ČEBELJI PIKI

Ko nas piči čebela, svoje želo in s tem tudi strup pusti v koži človeka. V večini primerov želo povzroči le rahlo bolečino,  oteklino in draženje, ki je prej nadloga kakor skrb. V nekaterih primerih pa čebelji pik lahko povzroči nevarno alergijsko reakcijo, ki se kaže kot otekanje vek in rok, oteženo dihanje in sopenje, omotica, omedlevica, slabost, bruhanje ter izpuščaj, ki lahko spominja na koprivnico. Če se vam pojavijo takšni simptomi, morate takoj do zdravnika, saj lahko čebelji pik povzroči anafilaktični šok, ki je lahko tudi usoden.

Znaki in Simptomi

Nekatere osebe na čebelji pik razvijejo blažjo reakcijo, kot je pordelo in oteklo mesto pika; nekateri pa lahko zaradi alergijske reakcije padejo v anafilaktični šok in brez ustrezne pomoči celo umrejo. Zdravniki v Sloveniji vsako leto odkrijejo približno 350 novih bolnikov, ki so alergični na strupe žuželk.

Vzroki

Človek ni primarna tarča čebel ali os, vendar pa se bo žuželka branila, če nanjo ponesreči stopimo ali se usedemo. Poleti si je potrebno dobro in pogosto umivati roke ter se obrisati okoli ust. To je pomemben preventivni ukrep, saj čebele hitro privabi kaj sladkega. Privabljajo jih tudi živobarvna oblačila, ki jih spominjajo na cvetlice. Vse to so potencialni vzroki zakaj čebele pičijo ljudi.

Življenjski slog in dieta

Nasveti, ki vam pomagajo, da se ognete čebeljemu piku:

▪ Nosite oblačila svetle barve, material oblačil pa naj bo čim bolj gladek.

▪ Izogibajte se uporabi dišečih mil, šamponov in deoderantov. Izogibajte se parfumom ter kolonjski vodi. Izogibajte se bananam ter toaletnih proizvodov, ki imajo vonj banane. Bananina sladkoba namreč privablja čebele.

▪ Nosite čista oblačila in se redno umivajte. Vonj potu čebele razjezi.

▪ Svoje telo čim bolj zaščitite z oblačili.

▪ Izogibajte se vrtnarjenju, posebno delu z rožami.

▪ Med najtoplejšimi urami v mesecih juliju, avgustu in septembru v vaši okolici vsakodnevno preverite, če ni kje novo čebelje gnezdo. V tem času so čebele namreč najbolj aktivne.

▪ Področje zunaj vašega doma naj bo čisto. Čebele, pa tudi ose namreč najbolj uspevajo na tistih mestih, kjer ljudje odvržejo hrano. Piknik mesta morajo biti zato vedno dobro počiščena.

▪ Če okoli vas leti čebela, je najbolj priporočljivo, da ste čim bolj mirni ali da nekoliko sklonite glavo. Obraz je najbolj pogosto mesto kamor piči čebela (ali osa). Mahanje z roko z namenom, da bi odgnali čebelo pogosto privede do čebeljega pika.

▪ Če vas želi napasti več čebel naenkrat, bežite čim bolj stran od njih. Čebele pri piku sprostijo kemikalijo, ki tudi druge, bližnje čebele opozori na vsiljivca. Zaradi tega vas lahko posledično napade še več čebel. Zaprite se v notranji prostor. Če se nahajate na prostem, pa se raje zatecite v senčno okolico, namesto v odprte planjave.

▪ Če čebela zaide v vaše vozilo, počasi ustavite avtomobil ter odprite vsa okna.

Kaj storiti, ko nekoga piči čebela:

▪ Nekdo naj ostane pri osebi, ki jo je pičila čebela, da se prepriča, da ne bo prišlo do alergijske reakcije.

▪ Mesto, kamor je pičila čebela umijte z milom in vodo.

▪ Čebelje želo se lahko odstrani z brisanjem mesta z gazo. Želo lahko odstranite tudi tako, da z nohti nežno podrgnete prizadeto mesto ali da čez prizadeto območje nekajkrat podrgnete z bančno kartico. Nikoli ne stiskajte žela in nikoli za odstranitev žela ne uporabite pincete. To povzroči, da iz žela v kožo pronica le še več strupa in poškoduje mišico.

▪ Na prizadeto mesto položite ledene obkladke.

▪ Ne praskajte pika. To bo povzročilo le še dodatno otekanje in srbenje, obenem pa bo povečalo tveganje za infekcijo.

▪ Če ima oseba, ki jo je pičila čebela hudo alergijsko reakcijo, takoj poiščite medicinsko pomoč.

▪ V primeru anafilaktičnega šoka se osebi z injekcijo vbrizga adrenalin. Nekateri alergiki imajo samosprožilno injekcijo tudi pri sebi.

Če vas je pičila čebela, se priporoča uživanje hrane, ki je bogata z omega – 3 maščobnimi kislinami, ki spodbujajo celjenje kože in zmanjšujejo vnetja. Priporočljive so ribe – losos, skuša in trska. Priporočljivo je tudi uživanje avokada, mletih lanenih semen ter uživanje pšeničnih kalčkov. Pri vsakem obroku jejte zeleno, oranžno in rumeno zelenjavo. Hrana, ki vsebuje ta barvila je namreč bogata z vitamini A in C, ki bo pomagala, da se koža čim prej pomiri od vnetja.

Ob piku se izogibajte uživanju sladkorja, saj poslabša vnetni odziv telesa. Izogibajte se rafiniranemu sladkorju, vključno s piškoti, tortami, drugimi pečenimi slaščicami in sladkanimi pijač. V zmernih količinah raje jejte sadje, ki prav tako vsebuje sladkor, le da je ta v svoji naravni in nepredelani obliki.

Prehranski dodatki, s katerimi si lahko pomagate za čim prejšnje okrevanje od čebeljega pika:

Vitamini in minerali

C vitamin hranaVitamin C z bioflavonoidi

Da bi zmanjšali otekanje in vnetje, lahko vzamete do 1000 mg vitamina C dnevno. Če se pojavi driska, kar je lahko stranski učinek večje količine vitamina C, zmanjšajte užito dnevno dozo.

 

Drugo

kvertecin proti senenemu nahoduKvercetin

To je flavonoid, ki kot ostali priporočljivi dodatki v tem prispevku zmanjšuje vnetje kože. Vzemite 500 mg, trikrat dnevno.

 

SpirulinaSuper zeleni dodatki

Zelene rastline, kot so spirulina, klorela ali kombinacija drugih zelenih rastlin, zmanjšuje vnetni odziv telesa. Vzemite priporočljiv dnevni odmerek na navodilih za uporabo na izbranem proizvodu.

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision