TaiJi Yangsheng Zhang

tečaj taiji s palico

 

TaiJi QiGong s palico – TaiJi Yangsheng Zhang

TaiJi QiGong s palico je precej nov QiGong sistem, zgrajen na modrosti tradicionalne kitajske medicine. Je zelo unikaten in zabaven sistem za učenje, prav tako pa je estetsko zelo všečen. Izvajanje gibov s palico predstavlja zanimiv izziv in ima številne prednosti. Palica omogoča izvajanje nekaterih gibov in položajev, ki jih brez palice ne bi mogli izvajati. Kar pomeni, da TaiJi QiGong s palico omogoča izvajanje nekaterih gibov, ki jih morda niste izvedli še nikoli prej. Na ta način boste telo stimulirali povsem na nov način, kar bo imelo izredno pozitivne učinke tako na vaš um in telo.

.taiji s palicopalica taiji qigong

Te vaje za ohranjanje zdravja v sebi združujejo koncept harmonije med Jin in Jang, človekom in naravo. Vsi gibi v tem sistemu so mehki, počasni in se elegantno izvajajo. Vaje se lahko hitro naučimo, izvajajo pa jih lahko ljudje vseh starostnih skupin in fizične pripravljenosti.
TaiJi QiGong s palico ni borilna veščina (v pravem pomenu besede), saj se palico v tem sistemu ne vihti kot orožje. Ključne tečke za izvajanje TaiJi QiGonga s palico so sledeče:

1. Palica vodi koordinacijo med telesom in duhom (umom)

Kot vozilo človeškega življenja, naše telo predstavlja dinamično celoto, sestavljeno iz krvi, mišic, kosti, živcev, meridianov (energetskih kanalov), notranjih organov itd. Na drugi strani se duh nanaša na mentalne aktivnosti kost so misli, čustva in koncentracija.

Telo in duh se nanašata na koncept Jin in Jang. Za popolno vadbo je treba uskladiti ti dve sili, kar v osnovi pomeni, da mora biti duh v vadbi aktiven toliko kot telo. Jang predstavlja fizični del vadba, kar vključuje držo, gibe in različne načine, kako držimo palico. Jin predstavlja metali del vadbe, kar vključuje notranjo zaznavo, dihanj, misli in vizijo.

V TaiJi QiGong sistemu s palico poskušamo dihanje uskladiti s palico. Ko vihtimo palico mora bit um sproščen, dihanje kontrolirano in telo in duh usklajena.

2. Pas služi kot središče za uskladitev telesa in palice

Ko vadimo TaiJi QiGong s palico, se obračamo, vrtimo, prepogibamo, in raztegujemo iz pasu, ki služi kot središče stabilnosti. 
Ko vadimo ta sistem, moramo sprosti svoj pas in boke, telo pa ohranjamo vzravnano in sproščeno. Gibe usklajujemo z gibi v pasu in jih ohranjamo v harmoniji s palico. Če palico dvignemo, moramo spustiti pas in spustiti Qi v spodnji Dantian (spodnji predel trebuha). Če palico spustimo, moramo okrepiti pas in dvigniti Qi do akupunkture točke Baihui na vrhu glave. Če palico vrtimo v krogu, pas postane sidro, iz katerega se gib izvaja. Vse to nakazuje, kako pomemben in aktiven je pas v tem sistemu.

3. Odnos med gibi palice in masažo

Namen palice ni samo ta, da vodi koordinacijo med telesom in dihanjem. Palica tudi pomaga raztegovati mišice, okrepiti kosti in masirati akupunkturne točke, očistiti meridiane in aktivirati notranje organe. Če premikamo palico in ob tem masiramo trebuh, s tem tudi masiramo notranje organe in jih na ta način tudi krepimo.

4. Obračanje palice

Pot palice mora biti usklajena rotacija, bodisi horizontalno, vertikalno ali v loku.

5. Roke in palica so eno

Kot podaljšek rok palica postane del telesa. V praksi to pomeni, da palico držimo in z njeno pomočjo, vodimo gibe. 
Ta sistem vaj lahko uporabimo, ko celostne režim ali pa posamezne vaje izvajamo na individualni osnovi. S tem, ko naše gibe vodi palica in še posebno s tem, ko se obračamo in vrtimo v pasu, rotiramo in krepimo hrbtenico, raztegujemo zgornji del hrbta in ramena. S temi gibi stimuliramo kroženje Qi-ja in krvi, krepimo kosti, sproščamo mišice in vzpostavljamo ravnovesje med Jin in Jang energijo.

TaiJi QiGong s palico si lahko ogledate v spodnjem videu

Zdravilni učinki vadbe TaiJi QiGong s palico

• Vrtenja telesa v pasu pomaga spodbuditi Dai meridian, ki je odgovorna za dober pretok Qi energije v meridianih in po telesu.

• Gibi, podobni veslanju spodbujajo prebavo in odpravljajo črevesne težave. 
Gibanje gležnja spodbuja nožni-Sanyin meridian in nožni-Sanyang meridian, prav tako pa ureja funkcijo jeter, žolčnika in mehurja.

• Rotiranje ramen preprečuje in zdravi ramenski artritis in zmanjšuje bolečine v ramenih.

• Upogibanje telesa pomaga spodbuditi meridian žolčnika, Chong mai meridian, ter Du in Ren meridain kanale. Ureja jetra in žolčnik, zavira Jang hiperaktivnost jeter in spodbuja obtok Qi-ja in krvi.

• Obračanje v pasu in iztegovanje nog spodbuja Ren in Du meridian, Dai meridaina in nožni Sanyin in Sanyang meridian, kar bo spodbudilo obtok krvi in Qi-ja, poživilo ledvice in okrepilo Jang. Obračanje pasu in izteg nog, poveča fleksibilnost vretenc in kolkov, razteguje mišice v pasu in nogah, kar poveča gibčnost in fleksibilnost.

Vodeni gibi s palico umirjajo um, sproščajo telo in ohranjajo osredotočen duh. Koordinacija med dihanjem in gibi odstranjuje stagnacijo Qi-ja in izboljšuje kapaciteto vdiha.