ŽOLČNI KAMNI

Žolčni kamni so trdni delci, ki nastajajo v žolčniku ali v žolčnih kanalih. So okrogle ali ovalne oblike ter gladke površine. Žolčnik se nahaja v majhni hruškasti vrečki pod jetri, kjer se shranjuje žolč. Žolč izločajo jetra, naloga žolča pa je prebavljanje maščob. Ves žolč se na koncu izloči v tanko črevo.

Žolčni kamni so zelo neprijetna nadloga in napadi žolčnih kamnov so izjemno boleči. Kadar so težave, ki jih povzročajo žolčni kamni zelo hude, je potrebno kamne kirurško odstraniti; v nekaterih blažjih primerih se žolčne kamne lahko odstrani (razbije) s pomočjo ultrazvoka, brez kirurškega posega. Žal to ne preprečuje vnovičnega nastajanja kamnov. Žolčne kamene je možno preprečiti oziroma že nastale kamne obvladovati brez operacije, vendar je potrebno zato spremeniti življenjski slog. Najbolj pomembna je pri tem sprememba prehrane in vpeljava prehranskih dodatkov v naš nov jedilnik.

Znaki in Simptomi

Osebe, ki imajo žolčne kamne lahko živijo povsem brez težav, lahko pa žolčni kamni povzročajo obdobja hude bolečine v trebuhu, ki seva tudi v zgornji del hrbta. Bolečino začutimo le kadar se žolčni kamen zatakne v kanalu, ki vodi iz žolčnika v črevesje. Žolčnik lahko prizadene infekcija in vnetje, kako hude težave bomo imeli pa je odvisno od oblike in velikosti žolčnih kamnov. Žolčni kamni lahko povzročijo kronično bolezen žolčnika. Znaki te bolezni so poleg bolečine tudi napenjanje, hudi vetrovi, slabost in trebušni krči. V najhujših primerih je potrebno žolčnik kirurško odstraniti. Diagnoza žolčnih kamnov je zelo preprosta – za potrditev je potrebno narediti ultrazvok.

Vzroki

Žolčni kamni nastanejo zaradi neravnovesja v sestavinah žolča. Žolč sestavlja več snovi. To so žolčne soli, bilirubin, holesterol, fosfolipidi (gradniki celičnih membran), maščobne kisline, voda, elektroliti in še nekaj drugih sestavin. Najpogosteje so nastali žolčni kamni mešanica holesterola in anorganskih kalcijevih soli.

Poglavitni razlog za nastanek žolčnih kamnov je prehrana s premalo vsebnostjo vlaknin. Običajno ljudje z žolčnimi kamni jedo veliko predelanih ogljikovih hidratov in nezdravih maščob ter izjemno malo vlaknin. To vodi v zmanjšano sintezo žolčnih kislin, ki jo opravljajo jetra. Posledično se znatno zmanjša topnost žolča in prične se nastanek žolčnih kamnov. Povečano tveganje za nastanek kamnov prav tako predstavlja visok vnos rafiniranega sladkorja.

Ženske so precej bolj dovzetne za žolčne kamne. Možnost za nastanek kamnov je pri ženskah za kar štirikrat višja kot v primerjavi z moškimi. Najverjetneje so ženske bolj nagnjene k žolčnim kamnom zaradi povišane sinteze holesterola ali zaradi zmanjšane sinteze žolčnih kislin, kar je posledica estrogena. Na večjo pojavnost žolčnih kamnov pri ženskah vpliva še nosečnost, uporaba oralne kontracepcije ali povišan nivo estrogena.

Kot dodatno tveganje za nastanek žolčnih kamnov se smatra tudi debelost. Pri pretežkih posameznikih je pojavnost žolčnih kamnov namreč precej višja kot pri posameznikih z normalno telesno težo. Poleg naštetih vzrokov za nastanek žolčnih kamnov so dejavniki tveganja še druge bolezni jeter, alkoholizem, kronična vnetja jeter ali žolčnika, alergije na hrano, genetska občutljivost in okužbe s paraziti.

Dieta

Žolčni kamni so povezani s sodobnim načinom prehranjevanja. Da bi preprečili nastanek žolčnih kamnov moramo povečati vnos zelenjave, sadja in prehranskih vlaknin. To nam ne služi samo kot preventiva; sprememba prehrane je namreč tudi del zdravljenja ob že nastalih žolčnih kamnih. Posebno priporočljive so vlaknine, ki se ob zaužitju zasluzijo (so topne v vodi). Take vrste vlaknin vsebujejo na primer ovseni otrobi in guar gumi, pektin, zelenjava in sadje. Na dan je potrebno zaužiti po več manjših in zdravih obrokov. Osebe z žolčnimi kamni morajo prav tako omejiti vnos nasičenih maščob, holesterola, sladkorja in živalskih proteinov. Potrebno se je izogibati vsej ocvrti hrani in na dan popiti dovolj vode (vsaj 2 litra). Dovoljšen vnos vode namreč vzdržuje primerno vsebnost vode v samem žolču. Za kavo se je pokazalo, da povzroča krčenje in zožitev žolčnika, zato se je morajo osebe z žolčnimi kamni izogibati.

Vegetarijanski način prehranjevanja se je izkazal kot izjemno dobra preventiva pri nastajanju žolčnih kamnov. Najverjetneje vegetarijanstvo pomaga iz dveh razlogov. Eden je povečan vnos vlaknin; drugi razlog se skriva v biokemični sestavi zelenjave. Zelenjavni proteini namreč delujejo preventivno na nastanek žolčnih kamnov; živalski proteini pa v nasprotju pripomorejo k oblikovanju kamnov. Pri žolčnih kamnih je zato priporočljiva vegetarijanska dieta ali pa vsaj omejitev zauživanja mesa, kot tudi jajc in mlečnih izdelkov.

Znanstveniki in zdravniki že kar nekaj časa povezujejo nastanek žolčnih kamnov tudi z alergijami na hrano. Osebe z žolčnimi kamni so v raziskavah živele povsem brez težav, če so sledile izločevalni dieti, ki je iz prehrane izključevala najbolj pogoste prehranske alergene. Ponovno zaužitje prehranskih alergenov pa je pri večini bolnikov sprožilo hud napad žolčnih kamnov.

Prehranski dodatki, ki odpravljajo težave žolčnih kamnov

Vitamini in minerali

vitamin c proti žolčnim kamnomVitamin C

Pomanjkanje vitamina C lahko povzroči nastanek žolčnih kamnov. Vitamina C nam zato ne sme manjkati, pomanjkanje pa moramo nadomestiti s prehranskimi dodatki.

 

vitamin E proti žolčnim kamnom Vitamin E

Vitamin E preprečuje, da maščobe v telesu postanejo žarke. Iz tega razloga je priporočljivo, da ga dodatno vnašamo v telo.

 

Zelišča

kurkuma proti žolčnim kamnomKurkuma

Kurkuma je poleg pegastega badlja in poprove mete ena izmed ključnih rastlin, ki se jih uporablja kot zdravilo za žolčne kamne. Raziskovalci so dokazali, da kurkuma blagodejno vpliva na jetra in spodbuja izločanje žolča. S spodbujanjem izločanja žolča se pospeši razgradnja maščob iz hrane, to pa preprečuje nastajanje žolčnih kamnov in bolezni žolčnika. Kurkumo kot začimbo lahko varno uporabljamo v kuhinji pri pripravi obrokov.

Pegasti badelj Je zdravilno zelišče s katerim se zdravijo tudi žolčni kamniPegasti badelj

Ta rastlina vsebuje snov, ki se imenuje similarin. To je anktioksidant, ki varuje jetra pred poškodbami prostih radikalov. Pegasti badelj tudi spodbuja rast novih jetrnih celic, ki nadomeščajo stare in poškodovane celice. Dobro delovanje jeter je nujno za zdravo delovanje žolčnika, zato je pegasti badelj pomembno zelišče, s katerim lajšamo nepravilnosti pri žolčniku. Rastlina tudi preprečuje nastanek žolčnih kamnov in jih zdravi, in sicer tako, da povečuje topnost žolča, ki ga izloča žolčnik. Ta nato lažje in hitreje prehaja skozi telo.

poprova meta čaj proti žolčnim kamnomPoprova meta

Poprova meta že od nekdaj velja za rastlino, ki pomaga pri prebavnih težavah. Pomagala naj bi tudi ob prehudem napenjanju, ki je eden izmed znakov žolčnih kamnov. Pijemo lahko čaj poprove mete ali pa poprovo meto najdemo v raznih dodatkih, ki raztapljajo žolčne kamne.

indijski trpotec proti žolčnim kamnomPsilium ali indijski trpotec

Psilium znižuje holesterol in na ta način zmanjšuje možnost za nastanek žolčnih kamnov.

 

regrat proti žolčnim kamnomRegrat

Regrat je naravni diuretik, ki pospešuje prebavo. Vsebuje veliko lecitina in kalija, to pa spodbuja delovanje jeter in žolčnika. Spomladi, ko raste regrat, si čim večkrat privoščimo regratovo solato, ki čisti in krepi jetra.

Drugi dodatki

lecetin kot dodatek proti žolčnim kamnomLecitin

Lecitin nastaja v jetrih in je udeležen pri presnavljanju maščob. Na voljo je kot dodatek in zdravniki ga mnogokrat predpisujejo za zmanjševanje velikosti holesterolnih žolčnih kamnov. Vsak dan bi ga morale jemati vse osebe, ki so v nevarnosti, da bodo dobile žolčne kamne.

TavrinTavrin

Tavrin je aminokislina, ki jo vsebujejo žolčne soli. Spodbuja nastajanje in izločanje žolča. Ta je nujen za razgrajevanje maščob in lipidov, in če ga primanjkuje, se lahko zviša holesterol. Pri ženskah nastaja manj tavrina kot pri moških, zato so ženske bolj nagnjenje k (holesterolnim) žolčnim kamnom. Tavrin se priporoča za vse, ki so nagnjeni k nastajanju žolčnih kamnov, še posebno pa za ženske.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Lecitin: 1 – 2 žlici trikrat / dan

Pegasti badelj: 1 – 3 kapsule / dan

Psilium: 5 g / dan

Tavrin: 250 mg dvakrat / dan

Vitamin C: 500 – 1000 mg do trikrat / dan

Vitamin E: 200 – 400 IU / dan

 

Viri:

 Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

 Mindsel, E. (2010), Vedno zdravi. Z vitamini, minerali, zelišči in zdravo hrano. Ljubljana: Mladinska knjiga.

 Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.