ZAPRTJE V ČASU NOSEČNOSTI

Nosečnost je čas veselja, obenem pa je to le redko obdobje, ko se ženska dobro in udobno počuti. Verjetno obstaja toliko različnih kombinacij težav, povezanih z nosečnostjo, kot je samih nosečnic. Kljub temu je večini neprijetnostim skupen vzrok težav. To so najpogosteje hormonske spremembe, prehranske pomanjkljivosti (že obstoječe ali pridobljene v času nosečnosti zaradi potreb ploda) ter pritisk na kosti in notranje organe zaradi teže razvijajočega se otroka.

Če ste noseči, so pomembni redni pregledi pri zdravniku, ki bo spremljal vaše zdravje in zdravje vašega otroka ter bil pozoren na morebitne težave. Redno spremljanje pri zdravniku je marsikateri ženski in razvijajočemu otroku pomagalo preprečiti raznorazne zdravstvene težave, pa tudi resnejše probleme je mogoče uspešneje zdraviti, če jih zgodaj prepoznamo. Ne glede na to, kako pomembna je uradna medicina pri spremljanju zdravja nosečnic in njihovih otrok, pa po navadi nudi le malo odgovorov pri soočanju s vsakdanjimi neprijetnostmi in neugodjem, ki ga doživljajo noseče ženske. V tem času se mnogi nežni naravni pristopi dobro izkažejo. Čeprav so močna zelišča ali druge oblike zdravljenja velikokrat premočni za otroka, holistična medicina ponuja še veliko drugih strategij, ki bodo prispevale k boljšemu počutju nosečnic. Vsi navedeni ukrepi v tem članku so popolnoma varni za nosečnico in otroka, vseeno pa obvestite svojega zdravnika ali babico o prehranskih dopolnilih, ki jih jemljete.

Znaki in Simptomi

Med nosečnostjo telo doživlja številne spremembe. Nekatere so povsem običajne, pri nekaterih pa je potrebno postati pozoren. Takoj pokličite zdravnika, če ste pričeli krvaveti, če vas neprestano boli trebuh in imate krče, če doživljate izjemno in neprestano jutranjo slabost v prvem tromesečju nosečnosti ter slabost in bruhanje, ki se pojavita po prvem tromesečju. V redkih primerih je zaskrbljujoče tudi zastajanje vode in otekanje. Vsi našteti simptomi spremljajo marsikatero nosečnico in največkrat ne pomenijo nobene nevarnosti, vseeno pa o njih raje obvestite zdravnika.

ZAPRTJE

Hormonske spremembe v nosečnosti in lega otroka v telesu ženske pogosto privedejo do zaprtja. Poleg tega k zaprtju lahko prispevajo prehranski dodatki železa, ki pa se jim mnoge nosečnice zaradi pomanjkanja ne morejo odpovedati. Na zaprtje seveda vpliva tudi izbira hrane, ki jo nosečnica uživa ter količina vode, ki jo popije.

Prehrana

Kot pri ostalih, ki imajo težave z zaprtjem, je ključnega pomena hrana, ki sestavlja vaš jedilnik. Jesti morate veliko vlaknin, ki jih najdemo v sadju in zelenjavi, polnozrnatih žitaricah ter stročnicah. Vlaknine bodo spodbujale redno odvajanje blata. Proti zaprtju vam lahko pomaga suho sadje, posebno suhe slive, ki jih čez noč namočite v vodi. Popijte dovolj vode! Vsaki 2 uri si privoščite kozarec vode, ki bo spodbujala potovanje hrane skozi prebavni trak. Len prebavni sistem običajno zbudi topel napitek zjutraj, na tešče. Kozarec vroče vode z dodano limono ali čaj bo prava izbira.

Izogibajte se mastni in ocvrti hrani.

Prehranski dodatki in življenjski slog

indijski trpotec proti žolčnim kamnomPsilium (semena indijskega trpotca)

Psilium je prehransko dopolnilo, ki vsebuje izjemno veliko vlaknin. Spodbuja normalno delovanje prebavne funkcije ter pospešuje izločanje blata in odvečnih snovi. 1 čajno žličko semen zmešajte v 2 dcl mlačne vode in pripravek spijte dvakrat dnevno. Bodite pozorni, da ob jemanju psilium semen dovolj pijete. Zagotovo morate spiti 2 litra tekočine na dan, sicer vas semena lahko tudi zaprejo.

ProbiotikiProbiotiki

Probiotiki so obvezni prehranski dodatek za vse, ki imajo kakršnekoli težave s črevesjem. Pomagali vam bodo vzpostaviti ravnovesje črevesne flore, kar bo prispevalo k rednem odvajanju blata. Izberite probiotike, ki vsebujejo čim številčnejše probiotične kulture in pri odmerjanju sledite navodilom za uporabo na izbranem izdelku.

Vsakdo, ki ima težave z rednim odvajanjem blata, mora poskrbeti za vsakodnevno gibanje. Hoja ali druga oblika gibanja spodbuja delovanje peristaltike, kar pomaga pri potiskanju odvečnih snovi naprej skozi prebavni trak. To vam bo pomagalo pri omilitvi vaših težav.

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision