MODRICE

Modrica je poškodba, ki nastane zaradi udarca ali padca, koža pa se pri tem ne pretrga. Zaradi sile se drobne krvne žilice tik pod kožo raztrgajo in pričnejo spuščati kri v podkožno tkivo, to pa se navzven kaže kot črno modro znamenje na koži. Modrice lahko spremljajo tudi otekline in bolečine. Bolj globoka kot je modrica oziroma udarnina, dalj časa se bo poškodba celila. Modrice na nogi so lahko vidne tudi do 4 tedne, saj je v krvnih žilah na nogah večji krvni pritisk kot na primer na rokah.

 Modrice spreminjajo barvo. Na začetku, ko modrica šele nastaja je rdečkaste barve, kasneje je črno – rdeče barve, čisto na koncu postaja rumeno – zelena. Pojavijo se lahko tudi odtenki vijoličaste. Zadnja rumeno – zelena barva nakazuje, da organizem odstranjuje odmrle celice in tkiva ter jih nadomešča z zdravimi, novimi celicami, ki bodo tudi obnovile pravo barvo kože.

 

Padci, izvini, sesanje in uščipi vsi po vrsti povzročajo modrice. Modrice so zelo pogoste pri otrocih, saj veliko večino dneva pri njih zavzema tek, skakanje, plezanje, kolesarjenje in podobne aktivnosti. Poleg otrok so za modrice dovzetnejši ljudje, ki imajo anemijo (slabokrvnost) in ljudje s prekomerno telesno težo. Vzroke za pogosto pojavnost modric je mogoče iskati tudi v pomanjkanju vitaminov in mineralov v telesu. Največkrat je krivo pomanjkanje vitamina C, železa, vitamina K ter bioflavonoidov. Včasih lahko velika pojavnost modric nakazuje tudi kakšne druge zdravstvene težave, na primer krhke stene krvnih žil ali težave s strjevanjem krvi. Gre za redkejša obolenja, za katera so značilne nepojasnjene modrice, saj se oseba ne spomni udarca ali dogodka, ki bi lahko povzročil nastanek modrice. V še redkejših primerih pojav modric lahko nakazuje levkemijo ali hemofilijo.

Modrice so največkrat neškodljive in nenevarne, starši pa naj svojega otroka le peljejo pokazati k zdravniku, če se modrice nahajajo na glavi otroka ali okoli oči; če se zdi, da modrice nastajajo brez pravega vzroka ter če že manjši udarec povzroči nastanek velike modrice. K zdravniku je potrebno tudi, če se modrice pojavijo na nenavadnih mestih na telesu (hrbet, meča ali hrbtna stran rok) ter če otroka poleg modric spremljajo tudi težave pri govoru, hoji, vidu ter vrtoglavica in zaspanost. Vsi ljudje, ne glede na starost, pa morajo k zdravniku, če se modrice ne zdravijo, hkrati pa se pri poškodovani osebi pojavi vročina.

Modrice lahko (posredno) povzročijo nekatera zdravila. Eno izmed takšnih zdravil je aspirin, pogosto pa težave povzročajo zdravila za redčenje krvi. V primeru, da je vzrok za modrice pri osebi kakšna druga, primarna bolezen, na primer anemija, je potrebno najprej zdraviti stanje, ki povzroča nastanek modric.

Znaki in Simptomi

Tipično modrico označuje rdeča, črna, modra, vijolična, ter rumeno – zelena barva; odvisno od časa pojavnosti modrice. Pridružena je lahko rahla oteklina, pogosta je tudi manj ali bolj huda bolečina.

Vzroki

Največkrat je vzrok za modrice nekakšen pritisk v obliki udarca, padca, ugriza…, ki povzroči, da se krvne žilice pod kožo pretrgajo. Vzrok za modrice pa je lahko tudi anemija ali slabokrvnost, motnje v strjevanju krvi ter redkokdaj kakšna nevarna bolezen (na primer levkemija). Modrice povzročajo tudi nekatera zdravila.

Dieta in življenjski slog

Poleg pazljivejšega gibanja in previdnosti pri športnih aktivnosti je pri pogosti pojavnosti modric priporočljiv tudi zdrav slog prehranjevanja. Zelenolistna zelenjava telesu priskrbi vitamine in minerale, ki so potrebni za celjenje poškodovanega mesta. Posebno pomembno je, da z živili v telo vnesemo dovolj vitamina C in vitamina K. Priporočljivi so tudi agrumi, paprika ter ostala barvna zelenjava in sadje, saj so obarvana živila bogata z bioflavonoidi, ki pomagajo pri celjenju modric. Za zdravljenje tkiva so izjemno pomembne tudi maščobne kisline. Najlažje jih boste v telo vnesli z lososom, oreščki (posebno orehom) in semeni (priporočljiva so lanena semena). Brstični ohrovt, brokoli, krompir ter agrumi pa zagotavljajo, da telo preskrbimo z dovoljšno količino vitamina C.

Esencialne maščobne kisline so bistvene za zdravljenje tkiva. Veliko jih najdemo v ribjem in lanenem olju. Če imate veliko modric, užijte 3 grame ribjega olja ali 1 žlico lanenega olja na dan. Priporočljiva je tudi ”zelena” hrana – algi kot sta klorela in spirulina imata alkalni učinek na telo, obenem pa sta bogati z vitaminom K in vitaminom C, ki spodbujata celjenje mehkega tkiva.

Učinkovito proti modricam delujeta tudi paprika in ananas v kapsulah, saj vsebujeta snovi, ki pospešujejo krvni obtok in pospešujejo celjenje.

Izogibajte se uživanju sladkorja, saj preprečuje celjenje tkiva. Prav tako iz prehrane izločite nasičene, hidrogenirane in trans maščobne kisline ter ostalo pakirano in procesirano hrano. Takšna hrana namreč slabo vpliva na celjenje celic.

Priporočljivo je, da si za ublažitev bolečine in čim manjše otekanje na prizadeto mesto položite ledeno oblogo. Hlad skrči krvne žile, kar zmanjša pretok krvi in s tem krvničk, ki sodelujejo pri vnetni reakciji. Led torej deluje protivnetno. Če se pogostokrat udarite, si lahko pomagate tudi z razpršili s hladilnim učinkom, ki jih imejte pri sebi ves čas. Ob udarcu si jih nemudoma nanesite na udarnino. Tovrstna razpršila povzročajo skrčenje žil in zaustavljajo krvavitve. V primeru hujših poškodb tkiva ali sklepa se izogibajte hitrih gibov ter poškodovano mesto čim prej povijte s povojem. Povoj mora biti čvrst, vendar ne pretesen.

Prehranski dodatki, ki se jih priporoča, če se vam hitro pojavijo modrice:

 Vitamini in minerali

multivitaminMultivitamini

Multivitamini zagotavljajo osnovna hranila, ki so potrebna za zdrave krvne žile. Jemljite jih po navodilih za uporabo na izbranem proizvodu.

 

C vitamin hranaVitamin C

Vitamin C izboljšuje celjenje ran ter je potreben za proizvodnjo kolagena. Kolagen je protein, ki drži krvne žile in vezivno tkivo skupaj. Iz teh razlogov je vitamin C nepogrešljiv prehranski dodatek, če imate veliko modric.

 Vitamin KVitamin K

Vitamin K je potreben pri procesu strjevanja krvi. Če imate akutno modrico, je priporočljiv dnevni odmerek 2 mg vitamina K na dan. Če želite le preprečiti nastanek novih modric, je priporočljiv dnevni odmerek 500 mcg. Vitamina K ne smete jemati v primeru, da jemljete zdravila za redčenje krvi.

Zelišča

Borovo lubjeEkstrakt borovega lubja in grenivkinih pečk

Borovo lubje in grenivkine pečke so izjemno bogat vir proantocianidov. To je zelo močan antioksidant, ki pospešuje celjenje tkiva.

 

Olje arnikeOlje arnike

Na območje z modrico dvakrat dnevno nanesite olje arnike. Arnika ima protivnetni učinek, zaradi česar bodo morebitne bolečine, ki spremljajo modrico milejše. Olja ne uporabljajte na poškodovani koži. 

Drugi dodatki

BioFlavonidiBioflavonoidi

Bioflavonoidi imajo podobno delovanje in učinek kot vitamin C, obenem pa tudi izboljšujejo in povečujejo učinke dodanega vitamina C.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

Bioflavonoidi: vzemite 500 mg kompleks bioflavonoidov trikrat dnevno

Ekstrakt borovega lubja in grenivkinih pečk: 50 mg dvakrat dnevno

Vitamin C: vzemite 500 – 1000 mg vitamina C do trikrat na dan

Vitamin K: 2 mg na dan pri akutnih modricah, 500 mcg za

preprečevanje nastanka novih modric

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision