaja.

Po nekajdnevni dieti se v prehrano dodajo mleko in mlečni izdelki. Prehrana s sadjem ter mlekom in mlečnimi izdelki naj bi trajala od enega tedna do tri tedne, v odvisnosti od tega, kako dolgo je oseba pripravljena dieto voditi. Po obdobju prehranjevanja na tovrsten način se postopoma v prehrano vključijo ostala živila, ki naj vsebujejo zadostne vrednosti beljakovin.

Jedilnik osebe s prekomerno nizkim krvnim pritiskom bi moral biti pester. Izločevati bi moral določena živila, ki škodujejo telesnim celicam in naj bi vključeval nekatera ključna živila, ki pripomorejo k izboljšanju simptomov. Vzorec teh živil vam predstavljamo spodaj.

Hrana, ki poslabša stanje v primeru nizkega krvnega pritiska

bel kruhEnostavni ogljikovi hidrati

Ogljikovi hidrati se po zaužitju hitro presnavljajo, kar še posebej velja za enostavne ogljikove hidrate. Omenjen hitri prehod iz želodca v tanko črevo spremlja padec tlaka po obroku. Da poskrbimo, da se to ne bi dogajalo, se izogibajmo belemu kruhu, živilom iz bele moke, belemu rižu, krompirju ter živilom z veliko sladkorja.

kava škoduje pri nizkem krvnem tlakuKava

Čeprav je znano, da kava po pitju nekoliko poviša krvni pritisk, pa je dejstvo, da pitje kave pospeši tudi izločanje vode iz telesa. Pravi kavi in napitkom s kofeinom se je tako dobro izogibati. V kolikor resnično ne morete brez kave, morate zaužiti toliko vode, da uravnovesite nivo tekočin v telesu. Pri zaužitju skodelice kave je tako potrebno popiti tri skodelice vode.

alkohol škoduje hipotenzijiAlkohol

Po zaužitju alkohola se sprostijo mišice po telesu, kar velja tudi za žile. S tem se dodatno zniža krvni pritisk in to lahko pri že tako nizkem tlaku vodi do hujših zdravstvenih posledic. Pri hipotenziji z jasno izraženimi simptomi se je potrebno alkoholu izogibati.

velik obrok škoduje nizkemu pritiskuVeliki obroki

Po velikem obroku je padec tlaka v žilah večji, kot po manjšem. Priporočajo se mali obroki skozi cel dan, da preprečimo večje padce krvnega tlaka po obroku. Za kratkotrajni dvig krvnega tlaka po obroku lahko ponekod zasledite nasvet, da je dobro po obroku popiti skodelico kave. To ni priporočljivo, saj kofein prepreči delovanje določenih pomembnih molekul, kar privede do manjšega vnosa mikrohranil, kot je na primer železo, v telo. V primeru, da trpite za slabokrvnostjo, je takšna praksa celo bolj nevarna kot za posameznike z normalnimi vrednostmi hemoglobina.

Hrana, ki pomaga dvigniti krvni tlak v normalne okvire    

visoko proteinska hrana za nizek pritiskBeljakovine

Proteini so ključna hranila, ki pripomorejo k obnavljanju telesnih celic. Pri znižanem krvnem tlaku gre največkrat za motnje v telesni regeneraciji, zato se priporoča, da pri prehranjevanju pazimo na pravilno razmerje hranil. Prehrana, ki vključuje okrog 20 do 25% celokupnega proteinskega vnosa, veliko pripomore k zdravju srca in ožilja ter uravnava krvni tlak.

Živila z visoko vsebnostjo beljakovin so manj masten grški jogurt, perutnina, kvinoja, govedina iz proste reje, konopljina semena, soja, skuta, sir rikota, jajca, leča ter rakci.

CitrusiVitamin C

Antioksidativno delovanje vitamina C pomaga pri večini težav z zdravjem. Za uživanje povečanih količin tega vitamina izberite citruse, jabolka ter ostalo sveže sadje in zelenjavo. Ne pozabite, da se vitamini pri toplotni obdelavi nad 35 stopinj Celzija spremenijo v molekule, ki več nimajo tako močnih pozitivnih učinkov na zdravje.

vitamini b Vitamini skupine B – B5

Izkustvena uporaba vitaminov B pri kronično znižanem krvnem tlaku se je izkazala v veliko pomoč. Izmed celotnega kompleksa B vitaminov po učinku še posebej izstopa pantotenska kislina, oziroma vitamin B5. Prehrana, ki vsebuje zadostne količine vitaminov B kompleksa, zmanjšuje težave s krvnim tlakom. Pantotenska kislina je prisotna praktično v vseh živilih. Bogati viri tega vitamina pa so meso, jetra, ribe, mleko, jogurt, avokado, grah, leča in polnozrnata živila.

sok rdeče pese za zdrav krvni tlakSok rdeče pese

Sok iz korenine surove rdeče pese pomaga uravnati krvni tlak. Dvakrat dnevno dva decilitra  neprekuhanega soka pripomoreta k znatnemu izboljšanju v roku enega tedna.

 

sol škoduje hipertenzijiSlana hrana

Dokler ne dosežemo želenih vrednosti krvnega tlaka z dieto, je priporočljivo uživati nekoliko bolj slano hrano kot po navadi. Pretiravanje s soljo nikakor ni dovoljeno, saj lahko privede do drugih težav z zdravjem.

sadni in zelenjavni sokovi proti holesteroluSadni in zelenjavni sokovi

Redno pitje naravnih sokov iz sadja in zelenjave brez dodatkov pripomore k zadostni hidraciji, poleg tega pa nas napolni z vitamini in minerali. Dobro je izbrati citruse in drugo sadje, ki vsebuje veliko tekočin, od zelenjave pa je posebej koristen korenčkov sok. Optimalnih učinkov boste deležni le v primeru, da so sokovi sveže stisnjeni. Sokovnik je za ta namen zelo dobra izbira.

bazilikaBazilika

Listi bazilike vsebujejo veliko kalija, magnezija, vitamina C in vitamina B5, ki pripomorejo k uravnoteženem krvnem tlaku. Za osebe s težavami z znotrajžilnim tlakom je priporočljivo uživanje 4 do 5 svežih listov vsako jutro ali vsakodnevno pitje čajne žličke izvlečka bazilike v medu.

Drugi ukrepi, ki pomagajo urediti krvni tlak

Krvni tlak povišajo redna zmerna telesna dejavnost, gibanje na svežem zraku in soncu, tople solne kopeli z eteričnimi olji, ki naj bi jih izvajali tik pred spanjem, zadosten spanec ter določene dihalne vaje. V kolikor trpite za simptomi, ki se pojavijo po spremembi telesnega položaja, poskrbite, da boste iz ležečega v sedeči položaj prehajali počasneje kot sicer. Nasvete za samopomoč lahko najdete v priročnikih ter na veliko spletnih mestih. Bodite pozorni le na vir, ki vam te informacije podaja.

Viri

  Dr. H. K. Bakhru. Diet cure for common ailments. 2011. Jaico publishing house.

  Berkoff, F., Schwarcz, J. Foods that Harm, Foods that Heal. The Best and Worst Choices to Treat Your Ailments Naturally. Readers Digest. 2013.

  Košnik, M. et al. Interna medicina. Ljubljana. Littera picta. 2011.

 “What Are the Signs and Symptoms of Hypotension?”.nhlbi.nih.gov. National Institutes of Health. November 1, 2010. Pridobljeno 25. jul. 16.