Afte

Zdravilna hrana

▪ kurkuma

▪ čebula

▪ z vitaminom B bogata živila

▪ žajbelj

▪ zelenjava in začimbe

▪ brusnični sok

▪ sok aloe vere

▪ probiotiki

Škodljiva hrana

▪ pekoča hrana

▪ slana hrana

▪ trda hrana

▪ kisla živila

Afte so najpogostejša bolezenska sprememba ustne sluznice, saj se pojavijo pri okrog petini vseh ljudi. Prvič se povečini pojavijo že v otroštvu in puberteti, nekoliko pogosteje pri deklicah in mladih ženskah, najverjetneje zaradi hormonskih sprememb.  Afte so boleče plitve razjede v ustih, ki lahko potekajo v sklopu stomatitisa, ali pa so omejene na eno do nekaj manjših oziroma večjih mest, brez drugih znakov vnetja v ustni votlini. Pojavijo se na dlesnih, notranji strani lic, ustnem nebu ali jeziku. Sprva so večinoma barve sluznice, kasneje lahko na robovih postanejo sivkaste do bele barve. Glede na velikost jih lahko razdelimo v tri skupine. Manjše afte merijo do deset milimetrov premera, se pojavljajo v 80 odstotkih in izginejo same, po sedmih do desetih dneh. Velike afte merijo v premeru več kot 10 milimetrov, potrebujejo več časa, da izginejo, to je od deset do trideset dni. Po zacelitvi lahko zaradi velikih aft ostanejo brazgotine na sluznici. Tretja skupina aft so herpetiformne afte, ki se pojavijo v obliki številnih manjših razjed oziroma ulkusov. Povečini so posamične razjede manjše od treh milimetrov, a jih je veliko in skupaj lahko tvorijo večje razjede. Za zdravljenje herpetiformnih aft potrebujemo od sedem do deset dni.

Znaki in simptomi

Afte minor oziroma male afte se pojavljajo na lični ali ustnični sluznici. Dan pred nastankom aft se lahko pojavi zbadajoč do pekoč občutek. Mesto nastanka razjede je najprej rdeče in boleče, kasneje pa se pojavi okrogla ranica s pravilnimi robovi, ki je povečini sprva rumene in nato rdeče barve. Majhne afte so zelo boleče. Velike afte so globlje od manjših in trajajo en mesec ali več. Celjenje je počasno, lahko se pojavijo brazgotine. Afte, ki so podobne herpesu, se imenujejo herpetiformne.

Vzroki

Afte so nenevarne, saj se zacelijo povečini same, brez posebnih ukrepov. Po navadi niso vzročno povezane z virusnim ali bakterijskim povzročiteljem, zato se ne morejo prenašati med ljudmi na enak način kot okužbe. Vzroki nastanka so lahko ranice v ustih, stres, slabši imunski sistem in hormonske spremembe. Razjede se pri nekaterih osebah pojavljajo pogosteje tudi po določenih živilih. Takšna živila so arašidi, mandlji, čokolada, kava, jagode, sir, pšenična moka in začinjena hrana. K nastanku lahko pripomorejo znižane vrednosti določenih vitaminov in mineralov, kot so vitamin C in B ter železo in cink.

Dieta

Kadar je afta že razvita, se je potrebno izogibati močno začinjeni hrani ter pekočim jedem. Celjenje je lahko moteče tudi ob uživanju zelo slanih jedi, saj le ta poslabša bolečino in draži vneto sluznico. Izogibati se moramo pretrdi hrani, da ne povzročamo mehaničnega draženja oziroma pritiska na razjedo, prav tako pa moramo paziti pri ščetkanju, da si ne poškodujemo sluznice na mestu aft.

S prehrano si lahko pomagamo tako, da uživamo živila, ki pomagajo krepiti naš imunski sistem. Da zagotovimo zadostno količino vitaminov in mineralov, moramo uživati sveže sadje in zelenjavo, ki vsebuje veliko vitamina C. Temno zelena, rdeča, rumena sadje in zelenjava ter jajčni rumenjak vsebujejo vitamin A. Vitamin E pridobimo z uživanjem hladno stiskanih rastlinskih olj, žitaric, kalčkov, oreškov ter semen buč in sončnic. Folno kislino najdemo v zeleni listnati zelenjavi, preostale vitamine skupine B pa v žitaricah, mesu in mleku. Selen, ki je v telesu mineral v sledovih, vendar pomemben pri vnetjih, se skriva v ribah, rakih, mesu, ostrigah, sadju, otrobih, ječmenu in kvasu. Cink, ki je prav tako pomemben protivnetni mineral, pa lahko pridobimo z uživanjem dovolj polnozrnatih žit, sira, pšeničnih kalčkov, mesa in kvasa.

Hrana, ki koristi

Kurkuma za boljše delovanje možganKurkuma

Kurkumin, ki se skriva v tej nekoliko manj znani začimbi, deluje protivnetno in skrajša čas celjenja ran. Če je bolečina huda, si lahko afto namažete z nekaj medu, ki mu lahko primešate kurkumo. Kurkuma sicer deluje tudi zaščitno na srčno-žilni sistem in je zaradi svojega okusa primerna za začinjanje različnih jedi (npr. mesa, juhe ..). Kurkumin najdemo tudi v papriki, predvsem rdeče barve.

Čebula je dobra za žile deluje proti arteroskleroziČebula

Kadar bolečina ni prehuda, lahko na afto položimo košček čebule. Kljub začetnemu pekočemu občutku, čebula poskrbi za hitrejše celjenje aft. Uživanje sveže čebule velikokrat ni mogoče, kadar je aft veliko, vendar jo lahko pomešamo z drugo hrano, da zamaskiramo njeno delovanje direktno na razjedo. Čebula namreč vsebuje veliko snovi, ki delujejo proti vnetju in pomaga hitreje prebroditi obdobje aftoznih sprememb v ustih.

Hrana z B vitaminomZ vitaminom B bogata živila

Pomanjkanje vitaminov iz skupine B lahko prispeva k pogostejšemu nastajanju aft v ustni votlini. Manjše primanjkljaje vitaminov in mineralnih snovi najlažje in brez škodljivih stranskih učinkov pridobimo iz živil.

ŽajbeljŽajbelj

To skorajda čudežno zelišče, ki raste tudi v našem okolju, je v pomoč pri vrsti vnetnih težav. Še posebej blagodejno vpliva na vnetne spremembe v ustni votlini, tudi kadar so prisotne afte. Iz žajblja pripravimo tekočino za izpiranje, ki jo naredimo podobno kot čaj. V dva decilitra vrele vode vsujemo približno zvrhano čajno žličko na koščke narezanega žajblja (ali suhega zdrobljenega zelišča) in mešanico vremo tri minute. Po vrenju tekočino precedimo in počakamo, da se ohladi. Tekočino, ki naj bo sobne temperature, uporabimo za grgranje oziroma izpiranje ust tri do petkrat dnevno.

korianderZelenjava in začimbe

Nekatere vrste zelenjave in začimb so še posebej priporočljive za uporabo, ko se pojavijo afte. To so zelena, bazilika, sveže korenje in koriander.

 

brusnični sok zravi vnetje mehurjaBrusnični sok

Sok brusnic je znan zaradi svojega protivnetnega učinka, predvsem kadar gre za vnetje urinarnega trakta. Prav tako dobro pomaga pri težavah s sluznicami, kot so afte ali ranice. Najbolje je piti večje količine soka, na primer od polovice do enega litra dnevno. Pri nakupu pazimo, da je sok zdravju neoporečen, se pravi, da je pridelan, predelan in hranjen brez uporabe škodljivih snovi.

aloa vlaži kožoSok aloe vere

Aloe vera je rastlina, ki v svoji notranjosti hrani velike zaloge vode. To stori z uporabo posebnih predelkov in specifično strukturo listov, ki preprečuje uhajanje tekočine iz nje. Raste namreč v predelih z manj vode, zato te posebne prilagoditve potrebuje za preživetje. Skupaj s sokom iz aloe vere pridobimo tudi celice, ki vsebujejo nekatere koristne snovi. Nekatere izmed njih delujejo proti okužbam in pospešujejo celjenje ran. Sok aloe vere lahko uporabimo tudi za splakovanje ustne votline, predvsem kadar imamo na voljo gostejši sok.

ProbiotikiProbiotiki

Kadar želimo dvigniti delovanje imunskega sistema, ni nikoli odveč paziti na center vsega dogajanja, to je črevesje. Če je naš cilj podpreti delovanje črevesnih bakterij, moramo poskrbeti za njihovo optimalno prehrano. To najbolje storimo z uživanjem probiotikov. Izberemo lahko kar nam ustreza, na primer sirotko, pinjenec, jogurte z bakterijskimi kulturami ali drugo.

Hrana, ki škoduje

pekoča hrana škoduje pri akutnem gastritisuPekoča hrana

Pekoč občutek po uživanju najljubše mehiške jedi v ustih še kar vztraja nekaj časa. Tako lahko zaradi pekoče hrane nadražimo sluznico in povečamo bolečine, kadar gre za boleče aftozne spremembe. Pekoča hrana je v obdobju aft na spisku prepovedanih jedi.

Slana hranaSlana hrana

Prekomerna uporaba soli v prehrani tako ali tako ni priporočljiva, kadar pa imamo še spremembe na sluznici, pa soljenje raje odložimo za nekaj časa. Slani prigrizki in druga hrana, ki vsebuje velike količine soli, vpliva na sluznico in ji preprečuje hitro celjenje. Tako lahko ne le podaljšamo čas celjenja aft, temveč stanje celo poslabšamo.

trda hranaTrda hrana

Trdi koščki hrane lahko poškodujejo tudi zdravo sluznico. Ob spremembah na sluznici, kot so afte, je koža na prizadetem področju tanjša in bolj občutljiva na mehanske dražljaje. Tako s trdimi koščki hrane lahko zaradi trenja nastane še večje število razjed v ustni votlini ali se poveča premer že nastalih. Izogibajmo se torej žvečenju pretrdih živil ki bi lahko vplivala na celjenje aft.

Vložena hranaKisla živila

Kadar gre za afte, želimo dvigniti pH ustne votline, saj le to pomaga pri celjenju sprememb. Kadar jemo prekislo hrano ne le razdražimo prizadeto mesto, ampak tudi nižamo pH ustne votline, kar povzroča večje ali manjše nelagodje. Če želimo omiliti bolečine in pomagati telesu pri celjenju aft, izbirajmo raje hrano, ki v prebavnem traktu deluje bazično. Vzrok za nastanek aftoznih razjed je lahko tudi gastritis oziroma zatekanje kisline. V tem primeru je dobro na splošno paziti na razmerje kislih proti bazičnim živilom, saj je prehrana modernega človeka bolj nagnjena k živilom, ki zakisajo telo.

Druga priporočila

Določenim osebam pomaga grgranje tople vode s soljo ali uporaba paste, ki je mešanica sode bikarbone in malo vode. Jedilna soda namreč deluje bazično in zmanjšuje kislost v ustni votlini. Vsekakor je potrebo takšno mešanico uporabljati le določen čas in nato z uporabo prenehati, saj je soda bikarbona zelo močno bazična. Za blažitev bolečine lahko uporabite hladno čajno vrečko (na primer žajblja, kamilice, mete ali drugih zelišč) ali uporabite leden obkladek. Za umiritev si je pogosto potrebno vzeti nekaj časa zase, saj veliko ljudi opaža, da se jim afte pojavijo po koncu kakšnega napornejšega oziroma stresnega obdobja. Če imate navado grizenja nohtov ali vaše roke nenehno romajo v usta, v obdobju aft prenehajte s temi navadami. Z njimi lahko namreč še dodatno razdražite razjede ali celo povzročite dodatne okužbe z mikrobi, ki jih je na rokah ogromno.

Viri

▪ Afte in kako se jih znebiti v čim krajšem času. Članek dostopen 19.1.2017 na spletnem naslovu: https://www.bodieko.si/nadlezne-afte-kako-se-jih-znebiti-v-cim-krajsem-casu

▪ Kristina Vrtačnik, mag. farm. Afte. Članek dostopen 19.1.2017 na spletnem naslovu: http://www.lekarnaljubljana.si/si/farmacevti-za-vas/farmacevti-za-vas/clanek/afte

▪ Znebite se aft na naraven način! Članek dostopen 19.1.2017 na spletnem naslovu: http://vizita.si/clanek/bolezni/znebite-se-aft-na-naraven-nacin.html

▪ Murray, M., Pizzorno, J., Pizzorno, L. The Encyclopedia of Healing Foods. New York: Atria Books. 2005.