ZVIN, IZPAH IN NATEG MIŠICE

Čeprav bo večina ljudi v svojem življenju vsaj enkrat izkusila zvin ali nateg mišice, je razlikovanje med eno in drugo poškodbo redko pravilno prepoznano.

Nateg mišice se pojavi, ko je mišica preobremenjena zaradi prevelike teže ali pretirane rabe. Poškodovana mišična vlakna lahko povzročijo mišični krč, tvorijo mišični vozel ali nabreknejo. Pri nategu mišice ljudje običajno čutijo ostro bolečino, ki jih presune vsakič, ko želijo mišico ponovno uporabiti ali pa jih spremlja otopelo drhtenje oziroma utripanje prizadetega območja. Ko je mišica v krču ali kadar nastane mišični vozel, je bolečina prizadetega mesta največkrat neprestana in precej huda. Najhujši simptomi nategnjene mišice pričnejo počasi izginevati po približno tednu dni, blažja bolečina pa lahko vztraja tudi do približno enega meseca. Nateg je pravzaprav posledica poškodovanih mišičnih vlaken, ki so nategnjena ali natrgana. Pri tem lahko pride tudi do poškodbe kite, saj je ta bistveni del mišice. Nateg mišice imenujemo tudi pretegnjena mišica.

Pri zvinu pa ne gre za poškodbo mišice, temveč je to poškodba ene ali več vezi v sklepu. Vez je skupek fibroznega vezivnega tkiva, ki drži skupaj kosti v sklepu. Kadar je vez preobremenjena, se lahko strga ali pretegne in raztegne iz svojega naravnega položaja. Vez se nategne, pri hujši poškodbi pa se raztrga drobno tkivo v vezivu. Pri zvinu lahko prizadeta oseba v trenutku poškodbe celo zasliši pok oziroma neke vrste tlesk. Če se vezi popolnoma pretrgajo, ne govorimo več o zvinu. Zvini povzročijo takojšnjo in akutno bolečino. Po prvem šoku zaradi akutne bolečine sledi oteklina prizadetega mesta in izjemna občutljivost ter bolečina. V večini primerov prizadetega sklepa oseba zaradi bolečine ne zmore obremeniti s težo. S pravilnim zdravljenjem oteklina izgine postopno v približno enem tednu, sama bolečina pa lahko vztraja še več tednov po zvinu. Poškodovan sklep bo najverjetneje bolj tog in okoren še več mesecev.

 

Izvinimo si lahko kateri koli sklep v telesu, pri poškodbi sklepa pa so pogosto poškodovane tudi mišice (nateg mišic), zato se izraza zvin in nateg pogosto uporabljata skupaj, njun pomen pa je pri ljudeh pogosto pomešan in napačno razumljen.

Izpah pomeni, da so kosti, ki bi se morale v sklepu stikati tako razmaknjene, da sklep ne deluje več. Vzrok je navadno huda poškodba, pri kateri je mehanična sila tako velika, da strga sklepne vezi. Poleg premika kosti se okvarijo tudi sklepna ovojnica, okoliške mišice, krvne žile in živci. Izpahi so lahko prirojeni, lahko se pojavijo pri revmatoidnem artritisu ali pa se pojavijo brez vidnega vzroka pri osebi, ki ima sklep poškodovan še zaradi preteklih poškodb.

Znaki in Simptomi

Značilni simptomi zvina:

▪ izjemna bolečina v trenutku poškodbe, ki se potem razvije v splošno hujšo razbolelost na prizadetem področju

▪ otekanje

▪ razbarvanje sklepa, ki je pokazatelj hujše poškodbe

Značilni simptomi izpaha:

▪ deformiran sklep

▪ izredno boleč sklep

▪ oteklina in pomodrelost

▪ nepremakljivost

Značilni simptomi natega mišice so:

▪ akutna bolečina ob uporabi mišice

▪ nenehno otopelo zbadanje, ko mišice ne uporabljamo

▪ mišični krči in mišični vozli

▪ otekanje

Vzroki

Vzroki zvinov, izpahov ter nategov mišic se skrivajo v preveliki obremenitvi mišic ali vezi. Zelo pogosto se to zgodi pri dvigovanju težjih bremen, pri telovadbi ali pri nesrečah (padec, neroden sestop, nošenje visokih pet…). Za vzroke poškodb je krivo tudi neravnovesje v opozicijskih mišicah ter prehranske pomanjkljivosti, zaradi katerih je posameznik bolj podvržen poškodbam.

Nekateri ljudje so bolj dovzetni za zvine oziroma poškodbe sklepov. Vzroki za to se skrivajo v oslabljenih mišicah ali kitah, ki obkrožajo sklep ali v oslabljenih in ohlapnih sklepnih vezeh. Nekateri se z oslabljenimi mišicami in vezmi okoli sklepov že rodijo. 

Prehrana, življenjski slog ter ukrepanje pri poškodbah

Zvini, izpahi in nategi mišice so precej pogost pojav, vseeno pa lahko sami z nekaterimi preventivnimi ukrepi zmanjšamo možnosti za poškodbo. Priporočljivo je, da telesno vadbo vključite v svoj vsakdan. Ljudje, ki so redkeje telesno aktivni in njihove mišice, sklepi ter kosti niso navajeni športnega gibanja, so bolj nagnjeni k poškodbam. Ob redni vadbi pa je ravno obratno – mišice, sklepi in kosti so bolj odporni in močnejši. Zelo pomembno je, da se pred vsako vadbo tudi dobro ogrejemo. Razgibavanje pred vadbo naj bo nežno in dovolj počasno, da bomo telo dobro pripravili na fizično aktivnost. Raztegnite se tudi po sami vadbi. Pri vadbi sledite tudi zdravi pameti: ne dvigujte uteži, ki so za vas pretežke in ustavite se pri vajah, pri katerih čutite, da greste preko svojih zmožnosti in so pri izvajanju boleče. Če ste se začeli gibati po dolgem času, je to izjemno pozitivno, a začnite postopoma. Vsakih nekaj dni naj bo intenzivnost vadbe močnejša, nikar pa se pretirano ne ženite v začetku.

Takojšnja in učinkovita pomoč za primer zvina, izpaha ali natega mišic

Kadar sumite, da ste doživeli zvin ali ste nategnili mišico, je najbolj učinkovito hitro ukrepanje. Spodaj opisane preproste tehnike bodo olajšale okrevanje, če jih boste izvedli čim prej po poškodbi. Pomagale vam bodo tudi pri lajšanju in krajšanju bolečin.

Pomembno je vedeti, da pri izpahu sklep lahko naravna le zdravnik, saj obstaja možnost kakšnega drugega zloma ali okvare, ki se z nepravilnim naravnanjem izpahnjenega predela lahko še poslabša. Pri sumu na izpah je potrebno slikanje z rentgenom. Kadar sumite, da gre pri vaši poškodbi pravzaprav za izpah, poiščite zdravniško pomoč.

▪ Večina zvinov in nategov mišice se lepo pozdravi v domači oskrbi, v nekaterih primerih pa je vseeno dobro, da odidemo k zdravniku. Če je bolečina izjemno huda in če sklep ni gibljiv, gre lahko za zlom kosti. V takšnem primeru ne bo dovolj počitek v postelji, temveč potrebujete zdravniško oskrbo. K zdravniku odidite tudi, če je poškodovan sklep razbarvan ter če oteklina ne izgine v nekaj dneh. Bodite bolj pozorni v primeru, da ste si poškodovali zapestje ali gleženj.

▪ Ta dva predela sta namreč posebno občutljiva in bolj dovzetna za zlome, zato je ob hujših znakih poškodbe priporočljiv pregled pri zdravniku.

▪ Za zmanjšanje otekline in bolečine na prizadeti del telesa takoj položite led, ki je ovit v plastično vrečko, čez pa položena čista krpa. Tako si poškodovan predel hladite. Če nimate na voljo ledu, bo primeren tudi zamrznjen paket graha ali kaj drugega. Ne glede na to kaj boste uporabili za hlajenje morate biti previdni, da si ledenega paketa ne položite neposredno na kožo. Pred hlajenjem ga ovijte v čisto krpo, sicer lahko poleg zvina ali natega dobite še ozebline. V lekarni so na voljo razni hladilni geli, ki so zelo učinkoviti. Za vsak slučaj jih imejte vedno v hladilni skrinji. Kakršno koli hlajenje poškodovanega mesta vam bo izjemno ublažilo bolečine in otekanje. Priporočljivo je, da poškodovano mesto hladite približno 20 minut, nato pa pred ponovnim hlajenjem naredite 10 – minutni premor.

▪ Kolikor je le mogoče, dvignite poškodovan predel telesa nad višino srca. To bo nekoliko zmanjšalo dotok krvi na prizadeto mesto kar bo zmanjšalo otekanje.

▪ Dvigovanje poškodovanega mesta in hlajenje naj traja približno dan ali dva, potem pa poškodbo izmenično hladite in grejte. Hlajenje je najbolj pomembno takoj in v prvih 30 – tih minutah po poškodbi, kasneje pa poškodovano mesto hladite po potrebi. Pojdite k zdravniku, če oteklina še dolgo vztraja, vi pa ste ob poškodbi pravilno in hitro ukrepali.

Prehrana

Čeprav se način prehranjevanja pri zvinih, izpahih in nategih mišice morda sploh ne zdi pomemben, lahko pospeši celjenje in pomaga pri blažitvi bolečin.

Za dobro obnovo in močne ter vzdržljive mišice in vezi je pomembno uživanje pustih virov beljakovin. Jejte zmerne količine pustega piščančjega mesa, purana ter rib. Pri izbiri živalskih proizvodov bodite pozorni, da izberete kvalitetno, domače meso. V svoj jedilnik vnesite tudi več stročnic, ki so beljakovinsko bogate. Poškodbe velikokrat doprinesejo k tvorbi prostih radikalov, ki pripomorejo k razvoju marsikatere bolezni. Proti negativnim učinkom prostih radikalov se boste učinkovito borili z uživanjem barvitega sadja in zelenjave, ki vsebuje največ antioksidantov. Za manjše otekline in za učinkovito celjenje poškodovanih tkiv je izjemno pomemben dovoljšen vnos vitamina C. V telo ga vnesite z uživanjem agrumov.

Kadar smo zaradi poškodbe primorani ostati doma in v postelji, večino popade malodušje, ki nas lahko privede do tolažilnega prenajedanja. Uprite se skušnjavi, da bi jedli hitro, procesirano in ocvrto hrano. Takšni obroki namreč vsebujejo velike količine soli in sladkorja, kar le prispeva k otekanju in vnetju poškodovanega področja.

Prehranski dodatki, ki se priporočajo pri zvinih, izpahih in nategih mišice:

Vitamini in minerali

MultivitaminiMultivitaminski dodatek

Multivitaminski dodatek bo vaše telo oskrbel z vsemi potrebnimi vitamini in minerali, ki so nujni za dobro celjenje vezi, mišic in tetiv. Pri odmerjanju sledite navodilom za uporabo na izbranem izdelku.

C vitamin hranaVitamin C

Vitamin C je potreben za tvorbo vezivnega tkiva, poleg tega pa deluje tudi protivnetno.

 

Zelišča

Olje arnikeArnika

Arnika je zelo zdravilna rastlina, ki se jo uporablja za blaženje marsikatere zdravstvene težave. Olje arnike bo ublažilo bolečino, modrice in otekanje. Prizadeti del telesa z oljem arnike namažite dvakrat dnevno. V primeru, da je poškodovana tudi koža, rane ne mažite.

BosvelijaBosvelija

Ta rastlina pomaga telesu v borbi z vnetjem. Deluje močno protivnetno.

 

Drugi dodatki

Bromelainustavi vnetje in bolećinoBromelain

Bromelain je encim, ki povsem na naraven način preprečuje in zmanjšuje vnetja.

 

Omega 3Esencialne maščobne kisline

Esencialne maščobne kisline vam bodo pomagale blažiti vnetje v telesu, pospešile pa bodo tudi proces celjenja. Vsakodnevno užijte 1 do 2 žlici mletih lanenih semen, ki jih lahko za zajtrk vmešate v jogurt. Priporočljivo je tudi uživanje ribjega olja v odmerku 5 mg na dan.

GlukozaminGlukozamin

Glukozamin se snov, ki je nujno potrebna za zdrave sklepe, vezi, mišic in tkiv. Glukozamin v telesu najdemo v hrustancu in nekaterih drugih organih. Predstavlja sestavni del celičnih sten in vezivnih strukturnih molekul v celicah. Zaradi tega ima zelo pomembno vlogo pri gradnji sklepov, saj sodeluje pri nastanku kit, vezi, kosti in sklepne tekočine.

msmMSM

MSM je organska oblika žvepla. Ima močne protivnetne učinke. Ta mineral spodbuja zdravje vezi, tetiv ter sklepov.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

Bosvelia: vzemite 1200 – 1500 mg kapsulo z ekstraktom te rastline dva do trikrat dnevno

Bromelain: trikrat dnevno vzemite 500 mg kapsulo med obroki

Glukozamin: vzemite 1500 mg odmerek dnevno

MSM: dodatek vzemite tri do štirikrat dnevno. Vsakokrat lahko vzamete do 1000 mg dodatka.

Vitamin C: vzemite 1000 mg vitamina C dva do trikrat dnevno 

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

http://www.avogel.si/indikacije/zvini.php

http://www.vitalni.si/vsebina/151/0/35/Izpah.html

http://www.avogel.si/indikacije/nateg-misic.php