VNETJA UŠES (OTITIS MEDIA)

Za akutno vnetje srednjega ušesa (otitis media) je značilno, da celotno srednje uho, vključno z bobničem postane vneto in okuženo. Običajno nas akutno vnetje ušes doleti pred vnetjem zgornjih dihal ali pa nastane zaradi alergije. Pri kroničnem vnetju pa je značilna nenehna oteklost srednjega ušesa, ki lahko nato postane gojišče za akutne okužbe. Ponavljajoči izbruhi vnetja ušes so najpogostejši razlog obiska pri pediatru – otroci imajo namreč še posebno velikokrat vneto srednje uho.

Znaki in Simptomi

Za akutno vnetje ušes je značilna huda bolečina v ušesu, razdražljivost, nedavno vnetje zgornjih dihalnih poti ali alergija. Bobnič je rdeč, moten in nabrekel. Prav tako je za vnetje srednjega ušesa značilna vročina in tresavica. Vnetje ušes zna biti tudi precej resno, zato je pri akutnem vnetju potreben obisk pri zdravniku. Znak kroničnega vnetja srednjega ušesa pa je neboleča izguba sluha in moten, nepregiben oziroma tog bobnič.

Vzroki

Glavni dejavniki tveganja za vnetje ušes pri otrocih so oskrba v varstvu, ki pogosto pripelje do več prehladnih obolenj in drugih okužb, kurjenje v peči na drva, izpostavljenost pasivnemu kajenju in nedojenje oziroma prehitra opusitev dojenja. Vsi dejavniki tveganja, razen oskrbe otrok v varstvu, imajo nekaj skupnega: vodijo do nepravilnega delovanja evstahijeve cevi, kar predstavlja osnovni vzrok za vnetje srednjega ušesa pri skoraj vseh primerih bolezni. Evstahijeva cev regulira tlak v srednjem ušesu, ščiti srednje uho pred izločki nosu in grla ter bakterijami in čisti srednje uho tekočin.

Požiranje zaradi aktivnosti okoliških mišic povzroči aktivno odpiranje evstahijeve cevi. Dojenčki in manjši otroci so še posebno dovzetni za težave z evstahijevo cevjo, saj je cev pri njih ožja in bolj vodoravna. Hitro lahko pride do zapore evstahijeve cevi, ki nastane zaradi kolapsa cevi same (to se zgodi zaradi šibkega in nežnega tkiva, ki drži evstahijevo cev na mestu ali zaradi okvarjenega mehanizma za odpiranje cevi) ali zaradi zastoja sluzi, ki nastane kot odgovor na draženje, alergijo ali okužbo.  Zapora evstahijeve cevi sprva vodi do kopičenja ušesnih tekočin, kasneje pa ta predel ušesa postane gojišče za bakterije in nastane bakterijsko vnetje srednjega ušesa.

K vnetju ušes pogosto pripomore tudi suh zrak. Ta namreč povzroči zatekanje nosne sluznice in zmanjša prezračevanje evstahijeve cevi ali pa osuši obloge evstahijeve cevi. Ko se obloge osušijo se poveča izločanje v ušesu, hkrati pa se zmanjša sposobnost uho očistiti odvečnih tekočin. Iz tega razloga je pomembno, da poskrbimo, da zrak v bivalnih prostorih ni suh. Za osebe, ki imajo pogosto težave z vnetjem ušes je zelo priporočljiv vlažilec zraka.

Dieta in ukrepi pri vnetjih ušes

V zadnjem času so bile alergije na hrano v znanstvenih raziskavah izpostavljene kot eden izmed glavnih razlogov za kronično vnetje srednjega ušesa. Izločitev prehranskih alergenov se je zato izkazalo zelo učinkovito pri zdravljenju. Nekatere študije so pokazale, da izločitev prehranskih alergenov pri blaženju kroničnega vnetja srednjega ušesa pomaga kar 90% otrok. Alergije na hrano je zelo težko določiti, ko je prisotno akutno vnetje ušesa, zato zdravniki priporočajo, da naj se iz prehrane izločijo najbolj alergena živila. To so mleko in mlečni izdelki, jajca, pšenica, agrumi in arašidi. Prav tako bi morale osebe, ki imajo težave z vnetjem ušes iz prehrane izločiti preproste ogljikove hidrate (sladkor, med, suho sadje, koncentrirani sadni sokovi) in ves čas skrbeti za zdravo in uravnoteženo prehrano. To omogoča normalno delovanje imunskega sistema. Poleg prehrane je pomembno, da se oseba s pogostimi vnetji ušes (posebno, če je to otrok) tudi veliko giblje, je na svežem zraku in dobi dovolj spanca na noč.

Prehranski dodatki, ki pomagajo pri spopadanju z vnetji ušes

Vitamini in minerali

cink proti vnetjem ušesCink

Cink krepi imunski sistem in je zato priporočljiv vedno, ko se telo bori z vnetjem ali okužbo.

 

mangan proti vnetjem ušesMangan

Pri osebah, ki imajo pogosto vnetja ušes so odkrili, da imajo zelo nizke vrednosti mangana. Pomanjkanje je priporočljivo nadomestiti s prehranskimi dodatki.

 

c vitamin proti vnetju všesVitamin C

Vitamin C krepi imunski sistem in njegovo sposobnost borbe z okužbami. Iz tega razloga je priporočljiv tudi pri vnetju ušes.

 

Zelišča

ameriški slamnik proti vnetju všesAmeriški slamnik

Ameriški slamnik je rastlina, ki je že zelo dolgo poznana v zdravilstvu, pa tudi sodobna medicina in farmacija jo vedno bolj spoštujeta. Rastlina je izjemno učinkovita pri zdravljenju in zatiranju virusov ter zmanjšuje vnetje z antibiotičnimi snovmi, ki se nahajajo v listih in koreninah rastline. V nasprotju z antibiotiki na telo učinkuje blago, hkrati pa spodbuja imunski sistem, ki poskrbi za naravno obrambo pred boleznijo. Krepi telo in spodbuja sposobnost za premagovanje bolezni. Ker ima protivnetne in protiinfekcijske lastnosti je zelo priporočljiva pri zdravljenju prehladov in (akutnih) vnetij ušes.

česnovo olje proti vnetju ušesČesen

Česnovo olje je znano ljudsko zdravilo za bolečine ušesih. Nekaj kapljic olja iz kapsule s česnovim pripravkom narahlo natresemo v uho. Kapljic pa nikoli ne smemo uporabljati, če ima oseba z vnetjem ušes kirurško vstavljene cevčice ali če še nismo bili pri zdravniku. Olje namreč preprečuje jasen pogled na bobniče.

Drugi dodatki

Acidofilus za vnetje ušesAcidofilus

Gre za probiotično bakterijo, ki spodbuja imunski odziv in pomaga premagovati bakterije in viruse. Dobimo jo v probiotičnih jogurtih, kefirju ali v kapsulah oziroma v tekoči obliki.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Acidofilus: 1 kapsula dvakrat / dan ali v primeru acidofilusa v tekoči obliki 1 žlička pripravka na dan

Ameriški slamnik: od 500 – 1500 mg / dan, najmanj en teden

Cink: trikrat po 10 mg / dan

Mangan: 10 mg / dan

Vitamin C: 3000 mg / dan

Viri:

Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

Mindsel, E. (2010), Vedno zdravi. Z vitamini, minerali, zelišči in zdravo hrano. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.