VNETJE NOŽNICE ALI VAGINITIS

Pri vaginitisu gre za vnetje sluznice, ki prekriva nožnico. Simptomi obolenja navadno vključujejo pekoč občutek ali srbenje, v hujših primerih vnetja nožnice se pojavi tudi nenormalen in obilen izcedek iz nožnice, smrdeč izcedek iz nožnice, boleče uriniranje in bolečina med spolnim odnosom. Skoraj vsaka ženska tekom svojega življenja v določenem obdobju izkusi vnetje nožnice in neprijetni simptomi so običajno vzrok za obisk splošnega zdravnika ali ginekologa. Zdravnik lahko diagnozo postavi na podlagi mikroskopskega pregleda in na podlagi laboratorijske analize vaginalnega izločka.

Znaki in Simptomi

Znaki vaginitisa zajemajo vaginalno srbenje in bolečine, pekoč občutek in bel, obilen ter sirast izcedek iz nožnice. Prav tako je pri vnetju nožnice značilna bolečina med spolnim odnosom ter neprijeten vonj izcedka. Našteti simptomi so skupni vsem vnetjem nožnice, če pa je vaginitis posledica bakterijske okužbe ali kakšne spolno prenosljive bolezni, so znaki še bolj specifični (na primer izcedek sivobele ali zeleno – rumene barve ter izjemno neprijeten vonj).

Vzroki

Vnetje nožnice ali vaginitis se pogosto pojavi zaradi prekomerne razrasti glivic kvasovk, najpogosteje glivice Candide albicans. Poleg glivične okužbe je vzrok vnetja nožnice lahko tudi bakterijski. Za bakterijsko vnetje je poleg že naštetih simptomov bolezni značilen tudi nenormalen sivobel izcedek iz nožnice, ki ima neprijeten vonj. Naslednji pogosti vzrok za vnetje nožnice je okužba s Trichomonas vaginalis. To je mikroorganizem, ki spada v skupino praživali. V tem primeru gre za trihomoniazo, ki je spolno prenosljiva bolezen. Simptomi okužbe s tem mikroorganizmom zajemajo zelo smrdeč zeleno-rumen izcedek iz nožnice in srbenje. Običajno se simptomi bolezni poslabšajo v času menstruacije.    Naš članek se nanaša predvsem na najbolj pogosto vnetje nožnice oziroma vaginitis – torej na vnetje, ki ga povzroči pretirana razrast glivic. Kljub temu je pomembno, da se zavedamo  simptomov različnih povzročiteljev vaginitisa, saj so nekatere okužbe precej resne in zahtevajo čimprejšnje zdravljenje. V primeru vnetja nožnice je iz tega razloga pomembno, da zdravnik določi kaj je vzrok za vaše težave.

Ženskam, ki doživljajo ponavljajoča se in dalj časa trajajoča vnetja nožnice je skupno to, da so v svoji preteklosti običajno večkrat jemale antibiotike. Antibiotiki namreč ne uničujejo le škodljivih bakterij, temveč odstranijo tudi koristne in normalne mikroorganizme, ki skrbijo za ravnovesje in zdravje človeka. To najbolj prizadene ravno floro v nožnici ter v sečnem in prebavnem traku. Dobre bakterije (na primer Lactobacillus acidopfilus) igrajo pomembno vlogo v lokalnem imunskem sistemu vaginalnega področja. Preprečujejo prekomerno rast glivic kvasovk in drugih oportunističnih mikroorganizmov, ki lahko povzročijo vnetje nožnice. Dobri mikroorganizmi pripomorejo tudi h kislem pH-ju v nožnici, zaradi česar je manj verjetno, da se bodo glivice kvasovke pretirano razrastle. Prav tako dobri mikroorganizmi proizvajajo vodikov peroksid, ki je naravno protimikrobno sredstvo, ki zavira glivice in druge bakterije, ki so prav tako lahko povzročitelji vaginitisa.

Poleg antibiotikov so glavni razlogi oziroma dejavniki, ki vas podvržejo k pojavu vnetja nožnice še:

▪ slaba prehrana, ki vsebuje preveč sladkorjev,

▪ nosečnost,

▪ stres,

▪ kontracepcijske tablete,

▪ spolno prenosljive bolezni,

▪ pretesna oblačila,

▪ prekomerno dotikanje nožnice,

▪ slaba higiena,

▪ alergije ali preobčutljivosti na hrano,

▪ sistemska kandidoza,

▪ šibek imunski sistem,

▪ diabetes,

▪ hormonsko neravnovesje,

▪ neravnovesje v flori nožnice.

Dieta in življenjski slog

Če vas doleti vnetje nožnice, si lahko pomagate s prehrano in nekaterimi prehranskimi dodatki. Raziskave so pokazale, da ženske, ki uživajo jogurt s probiotičnimi kulturami za kar trikrat redkeje dobijo vnetje nožnice. Prav tako so priporočljivi probiotični dodatki, ki se jih vnese direktno v nožnico. Na tržišču so se pojavili tamponi, ki vsebujejo probiotične kulture in pomagajo zdraviti vaginitis. Med vnetjem nožnice so izjemno priporočljivi, saj nožnici vračajo porušeno ravnovesje.

Med klični prehranski dejavnik, ki bo pomagal preprečiti ponovni pojav vnetja nožnice zaradi pretirane rasti glivic kvasovk je zmanjšan vnos enostavnih sladkorjev v prehrani. Glive kvasovke zelo dobro uspevajo na sladkorju, poleg tega pa sladkor zavira delovanje imunskega sistema. Zavedati  se je potrebno tudi, da k razrasti glivic kvasovk prispevajo še alergije in preobčutljivosti na hrano. Iz svojega jedilnika morate izločiti vsa živila na katera ste alergični. Priporočljivo je uživanje česna in čebule, saj delujeta protiglivično. Proti glivicam pomaga tudi uživanje lanenih semen. Vsak dan zaužijte 1 – 2 žlici lanenih semen in pri tem spijte 2 kozarca vode.

Imunski sistem se nenehno bori proti oportunističnim mikroorganizmom kot so na primer glive kvasovke. Ko smo zdravi in imunski sistem dobro deluje, se ravnovesje med mikroorganizmi ohranja in ostanemo zdravi. Stres, slaba prehrana in drugi dejavniki pa ošibijo imunski sistem in ta ne more več ohranjati ravnovesja med mikroorganizmi. Tako se pojavi vnetje nožnice. Da bi preprečili vaginitis morate skrbeti za zdravo in uravnoteženo prehrano z veliko zelenjave in sadje ter s čim manjšim vnosom preprostih ogljikovih hidratov. Prav tako morate poskrbeti, da se naučite sproščati stres. Poskusite z meditacijo, hojo v naravi ali pa vadbo qigonga in tai qija. Razrast glivic kvasovk povzroča tudi hormonsko neravnovesje in oralna kontracepcija. Mnogim ženskam se je vnetje nožnice prenehalo pojavljati po tem, ko so prenehale jemati kontracepcijske tablete.

Ostali napotki ob vnetju nožnice so še, da se v času vnetja vzdržite spolnih odnosov. Na ta način preprečite dodatno draženje, ki vnetje še poslabša. V primeru, da imate kronično vnetje nožnice se bo moral zdraviti tudi vaš spolni partner. Zdravniki lahko ponudijo medikamentozno protiglivično terapijo, prav tako pa je tudi za vašega partnerja priporočljivo, da spremeni način prehrane.

Nosite ohlapna oblačila, ki omogočajo dihanje kože. Spodnje perilo naj bo bombažno, izogibajte se tangicam, sintetičnim materialom in tesnim kavbojkam.

V primeru, da ste plavali se preoblecite v suha oblačila, drugače boste ustvarili idealno gojišče za bakterije.

Prehranski dodatki, s katerimi si lahko na naraven način pomagate pri vnetju nožnice:

Vitamini in minerali

MultivitaminiMultivitaminski dodatek z minerali

Za podporo imunskemu sistemu pri vnetju se priporoča multivitaminski dodatek z minerali, ki bo vašemu telesu zagotovil vsa potrebna hranila. Močan imunski sistem vam bo pomagal pri spopadanju z vnetjem nožnice.

Zelišča

tee tree oljeTea tree olje

Tea tree olje deluje protimikrobno in protiglivično. Nekaj kapljic olja čajevca kanite na dnevni vložek trikrat dnevno.

 

Drugi dodatki

ProbiotikiProbitične kapsule

Probiotične kulture pripomorejo k vzpostavitvi ravnovesja flore v nožnici ter so najbolj pomembne pri zdravljenju vaginitisa. Pri uživanju probiotikov sledite navodilom na izbranem proizvodu. Prav tako so priporočljivi tamponi, ki vsebujejo probiotične kulture.

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision