VRTOGLAVICA

Vrtoglavica je izjemno neprijeten občutek, saj se vam zdi kot da se okoli vas vrti vsa okolica ali da se vrtite vi sami. Včasih je občutek vrtoglavice mil in hitro mine, mogoče pa je, da je vrtoglavica zelo intenzivna in dolgotrajna. Zaradi hujše vrtoglavice lahko izgubite ravnotežje in padete, posledica vrtoglavce pa je tudi slabost in bruhanje.

Vrtoglavica sama po sebi ni bolezen, ampak je simptom neke druge, primarne zdravstvene težave. Vsak potek zdravljenja vrtoglavice se mora pričeti s preiskavo mogočih vzrokov za neprijeten občutek vrtenja.

Znaki in Simptomi

Značilnost vrtoglavice je občutek vrtenja (občutek, da se vrtimo mi sami ali vse okoli nas). Ostali spremljajoči simptomi so še omotičnost, slabost, bruhanje ter v nekaterih primerih tudi izguba sluha.

Vzroki

Telo ohranja ravnotežje skozi zapleteno prepletanje več organov, vključno ušes, oči, živcev in mišic. Iskanje vira vrtoglavice zato ni enostavno. Na srečo je vzrok vrtoglavice največkrat povsem preprost in nenevaren. Prav vsi smo že kdaj doživeli vrtoglavico, ki se pojavi, če prehitro vstanemo zatem, ko smo dalj časa sedeli ali ležali. Vrtoglavica se pogosto pojavi tudi na letalih, ko je na voljo manj kisika kot smo ga navajeni sicer. Občasne vrtoglavice, ki se pojavijo iz tovrstnih razlogov niso vzrok za skrb. Če pa se vam vrtoglavica pojavi vsakodnevno ob vstajanju, raje obiščite zdravnika.

Mogoč vzrok vrtoglavice je tudi vročina, potovalna slabost, hiperventilacija ter nakopičenje ušesnega masla v ušesnem kanalu. Vrtoglavica je lahko tudi reakcija na razna zdravila, droge in alkohol. Ti dejavniki vrtoglavice so lahko ozdravljivi in prehodni. Včasih pa se zgodi, da je vrtoglavica povezana s kakšnim bolj resnim zdravstvenim stanjem. Vzrok  vrtoglavice se lahko skriva v visokem krvnem pritisku, anksioznosti oziroma tesnobi, arteriosklerozi, alergijah na hrano, anemiji oziroma slabokrvnosti, nizkemu krvnemu sladkorju, hipotiroidizimu ter diabetesu. Če se vrtoglavici pridruži še slabost, bruhanje in izguba sluha, imate lahko Menierovo bolezen, ki je motnja notranjega ušesa. V redkih primerih je vrtoglavica lahko posledica resnih nevroloških težav ter možganskega tumorja.

Če se je pri vas pojavila vrtoglavica, najprej izključite očitne vzroke: potovalno slabost, okužbo in vročino, uporabo alkohola, drog in raznih zdravil. Potovalna slabost bo minila, ko se bo končalo potovanje. Slabost povezana z alkoholom in drogami bo prav tako minila, ko boste prenehali z uživanjem substance. V primeru, da je vrtoglavica povezana s predpisanimi zdravili pa se o tem pogovorite s svojim zdravnikom, ki vam bo najverjetneje zamenjal zdravila.

Če sami ne morete ugotoviti vzroka za vrtenje, se pogovorite s svojim zdravnikom, ki bo na podlagi vaše zdravstvene zgodovine skušal odkriti mogoč vzrok za vaše težave. Medtem ko čakate na pravo diagnozo, si pomagajte s komplementarno medicino, ki bo z dodatki ter drugačnim življenjskim slogom omilila vaše težave ali zmanjšala možnosti za ponovitev nepojasnjene vrtoglavice. V nekaterih primerih spodaj opisane metode povsem odpravijo težave z vrtoglavico.

Dieta in življenjski slog

Prehranski primanjkljaji lahko pripeljejo do vrtoglavice ali pa povzročijo nekatera druga zdravstvena stanja, ki posledično povzročijo omotico. Pri vsakem bolezenskem stanju je pomemben zdrav način prehranjevanja in vrtoglavica ni nobena izjema. Jejte obroke, ki so sestavljeni iz enostavne ter polnovredne hrane. Najbolj priporočljivo je, da si obroke pripravljate sami. Poskrbite, da bo raven vašega krvnega sladkorja čim bolj enakomerna – namesto treh obrokov dnevno raje pojejte približno pet manjših obrokov na dan. Če vas poleg vrtoglavice spremlja slabost, vam takšen način prehranjevanja pogosto omili tudi to težavo. Nekateri primeri vrtoglavice so povezani s pomanjkanjem vitaminov B kompleksa, zato v vašo prehrano dodajte tudi kvas. Dobri viri vitamina B se skrivajo še v rjavem rižu ter zelenolistni zelenjavi. Vitamini B kompleksa pomagajo tudi, če imate težave z anksioznostjo oziroma tesnobo. Vrtoglavica je včasih posledica slabšega krvnega obtoka v možganih. Izboljšajte svojo cirkulacijo tako, da v prehrano dodate več česna, čebule ter kajenskega popra.

Vrtoglavico lahko povzroči tudi reakcija na prehranski alergen. Če se vam zdi, da ste alergični na kakšno živilo raziskujte svoje reakcije na različno vrsto hrane in si zapisujte kako se po kakšnem živilu počutite. Pomembno je, da se v primeru vrtoglavice izogibate pitju alkohola, pa čeprav to ni vzrok za vaše težave. Alkohol lahko poruši občutljivo ravnovesje v notranjem ušesu in vpliva na druge procese v telesu, ki lahko nato vplivajo na pojav vrtoglavice. Nekatere raziskave kažejo, da presežek natrija slabo vpliva na notranje uho. Omejite vnos natrija tako, da se izogibate procesirani, konzervirani in pakirani hrani in ne uporabljajte kuhinjske soli še dodatno pri obrokih. Izogibajte se sladkarijam. Ne jejte bonbonov, tort, piškotov ter drugih slaščic, saj so polne sladkorja, ki povzroči, da je vaš krvni sladkor nestabilen. Hitro naraste ter nato tudi hitro pade, kar lahko privede do vrtoglavice. Nekatere raziskave so pokazale, da lahko tudi prehranski aditivi porušijo zapleteni sistem, ki je odgovoren za naš občutek ravnovesja. Iz tega razloga se izogibajte predelani in hitri hrani, saj je polna dodanih aditivov. Namesto tega si obroke raje pripravljajte sami iz svežih sestavin.

Tesnobnost oziroma anksioznost ter stres lahko povzročita vrtoglavico. Tudi, če je vrtoglavica posledica kakšnega drugega bolezenskega stanja (na primer diabetes, hipotiroidizem) lahko stres poslabša težave ter sproži napad omotice. Previdni pa bodite, da ne boste za svoje težave okrivili samo stresa. Zdravniki to diagnozo pogosto pripišejo, brez da bi se bolj posvetili iskanju pravega vzroka za težave. Največkrat napačno diagnozo dobijo ženske, čeprav se vzrok vrtoglavice skriva drugje in ne v stresu.

Splošni napotki za soočanje z vrtoglavico, ko je ta najbolj huda:

▪ V trenutku, ko se vam prične vrteti je najbolj priporočljivo, da se usedete in osredotočite svoj pogled na en sam predmet. Ta tehnika skrajša trajanje vrtoglavice in zmanjša občutek slabosti. Na ta način se prepreči tudi možnost izgube ravnotežja in posledičnega padca.

▪ Kajenje poslabšuje cirkulacijo in posledično lahko povzroči vrtoglavico. Če ste sami kadilci, raje prenehajte s to razvado. Če se vam vrti in ste v prostoru kjer kadijo, prostor zapustite.

▪ Izogibajte se nenadnim spremembam v svoji drži. Če ste dalj časa ležali ali sedeli, ne skočite takoj na noge. Vstanite počasi.

Prehranski dodatki, priporočljivi ob spopadanju z vrtoglavico:

Vitamini in minerali

b vitamin proti koprivniciB kompleks

Vitamini B kompleksa pomagajo pri soočanju s posledicami stresa, ki je mnogokrat odgovoren za pojav vrtoglavice.

 

multivitaminMultivitamini

Multivitamini zadostijo potrebi telesa po vitaminih in mineralih ter so podpora za dobro delovanje vseh telesnih funkcij. Pri jemanju multivitanov sledite navodilom na embalaži na izbranem produktu.

Zelišča

ašvagandaAšvaganda

Če je vrtoglavica povezana s prekomernim delom, izčrpanostjo ali psihološkim stresom, vam bo pomagala ašvaganda. To zelišče pomirja in krepi živčevje.

 

ginko biloba proti krćnim žilamGinko biloba

Ta rastlina izboljšuje cirkulacijo v notranjem ušesu, kar lahko pripomore k lajšanju težav z ravnotežjem.

 

Ingver deluje protivnetno in je včasih zelo učinkovit pri zdravljenju migreneIngver

To rastlino so že vrsto let uporabljali proti preprečevanju slabosti in vrtoglavice.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

Ašvaganda: vzemite 1000 mg dvakrat dnevno

B kompleks: dvakrat dnevno vzemite 50 mg B kompleks

Ginko biloba: vzemite kapsulo z ekstraktom ginko bilobe v vrednosti 120 mg dvakrat do trikrat dnevno

Ingver: 300 – 500 mg ingverja v kapsulah vzemite dva do trikrat dnevno

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision