HEMOROIDI

Hemeroidi ali zlata žila so žilni vozlički v steni danke in zadnjika. Gre za razširitve varikoznih ven, podobno kot v primeru krčnih žil. So pogosta težava v času staranja in ob telesni nedejavnosti. V hujših primerih se mora hemoroide zdraviti kirurško, večinoma pa se da bolezenske znake zavirati z ustrezno prehrano, življenjskim stilom in prehranskimi dodatki. Hemoroidi so zelo pogosti. Kar štirje od petih evropejcev oziroma evropejk se bo v življenju srečalo z hemoroidi.

Znaki in Simptomi

Simptomi hemoroidov so zelo neprijetni in vključujejo srbenje danke in zadnjika, pekoče občutke, bolečine, vnetje, draženje, zatekanje, krvavenje in mezenje. Oseba, ki ima hemoroide lahko opazi tudi svetlo rdečo kri v blatu, na toaletnem papirju in v toaletni školjki.

Vzroki

Vzroki za nastanek hemoroidov so podobni kot pri pojavu krčnih žil. So posledica slabih venskih sten ali napake pri zaklopkah, ki preprečujejo, da bi kri tekla nazaj. Vene se razširijo in postanejo manj učinkovite, zaradi česar tekočina iz ven prodira v okoliška tkiva.

Venski sistem, ki oskrbuje danko nima zaklopk, kar povzroči povečan naval krvi v rektalnem področju. To vodi v oblikovanje hemoroidov. Dejavniki, ki povečajo tveganje za nastanek hemoroidov so pritisk v trebušnem predelu, ki je posledica napenjanja in iztrebljanja; zaprtje; nosečnost; kašljanje; kihanje; bruhanje; telesni napor ali ciroza jeter. Tveganje na nastanek hemoroidov povzroča tudi povečan pritisk med odvajanjem blata, ki je posledica prehrane s premalo vlakninami, driske ali predolgega stanja ter sedenja. K nastanku hemoroidov lahko pripomore tudi genetika, bolj podvržene k tej bolezni pa so ženske. To nakazuje, da lahko na razvoj bolezni vplivajo tudi hormoni.

Dieta

K nastanku hemoroidov bistveno pripomore prehrana z malo vlakninami in veliko procesirane hrane. Osebe, ki zauživajo hrano, ki vsebuje malo vlaknin se med iztrebljanjem blata običajno bolj napenjajo, saj je njihovo blato trše in manjše in ga je težje izločiti. Takšno napenjanje povzroči povečan pritisk v trebušnem predelu kar ovira pretok venske krvi, povečuje zastoje navalov krvi v medeničnem področju in znatno ošibi vene. To vodi v nastanek hemoroidov.    

Najboljša preventiva za hemoroide je prehrana z visoko vsebnostjo vlaknin. Zelenjava, sadje in stročnice pospešujejo peristaltiko oziroma normalen ritem krčenja črevesja pri prebavljanju, ki ostanke hrane nato potisne do danke, da jih izločimo. Poleg tega vlaknine vsrkajo vodo in oblikujejo želatinasto snov, ki ohranja iztrebke mehke, debele in velike. Tako obliko blata je lažje izločiti, zato napenjanje med iztrebljanjem blata ni potrebno. Preventivna prehrana za osebe s hemoroidi bi morala prav tako vsebovati velike količine hrane, ki je bogata s flavonoidi, saj ti krepijo vene. Veliko flavonoidov vsebuje črni ribez, citrusi, češnje in borovnice. To sadje jejte v obilici. Nekatere vrste hrane so za hemoroide zelo dražeče. To so predvsem pekoče in začinjene jedi (na primer čili, poper), ki se jih moramo izogibati. Če imamo hemoroide se moramo vsak dan veliko gibati, saj telesne dejavnosti krepijo vene. Zelo koristna je lahko telovadba za danko. Stiskajte in sproščajte mišice zadnjika od 20 do 30 – krat na dan.    Poleg prehrane, ki predstavlja preventivo pred nastankom hemoroidov in je tudi del zdravljenja, ter telovadbe si že nastale hemoroide lahko lajšamo s toplo sedečo kopeljo. Predel medenice potopimo v prijetno toplo vodo. Priporočljiva temperatura je od 37 do 40⁰ C. To pomiri srbečico, draženje in bolečino. V lekarni obstajajo izvlečki iz hrastovega lubja, nepozebe in kamilice. Ta zelišča so zelo primerna za sedečo kopel. Poskušate lahko tudi z aromatično sedečo kopeljo. V mlačno sedečo kopel dodajte približno pet do deset kapljic olja čajevca, zmešanega z nekaj smetane. Kopajte se največ 15 minut in pri tem pazite, da si ne prehladite mehurja.

 Pri bolezni lahko pomagajo tudi hladni polivi po danki po vsakem odvajanju blata. Zavirajo srbež in zapirajo majhne in poškodovane žile. Hladne polivke izvajajte z glavo prhe in mehkim vodnim curkom, ne smete pa uporabljati umivalne krpe.

Prehranski dodatki, s katerimi si lahko pomagamo lajšati hemoroide:

Vitamini in minerali

kalcij deluje proti hemeroidomKalcij

Kalcij uravnava pravilno strjevanje krvi in preprečuje raka na danki. Kot preventivo se ga priporoča tudi pri hemoroidih. Zaradi boljšega vsrkavanja ga jemljite skupaj z magnezijem.

 

rutin proti hemeroidomRutin

Rutin je bioflavonoid. Bioflavonoidi dajo značilno barvo agrumom in zelenjavi. Pomembni so, ker krepijo vene in izboljšujejo kapilare in drobne žile.

 

vitamin c proti hemeroidomVitamin C

Vitamin C pomaga pri celjenju ter uravnavanju strjevanja krvi, kar je pomembno pri pojavu hemoroidov.

 

vitamin E proti hemeroidomVitamin E

Tudi vitamin E pomaga pri celjenju in uravnavanju strjevanja krvi.

 

Zelišča

božje drevesce je zdravilo za hemeroideBožje drevce

To zelišče je priljubljeno zdravilo za hemoroide. Raztopino iz božjega drevca nanašajte neposredno na vnete hemoroide. Ekstrakt božjega drevca lahko jemljemo tudi v obliki kapsul.

 

vlaknine zmehćajo blato in pomagajo pri hemeroidihPsilium

Psilium ali indijski trpotec čisti črevesne stene ter zmanjšuje pritisk v zadnjiku.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Božje drevce: 470 mg tableta do 3krat / dan

Kalcij: 1500 mg / dan

Magnezij: 750 mg / dan

Psilium: 7 gramov 3krat / dan

Rutin: 500 mg kapsula 2krat / dan

Vitamin C: 3000 – 5000 mg / dan

Vitamin E: 600 IU / dan

Viri:

▪ Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

▪ Mindsel, E. (2010), Vedno zdravi. Z vitamini, minerali, zelišči in zdravo hrano. Ljubljana: Mladinska knjiga.

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.