KRVAVENJE DLESNI V ČASU NOSEČNOSTI

Nosečnost je čas veselja, obenem pa je to le redko obdobje, ko se ženska dobro in udobno počuti. Verjetno obstaja toliko različnih kombinacij težav, povezanih z nosečnostjo, kot je samih nosečnic. Kljub temu je večini neprijetnostim skupen vzrok težav. To so najpogosteje hormonske spremembe, prehranske pomanjkljivosti (že obstoječe ali pridobljene v času nosečnosti zaradi potreb ploda) ter pritisk na kosti in notranje organe zaradi teže razvijajočega se otroka.

Če ste noseči, so pomembni redni pregledi pri zdravniku, ki bo spremljal vaše zdravje in zdravje vašega otroka ter bil pozoren na morebitne težave. Redno spremljanje pri zdravniku je marsikateri ženski in razvijajočemu otroku pomagalo preprečiti raznorazne zdravstvene težave, pa tudi resnejše probleme je mogoče uspešneje zdraviti, če jih zgodaj prepoznamo. Ne glede na to, kako pomembna je uradna medicina pri spremljanju zdravja nosečnic in njihovih otrok, pa po navadi nudi le malo odgovorov pri soočanju s vsakdanjimi neprijetnostmi in neugodjem, ki ga doživljajo noseče ženske. V tem času se mnogi nežni naravni pristopi dobro izkažejo. Čeprav so močna zelišča ali druge oblike zdravljenja velikokrat premočni za otroka, holistična medicina ponuja še veliko drugih strategij, ki bodo prispevale k boljšemu počutju nosečnic. Vsi navedeni ukrepi v tem članku so popolnoma varni za nosečnico in otroka, vseeno pa obvestite svojega zdravnika ali babico o prehranskih dopolnilih, ki jih jemljete.

Znaki in Simptomi

Med nosečnostjo telo doživlja številne spremembe. Nekatere so povsem običajne, pri nekaterih pa je potrebno postati pozoren. Takoj pokličite zdravnika, če ste pričeli krvaveti, če vas neprestano boli trebuh in imate krče, če doživljate izjemno in neprestano jutranjo slabost v prvem tromesečju nosečnosti ter slabost in bruhanje, ki se pojavita po prvem tromesečju. V redkih primerih je zaskrbljujoče tudi zastajanje vode in otekanje. Vsi našteti simptomi spremljajo marsikatero nosečnico in največkrat ne pomenijo nobene nevarnosti, vseeno pa o njih raje obvestite zdravnika.

KRVAVENJE DLESNI

Tudi to je pojav, ki prizadene mnogo nosečih žensk. Do krvavenja pride zaradi povišane vrednosti estrogena v telesu, ki povzroči, da so vaše dlesni mehke, otekle in hitro zakrvavijo. Pravilna prehrana in prehranski dodatki bi morali vsaj zmanjšati, če ne zaustaviti krvavitev. Poleg tega je priporočljivo, da zjutraj in pred spanjem nekaj minut masirate svoje dlesni s kazalcem.

Prehrana

Za zdrave dlesni je pomemben kalcij in vitamin C. Hrana, bogata s kalcijem je zelenolistna zelenjava (razen špinače), soja, nesladkan jogurt ter morske alge. Privoščite si veliko naštetih živil. Za dovoljšen vnos vitamina C jejte agrume in kivije. Izogibajte se špinači, paradižniku ter čokoladi, ker zavira absorpcijo kalcija.

Prehranski dodatki

C vitamin hranaVitamin C

Priporočljiv je vnos v odmerku 200 mg na dan. Vitamin C, posebno v prašku, lahko privede do diareje, zato raje posezite po tabletah ali kapsulah.

 

BioFlavonidiBioflavonoidi

Bioflavonoidi so znani po antioksidativnem delovanju. Delujejo tudi protivnetno, zaradi česar se bodo vaše dlesni lažje zacelile. Veliko bioflavonoidov vsebujejo agrumi, jagodičevje, čebula, peteršilj, stročnice, beli ali zeleni čaj ter kakav. Za dodatno podporo lahko bioflavonoide v telo vnesete tudi s kapsulami. Priporočljive so kapsule v vrednosti 250 mg, ki jih vzemite dvakrat dnevno.

MultivitaminiMultivitaminski dodatek za nosečnice

Priporočljiv je tudi, če vaša nosečnost poteka povsem brez težav. Dodatek vašemu telesu zadosti potrebo po vseh vitaminih in mineralih, kar bo spodbudilo zdravje vaših dlesni. Pri odmerjanju sledite navodilu na embalaži izbranega izdelka.  

Vrtni ogničVrtni ognjič

Vrtni ognjič je zdravilna rastlina, ki pomaga pri celjenju manjših ran in odrgnin na koži, manjša in blaži opekline, krčne žile, akne ter razne izpuščaje. Zdravilno vpliva tudi na celjenje dlesni. 15 kapljic tinkture iz ognjiča zmešajte v decilitru vode ter to mešanico nekaj časa žvrkljajte v ustih, potem pa jo izpljunite. Vaše dlesni si bodo zagotovo opomogle.

miraMira

Mira je trnasto drevo, katerega izvleček je prav tako zdravilen. Pomaga pri celjenju ranic in modric ter drugih manjših poškodbah na koži. Pomagala bo tudi pri celjenju dlesni. Uporabljate jo enako kot tinkturo vrtnega ognjiča – 15 kapljic zmešajte v decilitru vode, si s tem pripravkom temeljito sperite usta ter nato izpljunite.

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision