ZASTAJANJE VODE V TELESU (EDEM) V ČASU NOSEČNOSTI

Nosečnost je čas veselja, obenem pa je to le redko obdobje, ko se ženska dobro in udobno počuti. Verjetno obstaja toliko različnih kombinacij težav, povezanih z nosečnostjo, kot je samih nosečnic. Kljub temu je večini neprijetnostim skupen vzrok težav. To so najpogosteje hormonske spremembe, prehranske pomanjkljivosti (že obstoječe ali pridobljene v času nosečnosti zaradi potreb ploda) ter pritisk na kosti in notranje organe zaradi teže razvijajočega se otroka.

Če ste noseči, so pomembni redni pregledi pri zdravniku, ki bo spremljal vaše zdravje in zdravje vašega otroka ter bil pozoren na morebitne težave. Redno spremljanje pri zdravniku je marsikateri ženski in razvijajočemu otroku pomagalo preprečiti raznorazne zdravstvene težave, pa tudi resnejše probleme je mogoče uspešneje zdraviti, če jih zgodaj prepoznamo. Ne glede na to, kako pomembna je uradna medicina pri spremljanju zdravja nosečnic in njihovih otrok, pa po navadi nudi le malo odgovorov pri soočanju s vsakdanjimi neprijetnostmi in neugodjem, ki ga doživljajo noseče ženske. V tem času se mnogi nežni naravni pristopi dobro izkažejo. Čeprav so močna zelišča ali druge oblike zdravljenja velikokrat premočni za otroka, holistična medicina ponuja še veliko drugih strategij, ki bodo prispevale k boljšemu počutju nosečnic. Vsi navedeni ukrepi v tem članku so popolnoma varni za nosečnico in otroka, vseeno pa obvestite svojega zdravnika ali babico o prehranskih dopolnilih, ki jih jemljete.

Znaki in Simptomi

Med nosečnostjo telo doživlja številne spremembe. Nekatere so povsem običajne, pri nekaterih pa je potrebno postati pozoren. Takoj pokličite zdravnika, če ste pričeli krvaveti, če vas neprestano boli trebuh in imate krče, če doživljate izjemno in neprestano jutranjo slabost v prvem tromesečju nosečnosti ter slabost in bruhanje, ki se pojavita po prvem tromesečju. V redkih primerih je zaskrbljujoče tudi zastajanje vode in otekanje. Vsi našteti simptomi spremljajo marsikatero nosečnico in največkrat ne pomenijo nobene nevarnosti, vseeno pa o njih raje obvestite zdravnika.

ZASTAJANJE VODE V TELESU (EDEM)

Hormonske spremembe ter povečana količina vode v telesu, ki jo bo telo potrebovalo zaradi poroda in proizvodnje mleka hitro povzroči otekanje rok, nog in stopal. Poleg tega do zastajanja vode pride tudi zaradi pritiska ploda na vene v trebuhu. To je težava, s katero se nosečnice navadno soočajo v drugi polovici nosečnosti, pogosto pa zastajanje vode spremljajo še krčne žile.

Stanje lahko dodatno poslabša vročina, dolgotrajno stanje in sedenje s prekrižanimi nogami, daljša dnevna aktivnost, pomanjkanje magnezija ter prevelik vnos kofeina in soli.

Prehrana

Pri tej težavi mora nosečnica zmanjšati vnos soli, obenem pa povečati vnos kalija. Pogosta je namreč kombinacija presežka natrija in pomanjkanja kalija, kar vodi tudi v previsok pritisk, ki je prav tako pogost spremljevalec nosečih žensk. Dobri viri kalija so jabolka, beluši, zelje, pomaranče, paradižniki, banane, morske alge in alfa alfa kalčki. Pri pripravi hrane se izogibajte soljenju, poleg tega pa se izogibajte tudi vnaprej pripravljenim in procesiranim obrokom, ki  načeloma vsebujejo prevelike količine soli.

Prehranski dodatki

regrat Regrat

Regrat je mil diuretik, ki spodbuja odvajanje vode iz telesa. Poleg regratovega čaja in regratove solate, je pri soočanju z zastajanjem vode priporočljiv ekstrakt regratovega lista. Vzemite 300 mg kapsulo dvakrat dnevno. Pri uporabi je priporočljivo, da vas nadzira zdravnik.

b vitamin proti koprivniciVitamini B kompleksa

Vitamini B kompleksa lahko pripomorejo k zmanjšanju zastajanja vode. 50 mg kapsulo vzemite dvakrat dnevno.

 

C vitamin hranaVitamin C

Spodbuja in izboljša delovanje limfe, kar vam bo pomagalo pri zastajanju vode. Vzemite 500 mg vitamina C dvakrat dnevno.

 

kvertecin proti senenemu nahodu

Kvercetin

Kvercetin  je flavonoid, ki izboljšuje cirkulacijo ter zato posledično pomaga pri zastajanju vode v telesu. Vzemite 500 mg kvercetina dvakrat dnevno.

 

česen za zdrave žileČesen

Česen je rastlina, ki se v tradicionalni medicini uporablja za lajšanje marsikaterih težav. Med drugim pomaga tudi pri soočanju z zastajanjem vode v telesu. Vzemite kapsulo z ekstraktom česna v odmerku 200 mg dvakrat dnevno.

Življenjski slog

Kadar vam v telesu zastaja voda, je pomembna redna telesna vadba. Pomagal vam bo sprehod ali plavanje. Pomembno je tudi, da nosite udobna in ne tesna oblačila ter da imate udobno in zračno obutev, ki vas ne tišči. Pomagate si lahko še s počitkom z dvignjenimi nogami in z nošenjem elastičnih nogavic. Ne stojte predolgo na nogah, kadar je vroče se izogibajte aktivnostim zunaj, na oteklih predelih uporabljajte hladne obkladke, pijte veliko vode ter se izogibajte pitju sokov.

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision