PREEKLAMPSIJA (NOSEČNIŠKA TOKSEMIJA)

Nosečnost je čas veselja, obenem pa je to le redko obdobje, ko se ženska dobro in udobno počuti. Verjetno obstaja toliko različnih kombinacij težav, povezanih z nosečnostjo, kot je samih nosečnic. Kljub temu je večini neprijetnostim skupen vzrok težav. To so najpogosteje hormonske spremembe, prehranske pomanjkljivosti (že obstoječe ali pridobljene v času nosečnosti zaradi potreb ploda) ter pritisk na kosti in notranje organe zaradi teže razvijajočega se otroka.

Če ste noseči, so pomembni redni pregledi pri zdravniku, ki bo spremljal vaše zdravje in zdravje vašega otroka ter bil pozoren na morebitne težave. Redno spremljanje pri zdravniku je marsikateri ženski in razvijajočemu otroku pomagalo preprečiti raznorazne zdravstvene težave, pa tudi resnejše probleme je mogoče uspešneje zdraviti, če jih zgodaj prepoznamo. Ne glede na to, kako pomembna je uradna medicina pri spremljanju zdravja nosečnic in njihovih otrok, pa po navadi nudi le malo odgovorov pri soočanju s vsakdanjimi neprijetnostmi in neugodjem, ki ga doživljajo noseče ženske. V tem času se mnogi nežni naravni pristopi dobro izkažejo. Čeprav so močna zelišča ali druge oblike zdravljenja velikokrat premočni za otroka, holistična medicina ponuja še veliko drugih strategij, ki bodo prispevale k boljšemu počutju nosečnic. Vsi navedeni ukrepi v tem članku so popolnoma varni za nosečnico in otroka, vseeno pa obvestite svojega zdravnika ali babico o prehranskih dopolnilih, ki jih jemljete.

Znaki in Simptomi

Med nosečnostjo telo doživlja številne spremembe. Nekatere so povsem običajne, pri nekaterih pa je potrebno postati pozoren. Takoj pokličite zdravnika, če ste pričeli krvaveti, če vas neprestano boli trebuh in imate krče, če doživljate izjemno in neprestano jutranjo slabost v prvem tromesečju nosečnosti ter slabost in bruhanje, ki se pojavita po prvem tromesečju. V redkih primerih je zaskrbljujoče tudi zastajanje vode in otekanje. Vsi našteti simptomi spremljajo marsikatero nosečnico in največkrat ne pomenijo nobene nevarnosti, vseeno pa o njih raje obvestite zdravnika.

PREEKLAMPSIJA (NOSEČNIŠKA TOKSEMIJA)

Preeklampsija ali nosečniška toksemija je bolezensko stanje, ki se pojavi pri nekaterih nosečih ženskah. Običajno se pojavi v drugi polovici nosečnosti in vključuje visok krvni pritisk, otekanje ter veliko vsebnost beljakovin v urinu. Pogostejša je pri prvi nosečnosti in pri ženskah, katerih mame so imele v nosečnosti prav tako preeklampsijo. Tveganje za pojav preeklampsije predstavlja še večplodovna nosečnost, nosečnost v najstniškem obdobju in nosečnost pri ženskah, ki so stare nad 40 let. Tveganje poveča tudi povišan krvni pritisk ženske še pred nosečnostjo ter katerakoli bolezen ledvic. Pravega vzroka za pojav preeklampsije ne poznamo, obstaja pa velika povezava med pomanjkanjem bistvenih hranil in pojavom nosečniške toksemije.

Prehrana

Pri preeklampsiji je pomembno, da pijete veliko vode in da zadostite potrebam telesa po beljakovinah. Priporočljive so esencialne maščobne kisline, ki jih dobite z uživanjem rib, oreščkov, lanenih ter ostalih semen. Poleg tega pazite, da je vaš jedilnik zdrav, kot bi moral biti jedilnik vsakega človeka. Izogibajte se nezdravim maščobam, ocvrti hrani, margarinam ter ostalim vnaprej pripravljenim in hitrim obrokov.

Prehranski dodatki

kalcij deluje proti hemeroidomKalcij

Vzemite 500 mg tableto kalcija trikrat dnevno. Več študij je dokazalo, da vnos kalcija zmanjšuje tveganje za pojav preeklampsije, še posebno pri ženskah, pri katerih je povečana verjetnost za razvoj nosečniške toksemije.

Magnezij proti aritmijiMagnezij

Tudi pri magneziju so nekatere študije pokazale, da zmanjšuje tveganje za pojav nosečniške toksemije. Poleg tega magnezij pomaga zmanjšati visok krvni pritisk. Vzemite 500 mg magnezija dvakrat dnevno.

MultivitaminiMultivitaminski dodatek za nosečnice

Priporočljiv je, da zadosti potrebam telesa po vseh osnovnih vitaminih in mineralih. Posebno pomembna sta vitamina B2 in B6.

 

C vitamin hranaVitamin C in vitamin E

Oba vitamina sta antioksidanta in se prav tako priporočata pri pojavu preeklampsije. Vzemite 400 IU vitamina E dnevno ter 500 mg vitamina C.

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision