STRIJE V NOSEČNOSTI

Nosečnost je čas veselja, obenem pa je to le redko obdobje, ko se ženska dobro in udobno počuti. Verjetno obstaja toliko različnih kombinacij težav, povezanih z nosečnostjo, kot je samih nosečnic. Kljub temu je večini neprijetnostim skupen vzrok težav. To so najpogosteje hormonske spremembe, prehranske pomanjkljivosti (že obstoječe ali pridobljene v času nosečnosti zaradi potreb ploda) ter pritisk na kosti in notranje organe zaradi teže razvijajočega se otroka.

Če ste noseči, so pomembni redni pregledi pri zdravniku, ki bo spremljal vaše zdravje in zdravje vašega otroka ter bil pozoren na morebitne težave. Redno spremljanje pri zdravniku je marsikateri ženski in razvijajočemu otroku pomagalo preprečiti raznorazne zdravstvene težave, pa tudi resnejše probleme je mogoče uspešneje zdraviti, če jih zgodaj prepoznamo. Ne glede na to, kako pomembna je uradna medicina pri spremljanju zdravja nosečnic in njihovih otrok, pa po navadi nudi le malo odgovorov pri soočanju s vsakdanjimi neprijetnostmi in neugodjem, ki ga doživljajo noseče ženske. V tem času se mnogi nežni naravni pristopi dobro izkažejo. Čeprav so močna zelišča ali druge oblike zdravljenja velikokrat premočni za otroka, holistična medicina ponuja še veliko drugih strategij, ki bodo prispevale k boljšemu počutju nosečnic. Vsi navedeni ukrepi v tem članku so popolnoma varni za nosečnico in otroka, vseeno pa obvestite svojega zdravnika ali babico o prehranskih dopolnilih, ki jih jemljete.

Znaki in Simptomi

Med nosečnostjo telo doživlja številne spremembe. Nekatere so povsem običajne, pri nekaterih pa je potrebno postati pozoren. Takoj pokličite zdravnika, če ste pričeli krvaveti, če vas neprestano boli trebuh in imate krče, če doživljate izjemno in neprestano jutranjo slabost v prvem tromesečju nosečnosti ter slabost in bruhanje, ki se pojavita po prvem tromesečju. V redkih primerih je zaskrbljujoče tudi zastajanje vode in otekanje. Vsi našteti simptomi spremljajo marsikatero nosečnico in največkrat ne pomenijo nobene nevarnosti, vseeno pa o njih raje obvestite zdravnika.

STRIJE

Strije so pravzaprav poškodbe vezivnega tkiva, ki nastanejo kot posledica prehitrega raztezanja kože. Običajno se pojavijo na koži v predelu trebuha kot posledica hitre spremembe v telesni teži. Nosečnice so strijam še posebno izpostavljene, saj je koža pri marsikateri premalo prožna, raztezanje v predelu trebuha pa veliko. Koža se najprej v kratkem času precej raztegne, nato pa po porodu hitro sprosti. Na začetku so strije svetle ali rdeče barve, kasneje pa postanejo bele. Povečajo se s časom, ko postanejo tudi bolj vidne.

Prehrana in prehranski dodatki

Za zdravo kožo se priporoča uživanje pšeničnih kalčkov ter hladno stiskana olja, ki jih uporabljajte na solatah ali testeninah. Vitamin E v takšni hrani spodbuja zdravje in prožnost kože. Esencialne maščobne kisline, bistvene za zdravo in lepo kožo se nahajajo v ribah, lanenih semenih, lanenemu olju ter drugih hladno stiskanih oljih.

E oljeOlje vitamina E

Olje si vsakodnevno namažite na prizadete dele kože. Olje uporabljajte tudi na predelih, kjer se strije še niso pojavile, če se je koža precej raztegnila.

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision