PLINI IN NAPIHNJENOST V ČASU NOSEČNOSTI

Nosečnost je čas veselja, obenem pa je to le redko obdobje, ko se ženska dobro in udobno počuti. Verjetno obstaja toliko različnih kombinacij težav, povezanih z nosečnostjo, kot je samih nosečnic. Kljub temu je večini neprijetnostim skupen vzrok težav. To so najpogosteje hormonske spremembe, prehranske pomanjkljivosti (že obstoječe ali pridobljene v času nosečnosti zaradi potreb ploda) ter pritisk na kosti in notranje organe zaradi teže razvijajočega se otroka.

Če ste noseči, so pomembni redni pregledi pri zdravniku, ki bo spremljal vaše zdravje in zdravje vašega otroka ter bil pozoren na morebitne težave. Redno spremljanje pri zdravniku je marsikateri ženski in razvijajočemu otroku pomagalo preprečiti raznorazne zdravstvene težave, pa tudi resnejše probleme je mogoče uspešneje zdraviti, če jih zgodaj prepoznamo. Ne glede na to, kako pomembna je uradna medicina pri spremljanju zdravja nosečnic in njihovih otrok, pa po navadi nudi le malo odgovorov pri soočanju s vsakdanjimi neprijetnostmi in neugodjem, ki ga doživljajo noseče ženske. V tem času se mnogi nežni naravni pristopi dobro izkažejo. Čeprav so močna zelišča ali druge oblike zdravljenja velikokrat premočni za otroka, holistična medicina ponuja še veliko drugih strategij, ki bodo prispevale k boljšemu počutju nosečnic. Vsi navedeni ukrepi v tem članku so popolnoma varni za nosečnico in otroka, vseeno pa obvestite svojega zdravnika ali babico o prehranskih dopolnilih, ki jih jemljete.

Znaki in Simptomi

Med nosečnostjo telo doživlja številne spremembe. Nekatere so povsem običajne, pri nekaterih pa je potrebno postati pozoren. Takoj pokličite zdravnika, če ste pričeli krvaveti, če vas neprestano boli trebuh in imate krče, če doživljate izjemno in neprestano jutranjo slabost v prvem tromesečju nosečnosti ter slabost in bruhanje, ki se pojavita po prvem tromesečju. V redkih primerih je zaskrbljujoče tudi zastajanje vode in otekanje. Vsi našteti simptomi spremljajo marsikatero nosečnico in največkrat ne pomenijo nobene nevarnosti, vseeno pa o njih raje obvestite zdravnika.

PLINI IN NAPIHNJENOST

Tudi ženske, ki sicer nimajo nobenih težav s prebavo so med nosečnostjo pogosto neprijetno napihnjene in se pritožujejo nad obilico plinov v črevesju. To neprijetno stanje je največkrat posledica počasnega gibanja hrane skozi prebavni trak; nekatere ženske pa odkrijejo, da jim težave povzroča določena vrsta hrane.

Prehrana

Za ublažitev napihnjenosti in plinov se priporoča uživanje papaje, ki pomirja prebavni trak in vsebuje veliko encimov, ki spodbujajo in pomagajo pri prebavljanju hrane. Eden izmed pomembnejših napotkov je tudi, da namesto večjih treh obrokov dnevno raje jejte večkrat na dan, v manjših količinah. Če je vaša prebava v nosečnosti precej slabša kot običajno, naj vaši obroki vsebujejo več lahko prebavljivih in kuhanih živil. Priporočljivo je redno uživanje juh in zelenjave, kuhane na sopari. Če se vam zdi, da vam posebno škoduje točno določeno živilo, se ga izogibajte v času nosečnosti ter v času dojenja. Običajna hrana, ki povzroča nelagodje v trebuhu je fižol, kravje mleko, sladkor in začinjena hrana. Vodite dnevnik hrane in si beležite vaše počutje. Tako boste lažje določili moteče živilo.

Prehranski dodatki

Ingver deluje protivnetno in je včasih zelo učinkovit pri zdravljenju migreneIngver

Ingver pomaga pri napihnjenosti. Spijte skodelico ingverjevega čaja kadar ste napihnjeni ali po vsakem obroku. Če je napihnjenost izredno huda, vam bo pomagal ekstrakt ingverja v kapsuli v odmerku 300 mg ali 2 ml tinkture ingverja.

meta in kamilice proti depresijiKamilice

Kamilice delujejo podobno kot ingver. Večkrat dnevno spijte skodelico čaja ali vzemite 500 mg kapsulo dvakrat dnevno.

 

ProbiotikiProbiotiki

Probiotične kulture pomagajo uravnovesiti črevesno floro, kar vam bo pomagalo pri lažjem prebavljanju hrane in zmanjšalo težave z napihnjenostjo. Pri jemanju probiotikov sledite navodilom za uporabo na embalaži izbranega izdelka.

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision