Vodni QiGong

Energija vode umirja živčni sitem, um in duh. Če želite živeti bolj spokojno in mirno življenje redno izvajate Vodni QiGong.

Vodni Qigong

Pomislite na visokogorsko reko, ki teče navzdol proti dolini – tekoče, neprekinjeno, dinamično. Gibi v Vodnem QiGong-u so kot tok reke, v njih se zrcali naravni ritem narave. V naravi imamo neskončen vir energije, ki se neprekinjeno giba v neskončnih ciklih. To energetsko gibanje narave se odraža tudi v gibanju energije znotraj naših teles.

Vaje v Vodnem QiGongu so zasnovane tako, da spodbujajo pretok vitalne energije (Qi) znotraj telesa in to energijo usklajujejo z naravnimi cikli narave. Ko sonce začne zahajati energija v naravi začne počasi upadati, narava prehaja iz Jang v Jing stanje. Ker je človek del narave, se enak cikel dogaja tudi znotraj telesa. Energija začne teči iz površine telesa (Jang) v center telesa (Jing). Na ta način se telo pripravi na spanje in regeneracijo. Vaje v Vodnem QiGongu spodbujajo ta naravni cikel znotraj naših teles, zato se vodnemu QiGong-u lahko tudi reče Večerni QiGong, saj bo imel največji učinek, če ga izvajamo zvečer.

Ta večerna vadba iz telesa odstranjuje stres in napetost, ki ste jo nabrali tekom dneva. Umiri in ohladi um in pripravi telo na globok osvežujoč spanec. Večina vaj v tem sistemu se osredotoča na zbiranje Qi-ja v spodnjem DanTianu, ki ga tudi povezujemo z vodno energijo.

vodni qigong potisk nazajluna kroži

Element Voda

Organ: Ledvici in mehur
Barva: Modro-črna, črna
Čustva: Strah / zaupanje, vera
Letni čas: Zima
Smer: Sever
Ure: Mehur 15-17, Ledvici 17-19
Okus: Slano
Senzorični organ: Ušesa (sluh)

Voda je gibanje, je plima in oseka, slapovi, jezera, reke in oceani. Lahko je mirna ali razburkana. Lahko preoblikuje pokrajino skozi tisočletja ali kot hudournik uniči vse v nekaj minutah. Na vodo vpliva sonce, luna, veter in zemlja. Voda daje življenje slehernemu organizmu na zemlji, zato smo z vodo vsi intimno povezani. Preko 75 % telesa je sestavljenega iz vode.

Element vode kontrolira tekočine v telesu: kri, limfo, hormone in izločanje. Element vode povezujemo z ledvicami (vključno z nadledvičnimi žlezami) in mehurjem. Ledvici nadzorujeta skelet, možgane, reprodukcijske in regenerativne lastnosti telesa. Ko v telesu obstaja neravnovesje znotraj tega elementa, ima človek lahko krhke kosti, bolečine v križu ali kolenih, težave z uriniranjem, reprodukcijo, srcem, prav tako pa se pogosto prehitro stara.

Voda nas uči, da izpustimo strah in se predamo toku vživljanja. Ljudje, ki imajo šibak element vode, so pogosto brez volje / ambicij in so bolj nagnjeni k temu, da zapadejo v depresijo. Imajo šibke mentalne meje, zato jih drugi pogosto izkoriščajo. Strah je emocija, ki vlada elementu vode, pogosteje pa se odraža pri ženskah, ki vstopajo v menopavzo. Če element vode upade, se zniža tudi energija ledvic, kar lahko posledično vodi v anksioznost, na površje pa lahko pridejo težave, ki so bile leta zakopane v podzavesti.

Zima je letni čas, ki ga povezujemo z vodo, zato je za ta čas pomembno, da jemo hrano, ki segreva in hrani telo in obnavljajo esenco. Tradicionalna hrana, ki spodbuja delovanje ledvic so črni in adzuki fižol, dateljni, fižol, grah, svinjina, por in ribe. Lahko tudi pijete tonik narejen iz ginsenga.

S tem, ko se naučimo spoštovati naravne cikle narave, bo naša energija tekla tekoče, mimo ovir, neprekinjeno in gladko. Voda podpira tako gibanje kot mirovanje. Opomni nas, da se predamo in zaupamo globoki modrosti, ki je v nas. Možnost prilagajanja, močna volja in elegantnost so prednosti močnega elementa vode.

QiGong

Obstaja razlog zakaj so fontane tako popularne. Oceani, reke, slapovi pomirjajo in čistijo in imajo v sebi moč, da lahko tudi zdravijo telo in duha. Če živite ob vodi je izredno blagodejno, da ob njej izvajate QiGong, saj bo to očistilo vaše energetsko polje. Slapovi izredno poživljajo in dvigujejo počutje in vitalni Qi. Ocean je brezmejen in meditativen, idealen, če se želite povezati z prvobitnimi silami vesolja.

Če ob večerih pogosto posežete po kavi ali sladkorju, potem namesto, da bi spili skodelico kave raje poskusite z Vodnim QiGong-om. Večer je idealen čas za to. Negativne emocije in stres zaradi katerih se človek pogosto predaja emocionalni lakoti, boste brez težav odstranili s to blagodejno vadbo, ki je osnovana okoli elementa vode.

Vodni QiGong zaporedje vaj:

Čiščenje

1.           Voda pulzira

2.           Luna kroži

3.           Voda pulzira na eni nogi

4.           Voda se ziba

5.           Prenašanje Chi-ja

6.           Potisk nazaj

7.           Potapljanje v vodo

8.           Slon otresa svoj rilec

9.           Roka na srce

10.           Eterično čiščenje

11.           Stoječa meditacija – Konj

12.           Stoječa meditacija – Prazna

13.           Stoječa meditacija – Orel

14.           Čiščenje