ABSCESI IN TURI NA KOŽI

Absces (tudi kožni ognojek ali kožni absces) je okužba kože, za katero je značilen omejen skupek gnoja, ki se lahko pojavi na katerikoli površini kože. Kaže se kot boleča, občutljiva, čvrsta ali mehkejša oteklina. Manj ljudi ve, da se absces lahko pojavi tudi znotraj tkiv in organov. Kadar absces nastane okoli lasnega mešička v koži, ga imenujemo folikulitis. Folikulitisi se pogosto pojavijo na lasišču ali drugih, bolj z dlako poraslih predelih kože.

Največkrat abscesi in turi nastanejo na zadnjici, pod pazduhami, na vratu ali obrazu, prsih ter hrbtu. Njihov začetek zaznamuje majhna zatrdlina, ki kmalu postane rdeča in otekla. Običajno se abscesi in folikulitisi na koži ne širijo. V 2 ali 4 dnevih po nastanku se oblikuje gnojni mehurček, ki predstavlja center okuženega področja kože. Še nekaj dni kasneje običajno poči in pride do izteka belega ali rumeno – zeleno obarvanega gnoja. Beseda tur pa označuje ognojek, kadar je vneti predel kože bolj izrazito rdeče barve, ko ga spremlja hujša bolečina ter je na otip otekel, topel in tvori izrazitejšo bulico. 

Znaki in Simptomi

Vsak od naslednjih znakov se lahko pojavi na obrazu, prsih ali hrbtu. Tipični simptomi abscesov in turov zajemajo:

▪ rdeče pike, bulice, otekline

▪ rumene ali bele gnojne mehurčke, ki so pogosto vneti in rdeči

▪ oteklo, rdeče in na otip vroče področje okoli ranice

Vzroki

Abscesi in turi se lahko pojavijo pri komerkoli, ne glede na starost človeka. Nihče ni imun na pojav abscesov ali turov. Hitreje se pojavijo pri osebah z oslabljenim imunskim sistemom; pri osebah, ki so doživele kakšno večjo telesno ali duševno travmo ter pri osebah, ki imajo težave z zdravjem tkiv (na primer nepravilno odvajanje odvečne tekočine iz tkiv in podobno); pri osebah, ki se slabo prehranjujejo ter imajo razne prehranske pomanjkljivosti ter pri osebah, ki imajo v telesu aktivno bakterijsko okužbo.

Absces ali tur, torej skupek gnoja, se je v tkivu nakopičil zaradi nekakšne okužbe kože, najpogosteje z bakterijami, paraziti ali drugimi tujki (na primer les, igla…). Pogosteje se abscesi in turi pojavijo na predelih kože, kjer obleka tesno drgne kožo ter okoli majhnih ranic ali ureznin. Okuženo področje kože hitro postane občutljivo na dotik, rdeče in oteklo, ob hujših okužbah pa je lahko prisotna tudi vročina, ki označuje, da se naše telo aktivno bori z okužbo.

Strnjeno vzroke za nastanek abscesov in turov predstavljajo:

▪ slaba prehrana, tudi alergije na hrano ali preobčutljivosti na hrano

▪ oslabljen imunski sistem

▪ travma (psihična ali fizična)

▪ nepravilna drenaža tkiva

▪ hujša bakterijska okužba v telesu

▪ oblačila, ki so se premočno drgnila ob kožo

▪ preobčutljivost na pralne praške in čistila, s katerimi ste prišli v stik

▪ vbodi ali ureznine

Dieta in življenjski slog

Pri pojavu abscesov in turov je posebno priporočljiva temnozelena in oranžna zelenjava, ker vsebuje betakarotene, ki sodelujejo pri obnavljanju in celjenju kože. Najboljše je, da zelenjavo uživate surovo ali le delno kuhano, saj tako hrana obdrži kar največ hranilnih snovi. Za zdravo kožo so zelo pomembne tudi esencialne maščobne kisline. Veliko jih vsebujejo lanena semena – četrtina skodelice mletih lanenih semen telesu poleg esencialnih maščobnih kislin zagotovi tudi veliko vlaknin, kar bo pomagalo pri rednem odvajanju blata. Redno izločanje je pomembno za zdravje celotnega telesa, tudi kože, saj se na ta način izločajo odpadne snovi. Šele, ko je telo osvobojeno toksinov, lahko dobro deluje in šele takrat je naša koža lahko sijoča in zdrava. Lanena semena vzemite z najmanj 2 dcl vode. Za zdravo kožo je izjemno pomemben tudi vitamin E. Oreščki in semena vsebujejo veliko E vitamina ter esencialnih maščobnih kislin. So torej prava izbira pri težavah s kožo. Priporočljivo je uživanje mandljev, orehov in bučnih semen. Dober vir beljakovin pri težavah s kožo predstavljajo fižol, grah, leča, jajca ter ribe. Od rib je najbolj priporočljiv losos, pa tudi skuša in sardine. Vse vsebujejo veliko omega – 3 maščobnih kislin, ki so tudi zelo hranljive za kožo. Pri izbiri mesa bodite izbirčni – prepričajte se, da je meso organskega izvora, brez hormonskih motilcev ter brez vsebnosti antibiotikov, ki jih marsikdaj zaužijemo skupaj z mesom. Vsaki 2 uri spijte kozarec vode, da bo telo izločalo nepotrebne in odpadle snovi ter da bodo vsi telesni sistemi dobro delovali. Dehidrirano telo težje opravlja svoje neštete naloge. Če morate zaradi abscesa ali tura jemati antibiotike, v svojo prehrano vpeljite naravni, nesladkani probiotični jogurt. To vam bo pomagalo pri nadomestitvi zdrave črevesne flore, ki je zaradi jemanja antibiotikov gotovo okrnjena.

Iz jedilnika črtajte vso hitro in nezdravo hrano – sladke pijače, sladkarije, sladkor ter vnaprej pripravljeni in procesirani obroki so prepovedani. Pri težavah s kožo se vzrok marsikdaj skriva v alergiji ali preobčutljivosti na hrano. Pogosto gre za težave s kravjim mlekom ali z glutenom. Poskusite za nekaj časa izločiti tovrstno hrano in opazujte ali je prišlo na koži do kakšnega izboljšanja. Hidrogenirana olja so znana po tem, da poslabšajo vnetje kože. Izognite se margarinam, solatnim prelivom, majonezam in ocvrti hrani. Na kožo slabo vpliva tudi kofein – namesto kave si raje privoščite prave čaje. Nekateri ljudje slabše prenašajo ogljikove hidrate in se jim koža precej izboljša, če v prehrano uvedejo manj ogljikovih hidratov in več proteinov. Ogljikovi hidrati namreč zvišajo raven krvnega sladkorja, ki vpliva na raven inzulina. Pri nekaterih posameznikih inzulin poveča težave s kožo.

Nikomur ne bo škodilo tudi kratkotrajno razstrupljanje telesa. Če ste sicer zdravi, se priporoča tridnevni post, v katerem uživajte le sokove, stisnjene iz svežega sadja in zelenjave. To bo pomagalo očistiti vaše telo, ki bo po izločitvi toksinov bolje delovalo in se lažje spopadalo z okužbo, ki je nastala ob abscesu oziroma turu.

Stres izjemno vpliva na kožo. Naučite se tehnik sproščanja stresa, to bo gotovo blagodejno vplivalo na zdravljenje. Poskusite z meditacijo, branjem, sprehodom ali nežno telovadbo. Priporočljiv je qigong, tai qi ali joga.

Prehranski dodatki, ki se priporočajo pri soočanju z abscesi ali turi:

Nepravilno zdravljenje ali prepozno ukrepanje ob abscesu ali turu, lahko privede tudi do širjenja okužbe. Ljudje z oslabljenim imunskim sistemom (na primer osebe z virusom HIV, osebe z AIDSOM, osebe z drugimi kroničnimi okužbami, sladkorni bolniki…), so bolj dovzetni za razvoj resnejše okužbe in komplikacij.

Glede na stopnjo resnosti okužbe ter glede na okuženo mesto, je lahko za zdravljenje nujna uporaba antibiotikov. V nekaterih primerih se zdravniki odločilo za drenažo okuženega mesta – prizadeti del kože prerežejo ter pustijo, da gnoj izteče, nato pa rano povijejo in tekom zdravljenja redno spremljajo ter previjajo. Posvetovanje z zdravnikom je vedno nujno, če se vam absces ali tur pojavi na obrazu, če ga spremljajo rdeče proge ali če je očitno napolnjen s tekočino. V primeru, da se vam absces pojavi v ustni votlini, se pojdite posvetovati s svojim zobozdravnikom. Če vam bo zdravnik predpisal antibiotike, podkrepite zdravljenje še z naravnimi pristopi, ki so opisani v tem prispevku.

 

Vitamini in minerali

cink za zdravljenje pučniceCink

Cink spodbuja delovanje imunskega sistema in bo pomagal vašem organizmu pri spopadanju z okužbo. Zelo pomemben je tudi za zdravje kože ter spodbuja njeno zdravljenje.

 

C vitamin hranaVitamin C z bioflavonoidi

Vitamin C je pomemben za krepitev imunskega sistema, bioflavonoidi pa bodo poskrbeli za zmanjšanje vnetja na koži.

 

 

Vitamin eVitamin E

Vitamin E je ključen za zdravje kože. Tudi sicer spodbuja delovanje imunskega sistema.

 

Zelišča

Ameriški slamnik je rastlina, ki spodbuja in krepi imunski sistem ter spodbuja k celjenju ranAmeriški slamnik in kanadski zlati koren

Obe rastlini sta znani po svojem dobrodejnem vplivu na imunski sistem – pomagata krepiti človeški organizem, da se bo lažje spopadel z nastalo okužbo.

 

Navadni repinecNavadni repinec

Navadni repinec pomaga pri čiščenju kože. Znan je kot starodavno zdravilo za kožne težave. Uporablja se pri ekcemih, aknah, abscesih, turih, pri nečisti koži ter celo pri luskavici. Večkrat dnevno lahko pijete zdravilni čaj navadnega repinca ali pa ga uživate v obliki kapsul.

olje čajevca proti herpesuOlje čajevca

Olje čajevca ima na kožo izjemno dober učinek. Deluje protimikrobno, spodbuja pa tudi izločanje gnoja. Na prizadet del kože si nežno nanesite kremo z oljem čajevca. Namesto kreme lahko 10 žličk olja čajevca zmešate z malo manj kot dcl vode in mešanico pijete trikrat dnevno.

olje origanaOlje origana

Tudi origano ima izjemno močan antimikrobni učinek – uničuje bakterije, viruse, parazite in glivice. Izbirate lahko med kapsulami z izvlečkom olja origana ali med tekočim ekstraktom. Če ste noseči, je olje origana prepovedano, saj je premočno za plod.

Drugi dodatki

koloidno srebroKoloidno srebro

Koloidno srebro naj bi bilo eno izmed močnejših in naravnih sredstev s protimikrobnim učinkom. Dve kapljici koloidnega srebra nanesite na prizadet del kože štirikrat dnevno.

  

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

Ameriški slamnik: vzemite 500 mg kapsulo na dan

Cink: vzemite 30 mg cinka dvakrat dnevno, v kombinaciji z 2 mg bakra

Kanadski zlati koren: vzemite 500 mg kapsulo na dan

Navadni repinec: 500 mg kapsulo vzemite trikrat dnevno. Če imate ekstrakt rastline v tekoči obliki, vzemite 3 ml trikrat dnevno.

Origano: vzemite 500 mg kapsulo trikrat dnevno

Vitamin C z bioflavonoidi: vzemite 1000 mg kapsulo trikrat dnevno

Vitamin E: vzemite 400 IU vitamina E dvakrat dnevno

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision