PROTIN ALI PUTIKA

Protin ali putika je pogosta vrsta artritisa, ki nastane zaradi povečane koncentracije sečne kisline v telesnih tekočinah. Zaradi napake v razgrajevanju sečne kisline so koncentracije sečne kisline in uratov (soli sečne kisline) v telesu previsoke in se pričnejo kopičiti. Pri protinu se sečna kislina in soli kisline odlagajo v sklepe, kite, ledvica in ostala tkiva, kjer povzročajo hudo vnetje in poškodbe. Nalaganje sečne kisline vodi v oslabitev in propad sklepov in kit, obloge v ledvicah pa lahko v najslabšem primeru vodijo tudi do odpovedi tega pomembnega organa.

Bolezen je pogostejša pri moških in se običajno pojavi med 30. in 50. letom starosti. Kar 95% bolnikov s protinom je moških. Ženske običajno zbolijo šele po menopavzi.

Dolga leta je protin veljal za bolezen, ki je povezana z obiljem in na bolnike se je gledalo kot na požeruhe, ki pojedo preveč napačne hrane. Zares na bolezen izjemno vpliva prehrana, vendar je mišljenje, da zbolijo samo požrešni ljudje napačno. Bolezen je namreč posledica napake v presnovi in pri nekaterih ljudeh že nekaj grižljajev napačne hrane lahko sproži hud napad.

Znaki in Simptomi

Za prvi napad putike je značilna intenzivna bolečina, ki se običajno pojavi le na enem sklepu. Pri skoraj polovici primerov bolezni je ob prvem napadu protina prizadet prvi palčni sklep. Tudi če se znaki protina ne pričnejo kazati na prvem palčnem sklepu je ta sklep v kar 90% primerov prizadet kdaj kasneje, ko je bolezen že bolj razvita. Če se napad bolezni po bolečini v sklepu še stopnjuje, se pri bolnikih pojavi vročina in mrzlica. Prvi napad bolezni se običajno pojavi ponoči in največkrat ga povzroči kakšen izmed tipičnih sprožilcev. Najpogostejši sprožilni dejavniki so preobilni obrok, zaužitje večje količine alkohola, telesna poškodba, psihični šok, določena zdravila (največkrat gre za zdravila, ki jih uporabljajo pri kemoterapiji; določeni diuretiki ter visoke doze niacina)  ali operacija. 

Vzroki

Protin ali putika nastane zaradi povečane sinteze sečne kisline ali zaradi zmanjšane zmožnosti izločanja sečne kisline. Bolezen se lahko razvije tudi zaradi obeh vzrokov naenkrat. Na bolezen znatno vplivajo prehranjevalne navade, najpogostejši sprožilci bolezni so pitje večjih količin alkohola, hrana z veliko vsebnostjo purina (meso, kvas, svinjina) in maščob, predelani ogljikovi hidrati in  zauživanje več kalorij, kot bi jih potrebovali za optimalno počutje in delovanje telesa.

Dieta

Alkohol poveča proizvodnjo sečne kisline, ker pospeši razgradnjo purina. Prav tako zmanjša izločanje sečne kisline, kar se zgodi zaradi povišane proizvodnje laktata (sol mlečne kisline) in vodi v okvarjeno delovanj ledvic. Iz teh razlogov moramo popolnoma prenehati z uživanjem alkohola. To omogoči znižanje ravni sečne kisline, kar prepreči pojav bolezni pri mnogih posameznikih.

Za obvladovanje protina oziroma putike se že dolgo časa priporoča posebna dieta. Ta predstavlja glavni steber pri obvladovanju bolezni in pri preprečevanju slabšanja stanja bolnikov. Hrana z visoko vsebnostjo purina je v primeru protina povsem prepovedana in se jo mora črtati z jedilnika. Bistveno za bolnike je, da se odpovejo mesu (posebno jetrom, ledvicam, srcu), lupinarjem (školjkam, polžem, rakom), vsem vrstam kvasa in več vrst ribam (slaniki, sardele, skuše, inčuni). Pri hrani s srednjo vsebnostjo purina pa moramo biti zelo zmerni in bistveno zmanjšati njen vnos. To se nanaša na stročnice, špinačo, blitvo, šparglje, ostale ribe, svinjino, cvetačo, gobe, otrobe in celo žitno zrnje.

Debelost so znanstveniki in zdravniki povezali z višjo obolevnostjo za protinom. Izguba odvečne telesne teže znatno pripomore k zmanjšanju nivoja sečne kisline. Ko si prizadevamo izgubiti težo moramo zaužiti čim več hrane z visoko vsebnostjo vlaknin in malo maščob. Takšno prehranjevanje bo pomagalo tudi nadzorovati povišano stopnjo holesterola in trigliceridov – oboje je pri pretežkih posameznikih namreč nezdravo povišano.

