VARIKOZNE VENE (KRČNE ŽILE)

Varikozne vene ali krčne žile so modrikaste, nabrekle, vijugaste ali zasukane vene na nogah. Vene v našem telesu so precej šibke. Napake ali poškodbe v steni venske žile vodijo do razširitve vene in poškodujejo žilne zaklopke. Zaklopke se ritmično odpirajo in zapirajo in tako pomagajo pri potiskanju venozne krvi do srca. Na ta način zaklopke ven preprečijo, da kri zaradi sile težnosti ne steče nazaj v noge. Ko so žilne stene in zaklopke poškodovane in ko pride do popuščanja žilnih sten in zaklopk, nastanejo krčne žile. V notranjosti ven se na venske stene veča pritisk, kar povzroča, da se vene čezmerno raztegujejo in vijugajo. Venske zaklopke tako ne morejo več opravljati svojega dela, zato kri zastaja v venah na nogah.

Poznamo več vrst krčnih žil. Krčne žile, ki se nahajajo v koži so na pogled podobne pajkovi mreži in jih zato imenujemo pajkaste vene. Vene, ki se nahajajo globlje, med mišicami nog, pa so lahko vidne kot temni trakovi pod kožo in kot izbokline. Najpogosteje se pojavijo na zadnji strani meč ali na notranji strani nog. Težave s krčnimi žilami so bolj značilne za ženske. Pri ženskah se krčne žile namreč pojavijo štirikrat pogosteje kot pri moških.

Krčne žile obvladujemo z zdravim življenjskim slogom: s pravilno prehrano, prehranskimi dodatki in z gibanjem. Pri resnejših primerih krčnih žil si pomagamo s kompresijskimi nogavicami, v najhujših primerih pa je neizogibna operacija, kjer se krčne žile odstrani.

Znaki in Simptomi

Krčne žile lahko ne povzročajo nobenih težav ali pa jih čutimo kot boleče nelagodje v nogah, občutek teže v nogah, hujše bolečine in utrujenost. Pri krčnih žilah se lahko pojavi edem (zastajanje vode), opazno razbarvanje žil in tudi čir na koži. Čir je najhujša oblika krčnih žil.

Vzroki

Krčne žile so posledica slabih venskih sten ali napake pri zaklopkah. Vene se razširijo in postanejo manj učinkovite, zaradi česar tekočina iz ven prodira v tkiva okoli gležnjev in stopal. K nastanku krčnih žil lahko pripomore nosečnost; genetska nagnjenost h krčnim žilam (žilne stene in zaklopke so šibkejše že od rojstva); večji pritisk na vene zaradi napenjanja pri iztrebljanju (napenjanje poveča pritisk v trebušni votlini in na ta način ovira pretok krvi iz nog navzgor); daljše časovno obdobje, ko stojimo ali sedimo; dvigovanje težjih bremen; določeno hormonsko stanje ali poškodbe ven in venskih zaklopk, ki so nastale zaradi vnetja. K nastanku krčnih žil pripomore telesna nedejavnost in starost. Pri starejših osebah so namreč krčne žile pogosta težava.

Dieta in ukrepi, ki pomagajo pri težavah s krčnimi žilami

Največ kar lahko naredimo za preprečitev nastanka krčnih žil je prehrana z visoko vsebnostjo vlaknin. To je pomembno tudi, če že imamo nastale krčne žile. Prehrana, ki vsebuje veliko zelenjave, sadja, stročnic in žitaric pomaga in pospešuje peristaltiko. Vlaknine vsrkajo vodo in oblikujejo želatinasto zmes, ki povzroči, da je blato mehko, večje in debelejše oblike. Tako ga lažje izločimo. V nasprotju se osebe, ki jedo hrano z malo vlakninami med izločanjem blata bolj napenjajo, saj je njihovo blato trše in manjše in ga je težje izločiti. To napenjanje poveča pritisk v predelu trebuha, kar prepreči, da bi kri tekla nazaj, iz nog navzgor. Povečan pritisk na žilne stene in zaklopke sčasoma znatno ošibi venske stene in to pripelje do nastanka krčnih žil.

Za preprečevanje in zdravljenje krčnih žil je priporočljivo jesti hrano, ki je bogata s flavonoidi. To so glogove jagode, češnje, borovnice in robide. Flavonoidi v teh jagodah izboljšujejo podporno strukturo ven in celoten žilni sistem. Različni izvlečki teh jagod so velikokrat uporabljeni kot zdravilo za krčne žile. Najbolj priljubljeni in verjetno tudi najbolj učinkoviti so izvlečki grozdnih pečk in borovega lubja. Pomembno se je zavedati, da manjše, pajkaste vene, ki se nahajajo bolj na površju kože lahko popolnoma izginejo, medtem ko se to pri bolj globokih in resnejših krčnih žilah ne bo zgodilo. V teh primerih je priporočljivo, da pričnemo nositi elastične kompresijske nogavice. Kompresijske nogavice stisnejo nogo toliko, da kri ne zastaja kot bi sicer. To zmanjša pritisk na venske stene in zaklopke in posledično blaži simptome krčnih žil. Za osebe, ki so nagnjene k nastanku krčnih žil ali že imajo krčne žile je priporočljiva telovadba. Hoja, tek in kolesarjenje so še posebno priporočljive telesne aktivnosti pri krčnih žilah. Pri teh vrstah športa krčenje mišic nog namreč potisne stoječo kri nazaj v cirkulacijo. Prav tako je pri osebah, ki trpijo za krčnimi žilami pomembno, da se izogibajo daljšemu stanju ali sedenju. Če je daljše stanje neizogibno, je priporočljivo, da se vmes malo sprehodite. Enako velja pri sedenju – vsakih 20 ali 30 minut vstanite in si s hojo pretegnite noge. Med samim sedenjem ne imejte prekrižanih nog, saj to še povečuje pritisk na venske stene in zaklopke.

Prehranski dodatki, ki pomagajo pri spopadanju s krčnimi žilami:

Vitamini in minerali

cink proti krčnim žilamCink

Cink pomaga pri ohranjanju zdravih ven in je zato zelo priporočljiv za osebe, ki so nagnjene k nastajanju krčnih žil.

 

rutin proti krčnim žilamRutin

Rutin je bioflavonoid. Bioflavonoidi izboljšujejo kapilare in drobne žile, krepijo vene in preprečujejo varikozo.

  

vitamin c proti krćnim žilamVitamin C

Vitamin C pomaga ohranjati vene zdrave. Preprečuje nastajanje krvnih strdkov in pomaga pri cirkulaciji krvi.

 

vitamin E proti krčnim žilamVitamin E

Vitamin E pripomore k izboljšanju krvnega pretoka v nogah in rokah.

 

Drugi dodatki

Bromelain zavira astmoBromelain

Bromelain pomaga pri razgrajevanju fibrina – proteina, ki nastaja pri krvnih strdkih.

 

vlaknine proti krčnim žilamPsilium

Psilium ali indijski trpotec je izjemna vlaknina, ki čisti črevesne stene ter pripomore k lažjemu iztrebljanju. Na ta način zmanjšuje pritisk, ki nastane med odvajanjem blata in na dolgi rok preprečuje pojav krčnih žil, ki bi nastale zaradi naprezanja pri iztrebljanju.

Zelišča

ginko biloba proti krćnim žilamGinko biloba

To zelišče izboljšuje krvni obtok in tako preprečuje nastajanje krčnih žil.

 

božje drevesce proti krčnim žilamBožje drevce

Božje drevce je priljubljeno zdravilo za krčne žile. Če ekstrakt božjega drevca jemljete v kapsulah ali tabletah, lajša težave, ki jih povzročajo krčne žile.

 

gotu kola proti krčnim žilamGotu kola

Naravni zdravilci s tem zeliščem že stoletja zdravijo vnetja in otekline, ki nastanejo zaradi krčnih žil.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Cink: 15 – 30 mg / dan

Bromelain: 500 – 750 mg 2krat ali 3krat / dan

Ginko biloba: 60 mg 3krat / dan

Božje drevce: 470 mg do 3krat / dan  

Gotu kola: 500 mg do 3krat / dan

Psilium: 7 gramov 3krat / dan    

Rutin: 500 mg po 2krat / dan                  

Vitamin C: 1500 mg / dan

Vitamin E: 400 IE po 3krat / dan

 

Viri:

▪ Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

▪ Mindsel, E. (2010), Vedno zdravi. Z vitamini, minerali, zelišči in zdravo hrano. Ljubljana: Mladinska knjiga.

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.