Tonzilitis – vnetje tonzil

Zdravilna hrana

▪ sveže sadje in sadni sokovi

▪ sveža zelenjava in zelenjavni sokovi

▪ med

▪ morska hrana

▪ polnozrnata živila

▪ mleko

Škodliva hrana

▪ sladkor

▪ bela moka

▪ ocvrta hrana

▪ priboljški

▪ kava in pijače s kofeinom

▪ alkohol

Vnetje zgornjih dihal je povezano z različnimi dejavniki tveganja ter se povečini pojavi v obdobjih zmanjšane imunske odpornosti. Dihala so sestavljena tako, da vdihan zrak iz nosne in ustne votline potuje v žrelo in nato grlo ter iz grla v sapnik in sapnice, naprej pa pot nadaljuje po spodnjih dihalnih poteh, ki se nahajajo v pljučih. Skupaj z zrakom vdihnemo tudi nekaj mikrobov, ki se nahajajo v okolici. Učinkovita obrambna linija proti okužbi z vdihanimi mikroorganizmi je sluznica ter zgornje plasti le te, ki odstranjujejo mikrobe oziroma jim preprečijo vstop v spodaj ležeče plasti dihalnega sistema.

Proti okužbam pomagajo tudi številne žleze, ki izločajo slino in bezgavke, ki skrbijo za normalen odziv imunskega sistema. Tonzile oziroma mandlji, so bezgavke, ki ležijo med sprednjim in zadnjim žrelnim lokom. Kadar močno odpremo usta, lahko loka jasno vidimo. Pri otrocih so mandlji nekoliko večji in jih je po navadi moč opaziti, kadar otroku pogledamo v odprta usta. V obdobju odraščanja se funkcija tonzil zmanjša, prav tako se tudi tkivo mandljev zmanjša. Povečini so mandlji pri odraslih osebah toliko zmanjšani, da jih v žrelu ne vidimo. Vnetje tonzil je pogostejše pri otrocih, vendar imajo tudi nekateri odrasli pogosta, ponavljajoča se akutna vnetja ali kronično vnetje.

Znaki in simptomi

Vnetje tonzil se pri odraslih in otrocih kaže s povečanjem mandljev oziroma oteklino, rdečino, večkrat z bolečnostjo tega predela žrela, lahko so pridružene tudi bele obloge. Otežkočeno je požiranje, ki je lahko zelo boleče, že ob požiranju sline. Skupaj z naštetim se lahko pojavi vročina, glavobol, hripavost ter splošna utrujenost. V hudih primerih vnetja so lahko boleča tudi ušesa, pri otrocih pa lahko pride do bruhanja. V kolikor se pri otrocih pojavi kronični tonzilitis je lahko ta povezan s hujšanjem.

Vnetje lahko poteka v dveh oblikah, kot akutno ali kronično. Akutno vnetje je proces, ko pride do prej naštetih znakov, ki sčasoma izzvenijo in ne puščajo dolgotrajnih posledic. Kronični tonzilitis je stanje, pri katerem so mandlji kronično povečani, z vmesnimi obdobji akutnih poslabšanj. Pojavi se lahko tako pri otrocih, kot odraslih.

Vzroki

Večinoma je vzrok vnetja tonzil okužba z bakterijami. Izmed teh je skoraj v vseh primerih povzročitelj streptokok. Slabe prehranjevalne navade so dejavnik tveganja za okužbo. Večkrat je lahko pred okužbo tonzil prisoten prehlad, tako je potrebno čim bolj izključiti možnosti za prehladno obolenje. Nenadne spremembe vremena lahko vodijo v okužbo, zato se moramo nanje dobro pripraviti. Večkrat je okužba prisotna v hladnih mesecih, čeprav nas lahko doleti tudi poleti. Nezadostna količina spanca je prav tako povezana z več okužbami.

Dieta in druga priporočila

V kolikor je stanje večkrat ponavljajoče se, brez hujših simptomov, lahko veliko naredimo s pravilno prehrano. Premišljeno sestavljena prehrana pomaga tako preventivno kot kurativno, torej kadar se vnetje že pojavi. Poskrbimo lahko za manj ponavljanj oziroma za blažje simptome, zato je dobro, da se o nekaterih živil dodatno poučimo. Ob zelo hudem vnetju je potrebno poseči po antibiotičnem zdravljenju, česar ne gre zanemariti.

V času vnetja se v organizmu nahajajo toksini, ki jih je potrebno očistiti iz telesa. Ker gre za nalezljivo bolezen, ki je precej kužna in organizmu predstavlja breme, mora oboleli ležati v postelji, če je le možno, v svoji sobi. Pomembno je prezračevanje sobe vsaj na dve uri za 10min, takrat se okna odprejo na stežaj.

Oboleli bi moral vsaj za nekaj dni biti le na dieti s sokovi in zadostnimi količinami tekočin. Iz svežih, ekoloških citrusov se pripravi limonada oziroma oranžada, ki jo lahko osladimo z medom. V kolikor je oboleli otrok, ki ne mara teh sokov, lahko uživa sočno sadje, kot so jabolka, grozdje, grenivke, pomaranče, hruške, ananas, breskve ali melone. Navsezgodaj se na prazen želodec priporoča pitje do pol litra tople vode, kar očisti telo. Koristen je tudi klistir, ki ga izvajamo enkrat dnevno.

Po prenehanju glavnih simptomov se oboleli prehranjuje z živili, ki ne zakisajo telesa in vsebujejo proti vnetju koristne snovi. Ta so sveže sadje in zelenjava, polnozrnata živila ter mleko.

Hrana, ki ni priporočljiva

sladkor ni dober za vnetje tonzilSladkor

Poskusite izločiti sladkor iz prehrane. V primeru kroničnega tonzilitisa naredite poskus z enim tednom brez sladkorja in ugotovite, kako sprememba prehrane vpliva na vas. Uživanje sladkorja zmanjša odziv telesa na okužbo.

Bela moka

Veliko živil, ki so polna bela mokaškoduje vnetju tonzilogljikovih hidratov, vsebuje belo moko.  V presnovi se ta živila spreminjajo v molekule, ki zakisajo naše telo, prinašajo pa tudi veliko drugih učinkov, ki negativno vplivajo na prebolevanje okužb. Vplivajo na razrast določenih bakterij v črevesju, ki ne pomagajo v boju proti bakterijam, ne podpirajo pa rasti za zdravje ugodnih črevesnih mikroorganizmov. Uživanje bele moke in izdelkov iz nje je potrebno kar se da omejiti, najbolje pa izločiti iz prehrane vsaj za obdobje poteka vnetja.

ocvrta hrana zvišuje nevarnost za vnetje tonzilOcvrta hrana

Hrana, cvrta na visokih temperaturah v škodljivih maščobah izgubi vse zdravilne lastnosti. Uživamo praktično le prazne kalorije, ki pa nas zaradi vsebnosti škodljivih maščob le zakisajo in ne ponujajo prav nobenih ugodnih učinkov na zdravje. Prekomerno uživanje ocvrte hrane je tudi zdravim osebam odsvetovano.

sladkarije škodujejo pri vnetju tonzilPriboljški

Pri vnetju mandljev boste že tako morali paziti na reden vnos manjših obrokov koristnih živil, v kolikor se temu pridružijo še priboljški, bo sluznica precej razdražena, kar si ne želimo. Poleg tega vsebujejo slani ali sladki prigrizki večinoma snovi, ki smo jih v primeru vnetij odsvetovali.

Gazirane pjače škodujejo pri vnetju tonzilGazirane pijače

Poleg dejstva, da večina gaziranih pijač vsebuje prekomerne količine sladkorja, velja tudi, da vsebuje snovi, ki zakisajo telo. Te v primeru vnetja niso priporočljive za uživanje.

 

Kava in čaj lahko zvišujeta holesterolKava in pijače s kofeinom

Kofein izraža v telesu diuretične učinke. To pomeni, da telo izgublja večje količine vode skozi ledvice, kot bi je sicer. Spodbujanje k izločanju vodi do izsušitve sluznic in zgostitve sluzi, kar pomaga mikrobom, da se lažje razmnožujejo na prizadetem območju.

alkohol škoduje pri venteju mandelnovAlkohol

Alkohol zmanjša delovanje imunskega sistema in poslabša vnetje sluznice, saj jo razdraži in zmanjša njeno funkcijo. Dokler simptomi in znaki popolnoma ne prenehajo, se alkohola ne sme uživati.

Hrana, ki je priporočljiva

sadje in zelenjavaSveže sadje in sadni sokovi

Po dieti s sokovi je priporočeno uživanje sadja vsaj petkrat dnevno, saj tako podpremo svoj imunski sistem. Dobri viri vitaminov in antioksidantov so limone in jagodičevje. Tudi sveže naribano jabolko ponuja ugodne učinke, kadar je vnetju pridružena huda bolečina.

zelenjavni sokovi za zdrave mandelneSveža zelenjava in  zelenjavni sokovi

Od zelenjave, iz katere pripravimo svež sok, se priporoča korenje, kumarice in rdeča pesa. Lahko se pijejo tudi mešanice teh sokov. Poleg zadostne hidracije, telesu s zelenjavnimi sokovi ponudimo vitamine in minerale, ki podprejo delovanje imunskega sistema.

treba je piti veliko tekočin pri vnetju tonzilVoda in nesladkan čaj

Veliko tekočin pomaga obnavljati sluznice in tudi direktno spira vnetne tekočine. Tudi toksini, ki se nabirajo ob vnetju, se ob zadostnem vnosu tekočin lažje in hitreje izločajo iz telesa. Obdobje bolezni se tako skrajša. Nesladkan čaj mora biti pred uživanjem ohlajen na sobno temperaturo, saj lahko vroči napitki razdražijo sluznico. Vanj lahko dodamo nekaj kapljic sveže limone.

med za zdrave mandljeMed

Med obloži sluznico in ima ugoden, pomirjevalen učinek. Prav tako vsebuje blage antimikrobne snovi, ki vplivajo na zmanjšanje rasti bakterij na mestu vnetja. Za še boljše učinke čajno žličko medu zmešamo s ščepcem cimeta, ingverja ali česna.

ribeMorska hrana

Morska hrana je vir omega 3 maščobnih kislin, ki v telesu delujejo antioksidativno, torej pripomorejo k hitrejšemu izločanju toksinov.

 

polnozrnata živilaPolnozrnata živila

Primernejša od živil iz bele moke so polnozrnata živila. Ta vsebujejo več vlaknin, ki poskrbijo za normalno delovanje črevesja in zmanjšajo zakisanost telesa. Prav tako pripomorejo k optimalni sestavi črevesne mikrobiote.

Alpsko mlekoMleko

V primeru vnetja mandljev se je mleko izkazalo kot dobro živilo. V en kozarec prekuhanega mleka je priporočljivo dodati ščepec kurkume in ščepec popra. Takšno mešanico popijemo vsak večer pred spanjem, tri dni zapored. Uživanje mleka čez dan, ko preidemo iz diete s sokovi, je koristno. V prekomernih količinah je sicer uživanje mleka in mlečnih izdelkov odsvetovano, saj v tem primeru povzroča spremembe na sluznicah.

kefir za zdrave mandelneKefir

Kefir je naravni antibiotik, ki poskrbi za normalno sestavo črevesne mikrobiote. V črevesju se namreč nahaja kar 80% celotnega imunskega sistema, tako je zelo pomembno, da ob okužbah poskrbimo za naše črevesje. Priporoča se pitje enega decilitra kefirja zjutraj in zvečer.

Druga priporočila

Koristne zdravilne učinkovine, ki nam pomagajo v boju proti okužbi, se skrivajo v mnogih živilih. Iz njih si pripravimo koristne zdravilne napitke, tekočine za grgranje ali obloge. Sok polovice limete v kozarcu tople vode zmešamo z dvema čajnima žličkama medu in ščepcem soli ter tako pripravljeno tekočino pijemo v postelji po požirkih. Za grgranje uporabimo žajbljev čaj s timijanom in z dodatkom morske soli. Tople čebulne obloge, s katerimi ovijemo vrat, pustimo delovati dokler še čutimo toploto. Blaga masaža vratu čez dan pomaga pri izločanju vnetnih tekočin.

Tople kopeli so koristne, saj telesu prinašajo toploto, ki jo povečini med vnetjem potrebuje. Svež zrak, sproščanje in kratki sprehodi so za obolelega zelo koristni. Operacija tonzil je skrajna možnost, kadar gre za kronični tonzilitis, ki zaradi povečanja mandljev oziroma redno ponavljajočih se vnetij, kljub vsem drugim ukrepom, v preveliki meri negativno vpliva na kvaliteto življenja.

 

Viri

▪ Košnik, M. et al. Interna medicina. Ljubljana. Littera picta. 2011.

▪ Dr. H. K. Bakhru. Diet cure for common ailments. 2011. Jaico publishing house.

▪ Berkoff, F., Schwarcz, J. Foods that Harm, Foods that Heal. The Best and Worst Choices to Treat Your Ailments Naturally. Readers Digest. 2013.