Medicinski QiGong  

Medicinski QiGong – Daoistični QiGong za regulacijo notranjih organov : pljuča, ledvice, jetra, srce, in vranica.

medicnski qigong - daoistični qigong

Medicinski Qigong oz. Daoistični QiGong je sistem vaj, namenjen krepitvi in negovanju zdravja  notranjih organov. Osnovan je na teoriji petih elementov. Elementi se nanašajo na specifične Jin in Jang organe. Ta izjemen sistem regulira in harmonizira Jin in Jang energijo v telesu in omogoča prost pretok Qi-ja od enega do drugega organa. Sistem je narejen iz petih različnih vaj, ki se osredotočajo na posamezne organe.

Vsak element (zemlja, les, voda, kovina, ogenj) je povezan z določenim organom v telesu. Pet daoističnih vaj tako deluje na elemente v telesu in na ustrezne organe. Medicinski QiGong upošteva, da je zdravje notranjih organov vsaj tako pomembno  kot zdravje naših kosti in mišic. Vsaka vaja v sistemu je narejena tako, da raztegne meridiane (energetske kanale) in zmasira notranje organe. Za ta QiGong sistem je značilno, da direktno vpliva na tkiva v telesu in ima skoraj takojšni učinek. Vaje lahko izvajamo v sklopu, pa tudi ločeno, če želimo delovati na konkreten  organ.

 

Pet daoističnih vaj delimo na dva sklopa. Prvi del vaj se osredotoča na Jang energijo petih elementov, drugi del pa na Jin energijo petih elementov. Najprej se sistem osredotoča na Jang energijo in s tem na organe, odgovorne za prebavo in transformacijo hrane v Qi in Kri. Ker so ti organi med seboj povezani, nanje delujemo z eno samo vajo v QiGong sistemu.

Jin energija je povezana s funkcijo regulacije in shranjevanja Qi-ja, zato je sestavljena iz petih različnih vaj, pri katerih  je naša pozornost na posameznih organih.

Pet daoističnih Jang  vaj

Namen teh vaj (vaje) je aktiviranje organov in meridianov. Akcija pumpanja (trebušno dihanje) imitira in podpira delovanje peristaltike, naravno širjenje in krčenje prebavnega sistema. To v prebavilih poveča pretok Krvi in Qi-ja in okrepi izločanje strupov iz telesa. Ker je pozornost na prebavnem sistemu, je ta vaja odlična za vse, ki imajo kronične težave s prebavo.

Pet daoističnij Jin vaj

Pet doaističnih Jin vaj se osredotoča na vsak posamezen element in s tem na vsak ustrezen organ. To omogoča  globlje čiščenje, krepitev in regulacijo notranjih organov. Čeprav je te vaje mogoče izvajati ločeno, ponujajo največ pozitivnih učinkov, če jih izvajamo skupaj. QiGong vaje, narejene za vsak element posebej, povečajo pretok Jing, Qi in Shen energije, kot tudi pretok Krvi do posameznih organov. QiGong vaje se začnejo z elementom Kovine, ki ga povezujemo z organom Pljuč, sledi element Vode, ki ga povezujemo z Ledvicami, Les z Jetri, Ogenj s Srcem in Zemljo z Vranico.

Iz osebnih izkušenj lahko zagotovim, da je ta QiGong sistem precej enostaven  ali vsaj lažji od mnogih drugih sistemov, a ima kljub temu neverjetne učinke na telo. QiGong sistem deluje zdravilno in  preventivno. Vsekakor so učinki na splošno počutje osupljivi ! Če se želite seznaniti s QiGongom in če bi radi vzeli zdravje in počutje v svoje roke, je Medicinski QiGong natanko to kar ste iskali.

Zaporedje vaj:

Čiščenje telesa

 1. Metanje krogle
 2. Spuščanje droga v zemljo
 3. Tresoči konj

Zbiranje Qi-ja

 1. Glajenje brade (mikrokozmična orbita)
 2. Dao Jang (vaja za prebavila)
 3. Dviganje in spuščanje Qi-ja
 4. Pljuča
 5. Ledvice
 6. Jetra
 7. Srce
 8. Vranica
 9. Centriranje

Čišščenje Qi-ja

 1. Prenašanje žoge