Stomatitis

Zdravilna hrana

sokovi iz svežega sadja

▪ zelenjava

▪ pinjenec

▪ kokosovo olje

▪ glutamin

Škodliva hrana

▪ meso in mesni izdelki

▪ sladkor

▪ vložena hrana

▪ procesirana hrana

▪ ocvrta hrana

▪ pravi čaj in kava


Stomatitis je izraz, s katerim označujemo vnetje ustne sluznice. Sluznica je najbolj površinski del ustne votline, ki ščiti spodnje plasti pred vplivom snovi, ki jih zaužijemo ter mikroorganizmov, ki skozi usta vstopajo v naše telo. Vnetje sluznice se pojavi, kadar je vpliv navedenih dejavnikov toliko močan, da je obrambna sposobnost le te zmanjšana. V ustni votlini se na področju sluznice lahko tvorijo razjede, ki bolijo ter vplivajo na kvaliteto vsakodnevnega življenja. Obolenje lahko prizadene ljudi vseh starosti in je pogost razlog obiskov pri zdravniku. Čeprav je stanje največkrat nenevarno in težave izzvenijo same po sebi, se okrevanje pospeši s skrbjo za pravilno prehrano. Preden pa začnemo raziskovati škodljiva in koristna živila, si poglejmo, kako prepoznati stomatitis in zakaj se lahko pojavi.

Simptomi in znaki

Ob vnetju v ustni votlini se pojavijo praktične težave, ki se tičejo uživanja hrane in pitja. Vneta področja na sluznici so lahko precej boleča in neprijetno je, kadar tja zaide kakšno bolj kislo ali začinjeno živilo. Pri stiku s hrano, se bolečina povečini ojača, nato pa zaradi učinkovanja sline sčasoma popusti. Ob hudem vnetju je včasih nemogoče uživati hrano, prav tako je lahko v skrajnem primeru oteženo požiranje tekočin. Bolečina je lahko prisotna ob govoru. Največkrat je pridruženo povečano izločanje sline, obložen jezik, živo rdeča barva ustne votline, zmanjšan apetit, slab zadah, lahko pa se pojavi tudi bruhanje po zaužitju hrane. Pojavi se lahko blaga vročina, zaprtje ali utrujenost. Vnetje v ustih se lahko vidi kot rdečina, razjede, mehurčki ali bele obloge.

Vzroki

Ustna sluznica se lahko vname iz različnih vzrokov. Najpogosteje pride do vnetja zaradi nepravilnega delovanja prebavil, slabe ustne higiene ali nepravilnega prehranjevanja. V teh primerih se lahko pojavljajo afte, neovisno od mikroorganizmov v ustih. Vzroki vnetij v ustni votlini so lahko tudi bakterije ali virusi. Izmed virusov so pogosti povzročitelji iz rodu Herpes simplex, najpogosteje tip 1. Pri otrocih so možne okužbe z drugimi tipi, kot so coxsackie virusi oziroma vrste enterovirusov ter drugi. V ustih se ob okužbi z virusi največkrat pojavijo mehurčki, ki lahko nato počijo in se zabrazgotinijo, ali iz razjed nastanejo belo obložene spremembe. Bakterije, ki so lahko vzrok vnetju v ustni votlini prihajajo iz rodov Streptococcus in drugih. Redek vzrok vnetja, ki pa ga ne smemo zanemariti, je okužba z glivami rodu Candida. Vnetje ustne votline lahko poteka tudi v sklopu nekaterih krvnih bolezni.

Dieta

Oseba, ki trpi za stomatitisom, težko uživa hrano. Stanje je lahko tako resno, da je možno le pitje hladnih nesladkanih tekočin. Ob hudem vnetju je morda potrebno zdravljenje z zdravili ter pitje po požirkih. Bolečina je ob blažje potekajočem vnetju sicer prisotna predvsem ob uživanju kislih, vročih ali precej začinjenih jedi, zato se je le tem potrebno izogibati. Začasne prilagoditve v hranjenju je potrebno izvajati do zacelitve aft oziroma razjed, kadar so le te prisotne. Nato je po zacelitvi potrebno uvesti dolgoročne spremembe, ki bodo preprečevale nastanek ponovnih vnetij.

Da telesu nudimo optimalne pogoje za obrambno zmožnost pred vnetji, je dobro, da nekaj dni izvajamo dieto s sokovi. Tri do pet dni zapored pijemo pomarančni sok, najbolje sveže stisnjen, razredčen z vodo v razmerju 50:50. To mešanico pijemo na vsaki dve uri čez cel dan. Kadar pomarančnega soka ne prenašamo dobro, lahko pijemo tudi korenčkov sok, prav tako redčen z vodo v enakem razmerju. Po obdobju nekaj dni uvedemo dieto s svežim sadjem, ki naj prav tako traja od tri do pet dni. Uživamo jabolka, grozdje, grenivke, pomaranče, hruške, ananas, breskve, papaje in druge vrste svežega sadja. Po obdobju diete s sadjem, prehrano obogatimo z oreški, semeni, žitaricami in zelenjavo. Poudarek mora biti na svežem sadju, polnozrnatih žitaricah, sveži ali le blago pokuhani zelenjavi, kalčkih. Vsaj nekaj časa se je potrebno izogibati mesu, kavi in pravemu čaju, beli moki in izdelkov iz nje, slaščicam, vloženi hrani ter procesiranim jedem. Prav tako ne uživamo gaziranih pijač, sladoleda in drugih sladkih živil.

Kadar želimo preprečiti pojavnost ponovnih težav, lahko pred jedjo popijemo eno čajno žličko sveže stisnjenega limoninega soka. Ta ritual bo pripomogel k izboljšanju delovanja želodca in pomagal preprečiti nastajanje vnetij v ustih. Da preprečujemo zastajanje mikrobov v ustih je priporočljivo večkrat dnevno grgrati v vodi razredčen limonin sok (20ml limoninega soka in 100ml tople vode). Drug recept za domačo tekočino za grgranje je, da v kozarec tople vode zmešamo žličko soli in jedilne sode. Seveda pa je dobro, da si po vsakem obroku hrane najprej umijemo zobe.

Hrana, ki škoduje

Uživanje mesa in drugih živil, ki izvirajo od živali, je povezana z večjim tveganjem za nastanek varic.Meso in mesni izdelki

Meso je v obdobju vnetja živilo, ki slabo vpliva na zdravljenje le tega. Kadar se težave z vnetji ponavljajo, je potrebno za nekaj časa iz prehrane izključiti meso. Meso se prebavlja dlje časa, kot druga živila, zato obremenjuje prebavni trakt. Zaradi preprečevanja nastanka slabokrvnosti, nadomestimo mesna živila s svežo kuhano rdečo peso. Zadostuje ena manjša rdeča pesa dnevno.

sladkor ni dober za žileSladkor

V modernem času velja nekakšna potreba po sladkorju, ki ga opazujemo že pri skoraj vsakemu izmed nas. Temu je tako, ker se v večini živil pojavljajo dodatne količine sladkorja, ali zaradi podaljševanja življenjske dobe živil ali zaradi izboljšanja okusa. Povrh vsega ljudje posegamo še po slaščicah in drugih sladkih živilih, kar še poviša količino dnevno zaužitega sladkorja. Posledica je vrsta zdravstvenih težav, med drugim so pogostejša tudi vnetna obolenja.

Vložena hranaVložena hrana

Vložena hrana vsebuje znižano vsebnost hranil, ki jih v obdobju vnetja potrebujemo za zdravljenje. Prav tako je veliko živil vloženih v kisu, kar povečuje bolečine ob aktivnem vnetju v ustni votlini ter vpliva na slabše delovanje želodca in prebavil v obdobju bolezni. V vloženih živilih najdemo povečano vsebnost sladkorja, za katerega smo omenili, da ga je potrebno uživati v zmanjšanih količinah.

procesirana hranaProcesirana hrana

V predelani hrani se skriva mnogo snovi, ki se uporabljajo za podaljševanje življenjske dobe živil. Večina od teh vpliva na presnovo v našem telesu, zato se priporoča, da si hrano pripravljamo vsak dan sproti iz svežih sestavin.

Alergena hranaAlergeni v hrani

Kadar obstaja neprepoznana alergija na hrano oziroma njene sestavine, se lahko pojavljajo vnetja v ustih. Predvsem je to možno v primeru preobčutljivosti na mleko ali gluten. Kadar sumite, da bi lahko šlo za katero izmed preobčutljivosti, lahko opravite testiranje v kateri izmed alergoloških ambulant.

maščobe škodujejo gastritisuOcvrta hrana

Pri cvrtju nastajajo nezdrave maščobe, ki slabo vplivajo na telo. Pri vnetnih stanjih se jim izogibamo, saj pospešujejo vnetja. Prav tako se jim je potrebno izogibati na splošno, zato raje ne cvrimo hrane v olju, razen če to delamo le občasno, na primer en do dvakrat mesečno. Namesto slabih olj, lahko uporabljamo druge vrste, ki so bolj obstojne v vročini in ne tvorijo škodljivih molekul, ki tvorijo proste kisikove radikale. Dobra alternativa sončničnemu olju je na primer kokosova maščoba.

KofeinPravi čaj in kava

Kofein je škodljiv v smislu, da povečuje vnetje in zakisanost telesa. Podobno deluje tudi tein, ki se skriva v pravem čaju.

 

Hrana, ki zdravi


sadni in zelenjavni sokovi proti holesteroluSokovi iz svežega sadja

Vitamini, ki jih dobimo iz sadja, delujejo antioksidativno in skrbijo za čiščenje telesa. Prav tako vplivajo na zmanjšanje nivojev holesterola in pripomore k izgubljanj prekomerno povišane telesne mase. V obdobju posta s sokovi, ki ga izvajamo ob vnetjih, vnos ogljikovih hidratov, ki jih naravno vsebuje sadje, pomaga zadostiti osnovnim potrebam organizma po energiji. Minerali vplivajo na fiziološke procese v telesu in napolnijo zaloge le teh znotraj organov.

presna zelenjavaZelenjava

Zelenjava vsebuje mnogo snovi, ki podprejo sposobnost organizma, da se brani pred mikrobi. To so vrste vitaminov in protivnetnih snovi.  Redno uživanje različnih tipov zelenjave preprečuje zakisanost telesa, saj vpliva na zmanjšano nastajanje prostih kisikovih radikalov in deluje protivnetno.

PinjenecPinjenec

Ostanek pri izdelavi masla je pinjenec, ki velja za dober probiotik. Skupina probiotičnih živil, med katera spadajo med drugim tudi navadni jogurt, kefir in fermentirana živila pozitivno vplivajo na delovanje imunskega sistema.


s kokosovim oljem nad kandidoKokosovo olje

V nekaterih študijah so dokazali, da kokosovo olje vsebuje maščobe, ki lahko razgradijo lipidne ovojnice virusov, kot so herpes simplex in druge vrste. Prav tako monolavrinska kislina vpliva na patogene bakterije, kot so stafilokoki, streptokoki in H. pylori. Kokosovo olje je bilo v preteklosti napačno ocenjeno kot slabo za srčno-žilni sistem, saj naj bi vplivalo na povišanje vrednosti holesterola. V poznejšem času so dokazali, da temu ni tako. Naravno kokosovo olje ne vpliva na povišanje vrednosti slabega holesterola, temveč vpliva na porast vrednosti dobrega holesterola.

GlutaminGlutamin

Dodatki glutamina naj bi vplivali na pojavnost aftoznih sprememb v ustni votlini. K temu pripomorejo zaradi pozitivnega vpliva na imunski sistem in nekoliko protivnetnega delovanja. Deluje na celice, ki obdajajo notranjost črevesne stene, kar pojasnjuje njegovo vlogo pri podpori imunskega sistema. Študije dokazujejo, da zmanjša pojavnost razjed v ustih pri bolnikih, ki prejemajo protirakavo terapijo (kemoterapijo).

Druga priporočila

Razen pravilne prehrane lahko za preprečevanje stomatitisa uporabimo tudi prehranske dodatke, kot so vitamini, predvsem iz skupin C in B. Pri nakupu vitaminskih dodatkov moramo paziti, da prihajajo iz zanesljivih virov, se pravi, da je vsebina resnično takšna, kot je navedeno na ovojnini. Obstajajo redke trgovine, ki jim gre zaupati, kadar pa smo v dvomih, lahko zavijemo v bližnjo lekarno. Prav tako koristna za preprečevanje vnetij v ustih so tople kopeli za noge, ki pripomorejo k ogrevanju telesa. Temperatura vode za navedene kopeli naj bo med 40 in 45°C. Pred kopeljo popijemo kozarec hladne do mrzle vode in se ob kopeli zavijemo v toplo odejo, da toplota ne uhaja v okolico. Kopel naj traja od 5 do 20 minut. Nato po kopeli sledi tuširanje najprej s čim hladnejšo in nato s čim toplejšo vodo.

 

Viri

H. K. Bakhru. Diet cure for common ailments. 2011. Jaico publishing house.

Berkoff, F., Schwarcz, J. Foods that Harm, Foods that Heal. The Best and Worst Choices to Treat Your Ailments Naturally. Readers Digest. 2013.

Murray, M., Pizzorno, J., Pizzorno, L. The Encyclopedia of Healing Boooks. New York: Atria Books. 2005.

Stomatitis: Types, Symptoms, Causes and Treatment. Dostopno 7.1.2016 na spletnem naslovu: http://www.webmd.com/oral-health/guide/stomatitis-causes-treatment.