POVEČANA PROSTATA

Prostata je majhna moška spolna žleza v obliki kostanja. Leži med sramno kostjo in danko, neposredno pod sečnim mehurjem. Skozi prostato teče sečnica, čez katero se izločata seč in semenska tekočina. Prostata tvori izločke, ki so del semenske tekočine in izločke, ki varujejo spodnja sečila pred vnetji. Med orgazmom prostata, skupaj s semenskimi mešički, s krčenjem svojih mišičnih vlaken potiska semensko tekočino v sečnico in zagotovi bistven del njenega volumna. Izločki prostate so izjemno pomembni za uspešno oploditev jajčeca.

Prostata v življenju posameznika lahko povzroča velike težave. Najpogostejša oblika bolezni prostate je povečana prostata ali benigna hiperplazija prostate (BHP). Povečana prostata ima za posledico predvsem povečan pritisk na sečnico in s tem motnje v odtekanju seča iz mehurja. BHP se navzven kaže kot oslabitev curka pri uriniranju, nočno uriniranje, pogostejše dnevno uriniranje, težaven začetek uriniranja, prekinjajoč curek uriniranja, občutek nepopolnega izpraznjenja mehurja in kapljanje seča po zaključku uriniranja.   

BHP je izjemno pogosta bolezen. Tekom življenja naj bi prizadela kar 50% moških. Pojavnost bolezni narašča s starostjo: v 30. letih naj bi imelo težave s povečano prostato od 5 – 10% moških, v starosti nad 85 let pa povečana prostata prizadene več kot 90% moških.

Ob rojstvu prostata tehta le nekaj gramov ter nato raste še celo življenje. Benigna hiperplazija prostate sama po sebi običajno ne pomeni večje nevarnosti in se običajno tudi ne razvije v raka prostate. Povzroča pa neprijetne simptome, ki negativno vplivajo na kvaliteto življenja posameznika.

Znaki in Simptomi

Glavni simptomi povečane prostate so povezani z praznjenjem mehurja. Uriniranje je pogostejše, potreba po uriniranju se prične pojavljati tudi večkrat na noč, uriniranje je omahljivo in nestalno, zmanjšana je tudi moč in hitrost curka seča. Bolezni prostate ne moremo diagnosticirati sami. Nujno potreben je pregled pri zdravniku, ki potrdi povečano prostato oziroma benigno hiperplazijo prostate. Podobni simptomi so namreč lahko tudi znaki raka prostate, zaradi česar je izjemno pomembno, da ugotovimo kaj je pravi vzrok zdravstvenih težav. Tudi če so simptomi bolezni zelo blagi, je zgodnje zdravljenje izjemno pomembno. V nasprotnem primeru povečana prostata lahko povsem zapre prehod urina, povzroča vnetje sečil, sečne kamne in celo okvaro ledvic. To je lahko tudi življenjsko nevarno, zato je primerno, da se bolezen zdravi od začetka.

Vzroki

Vzroke povečane prostate oziroma benigne hiperplazije prostate je mogoče iskati v hormonskih spremembah, ki pridejo s starostjo. Šlo naj bi predvsem za zmanjševanje moškega spolnega hormona, na pojav bolezenska stanja pa vplivajo tudi genetski dejavniki in življenjski stil.

Dieta in drugi ukrepi, ki pomagajo obvladovati simptome bolezni

Prehrana se je izkazala kot zelo pomemben dejavnik pri zdravju prostate. Jejte polnovredno, nepredelano hrano (polnozrnate žitarice, stročnice, zelenjavo, sadje in oreščke). Vsak dan je priporočljiva ¼ skodelice surovih sončničnih ali bučnih semen ter veliko soje. Jejte paradižnik, špinačo, ohrovt, mango, brokoli in razno jagodičevje. Zmanjšajte vnos alkohola (posebno piva), kofeina, maščob, močnejših začimb in sladkorja. Ti ukrepi pomagajo obvladovati lažje oblike motenj BHP. Priporočljivi so tudi rastlinski izvlečki korenine kopriv, palmete in buče ter  razni prehranski dodatki. V izrazitejših oblikah se posledice bolezni zdravi z zdravili, ki jih dobimo na recept; v najhujših in nevarnejših primerih pa je potreben operativni poseg, pri katerem odstranijo odvečno tkivo in sprostijo pritisk na sečnico.

V vsakem primeru, ne glede na stopnjo težav, ki jih imate je pomembno, da pijete veliko vode. Na ta način izpirate bakterije, ki morda povzročajo infekcije sečil. Te namreč poslabšajo zdravje prostate. Raziskovalci menijo tudi, da je povečana prostata pogostejša pri moških, ki so predebeli. Če imate prekomerno težo shujšajte. Vaša prehrana naj vsebuje le malo maščob in veliko sadja, zelenjave, semenk in stročnic.

Prehranski dodatki, s katerimi si lahko pomagate:

V zadnjem času se je izkazalo, da so naravna zdravila skoraj enako učinkovita kot nekatera sintetična, ki jih ob bolezni predpisujejo zdravniki.

Vitamini in minerali

Cink in B6 za zdrvje protateCink in vitamin B₆

Cink je zelo priporočljiv mineral za zdravje prostate. V žlezi so zbrane velike koncentracije cinka, ki je pomemben tudi za vzdrževanje moškega reproduktivnega sistema. Cink je tudi znan spodbujevalec imunosti in preprečuje infekcije sečil, ki dražijo prostato. Vitamin B₆ je priporočljiv, ker izboljšuje vsrkanje cinka.

Zelišča

bučno olje ima eliko cinka in je dobro za prostatoBučno olje

Bučne semenke imajo diuretične lastnosti. Uporabljali so jih že Indijanci pri bolezenskih znakih povečane prostate. Lajšajo vse znake bolezni, poleg tega pa so odličen vir cinka, ki ga je veliko v prostati.

Jagode pritlikave palme za prostatoJagode pritlikave palme

Ta rastlina je že dolgo poznana med Indijanci in neposredno vpliva na povečano prostato. Zmanjšuje vnetje in bolečino ter pomaga k učinkovitemu praznjenju mehurja. Dodatki tega zelišča skoraj za polovico zmanjšajo pogostost vstajanja ponoči zaradi uriniranja, povečujejo odvajanje urina in na ta način zmanjšujejo zastajanje seča v mehurja. Rastlina deluje protivnetno. Izvlečki so na voljo v kapsulah in so izjemno priporočljivi za vse moške, ki imajo težave zaradi povečane prostate.

koprive zazdravo prostatoKopriva

Kopriva je znana kot zelišče, ki izboljšuje znake benigne hiperplazije prostate. Jemljite jo v obliki izvlečka korenine koprive.

 

listi rastnine bachu za zdravo prostatoListi rastline buchu

To zelišče je v mnogih pripravkih za zdravljenje prostate. Deluje dezinfekcijsko, preprečuje infekcije in vnetja sečil. Je tudi rahel diuretik, kar pomeni, da spodbuja odvajanje urina in na ta način preprečuje zastajanje seča v mehurju.

lubje Pygeum africanum za zdravo prostatoPygeum africanum

To je zimzeleno drevo, ki ima zdravilno lubje. Vsebuje naravne protivnetne snovi, ki zavirajo nastajanje prostoglandinov. To so hormonom podobne snovi, udeležene pri vnetnih procesih.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Cink: 15 – 50 mg / dan

Ekstrakt lubja pygeuma africanum: 50 mg / dan

Izvleček jagod pritlikave palme: 150 mg / dan

Izvleček Koprivine korenine: 300 – 600 mg / dan

Vitamin B₆: 50 mg / dan

Vitamin C: 2 kapsuli / dan – priporočljiv je zaradi antioksidativno zaščito

 

Viri:

▪ Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

▪ Mindsel, E. (2010), Vedno zdravi. Z vitamini, minerali, zelišči in zdravo hrano. Ljubljana: Mladinska knjiga.

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.