Ognjeni QiGong

Energija Ognja spodbuja delovanje živčnega sistema in možganov. Če želite imeti več vitalnosti in več energije, redno izvajate Ognjeni QiGong.

Ognjena QiGong vadba

Ognjeni QiGong je počasen in nežen sistem, ki neguje  energijo Ognja v telesu. Je eden redkih QiGong sistemov pri katerem se boste morda celo spotili, ne ker bi bile vaje v tem sistemu fizično zahtevne, ampak, ker se v telesu aktivira energija Srca. Pot se smatra kot tekočina Srca. Ta QiGong v telesu pospeši pretok energije in krvi, zato ga je izredno blagodejno izvajati zjutraj, saj vas bo napolnil z Jang energijo, ki jo boste potrebovali za vsakodnevne aktivnosti. Če želite več vitalnosti, boljši imunski sistem in občutiti več veselja, potem preizkusite Ognjeni QiGong .


taichi potisk2stoječa meditacija ogenj


Element Ogenj

Organ: Srce, Tanko črevo, Osrčnik in Trojni grelec

Barva: Rdeča

Čustva: Veselje, Anksioznost, Stres

Letni čas: Poletje

Smer neba: Jug

Čas delovanja: Srce 11.00-13.00, Tanko črevo 13.00-15.00, Osrčnik 19.00-21.00, Trojni Grelec 21.00-23.00

Okus: Grenko

Senzorični organ: Jezik (govor)

 

Ogenj je iskra življenja, toplina sonca, vročina plamena. Poletje je letni čas Ognja, ko vse raste, cveti in dozoreva. Semena, ki so bila posejana spomladi v elementu Lesa, dozorijo in se razvijejo poleti v času Ognja. To je najbolj Yang obdobje v ciklu življenje, ko vse raste in se razvija, to je čas veselih aktivnosti in transformacije.  Ogenj nam daje toplino, varnost in svetlobo, ki ohranja življenje na zemlji.

Organ, ki ga povezujemo z Ognjem je Srce  in Tanko črevo, kot tudi meridian Osrčnika in Trojnega grelca.

Srce je po Kitajski medicine vrhovni voditelj telesa, tisti regulira ritem našega življenja, uravnava telo, um in duh. Ne samo da srce nadzira krvni pritisk in cirkulacijo krvi, skrbi tudi za našo intuicijo, duhovno povezanost in sočutje.

Sestrski organ Srca je Tanko črevo. Tanko črevo nadzira prebavo, absorbira hranljive snovi, ločuje čisto od nečistega. To se ne nanaša samo na hrano, temveč tudi na naše misli, prepričanja in vedenje.

Osrčnik je ščit srca, saj odvrača negativno energijo čustev in travm stran od srca. To je meridijan, ki ga akupunkturisti zdravijo, ko ima človek srčene bolečine, v času izgube, stresa in kadar je Duh v neravnovesju. Osrčnik pomaga Srcu, da deluje nemoteno in brez težav.

Trojni grelec regulira temperaturo v telesu. Njegova funkcija je tudi, da ščiti druge organe in regulira imunost.

Kadar je katerikoli od teh organov in sistemov v neravnovesju, človek lahko čuti anksioznost, nespečnost, stres, ima mentalne težave, prebavne motnje in bolečine v srcu.

Veselje in strast sta čustvi, ki dvigujeta energijo Srca, medtem ko na drugi strani anksioznost, žalost in stres šibijo Srce. Celo pretirano veselje lahko poškoduje energijo Srca. Zdrav element Ognja nam daje vitalnost, kondicijo, sposobnost, da sledimo svojim sanjam in uspešno zaključujemo projekte. Ko je element ognja močan, naš Duh sije skozi oči in srce je odprto življenju.

Grenka hrana (regrat, endivija in zimska solata) krepi srce. Klasična kitajska hrana, ki krepi srce je proso, jagenjček, slive in zelena zelenjava. Poleti je za Srce najbolj, če uživamo veliko sočnega sadja in zelenjave.

Ognjeni QiGong zaporednje vaj:

1.        Čiščenje

2.        Pulziranje

3.        Roke krožijo

4.        Pulziranje na eni nogi

5.        Zibanje

6.        Obračanje rok

7.        Tai Chi potisk

8.        Bermuse Qi Gong

9.        Lev se igra z žogo ShingiChuan

10.      Iskanje lune in morja

11.      Krotenje tigra

12.      Metanje Chi-ja

13.      Zmaj

14.      Prazna stoječa meditacija

15.      Stoječa meditacija konj

16.      Čiščenje