Apendicitis – vnetje slepega črevesa

Zdravilna hrana

▪ sveže sadje in zelenjava

▪ buče

▪ kokosova voda

▪ manj mastno mleko in mlečni izdelki

▪ sirotka in pinjenec

▪ juhe

▪ cink

Škodliva hrana

▪ konzervirana hrana

▪ veliko maščob

▪ sladkarije

▪ stročnice

▪ meso

▪ gazirane pijače

▪ alkohol

Akutno vnetje slepega črevesa se najpogosteje pojavi nenadoma in ima hiter potek. To velikokrat vodi do operacije, po kateri si moramo kar najbolje pomagati. En izmed dobrih načinov za čim hitrejše okrevanje je zdrava prehrana. Včasih potek vnetja ni tako hiter, lahko pride do blagega vnetja, ki se pozdravi samo od sebe, brez operacije. Tudi v teh primerih je pomembno, da prilagodimo svojo prehrano, saj je slepo črevo del prebavil, skozi katere potuje vsa zaužita hrana. Vnetje slepega črevesa je najpogostejše med desetim in tridesetim letom in je pogostejše v razvitih državah. Je vzrok za več kot tretjino primerov nenadne hude bolečine v spodnjem delu trebuha.

Slepo črevo je majhen del črevesa, ki leži na prehodu tankega črevesa v debelo črevo. Ima obliko na eni strani odprte cevi in je dolg od 7 do 10 centimetrov. Leži največkrat v spodnjem desnem delu trebuha, na navidezni črti, ki povezuje popek in zgornji del kolčne kosti. Sestavljen je iz mišične plasti in zunanje tkivne ovojnice, znotraj slepiča pa se nahaja tudi limfno tkivo. Funkcije slepega črevesa niso izražene v veliki meri, vendar naj bi limfno tkivo, ki se v njem nahaja, pripomoglo k čiščenju odpadnih snovi iz telesa. Po odstranitvi slepiča se zdravje telesa ne poslabša, saj njegove funkcije prevzamejo druga limfna tkiva.

 

Simptomi in znaki

Nenadno vnetje, ki ima hiter potek, se največkrat pokaže z bolečino v desnem spodnjem delu trebuha, ki se poslabša na dotik ali ob gibanju telesa. Spremlja ga lahko slabost in bruhanje. Najprej je bolečino težko locirati, saj je lahko boleč cel trebuh, šele po nekaj časa se lahko ta koncentrira na določeno točko, ki je najpogosteje na desni strani spodaj, lahko pa tudi drugje, če je slepo črevo v anatomsko nespecifični legi. Bolečina postopoma postaja hujša, poslabša jo kihanje, kašljanje in vedno manjši premiki sprožijo hude valove bolečine, zaradi česar se oboleli čim bolj izogibajo gibanju. Vnetje slepiča je pogosta težava pri otrocih, zato je potrebno otroka opazovati in zaznati znake morebitnega vnetja. Ob nezdravljenem vnetju lahko namreč pride do razlitja slepiča, ki ga spremljajo neznosne bolečine in šok. Razlitje v nekaj urah vodi v smrt, saj je v črevesu veliko bakterij, ki se ob prehodu v trebušno votlino razsejejo po trebušni votlini in povzročajo vnetje, ki ga je pogosto nemogoče zamejiti. Prav zaradi tega je potrebno ob sumu na vnetje slepega črevesa čim prej obiskati zdravnika.

Vzroki

Vzrok za vnetje slepiča je največkrat neznan. Pojavi se lahko po zaužitju določene hrane, vendar to ni pogoj in jasnega vzroka za vnetje do danes še niso našli. Dejavnik tveganja so druga obolenja črevesja, kronične bolezni, slabša imunska odpornost ter izpostavljenost stresnim razmeram. Lahko se pojavi tudi pri popolnoma zdravih posameznikih.

Dieta

Ob prvih znakih vnetja slepiča je potrebno pričeti s postom. Kadar je bolečina neznosna, takoj obiščemo zdravnika, vendar se sicer ne premikamo iz postelje. Bolj kot karkoli drugega je namreč pomemben počitek. Zaužiti ne smemo prav nič hrane, razen tega pa poskrbimo za pitje dovolj vode. Tretji dan po prenehanju simptomov oziroma po operaciji pričnemo s pitjem sadnih sokov, kar naj traja tri dni. Pijemo sokove pomaranče, limonado, jabolčnik, ananasov sok ali drugi sok, ki nam ustreza. Pazimo da s sokovi ne vnašamo v telo škodljivih snovi oziroma da izberemo sokove iz ekološke pridelave. Ob večji dehidraciji lahko pijemo kokosovo vodo, da nam povrne izgubljene mikroelemente, saj navadna voda ob dehidraciji ne zadostuje. Po dieti s sadnimi sokovi v prehrano vključimo semena, oreške, žitarice, zelenjavo in sadje.

Ob dolgotrajnih težavah, kadar vnetje traja in operacija ni potrebna, naredimo kratek post, po katerem ne sledi dieta s sadnimi sokovi, temveč dieta s polnomastnim mlekom. Pri tej dieti prvi dan zaužijemo kozarec mlačnega mleka (2 dcl) vsaki dve uri od osme zjutraj do osme zvečer. Drugi dan zaužijemo kozarec mleka na vsako uro in pol in tretji dan na vsako uro. Dieto lahko vodimo dokler simptomi ne prenehajo oziroma tudi do dva ali tri tedne. Po dieti preidemo na zdravo prehrano s poudarkom na veliko sadja in zelene listnate zelenjave. V prehrano vključimo tudi sadne in zelenjavne sokove. Najbolje se po izkušnjah izkazale mešanice zelenjavnih sokov, posebej korenčkov sok v kombinaciji s sokom rdeče pese in kumaric. Redno pitje čaja iz grškega sena se je prav tako izkazalo kot učinkovito v podpori okrevanja pri apendicitisu. Spodaj naštevamo živila, ki so primerna za uživanje po operaciji oziroma pripomorejo k okrevanju po apendicitisu, ko smo zaključili z dietami. Prav tako boste izvedeli, katerih živil naj bi se čim dlje časa po apendicitisu izogibali in zakaj.

Hrana, ki naj bi se ji po apendicitisu čim dlje izogibali

Za dobro okrevanje se moramo izogibati konzervansom in drugim dodatkom v prehrani.Konzervirana hrana

Za dobro okrevanje se moramo izogibati konzervansom in drugim dodatkom v prehrani. Konzervirana hrana jih vsebuje veliko. V obdobju po vnetju slepega črevesa je prav tako priporočljivo izogibanje doma vloženi hrani. Vložena hrana ima veliko sladkorja ali kisa in oboje predstavlja obremenitev za prebavila.

Hrana z visoko vsebnostjo maščob je težko prebavljiva. Veliko maščob

Hrana z visoko vsebnostjo maščob je težko prebavljiva. Ko si organizem skuša opomoči od operacije, lahko po uživanju hrane z veliko maščobami pride do driske. Izogniti se moramo ocvrti hrani, smetani, polnomastnim mlečnim izdelkom, čokoladi in sladoledu.

Hrana, ki je polna rafiniranega sladkorja, ni priporočljiva za uživanje ob vnetjih, saj poveča možnosti za razsoj okužbe. Sladkarije

Hrana, ki je polna rafiniranega sladkorja, ni priporočljiva za uživanje ob vnetjih, saj poveča možnosti za razsoj okužbe. Prav tako se je izogibamo po morebitni operaciji, saj je takrat možnost okužb najvišja.

Čeprav so stročnice ena izmed bolj priljubljenih skupin živil zaradi visoke vsebnosti beljakovin in vlaknin, lahko v prevelikih količinah vodijo do nabiranja plinov v črevesjuStročnice

Čeprav so stročnice ena izmed bolj priljubljenih skupin živil zaradi visoke vsebnosti beljakovin in vlaknin, lahko v prevelikih količinah vodijo do nabiranja plinov v črevesju, kar poslabša prebavo in podaljša okrevanje po vnetju slepega črevesa.

Med živila, ki potrebujejo dolgo časa za prebavo, spada tudi meso.Meso

Med živila, ki potrebujejo dolgo časa za prebavo, spada tudi meso. Posebej meso, ki vsebuje veliko maščob, lahko negativno vpliva na prebavo. Če se resnično ne moremo odpovedati mesu, je potrebno izbrati pusto meso, kot je na primer perutnina, saj ima manj maščob in je med vsemi vrstami mesa nekako najhitreje prebavljivo. Namesto mesa je bolje uživati ribe.

Izogniti se je potrebno vsem vrstam gaziranih pijačGazirane pijače

Izogniti se je potrebno vsem vrstam gaziranih pijač, saj po zaužitju le teh v prebavilih nastajajo plini, ki onemogočajo dobro okrevanje.

 

V prebavilih deluje alkohol dražilnoAlkohol

V prebavilih deluje alkohol dražilno, zato se ga moramo po posegih, kot je odstranitev slepega črevesa, izogibati.

