Dihanje s prepono – naravno dihanje, budistično trebušno dihanje, taoistično trebušno dihanje

Med QiGong vadbo, je koordinacija med gibi in dihanjem, negibnostjo in dihanjem, tisto kar sprosti pretok in odklene energijo Qi-ja (bioenergije) znotraj telesa.

Obstajajo 3 najbolj znane metode dihanja v QiGong-u in to so: naravno dihanje, normalno trebušno in obratno trebušno dihanje. Vendar, če hočete narediti proces učenja bolj preprost, se najprej naučite gibe in slike v QiGong ali Tai Chi vadbi, preden posvetite pozornost zavestnemu nadzoru dihanja. Pravzaprav je običajno, da če smo res popolnoma sproščeni med vadbo, pravilno dihanje pride povsem spontano.

Pravilno dihanje v QiGong-u - Dihanje s prepono – naravno dihanje, budistično trebušno dihanje, taoistično trebušno dihanje

Katerokoli od treh metod dihanja uporabljate, mora biti vdih in izdih neprekinjen in kontinuiran, vdih naravno sledi v izdih in obratno. Ko je dihanje še posebno sproščeno, globoko in počasno, boste zaznali pavzo v točki kjer se vdih spremeni v izdih in kjer se izdih spremeni v vdih. Vendar se to ne sme občutiti kot prekinitev enakomernega dihanja, ampak bolj kot točka ravnotežja; nekako tako kot umirjenost v mraku, ko se dan prevesi v noč in tišina zore, ko se noč prevesi v dan. Vse tri metode dihanja uporabljajo dihanje s trebušno prepono.

Če čutite, da se vaše nosnice zaprejo ko vdihujete, je to zato, ker se preveč koncentrirate na dihanje namesto da bi dovolili, da se dihanje preprosto zgodi z svojo intenzivnostjo in umirjenostjo. Paradoksno je, da ravno ker se preveč koncentrirate na dihanje, dihanje omejujete. Pravilno dihanje mora biti neslišno in brez zaznave pretoka znotraj nosnic. 

Naravno dihanje

Kot sem že omenil, ni dobro za začetnika, da poskuša na silo prilagoditi dihanje gibom, dokler se sami gibi popolnoma ne usedejo v telo. Priti morate do točke, kjer gibi tečejo skoraj avtomatično, drugače boste razdelili vašo pozornost med tem kako pravilno dihati in med tem kako pravilno izvajati gibe. Na koncu ne boste delali nič pravilno. Temu pravimo, da morajo gibi postati del nezavedne kompetence.

Vaše emocije direktno vplivajo na vaše dihanje in obratno. Ko ste razburjeni, napeti ali jezni bo vaše dihanje hitrejše in bolj plitko, morda tudi neredno. Ko ste žalostni ali depresivni, je vaš vdih globlji od izdiha, vendar je dihanje na nek način vdrto. Ko ste sproščeni in imate emocije pod nadzorom, je vaše dihanje počasno, globoko in tekoče (pravilno dihanje).

Zato je zelo pomembno, predno se lotite QiGong vadbe ali pa TaiChi vadbe, da se pomirite, če ste razburjeni in se motivirate, če ste depresivni. Z drugimi besedami, regulirati morate svoje misli in čustva.

Da to dosežete, na začetku ne naredite nič drugega, kot samo opazujete lastno dihanje. Že samo dejstvo, da boste svojo pozornost usmerili proti centru (dan tian), bo centriralo vaš um. Morda se to ne bo zgodilo ob prvem poskusu, vsekakor pa boste to dosegli z redno prakso. Kot rezultat bo tudi vaš um postal mirnejši. Zato, da spodbujate dobro naravno dihanje (pravilno dihanje), morate naredite naslednje:

– Sprostiti se
– Opazujte in občutite svoje dihanje, vendar ga ne poizkušajte kontrolirati
– Ne mislite na preteklost ali prihodnost
– Dihajte skozi nos

Ko ste povsem sproščeni v naravnem dihanju, boste občutili, kot da ima vaše dihanje neki avtonomni cikel, kot da bi pasivno plavali na valovih vašega dihanja. Ko boste prišli do točke, kjer boste občutili, kot da zrak diha vas in ne vi zrak, boste vedeli, da ste popolnoma sproščeni in centrirani.

Uravnati dihanje (bolj natančno rečeno, ko boste pustili dihanju, da se vrne v svoj naravni ritem), je temelj dobre QiGong in TaiChi vadbe.

Pravilo, ki se ga je dobro zapomniti:
»QiGong in TaiChi gibi bi morali vedno slediti dihanju. Dihanje ne sme nikoli slediti gibom. »

Če se boste držali tega pravila, boste preprečili, da bi gibe začeli izvajati prehitro. Če ste popolnoma sproščeni, bo vaše dihanje postalo počasnejše in bolj globoko. Pogosto, ko začetniki izvajajo TaiChi formo, lahko opazimo, da med izvajanjem forme pospešijo svoje gibe. To se pogosto zgodi, ker ljudem postane dolgčas, kar posledično tudi pospeši dihanje, s tem pa se še poveča nestrpnost, vse to vodi v spiralo, kjer dihanje začne loviti gibe.

Ko so enkrat vaše dihanje in vaši gibi usklajeni na naraven, sproščen način, ko dihate pravilno, lahko uporabite vašo namero (Yi), da vodi gibe in s tem Qi. Začutili boste pretok Qi-ja, ker boste bolje zaznavali gibe. Zato lahko razširimo zgornje pravilo, »gibi naj sledijo dihanju« v:

»Yi mora voditi Qi; Qi mora voditi gibe; gibi morajo slediti dihanju.«

Normalno trebušno dihanje

Normalno trebušno dihanje (dihanje s trebušno prepono) imenujemo tudi budistično dihanje. Večina majhnih otrok to počne povsem naravno, kot tudi nekatere odrasle osebe, ki so ostale ozemljene, centrirane kljub stresu v življenju, ali pa so se nekako uspeli temu stresu izogniti. Vendar pa bo večina odraslih ugotovila, da se morejo ponovno naučiti metode trebušnega dihanja. Ko vdihujete, se osredotočite na širjenje vašega spodnjega trebuha (Dan Tian), tako da se vaša trebušna prepona naravno spusti. Na začetku boste verjetno potrebovali zavestno voljo za nadzor trebušnih mišic. Ko izdihujete, sprostite vaše trebušne mišice in začutite, kako trebuh potegne notri, vaša trebušna prepona pa se dvigne. Če si lahko predstavljate svojo trebušno prepono, kako to počne, je to izredno dobro, drugače pa samo sprostite svoj trebuh in osredotočite svojo pozornost na področje Dan Tian-a in vsa stvar se bo zgodila povsem naravno. Spodbujanje trebušne opne, da se premika bolj polno, ja način kako pomagati telesu, da bolj črpa kri po telesu in bolj masira notranje organe. Ker je pozornost na Dan Tian -u, se bo energija naravno centrirala na tem področju, kar vam bo dalo večji občutek ozemljenosti. Ko boste vdihnili, boste imeli občutek, da zrak polni področje Dan Tian-a, v resnici pa zrak ne bo nikoli šel dlje kot do trebušne prepone.

Ko bodo vaše trebušne mišice začele delati samodejno, lahko vključite v samo dihanje tudi dviganje in spuščanje točke, ki se ji reče Huiyin (Ren-I), ki se nahaja med anusom in genitalijami. Ko stisnete svoj trebuh med izdihom, morate na rahlo dvigniti točko Huiyin navzgor. Ko vdihujete in se vaš trebuh širi, morate pustiti točki Huiyin da se spusti (odpre). Na začetku boste opazili, da te točke verjetno ne morate dvigati in spuščati, ampak boste ugotovili da dvigate in spuščate anus. Za začetek je tudi to v redu in učinkovito. Z nekaj vadbe boste bolje občutili dihanje tudi v točki Huiyin.

Ko bo minilo več časa, se boste vedno bolj lahko osredotočili na gibanje točke Huiyin in gibanje anusa se bo zmanjšalo. Ko boste dovolj domači v normalnem trebušnem dihanju, boste lahko to izvajali v sami QiGong vadbi, medem ko bo vaš um osredotočen na druge dele telesa, občutke in slike.

Obratno trebušno dihanje

Obratno trebušno dihanje se imenuje tudi taoistično dihanje. V obratnem trebušnem dihanju potisnemo trebuh na noter med vdihom in pustimo, da se trebuh sprosti med izdihom. To je ravno obratno, kot pri naravnem trebušnem dihanju. Relativni pritisk med pljuči in trebuhom je s to metodo dihanje večji, zato je tudi črpanje krvi močnejše v primerjavi z normalnim trebušnim dihanjem.

V obratnem trebušnem dihanju držite točko Huiyin navzgor, ko vdihujete in trebuh se skrči. Huiyin točko spustite (odprete), ko izdihujete in trebuh se razširi. To dihanje se uporablja samo za nekaj vdihov na enkrat in je namenjena bolj za pasivni QiGong kot aktivni QiGong. Ne trenirajte tega dihanja sami brez nadzora izkušenega učitelja. Če to dihanje izvajate napačno, lahko poruši dihalni vzorec in pretok Qi-ja.

Obratno trebušno dihanje je sicer močnejše kot normalno trebušno gibanje. Vendar lahko prav tako povzroči probleme, če ga začnemo izvajati prehitro ali napačno. Največje težava se skriva v zadrževanju diha, ko mora biti vdih in izdih popolnoma tekoč in neprekinjen.

Eden od razlogov, zakaj se izvaja obratno trebušno dihanje je zato, da se dvigne obrambni Qi, ki kroži predvsem na zunanjem delu telesa. Zaščitni Qi ščiti telo pred zunanjimi elementi, kot so vročina, mraz, bacili, virusi prav tako pa se tudi uporablja v borilnih treningih, saj omogoča hitrejše gibe in večjo odpornost na udarce.

Med obratnim trebušnim dihanjem se Qi premika v notranjost telesa med vdihom in proti zunanjemu delu telesa med izdihom. Po določenem času vadbe, se ta učinek lahko tudi začuti. Med vdihom se čuti kot da bi se Qi prijel kosti in med izdihom se čuti, kot da bi šel Qi v kožo ali pa celo izven telesa.