Vaje za krepitev kit in mišic

Yi Jin Jing je več kot 1500 let star starodavni sistem, ki izvira iz Šaolinskega samostana in je namenjen raztezanju/krepitvi mišic in kit. Vaje v tem sistemu se osredotočajo na blago raztezanje in obračanje hrbtenice. Sistem Yi Jin Jing je sestavljen iz 12 osnovnih vaj, ki vračajo vitalnost mišicam, notranjim organom in izboljšujejo krvni obtok. Redna vadba pomaga odpreti energetske kanale v telesu (meridiane). Številne raziskave so pokazale izredne pozitivne učinke Yi Jin Jing vadbe na številih področjih življenja; izboljšano zdravje, fitnes telesa, preprečevanje kroničnih bolezni, dolgoživost, izboljšano delovanje uma. Še posebej učinkovito pa ta set vaj deluje na dihalni sistem, fleksibilnost, ravnotežje in mišično moč. Prepreči lahko bolezni sklepov, prebavnega sistema, kardiovaskularnega in živčnega sistema.

Yi Jin Jing – Vaje za krepitev kit in mišic

Yi Jing Jing od praktikanta zahteva da ohranja svoj um popolnoma sproščen. Vključuje integracijo uma in telesa, naravno dihanje (budistično dihanje), mehke gibe, ki so kljub temu polni moči, prepletanje energije jang (raztezanja) in jin (sproščanja). Vaje se je izredno enostavno in hitro naučiti izvajajo pa jih lahko ljudje vseh starostnih skupin. 

Kratka zgodovina Yi Jin Jing-a

Ta QiGong zdravilna praksa z več tisoč letno zgodovino, v svojem jedru vključuje teorijo kitajske medicine Petih Elementov (kovina, les, voda, ogenj in zemlja). Okoli leta 525 nš.št je indijski menih po imenu Bodiharma razvil set zdravilnih vaj, da bi lahko menihi v Šaolinskem templju okrepili svoje zdravje, kar jim bi pomagalo pri njihovi meditaciji in kultiviranju duha. Ko so leta minevala so Šaolinski menihi te vaje spremenili in izpopolnili. Tako je nastal set vaj, ki jim danes pravimo Yi Jin Jing. Tako kot z vsemi vajami, ki dvigujejo vitalnost, je cilj teh vaj kultiviranje življenjske energije (Qi-ja) in izboljšanje funkcij notranjih organov. 

Yi Jin Jing vaje:

1.Weituo ponudi svoj tolkač
2.Weituo ponudi svoj tolkač
3.Weituo ponudi svoj tolkač
4. Trganje zvez in izmenjava skupine zvezd
5. Vlečenje devetih krav za rep
6. Kazanje šap in razpiranje kril
7. Devet duhov izvleče sablje
8. Trije krožniki padejo na tla
9. Modri zmaj pokaže kremplje
10. Ležeči tiger preži na svoj plen
11. Pozdrav s priklonom
12. Mahanje z repom