Xing Yi Nei Gong

Xing Yi Nei Gong je set šestnajstih vaj za zdravje in dolgoživost. Vaje so še posebaj primerne kot QiGong za ogrevanje, saj vaje učinkovito odperajo sklepe in energetsk blokade v telesu. 

neigong vaje za ogrevanje

Vaje je ustvaril Wang Ji Wu znan mojster borilnih veščin in doktor kitajske medicine. Wang je dočakal izredno dolgo starost, preko 100 let, tudi po zaslugi omenjenih vaj. Vaje so narejene tako, da preprečujejo nastanek bolezni, izboljšujejo zdravje, pogosto pa se uporabljajo kot dopolnitev k treningu borilnih veščin. Sestavljene so iz dihalnih tehnik in nežnih, vendar natančnih gibov, ki delujejo na telo od glave do pet. Vaje odpirajo blokade v sklepih z nežno rotacijo telesa, raztegujejo mišice in tetive z blagimi raztegi, z notranjo pozornostjo pa premikajo Qi po telesu in dvigujejo nivo pozornosti (čuječnost). 

                                                        Xing Yi Nei Gong

Xing pomeni »eksterno formo« in Yi pomeni »idejo«, »misel« ali »namen«. Nei pomeni »interno« in Gong »veščino«. Iz samega imena lahko vidimo, da je omenjeni sistem sestavljen tako iz eksternih vaj, kot internega mentalnega treninga. V samih vajah se lovi ravnotežje/harmonijo med Jang (zunanjim, formo) in Jin (notranjim, mentalni trening). To prepletanje zunanjega in notranjega je tisto, kar naredi ta sistem vaj tako dovršen, saj v sebi združuje filozofijo harmonije vesolja Jin in Jang. 

žerjav razpira krilapobiranje nergije iz tal

Izvajanje celega seta vaj Xing Yi Nei Gong vzame nekje od 20 do 30 minut. Vaj se lahko nauči skoraj kdorkoli. Če se jih izvaja redno, povečujejo vitalnost, izboljšujejo moč, koordinacijo in ravnotežje. Prav tako umirjajo um, izboljšujejo nespečnost, dvigujejo imunski istem in odpravljajo bolečine v sklepih.

 

Poleg tega, da je ta QiGong sitem odličen kot del osebne prakse, se vaje iz tega sistema pogosto uporablja kot rehabilitacijske vaje. Posamezne vaje se lahko brez težav vzame iz sistema in se jih uporablja kot kitajsko fizično terapijo, ki pomaga pacientom pri okrevanju po poškodbah. 

Xing Yi Nei Gong Vaje:

1. Vaja – Kroženje z rokami pred prsnim košem

2. Vaja – Vodoravno vlečenje vrvi 

3. Vaja – Kroženje z rokami naprej in nazaj 

4. Vaja – Ploskanje z rokami zgoraj in od zadaj 

5. Vaja – Dve roki podpirata nebo/kroženje 

6. Vaja – Razbremenimo nogo in vzdignemo roko 

7. Vaja – Pogled levo in desno gor in dol 

8. Vaja – Drgnjenje dlani

9. Vaja – Vzdigovanje na prste/počep 

10. Vaja – obe pesti udarjata hrbet 

11. Vaja – Vrtenje z boki, krepitev ledvic

12. Vaja – Vlečenje čepe na eni nogi 

13. Vaja – Kroženje s koleni in potiskanje kolen

14. Vaja – Drgnjenje kolen/pretegovanje nog in telesa 

15. Vaja – Odpiranje jina, zapiranje janga 

16. Vaja – Udarjanje s petami nazaj