Kje in kdaj vaditi?

Lokacija je izrednega pomena, ne le zato, da nam pomaga ohranjati mir in spokojnosti v glavi, ampak tudi zato, da lahko večje količine Qi-ja črpamo v svoje telo iz narave. Izbira primernega kraja za bivanje, za pokop mrtvih ali pa za QiGong prakso, je pomembna stvar in s takšnimi vprašanji se ukvarja veda kot je Feng Shui (veter-voda).

Najprimernejši kraj, čas in orientacija za vadbo TaiChi-ja, QiGong-a in Meditacije

Kraj vadbe za spiritualno kultiviranje

Gore se smatrajo kot ogenj (Li) in dvigujejo Qi, medtem ko voda (Kan) pomirja in hladi Qi, vas pelje v bolj harmonično stanje. Če želite imeti harmonični Qi, potem živite ob vodi, na primer ob morju, rekah ali jezeru. Vendar, če želite več Qi-ja, ki bo hranil vaše telo in povečal cirkulacijo Qi-ja za razsvetljenje, poiščite primerno goro.

Pred milijardo leti se je zemlja ohladila iz tekočega razgretega stanja. Ker se zemlja vrti proti vzhodu, se težji elementi, kot so kovine, nabirajo na zahodu. Večja gorovja v Južni in severni Ameriki prav tako pa tudi v Aziji se nahajajo na zahodu. Qi je po navadi močnejši v gorah in bolj harmoničen blizu morja. Iskanje primernega kraja za spiritualno kultiviranje je bil velik izziv, ko so se postavljali Budistični in Taoistični samostani. Primeren kraj lahko znatno skrajša čas pri napredku in končnemu cilju kultiviranja.

Najprimernejši čas za vadbo

Načeloma smemo meditirati ali pa vaditi QiGong in TaiChi ob kateremkoli času, vendar bo vadba imela ob določenih urah večji učinek, saj bo takrat cirkulacija Qi-ja večja. Če vadimo, ko je naravna Qi energija v stanju spremembe, bodisi iz Jin v Jang ali pa obratno, bodo dosežki vadbe znatno večji, saj se isti čas Qi energija spreminja tudi v telesu. Hitreje se staramo in hitreje zbolimo, če je izmenjava Qi-ja ob teh urah neenakomerna.

To so ure, ob katerih so odprta vstopna in izstopna vrata Jina in Janga : 23.00 do 1.00, 11.00 do 13.00, 5.00 do 7.00. To so najboljši časi za vadbo in meditacijo. Vendar lahko regulirate Jin in Jang telesa kadarkoli tekom dneva.

Čeprav čas vadbe ni nikoli strikten, pa je priporočljivo, da začetniki vadijo v skladu z Jinom in Jangom narave. Poleg teh časovnih vrat, ki so primerna za vadbo, lahko vadbo prakticirate tudi zgodaj zjutraj do sončnega vzhoda, drugi najboljši čas je sončni zahod in tretji je opoldan. Meditacija v času poldneva je namenjena, da Jang energijo telesa pripeljemo navzdol v notranjo shrambo, saj je telo ob tem času telo izredno Jang. To je najboljši čas za embrionično dihanje, od poldneva do 14.00, ko je naravni Qi in Qi telesa prešel ekstremno Jang stanje in se pripravlja na ohlajanje. Namesto pred sončnim zahodom, lahko prav tako vadite eno uro pred spanjem.

Orientacija telesa in Qi

Na energijo našega telesa vedno vpliva narava, še posebno kozmična energija, solarna energija, lunina energija in zemljina energija. Zemljina energija vključuje zemeljsko elektromagnetno polje, temperaturo zemeljske sredice, električni naboj oblakov, energijo zraka in energijo vseh objektov tako živih kot tudi neživih. Ko izbirate lokacijo, pomislite na pokrajino, drevesa, vodo in podnebje. Qi zemlje direktno aficira energijo telesa. Kitajska medicina klasificira prednji del telesa Jin in hrbtni del telesa kot Jang. Qi je shranjen spredaj, medtem ko se manifestira zadaj. Zunanji Qi lažje absorbiramo preko sprednje strani, medtem ko ga hrbtni del odbija in zavrača. Da izmenjamo Qi z zunanjim svetom, ga absorbiramo z Jin ter odbijamo in zavračamo z Jang. To je zelo pomembno, kadar delamo z energijo sonca, zemlje in lune.

Sonce (Dan)

Jutranje sonce je nežno, mehko in hranilno in ga z lahkoto absorbiramo v telo. Kasneje tekom dneva se njegova moč ojača, zato ga telo instinktivno zavrača, tako da ga ne absorbira preveč. Sončni žarki ob sončnem zahodu so prav tako mehki in nežni, vendar vzamejo energijo za s seboj, zato je ta čas bolj primeren za ohlajevanje kot hranjenje Qi-ja.

Zemlja (Noč)

Qi, ki prihaja iz zemeljskega magnetnega polja se začne na geografskem južnem polju (magnetični severni pol) in se vrne v zemljo na geografkam severnem polju (magnetični južni pol). Če ste obrnjeni proti jugu boste hranjeni z zemeljskim Qi-jem, medtem ko, če se obrnete proti severu, bo zemeljski Qi zmanjšan, kar vam bo pomagalo, da se boste ohladili.

Luna (noč)

Če ste obrnjeni proti luni tri dni pred polno luno, vse do polne lune, je to odličen čas, da telo nahranite z luninim Qi-jem. Tri dni po polni luni je dober čas za zmanjševanje in sproščanje Qi-ja, medtem ko ste obrnjeni proti luni. Da bi absorbirali več Qi-ja za svojo kultiviranje, morate hraniti (Bu) ali dodajati ogenj. Vendar, če ste že napolnjeni z energijo in potrebujete sprostitev ali pa želite ohraniti nivo Qi-ja ali pa želite, da ga narava celo nekaj vzame. Temu pravimo sprostitev oziroma dodajanje vode.

Da povzamemo:

Za Qi hranjenje (polnjenje) (Bu) (Li)

1. Sončni vzhod – bodite obrnjeni proti vzhodu, da absorbirate Qi sonca

2. Opoldan – bodite obrnjeni proti jugu, da absorbirate Qi zemlje

3. Sončni zahod – bodite obrnjeni proti vzhodu, da preprečite soncu, da izčrpa Qi

4. Noč – bodite obrnjeni proti jugu, da absorbirate Qi zemlje

5. Noč (3 dni pred polno luno) – bodite obrnjeni proti luni, da absorbirate lunin Qi

Preprečevanje Qi polnjenja ali za sproščanje Qi-ja

1. Sončni vzhod – obrnite se proti zahodu, da preprečite polnjenje QI-ja s soncem

2. Opoldan – obrnite se proti severu, da sprostite Qi v zemljo

3. Sončni zahod – obrnite se proti zahodu, da sprostite Qi soncu

4. Noč – obrnite se proti severu, da sprostite Qi v zemljo

5. Noč (2-3 dni po polni luni) – obrnite se proti luni, da ji sprostite Qi