USTNI ZADAH ALI HALITOZA

Če ste kdaj jedli česen ali čebulo ali pa ste stali poleg nekoga, ki je imel česen ali čebulo za malico,  gotovo veste, da nekatera živila proizvedejo kisel in močan ustni dah. Določena živila, ki so ostra in pikantna vsebujejo žveplove spojine, za katere je značilen izjemno slab vonj. Te spojine se nato sprostijo v ustni votlini, poleg tega pa pridejo tudi v krvni obtok in do pljuč. Tudi, če si po takšni hrani umijete zobe in grgrate ustno vodo, boste pri izdihovanju oddajali vonj žvepla, dokler se hrana, ki je povzročitelj zadaha, popolnoma ne presnovi. Presnova pa je proces, ki lahko traja tudi do štiriindvajset ur. Slab zadah, ki je posledica z žveplovimi spojinami bogate hrane, nas lahko v družbi spravi v zadrego in je neprijeten za naše sogovornike, vendar pa ne predstavlja nevarnosti za zdravje. Neprenehen ustni zadah, ki kar vztraja in vztraja pa po drugi strani predstavlja zdravstveni problem. Ustni zadah takšne vrste medicinsko imenujemo halitoza in je opozorilni znak, da v našem telesu nekaj ni v redu.

Znaki in Simptomi                         

Znak halitoze je neprijeten ustni zadah, ki se čuti vsakokrat, ko oseba izdihne ali govori.

Vzroki

V mnogih primerih je slab zadah opozorilni znak, ki nam sporoča, da naša ustna higiena ni dovolj dobra. Če svojih zob po obroku ne umijemo (dobro), se bakterije v ustni votlini hranijo z delci hrane, ki ostanejo v ustih. Žveplo je stranski proizvod pri hranjenju bakterij,  ki povzroči slab zadah. Sčasoma te bakterije povzročijo zobno gnilobo in bolezni dlesni, to pa so bolezni, ki vodijo k še bolj izrazitim težavah s slabim ustnih zadahom ali halitozo.

V primeru,  da redno in dobro skrbite za ščetkanje zob in uporabljate tudi zobno nitko in strgalo za jezik je mogoče, da se vzrok za slab ustni zadah ali halitozo skriva v zastrupljenosti vašega telesa. Nepravilna in slabo kakovostna prehrana ter slabo delujoč prebavni sistem lahko pripelje do kopičenja snovi v telesu, ki bi se morale izločiti. To se lahko odraža v obliki slabega ustnega zadaha. V primeru, da ste zaprti (ljudje s slabim načinom prehranjevanja imajo pogosto to težavo), se strupi ne morejo izločiti z blatom. Telo skuša zato izločiti vsaj nekaj toksinov na druge načine, tudi z izdihovanjem, kar pa povzroči slab ustni zadah. V tem primeru vam lahko pomaga očiščevalni program, ki vključuje spremenjen način prehranjevanja. S čiščenjem telesa boste izločili toksine, s tem pa tudi vzrok slabega ustnega zadaha. Vzrok za ustni zadah ali halitosis se lahko skriva tudi v neodkritih okužbah grla. Najpogosteje so povzročitelji v takšnih primerih angina (tonzilitis) in sinusitis (vnetje sinusov). Angina ali sinusitis je lahko posledica alergije na hrano ali alergije na zračne alergene in ostale alergene v okolju. Alergeni spodbudijo nastajanje sluzi in nosnega izcedka, zamašen nos in razdražena sluznica v grlu pa vodi v slab zadah. Pomembni in pogosti dejavniki, ki povzročajo slab ustni zadah so tudi vnetja zobnih kanalov (granulomi) in amalgamske zalivke ter karies na zobeh. Možen vzrok za slab zadah je tudi prepogosta uporaba antibiotikov. Antibiotiki lahko izničijo dobro floro v ustni votlini, to pa pripelje do razraščanja slabih bakterij, ki povzročajo slab zadah. Pogost vzrok za slab zadah je tudi želodčna okužba z bakterijo H. Pylori. Spremljajoči znaki okužbe so še bolečine v želodcu, napihnjenost in slabost. Okužbo vam diagnosticira gastroenterolog, zdravi pa se jo z antibiotiki. Po uspešnem zdravljenju bi morali simptomi in s tem tudi slab zadah postopoma izginiti.

Prav tako se vzrok za halitozo lahko skriva v očitno škodljivem, a še vedno pogostem kajenju. V redkih primerih je slab zadah lahko znak resnejše bolezni, na primer diabetesa, bolezni jeter in ledvic. Če slabega ustnega zadaha nikakor ne morete preprečiti z nobenim ukrepom in nasvetom, obiščite svojega zdravnika in zobozdravnika. Priporočljiv je tudi obisk pri holističnem zdravniku.

Dieta in življenjski slog

Obroki osebe z ustnim zadahom morajo biti osnovani predvsem tako, da so bogati z vlakninami iz različnih živil. Priporočljivo je, da jeste veliko polnozrnatih žitaric ter surove ali le malo kuhane zelenjave in sadja. Priporočljiv je tudi fižol, oreščki in semena. Takšno prehranjevanje bo izboljšalo vašo prebavo, s tem pa se bodo iz telesa izložili toksini, ki so povzročitelji slabega zadaha. Poskrbite, da boste na vsaki dve uri spili kozarec vode. Voda bo pripomogla k temu, da bo vaše odvajanje blata redno, obenem pa dovoljšen vnos tekočine pripomore tudi k izločanju strupov iz telesa. Uživajte veliko peteršilja. Peteršilj je zelišče, ki je že od nekdaj poznano kot rastlina, ki izboljšuje ustni dah. Peteršilj je izredno bogat s klorofilom, ta pa poskrbi za nevtralizacijo vonja v krvnem obtoku in v pljučih. Dobri viri klorofila so še zelenolistna zelenjava, vodna kreša ter lucerna. Vnesite ta živila v svoje obroke.

Za dobro zdravje ustne votline sta ključna vitamina A in C. Vitamin A lahko v telo vnesete z živili oranžne in zelene barve – priporočljivi so korenčki, ohrovt, buče, sladki krompir in špinača. Vitamin C pa boste dobili z uživanjem različnih agrumov. Jejte tudi fermentirana živila, ki vsebujejo naravno prisotne probiotične bakterije. Kislo zelje, probiotični jogurti in kefir so odlična živila, ki pripomorejo k zdravem črevesju, k zdravi sluznici in k zdravem ravnovesju bakterij v ustni votlini.

Izogibajte se hrani, ki za prebavo potrebuje dolgo časa. Iz jedilnika izločite rdeče meso, ocvrto ter procesirano in sladko hrano. Takšna hrana namreč povzroča tako zaprtje kot slab ustni zadah. Iz prehrane prav tako izločite živila, ki povečujejo tvorbo sluzi. Sluz namreč upočasni pretok odpadnih snovi skozi črevesje. Problematična živila so mlečni izdelki, izdelki iz prečiščene bele moke, čokolada ter banane. Ne jejte sladkorja, ta pripomore k nastanku kariesa ter ruši ravnovesje bakterij v ustni votlini. Živila, ki naravno povzročijo slab zadah so česen, čebula, zorjen sir in meso. V kolikor vas moti slab zadah, ki je posledica teh jedi, omejite njihovo uživanje.

Če ste pogosto zaprti je priporočljivo, da se tri dni postite in uživate le zelenjavno – sadne sokove. Na ta način boste iz telesa odstranili neprebavljeno hrano. Poudarek pri postu naj bo na zelenih napitkih, ki so iz zelenjave. Sokovom iz sladkega sadja se izogibajte, saj boste na ta način v telo vnesli preveč sladkorja. V kolikor boste imeli še vedno težave z zaprtjem, v napitek zjutraj primešajte še žličko lanenih semen, ki ste jih čez noč namočili.

Poleg prehrane je izjemno pomembna ustna higiena. Po vsakem obroku si ščetkajte zobe, uporabljajte zobno nitko ter strgalo za jezik, kjer so pogoste obloge, ki povzročajo slab ustni zadah. Uporabljajte čim bolj naravne zobne paste, sestavljene iz zelišč. Namesto ustne vode uporabljajte ohlajen rožmarinov in metin čaj. Komercialne ustne vode in zobne paste pogosto vsebujejo kemikalije ter umetna sladila, ki ne pripomorejo k zdravi flori ustne votline.

Prehranski dodatki, s katerimi si lahko pomagate pri ustnem zadahu:

Vitamini, minerali in antioksidanti

Q10Koencim Q – 10

Koencim – 10 pomaga ljudem z vnetjem dlesni. Priporočljiv je vnos 200 mg koencima Q – 10 dnevno.

 

Drugi dodatki

kloreraKlorofil

Po vsakem (večjem) obroku si privoščite žlico klorofila v prahu. Veliko ga vsebujejo alge klorela, spirulina in alfa – alfa kalčki. Ta živila v trgovinah najdete zdrobljena v prah.

 

KsilitolKsilitol

Ksilitol je naravno sladilo, ki preprečuje bakterijam, ki povzročajo slab zadah, da se pričvrstijo na sluznico ust in zob. Ksilitol lahko primešate zobni pasti ali pa ga raztopite v mlačni vodi in uporabite kot ustno vodico. Na dan lahko uporabite od 4 – 12 gramov ksilitola.

ProbiotikiProbiotiki

Posezite po probiotikih v prahu. Raztopite jih v vodi, hitro prežvrkljajte po ustni votlini ter popijte mešanico. Probiotične kulture bodo preprečile pretirano razrast slabih bakterij, ki povzročajo slab zadah ter izboljšale vašo prebavo.

Zelišča

Rožmarin1Meta in rožmarin

Ohlajen čaj mete ali rožmarina lahko uporabite kot ustno vodo. Obe rastlini dobro osvežita dah.

 

Pegasti badelj za zdravo kožoPegasti badelj

Če ste pogosto zaprti, morate verjetno očistiti jetra. Pomagajte si z ektraktom pegastega badlja. Vzemite kapsulo (200 – 250 mg) dvakrat dnevno.

 

PeteršiljPeteršilj

Po vsakem obroku za osvežitev daha v usta kanite pet kapljic ekstrakta peteršilja.

 

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision