SENENI NAHOD

Senenemu nahodu pravimo tudi alergijski rinitis. Je alergijsko vnetje nosnih dihalnih poti in oči ter je običajno povezan z določenim časovnim obdobjem v letu. Simptome senenega nahoda povzroča približno sto rastlin, znaki bolezni pa trajajo vse dokler je oseba izpostavljena cvetnemu prahu. Seneni nahod se pojavi, ko oseba, ki je občutljiva na določen alergen ta alergen (najobičajnejše cvetni prah ali navadni prah) vdihne. V preobčutljivih posameznikih alergen v telesu sproži proizvodnjo protiteles (IgE protitelesa), ki se vežejo na posebne bele krvne celice, ki nato izločijo histamin in druge podobne snovi, ki so odgovorne za alergijske reakcije. Te kemikalije povzročajo srbenje, otekanje in prekomerno proizvodnjo sluzi.

Znaki in Simptomi

Najbolj značilni znaki senenega nahoda so kihanje, solzenje, pordele oči, izcedek iz nosu, žgečkanje v nosu in požiralniku, glavobol ter razdražljivost. Seneni nahod in astma imata marsikaj skupnega – vzroki bolezni so si izjemno podobni, zaradi česar je tudi zdravljenje po načelih naravne medicine zelo podobno.

Simptomi senenega nahoda so lahko različno močni – pri nekaterih posameznikih so komaj opazni in le malo moteči, pri drugih nevzdržni. Najbolj občutljivi ljudje lahko zaradi senenega nahoda poleg običajnih simptomov dobijo tudi koprivnico ali kakšne druge izpuščaje na koži.

Vzroki

Seneni nahod je reakcija na določen alergen, na katerega je posameznik pretirano občutljiv. Največkrat se seneni nahod pojavi kot odgovor na pelod dreves, zelo pogosto breze, in na pelod trav. Izjemno alergena je ambrozija, vendar se alergija lahko razvije na katerokoli rastlino. Če se seneni nahod pojavlja spomladi, je zato najverjetneje odgovorna alergija na drevesa; če pa se znaki senenega nahoda pojavijo poleti, gre navadno za alergijo na trave in plevel. Nekateri posamezniki za simptomi senenega nahoda trpijo skozi vse leto. Ti imajo najverjetneje alergijo na pršice ali pa je vzrok za alergijsko reakcijo preobčutljivost na določeno živilo ali plesen.

Ukrepi, ki pomagajo pri obvladovanju senenega nahoda

S pomočjo alergijskih testov lahko bolj natančno določimo kaj je za naše telo moteče. Najbolj pogosto se alergijsko testiranje izvaja na koži in se mu reče vbodni kožni test. Poleg tega lahko alergije določimo tudi s krvnimi testi, ki so bolj natančni, vendar se jih največkrat uporabi le v primeru, ko ima posamezna oseba tako hudo alergijo, da bi bili vbodni kožni testi zaradi alergijskih reakcij nevarni.
Prvi ukrep za lažje obvladovanje senenega nahoda, ki ga sprejmemo po tem, ko smo ugotovili na kaj smo alergični, je izogibanje alergenu. Ko so koncentracije cvetnega prahu najvišje, se nahajajte v notranjih prostorih, okna naj bodo zaprta. Stanovanje je najboljše zračiti zjutraj ali pozno zvečer. Zaprta naj bodo tudi avtomobilska okna. Izogibajte se sprehodom v naravi, ko je vetrovno, suho in sončno vreme. Raje se sprehajajte po dežju, ko so padavine sprale cvetni prah. Perilo sušite v notranjih prostorih. Stuširajte se zvečer, da s sebe sperete cvetni prah. Bolj redno kot običajno perite oblačila, v katere se čez dan ujame cvetni prah. Iz prehrane izločite živila na katera ste alergični in vse prehranske aditive. Na ta način boste zmanjšali vaš alergijski prag in alergijske reakcije bodo manj močne. Bodite pozorni, da v telo vnesete dovolj esencialnih maščobnih kislin.

Prehranski dodatki

Moderna medicina nadležne simptome senenega nahoda blaži z zdravili – antihisitaminiki. Ti zavirajo in manjšajo alergijske reakcije. Poleg teh zdravil obstajajo tudi raznorazne kapljice za oči in nos, ki pomirjajo rdeče, otekle in solzne oči ter lajšajo prehod zraka skozi nos v pljuča. Pomirjajo namreč oteklo nosno sluznico in omogočijo izločanje prekomerne sluzi. Kljub zdravilom pa ljudje še vedno trpijo za znaki senenega nahoda, zato si je priporočljivo pomagati na vse mogoče načine in poseči po zdravilih naravne medicine. V kolikor ima posameznik le blažjo obliko senenega nahoda bodo naravna zdravila ob sočasnih drugih ukrepih opisanih v zgornjem poglavju morda zadoščali za lažjo premostitev obdobja, ko rastejo ‘problematične’ rastline.

Vitamini in minerali

vitamin CVitamin C

Vitamin C ima naraven antihistaminski učinek, zaradi česar blaži alergijske reakcije.

 

Drugi dodatki

Maščobne kisline omega proti kprivniciEsencialne maščobne kisline

Esencialne maščobne kisline so pomembne, ker zmanjšujejo vnetne odzive, ki so povezani z alergijami. Vsak dan je potrebno zaužiti veliko maščobnih kislin. Najlažje potrebam telesa po esencialnih maščobnih kislinah zadostimo z 1 ali 2 žlicama lanenih semen na dan ali s 3 grami ribjega olja.

kvertecin proti senenemu nahoduKvercetin

Kvercetin je protivnetna, antibakterijska, protiglivična in protivirusna učinkovina. Zavira alergijske odzive, saj zavira sproščanje histamina iz celic in tudi same alergije, na primer senenega nahoda. Kemijsko je podoben kromolinu, antialergijskem zdravilu.

msmMSM

MSM je oblika naravnega žvepla. Imenuje se tudi mineral lepote, saj izjemno dobro učinkuje na kožo, lase in nohte. Pri alergikih je priporočljiv, ker deluje protivnetno in blaži alergijske reakcije.

Zelišča

čaj koprive proti senenemu nahoduKoprive

Več študij je pokazalo, da so koprive učinkovite proti simptomom senenega nahoda. Priporočljivo je, da jih uživate v obliki čaja, lahko si jih pripravite kot špinačo ali iz njih naredite zdrav zeleni napitek, ki razstruplja telo in ga nahrani z vitamini in minerali. Poleg tega je priporočljivo koprive uživati tudi v ekstraktu, v obliki prehranskih dodatkov.

smetlika rastlina proti senemu nahoduSmetlika

Smetlika je rastlina, ki zdravi otekle, vnete nosne dihalne prehode, alergije, seneni nahod, navadni prehlad, bronhitis in vnete sinuse. Izjemno dobro vpliva na prizadete oči, zato se v naravni medicini uporablja pri blaženju solznih, oteklih in bolečih oči, ki se pojavijo pri senenem nahodu. Najpogosteje se za zdravljenje uporablja tinktura, ki jo po potrebi kanemo v oči; obstajajo pa tudi kapsule smetlike.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Koprive: 300 – 500 mg / dan

Kvercetin: 1000 mg, trikrat na dan

MSM: 3000 – 5000 mg / dan

Smetilka: 1 kapsula trikrat / dan ali 5 kapljic tinkture, ki jo zmešamo z nekoliko fiziološke raztopine. To mešanico si kanimo v oči dvakrat dnevno.

Vitamin C:  1000 mg, trikrat do petkrat na dan. Če se pri uživanju pojavi driska, odmerek znižajte.

Viri:

 Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

 Murray, M., Pizzorno, J. (2012), The Encyclopedia of Natural Medicine. Third Edition. New York: A Division of Simon & Schuster, Inc.

 Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.