Osebe, ki trpijo zaradi protina bi se morale izogibati tudi predelanim ogljikovim hidratom, fruktozi in nasičenim maščobam. Preprosti sladkorji (rafiniran sladkor, med, javorjev sirup, koruzni sirup, fruktoza…) namreč povečajo proizvodnjo sečne kisline, hkrati pa nasičene maščobe zmanjšajo izločanje sečne kisline. Kombinacija hrane, ki vsebuje preproste sladkorje in nasičene maščobe je iz tega razloga za bolnike s protinom izjemno škodljiva. Prehrano bolnikov morajo sestavljati kompleksni ogljikovi hidrati. Priporočljive so polnozrnate žitarice, zmerno uživanje stročnic in veliko zelenjave. Za osebe s protinom je še bolj kot za druge ljudi pomembno, da veliko pijejo in niso nikoli dehidrirani. Voda namreč razredči urin in poveča izločanje sečne kisline. Prav tako pitje dovoljšnih količin vode zmanjšuje tveganje za nastanek ledvičnih kamnov.

Prehranski dodatki, priporočljivi pri spopadanju s protinom oziroma putiko:

Bolečina akutnega napada protina je izjemno huda in takrat moramo do zdravnika, ki nam bo predpisal protivnetno in protibolečinsko zdravilo. Zdravila, ki jih ponuja sodobna farmacija za protin sicer ne zdravijo vzrokov bolezni in ne preprečujejo napredovanja bolezenskega stanja, vendar zaustavijo vnetne procese. Ob dolgotrajni uporabi imajo obstoječa zdravila hude stranske učinke, zato je pomembno, da bolezen nadzorujemo s primerno prehrano. Bolniki so lahko veseli novice, da je ta ukrep dovolj učinkovit in da uporaba zdravil po 12 urah od napada protina skoraj nikoli ni več potrebna.

Vitamini

b vitamin proti protinomB vitamini

Vitamini B kompleksa pomagajo ublažiti stres, ki je pogost spremljevalec ali celo sprožilec napadov protina. Dodajanje B vitaminov je zato izjemno priporočljivo.

 

cink proti protinuCink

Cink je mineral, ki pripomore k presnovi beljakovin.

 

 

GermanijGermanij

Germanij je kemijski element, ki ublaži bolečino in zatekanje. Pomaga pri obolelih sklepih.

  

folna kislinaFolna kislina (Vitamin B9)

Folna kislina pomaga pri metabolizmu beljakovin. Kar nekaj študij je ugotovilo, da zavira encim, ki je odgovoren za proizvodnjo sečne kisline. Iz tega razloga je dodajanje folne kisline pri bolnikih s protinom zelo priporočljivo.

Zelišča

Češnjev sok proti protinuČešnjev sok

Češnje znižujejo koncentracijo sečne kisline, zato je češnjev sok znano zdravilo zoper protin. Poleg češenj pomagajo tudi glogove in brinove jagode, borovnice in ostalo temno rdeče in modro jagodičevje. Ti sadeži namreč vsebujejo sestavine, ki uravnavajo koncentracijo sečne kisline.

Grozdne peške proti protinuGrozdne pečke

Grozdne pečke vsebujejo veliko bioflavonoidov, ki učinkujejo z vitaminom C in preprečujejo razgrajevanje kolagena, zaradi česar se lahko poslabšajo bolezenski znaki artritisa. 

 

koprive kot obkladek proti protinuKopriva

Če liste koprive položimo na mesta, ki jih je prizadel protin, nam to lahko olajša bolečine v sklepu. Čeprav se morda ta način zdravljenja sliši krut, saj nas listi koprive opečejo, je to učinkovit način za omilitev bolečine zaradi protina. Če imamo na voljo svežo rastlino je liste priporočljivo sočiti in nato sok nanesti na obveze, s katerimi bomo obvezali prizadete sklepe. Obkladek te vrste naj bi nam pomagal pri soočanju z bolečinami zaradi artritisa.

sok zelene proti protinuSok zelene

Sok zelene je odličen diuretik, pospešuje pretok urina skozi ledvice in tako olajša bolezenske znake protina.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

B vitamini: 100 mg po 2krat / dan

B₆: 50 mg / trikrat na dan

Cink: 30 – 45 mg / dan

Folna kislina (Vitamin B9): 10 mg / dan

Kombinacija antioksidantov: priporočljiva je kombinacija, ki vsebuje alfa in beta karoten, superoksid dizmutazo, vitamina C, E in selen. Jemljite 2 – 3 odmerke na dan

Germanij: 100 mg po dvakrat / dan

Izvleček grozdni pečk: 3krat / dan po 100 mg v tableti oziroma kapsuli

Sok grozdnih pečk: 3krat / dan spijte po en kozarec češnjevega soka

 

Viri:

▪ Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

▪ Mindsel, E. (2010), Vedno zdravi. Z vitamini, minerali, zelišči in zdravo hrano. Ljubljana: Mladinska knjiga.

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.