 

Hrana, ki po prenehanju diet pomaga pri okrevanju

S sadjem in zelenjavo v telo vnašamo lahko prebavljiva hranila, med katerimi se skriva veliko vitaminov in mineralovSveže sadje in zelenjava

S sadjem in zelenjavo v telo vnašamo lahko prebavljiva hranila, med katerimi se skriva veliko vitaminov in mineralov, ki podprejo imunski sistem v boju proti okužbam. Prebavila se s presnovo sadja in zelenjave ne naprezajo, zato naj bi jih od vseh živil največ uživali. Nekatere vrste zelenjave je za enostavnejšo prebavo dobro nekoliko pokuhati.

Jedilne buče so odličen vir beta karotena, iz katerega se v telesu proizvaja vitamin A. Buče

Jedilne buče so odličen vir beta karotena, iz katerega se v telesu proizvaja vitamin A. Ta vitamin je za okrevanje zelo pomemben, saj pospešuje celjenje. Buče ne obremenijo prebavnega sistema, saj so lahko prebavljive. Pri muškatnih bučah odstranimo zunanji trši del.

kokosovova voda pripomore k ohranjanju ravnovesja ključnih mineralov v telesu.Kokosova voda

Voda pogosto ne zadostuje za nadomestitev mineralov, ki so ključni za ohranjanje hidracije. Posežemo lahko po kokosovi vodi, ki pripomore k ohranjanju ravnovesja ključnih mineralov v telesu.

mlečni izdelki 1Manj mastno mleko in mlečni izdelki

Z mlekom in mlečnimi izdelki dobimo nekaj beljakovin, ki jih telo potrebuje za obnavljanje celic. Vsaj na začetku moramo posegati po manj mastnih različicah teh izdelkov, saj lahko živila z visoko vsebnostjo maščob vodijo do težav s prebavo.

Izmed mlečnih izdelkov se še posebej priporočajo tisti, ki veliko pripomorejo k urejanju črevesne flore. Sirotka in pinjenec vsebujeta snovi, ki podprejo rast dobrih bakterij v črevesju. Sirotka in pinjenec

Izmed mlečnih izdelkov se še posebej priporočajo tisti, ki veliko pripomorejo k urejanju črevesne flore. Sirotka in pinjenec vsebujeta snovi, ki podprejo rast dobrih bakterij v črevesju. To ne le vodi do boljše prebave, temveč podpre tudi imunski sistem, saj se kar osemdeset odstotkov le tega leži v prebavilih.

zelenjavna juhaJuhe

Da pomagamo črevesju do okrevanja, je dobro uživati hrano, ki se zlahka prebavi. Izmed te lahko uživamo juhe, saj zaradi svoje tekoče oblike ne predstavljajo večjega bremena za prebavo. Paziti moramo le, da z juho ne zaužijemo preveč maščob, zato izbiramo juhe na vodni osnovi.

cink v hraniCink

Na elemente v sledovih pogosto pozabljamo. Vendar v primeru, ko želimo podpreti imunski sistem, koristi, da pazimo na zadosten vnos cinka. Imunski sistem potrebuje še posebej veliko podporo po operacijah. Cink pripomore k boljši obrambi proti okužbam ter pripomore k celjenju ran. Dobri viri cinka so morska hrana, mleko, polnozrnata živila, stročnice in oreški.

Druga priporočila

K olajšanju simptomov pripomorejo tople obloge na boleč predel, ki jih polagamo na trebuh večkrat dnevno. Ob kroničnih težavah, kjer ni prisotnih toliko bolečin, lahko pomaga blaga masaža trebuha. Najpomembnejši je zadosten počitek z veliko spanca, da telesu karseda pomagamo k hitri regeneraciji. Kadar se naprezamo ali ignoriramo težave, lahko poslabšamo svoje stanje in se kaj hitro znajdemo v bolnišnici. Ne pozabimo na pitje zadostnih količin tekočine.

Po operaciji so pogoste prebavne težave, lahko se pojavi driska ali zaprtje. Po posegu ni priporočljivo, da izvajamo kakršen koli pritisk na operirano področje. Za odpravo težav, ki se pojavijo, si moramo pomagati na druge načine. K lajšanju simptomov lahko pripomorejo zdrava prehrana, pitje zadostnih količin vode, domača zdravila. Ob hujših težavah se za nasvet obrnemo na osebnega zdravnika, pogosto so za lajšanje simptomov potrebna zdravila.

 

Viri

▪ Dr. H. K. Bakhru. Diet cure for common ailments. 2011. Jaico publishing house.

▪ Berkoff, F., Schwarcz, J. Foods that Harm, Foods that Heal. The Best and Worst Choices to Treat Your Ailments Naturally. Readers Digest. 2013.

▪ Košnik, M. et al. Interna medicina. Ljubljana. Littera picta. 2011.

▪ Corleone J.The Best Foods to Eat After Appendix Surgery. Dostopno 17.9.2016 na spletnem naslovu: http://www.livestrong.com/article/333270-the-best-foods-to-eat-after-appendix-surgery/